Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ το 1% των αρμάτων μάχης της Συμμαχίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ το 1% των αρμάτων μάχης της Συμμαχίας

Χρειαζόμαστε «όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ - Κατηγόρησε τους Ρώσους πως ρίχνουν βόμβες φωσφόρου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Ο Ζελένσκι με μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία είναι σε εξέλιξη, ζήτησε «το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ». «Η Ουκρανία χρειάζεται «όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά», συνέχισε ο Ζελένσκι στο μήνυμα το οποίο δημοσίευσε και στα social media.

«Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο: «Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τη Συμμαχία να παράσχει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, για να βοηθήσει τη χώρα του να αμυνθεί έναντι των ρωσικών εναέριων και χερσαίων βομβαρδισμών. Επανέλαβε επίσης εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που η στρατιωτική συμμαχία έχει αποκλείσει.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής, αλλά οι προσπάθειες για να τεθούν αυτά στην πρώτη γραμμή έχουν βαλτώσει, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, καθώς οι χώρες που διαθέτουν τον εξοπλισμό -η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία - μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένες για κάτι τέτοιο.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup