Κόσμος

Ουκρανική κρίση: Αποκλιμάκωση επί του πεδίου ζητά το ΝΑΤΟ - Δεν «πείθει» τον Τζόνσον ο Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Αποκλιμάκωση επί του πεδίου ζητά το ΝΑΤΟ - Δεν «πείθει» τον Τζόνσον ο Πούτιν

Μέχρι στιγμής ουδεμία ένδειξη υπάρχει για μείωση της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, δηλώνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας θέτει μεν βάσεις για «συγκρατημένη αισιοδοξία», εντούτοις το ΝΑΤΟ δεν έχει δει επί του παρόντος κανένα σημάδι «πραγματικής αποκλιμάκωσης» επί του πεδίου, δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια στιγμή, από βρετανικής πλευράς ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι η Μόσχα στέλνει αντιφατικά μηνύματα και ο κίνδυνος εισβολής δεν έχει παρέλθει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης επί του πεδίου» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως μέχρι στιγμής ουδεμία ένδειξη υπάρχει για μείωση της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει εντός και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μία νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως η Συμμαχία εξακολουθεί να αναμένει τη ρωσική απάντηση στις γραπτές απαντήσεις που δόθηκαν ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να άρει την «ομηρία» της Ουκρανίας.

Και σε αυτό το σημείο σημείωσε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για διάλογο, αλλά ο διάλογος απαιτεί «πραγματική αποκλιμάκωση» επί του πεδίου. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί ως προς τις βασικές αρχές του -απορρίπτοντας ουσιαστικά εκ νέου το κύριο ρωσικό αίτημα περί μη περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς-, ενώ τόνισε πως η Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει καταρτίσει προσχέδιο απάντησης δέκα σελίδων, το οποίο τελεί υπό οριστικοποίηση και επίκειται να εγκριθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία θα δημοσιοποιήσει σύντομα την απάντηση, όπως είχε πράξει και με τα σχέδια συμφωνιών που κατέθεσε τον Δεκέμβριο προς διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Μπόρις Τζόνσον: Αντιφατικά τα μηνύματα της Ρωσίας

Για αντιφατικά μηνύματα της Ρωσίας έκανε λόγο την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις περί αποχώρησης μέρους των στρατευμάτων.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι διακρίνεται ρωσικό «άνοιγμα» σε περαιτέρω διαβουλεύσεις, γεγονός που χαρακτηρίζει σαφώς θετικό, όμως τονίζει ότι οι πληροφορίες που έρχονται στη βρετανική κυβέρνηση υποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να καταρτίζει σχέδια εισβολής.

«Οι πληροφορίες που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικές. Έχουμε ρωσικά νοσοκομεία εκστρατείας να στήνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία, μόνο γι' αυτό που μπορεί να ερμηνευτεί ως προετοιμασία εισβολής» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Και αυτά τα «μεικτά σήματα» κατά τον Τζόνσον είναι ένας λόγος παραπάνω «να παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι» ιδίως στο πεδίο των οικονομικών κυρώσεων.«Διαθέτουμε ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων εάν η Ρωσία επιλέξει τον πόλεμο» διαμήνυσε.

There are signs of a diplomatic opening with Russia, but the intelligence we are seeing today is not encouraging.

We have a tough package of sanctions ready if Russia chooses war.

We maintain that diplomacy and de-escalation is the only way forward. pic.twitter.com/JHveOHxIko

— Boris Johnson (@BorisJohnson) February 15, 2022

Η Γαλλία από πλευράς της χαιρέτισε ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές περί απόσυρσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν.

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μία ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες» δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, επισημαίνοντας ότι επίκεινται τηλεφωνικές επικοινωνίες αναφορικά με την ουκρανική κράση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/OMER MESSINGER / POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα