Κόσμος

Ουκρανία - Ζελένσκι προς Δύση: Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα είναι αργά

Ουκρανία - Ζελένσκι προς Δύση: Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα είναι αργά

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ενώπιον» της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Την Παρασκευή θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης και στη γερμανική Άνω Βουλή

Εν μέσω διαρκούς ρωσικού σφυροκοπήματος, και δη μετά το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση και τις εκκλήσεις προς τη Δύση προς επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων παρά τη σταθερή άρνηση του ΝΑΤΟ προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα κάνετε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι πολύ αργά» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, Πέμπτη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βερσαλλίες, καλώντας αμφότερους να «σταματήσουν τον πόλεμο». Να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και την πίεση διά των κυρώσεων στη Ρωσία.

Στη σκιά των συνταρακτικών εικόνων από το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στο κέντρο της πολιορκημένης Μαριούπολης, ο Ζελένσκι διαμηνύει προς τη Δύση πως αυτές είναι αποδείξεις πως «διαπράττεται γενοκτονία» κατά του ουκρανικού λαού· η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει μόνη της τον πόλεμο, και τα κράτη πρέπει να δράσουν «πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε νέο διάγγελμά του το απόγευμα της Πέμπτης πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, από την επιδρομή στη Μαριούπολη, που έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, με τον επιλεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να καταγγέλλει έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία από πλευράς εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα, με σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο Ζελένσκι ζήτησε πραγματική στήριξη της Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κατατροφή. Θέλουν να μας κάνουν να γονατίσουμε. Δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι -γιατί αυτό είναι το πνεύμα και το πεπρωμένο μας» ανέφερε προσπαθώντας εκ νέου να εμψυχώσει τους Ουκρανούς εν μέσω ενός πολέμου που έχει εισέλθει πλέον στην τρίτη εβδομάδα.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στην ανταποκρίτρια Άλεξ Κρόφορντ του δικτύου Sky News, ο Ζελένσκι καυτηρίαζε ξανά την «αναποφασιστικότητα της Δύσης να κλείσει τον ουρανό». Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ανάλογη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και ευθεία αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι απάντησε:

«Χειρότερα για ποιον; Για τις οικογένειές μας; Όχι. Για εκείνους; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν ξέρει. Όμως γνωρίζουμε ότι ακριβώς τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Και στο μέλλον θα είναι αργά. Πιστέψτε με εάν η κατάσταση παραταθεί, θα δείτε [...] Θα κλείσουν τον ουρανό, αλλά θα χάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και μόνο τότε θα κάνετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι αργά».

«Εάν είστε ενωμένοι κατά των Ναζί και αυτής της τρομοκρατίας, τότε πρέπει να επιλέξετε. Μην περιμένετε να σας το ζητήσω αμέτρητες φορές» συνέχισε.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και το «φιάσκο» με τα πολωνικά MiG-29

«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο, όχι να τον διευρύνουμε. Εάν Αμερικανοί πιλότοι πετάξουν στον ουκρανικό εναέριο χώρα σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Αυτό θα παρατείνει τη σύγκρουση και την κάνει πιο αιματηρή απ' ότι ήδη είναι» είναι η απάντηση που δίνει στον Ζελένσκι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν εγκαθιδρύσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, και δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε» δηλώνει εξίσου από πλευράς της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λις Τρας.

Ερωτηθείσα σχετικά από τους δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρμεντ χθες, Τετάρτη, η Λις Τρας παρέπεμψε στη στρατιωτική υποστήριξη που δέχεται η Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο -στην οποία με νεότερη απόφαση προστίθενται τα πλέον προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak της εταιρείας Thales.

Με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να έχει απορρίψει εξ αρχής τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να επιδίδεται σε χειρουργικούς ελιγμούς για να αποτραπεί ουσιαστικά το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα «ζητούσε ό,τιδήποτε θα ήταν κατά την άποψή του δυνατό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό», ανέφερε όμως πως οι ΗΠΑ και συνολικά η Δύση «έχουν κάνει πράγματα πρωτοφανή για να διασφαλίσουν πως οι Ουκρανοί έχουν τα μέσα να αμυνθούν εναντίον του πολέμου επιλογής της Ρωσίας».

Ως προς το ζήτημα της διάθεσης των πολωνικών ΜiG-29 στην Ουκρανία και τις διεργασίες που «πάγωσαν», αφότου η Βαρσοβία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ προτείνοντας να στείλει τα αεροσκάφη στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να μη «φύγουν» προς το Κίεβο από πολωνικό έδαφος, ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε ερωτηθείς σχετικά για «περιπλοκότητες», επισημαίνοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί πως «ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με το σωστό τρόπο».

«Η απογείωση αεροσκαφών από αμερικανική ΝΑΤΟϊκή βάση στη Γερμανία για να πετάξουν σε εναέριο χώρο διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Μπλίνκεν.

Είχε ήδη προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς και οι απειλές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η μεταφορά μαχητικών στις ΗΠΑ για να σταλούν εν συνεχεία στο Κίεβο θα δημιουργούσε «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει πως θα θεωρήσει ως άμεση εμπλεκόμενη στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα παράσχει βάσεις της για να «σηκωθούν» ουκρανικά αεροσκάφη.

Κάμαλα Χάρις «πυροσβεστικά» στη Βαρσοβία

To επεισόδιο εξέθεσε ρωγμές στο ΝΑΤΟ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, επισκέφθηκε «πυροσβεστικά» σήμερα τη Βαρσοβία -από όπου και τόνισε πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει «πιο ισχυρό» και η Ρωσία πιο «αδύναμη» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας επίσης πως Πολωνία και ΗΠΑ παραμένουν ενωμένες.

H Κάμαλα Χάρις, εντούτοις, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την υπόθεση των πολωνικών Mig-29, δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική βοήθεια που ήδη στέλνει η διακυβέρνηση Μπάιντεν προς το Κίεβο.

Η ίδια επισήμανε ότι η επίσκεψή της στη Βαρσοβία υποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς την ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης και ανακοίνωσε την παράδοση δύο νέων συστημάτων Patriot στην Πολωνία.

«Πρέπει να σώσουμε την Ουκρανία. Πρέπει να επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε στρατιωτικές δραστηριότητες που φέρουν τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας» δήλωσε από πλευράς του ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στη Βαρσοβία.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup