Κόσμος

Μακρόν: Κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος

Μακρόν: Κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος

Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία 500.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις μέρες - Και συνομιλία Μακρόν με Πούτιν νωρίτερα: Οι τρεις όροι που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τι ζήτησε ο Ρώσος ομόλογός του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέσπασε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μιας και 500.000 μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε 4 ημέρες.

Για τον λόγο αυτό ο Μακρόν μίλησε με τον Πούτιν ζητώντας του να μην ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας - σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ρωσικής προεδρίας στο Σ.Α του ΟΗΕ. Η αίτηση του κ. Μακρόν πρόκειται να συζητηθεί απόψε το βράδυ στις 10 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, Μακρόν και Πούτιν συνομίλησαν για μίαμιση ώρα. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα αρκετές φορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε στον Πούτιν το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:
  1. Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  2. Προστασία των αστικών υποδομών
  3. Εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Avec le Président Zelensky, nos échanges sont constants. Je veux saluer le sens des responsabilités dont il fait preuve. À la demande de ce dernier et compte tenu de la situation humanitaire, j'ai appelé le Président Poutine.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 28, 2022

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης:

  • -τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,
  • -την προστασία του αστικού πληθυσμού
  • -την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ καθώς και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για πέμπτη μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

  1. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  2. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  3. «Αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού κράτους
  4. Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους Ουκρανούς αμάχους

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, από την δική του πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το CNN, πως μια διευθέτηση μέσω διαλόγου με την Ουκρανία είναι δυνατή μόνο με άνευ όρων εξέταση των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ρωσικής κυριαρχία στην Κριμαία, της επίλυση των καθηκόντων αποστρατιωτικοποίησης και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους αμάχους στην Ουκρανία και κατηγορώντας γι' αυτό τους Ουκρανούς εθνικιστές.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν απειλούν πολίτες και δεν χτυπούν πολιτικές υποδομές. Η απειλή προέρχεται από Ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, τοποθετούν σκόπιμα οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές και ενέτειναν τους βομβαρδισμούς πόλεων στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/KENZO TRIBOUILLARD POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα