Για «ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου» στη Μαριούπολη κάνουν λόγο δυτικοί αξιωματούχοι, με την ουκρανική πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων σχεδόν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί χωρίς πρόσβαση σε νερό, θέρμανση, ή ηλεκτρισμό.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου. Καταστρέφοντας τα πάντα, βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας τους πάντες αδιακρίτως, είναι κάτι τρομερό» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Με τους θανάτους αμάχων να αυξάνονται στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε την αύξηση των ρωσικών επιθέσεων σε αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και θεάτρων.
«Τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν, αλλά για μένα αυτά είναι ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπέρμποκ.
This is how Mariupol looks like after over three weeks of Russian shelling. The International Red Cross said the situation was "apocalyptic." pic.twitter.com/f37M7iF4S7
— Bojan Pancevski (@bopanc) March 21, 2022
Για ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Για «πολύ δύσκολη» κατάσταση έκανε επίσης σήμερα λόγο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, δήλωσε ότι «οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είχαν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην καταστροφή των σχεδίων του εχθρού» και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθυστερήσει, ενώ αναγνώρισε μια «δύσκολη κατάσταση» σε εθνικό επίπεδο. Αντιμετωπίζοντας τόση μεγάλη ρωσική δύναμη πυρός στη Μαριούπολη, ο Ρέζνικοφ είπε στο Facebook.
«Τόσες δεκάδες χιλιάδες ζωές σε όλη την Ουκρανία σώθηκαν. Σήμερα η Μαριούπολη σώζει το Κίεβο, τη Ντνίπρο και την Οδησσό. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό» είπε μέσω Facebook o Ρεζνίκοφ.
Η Μαριούπολη, σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, είναι μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Εκτιμάται ότι το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.300 θύματα άμαχοι.
Η κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής για να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των δύο περιοχών.
Μετά το ρωσικό τελεσίγραφο -που συνοδεύτηκε από απειλές κατά των δημοτικών αρχών για «στρατοδικεία»- οι φόβοι για τους αμάχους της πόλης, ανάμεσά τους χιλιάδες ομογενείς, εντείνονται ακόμη περισσότερο.
Ο φιλορώσος Ντενίς Πουσίλιν που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα προτού «πέσει» η πόλη. Όπως είπε, ίσως η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρει τον έλεγχο του πολιορκημένου ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις μέρες ή και μια εβδομάδα θα κλείσει το θέμα. Δυστυχώς, όχι, η πόλη είναι μεγάλη», δήλωσε.
Πηγή: Cnn.gr