Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να προλάβει το οικονομικό κραχ - «Καρότο και μαστίγιο» από τη Μόσχα - Μία ανάσα από το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα - Υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Ετοιμασίες για βομβαρδισμό στην Οδησσό
Γι’ αυτό και η Μόσχα καταφεύγει στην τακτική του «καρότου και του μαστίγιου», περισσότερο όμως ως μία αγωνιώδη κίνηση να αναγκάσει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνθηκολόγηση, παρά ως επίδειξη ισχύος: από τη μία δηλώνει έτοιμη να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και από την άλλη κλιμακώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις, σφίγγοντας τον κλοιό στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι μία ανάσα από το Κίεβο, το οποίο περικυκλώνουν από τρεις κατευθύνσεις, δείχνοντας διάθεση για την τελική επίθεση, η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία και άγριους βομβαρδισμούς για 13η μέρα, ενώ σφοδρές επιθέσεις δέχεται και το Μικολάιβ, δυτικά της Χερσώνας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η Μόσχα στοχεύει και στην κατάληψη της Οδησσού, ώστε να επιτύχει τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ένδειξη για περαιτέρω ένταση των επιχειρήσεων αποτελεί και η πληροφορία ότι η Μόσχα θα στείλει στην Ουκρανία και δύναμη 16.000 στρατιωτών της από τη Μέση Ανατολή.
Κι όλα αυτά, ενώ από το μεσημέρι της Πέμπτης, η Μόσχα εξέπεμπε μηνύματα περί εύρεσης μίας συμφωνίας ειρήνευσης.
Ο Πούτιν φερόταν να έχει πει στον πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, δήλωσε θετικός σε ένα σενάριο συνάντησης του ρώσου προέδρου με τον Ζελένσκι.
Η Μόσχα θέλει να αξιοποιήσει το μοναδικό ίσως στοιχείο, στο οποίοέχει υπεροχή: στο στρατιωτικό πεδίο. Γνωρίζει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι τέλους μόνη της, καθώς η Δύση είναι αποφασισμένη να μην εμπλακεί ευθέως σε στρατιωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία. Όπως επανέλαβε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, «μία απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος και πρέπει να τον αποτρέψουμε».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης.
Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον προτρέπει αμερικανούς πολίτες που έχουν τη διάθεση να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ως εθελοντές, να μην το κάνουν!
Πιεσμένος ο Πούτιν από τον οικονομικό πόλεμο
Η επιλογή της Δύσης να αποφύγει μία απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία δεν σημαίνει όμως ότι η Μόσχα έχει όλο το χρόνο και την άνεση για να επιβληθεί στην Ουκρανία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις γονατίζουν τη ρωσική οικονομία και προκαλούν τους πρώτους τριγμούς στην κυρίαρχη τάξη της χώρας, διαταράσσοντας τις σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Ολιγάρχες.
Με νέα πακέτα κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ στοχοποιούν σχεδόν κάθε τομέα της ρωσικής οικονομίας – με κάποιες εξαιρέσεις μόνο για την ενέργεια, λόγω της μεγάλης εξάρτησης ευρωπαϊκών χωρών από τα ρωσικά καύσιμα. Το εμπόριο, οι τράπεζες και οι μεταφορές είναι στο στόχαστρο των τελευταίων μέτρων, με στόχο όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία.
Η δε ανάκληση από τον Λευκό Οίκο του εμπορικού καθεστώτος «πιο ευνοημένο κράτος», που είχε η Ρωσία σηματοδοτεί έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο.
Οι αναταράξεις στη Μόσχα είναι πλέον εμφανείς. Ο Πούτιν βλέπει τη δυσφορία ακόμα και φίλων του Ολιγαρχών να εκδηλώνεται ανοιχτά.
Ο ρώσος κροίσος Βλαντίμιρ Ποτάνιν, για παράδειγμα, διαφώνησε έντονα με την πρόθεση που φαίνεται να έχει το Κρεμλίνο για κατάσχεση από το ρωσικό κράτος ξένων επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ποτάνιν «πιθανές εθνικοποιήσεις ξένων εταιρειών θα μας πήγαιναν πίσω στο 1917».
Η Μόσχα απειλεί τις δυτικές τράπεζες ότι θα χάσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ενδεικτική της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί πλέον για τη ρωσική οικονομία είναι και το γεγονός ότι ακόμα και η γερμανική Deutsche Bank, που μέχρι τώρα δεν είχε ακολουθήσει άλλες εταιρίες στη μεγάλη φυγή, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία.