Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 13:20

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την προμήθεια των Belharra και Rafale

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έντονη αναφορά στη χθεσινή υπογραφή των τελικών συμφωνιών πό τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας - «Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες και Rafale από τη Γαλλία»

Στις χθεσινές υπογραφές των τελικών συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra, καθώς και ακόμη έξι πολεμικών αεροσκαφών Rafale, από την Ελλάδα αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

«Η Ελλάδα υπέγραψε την αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak.

Η ενημερωτική πύλη haber7.com, κάνει αναφορά στις ελληνογαλλικές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι το 2021. «Η Ελλάδα υπέγραψε την αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλωράνς Παρλί, η Ελλάδα επισημοποίησε την αγορά φρεγατών και 6 Rafale από τη Γαλλία» σχολιάζει η εφημερίδα Aydinlik.

«Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» γράφει η Yeni Akit, παρουσιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως οι ελληνογαλλικές συμφωνίες θα δεσμεύουν τις δύο χώρες για χρόνια.
tourkikamme-
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Σύγκρουση Rafale στην Γαλλία: Νεκροί οι δύο πιλότοι που αναζητούνταν
    Σύγκρουση Rafale στην Γαλλία: Νεκροί οι δύο πιλότοι που αναζητούνταν

    Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο πιλότοι που αγνοούνταν, μετά την σύγκρουση δύο στρατιωτικών αεροσκαφών Rafale στη Γαλλία το μεσημέρι της Τετάρτης (14/8)

    Η σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε «δύο Mirage» στην περιοχή στο Μερτ-ε-Μοζέλ και άμεσα «ξεκίνησαν επιχειρήσεις αναζήτησης των πιλότων», των αεροσκαφών, όπως είχαν ανακοινώσει οι Αρχές.

    «Ένας από τους πιλότους βρέθηκε, είναι σώος και αβλαβής» σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολεμικής αεροπορίας στη Le Monde, οι δύο πιλότοι βρίσκονταν στο ένα αεροσκάφος και ένας πιλότος στο άλλο. Ήταν ο τελευταίος που βρέθηκε σώος και αβλαβής.

    «Ένα ατύχημα με δύο αεροσκάφη σημειώθηκε στο Μερτ-ε-Μοζέλ στην περιοχή Κολομπί-λε-Μπελ», τόνισε η νομαρχία σε ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι «ενεργοποιήθηκε αμέσως το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο SATER (αεροπορική διάσωση) σε υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων».

    «Η στρατιωτική αρχή θα εκδώσει ανακοίνωση για τα αίτια του ατυχήματος», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «θα δώσει νέα ενημέρωση για την κατάσταση μόλις γίνουν γνωστές νέες πληροφορίες».

    Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης η σύγκρουση

    «Πληροφορούμαστε με θλίψη τον θάνατο του σμηναγού Σεμπαστιέν Μαμπίρ και του υποσμηναγού Ματίς Λοράνς σε αεροπορικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με Rafale», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) Εμμάνουελ Μακρόν.
    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ΕPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUΤ
  • Σύγκρουση δύο γαλλικών Rafale ανατολικά του Παρισιού - Σώος ένας πιλότος, αναζητούνται δύο ακόμη
    Σύγκρουση δύο γαλλικών Rafale ανατολικά του Παρισιού - Σώος ένας πιλότος, αναζητούνται δύο ακόμη

    Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης - Γάλλοι και οι δύο ιπτάμενοι που αναζητούνται

    Δύο αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας ενεπλάκησαν σε ατύχημα στο Μέρτ-ε-Μοζέλ, ανατολικά του Παρθισιού, την Τετάρτη (14/8).
    Το AFP αναφέρει ότι τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης.
    Ο ένας από τους πιλότους εκτινάχθηκε πριν από τη σύγκρουση και εντοπίστηκε σώος χωρίς να έχει τραυματιστεί. Ο εκπαιδευτής και ο εκπαιδευόμενος πιλότος που επέβαιναν στο δεύτερο αεροσκάφος εξακολουθούν να αναζητούνται.
    Και οι δύο πιλότοι που αναζητούνται είναι Γάλλοι.

    Για τον εντοπισμό των δύο πιλότων είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα των στρατιωτικών αρχών με τη βοήθεια και πολιτικών αρχών.

    Τα αεροσκάφη προέρχονταν από σμήνος που εδρεύει στην αεροπορική βάση Σαν-Ντιζιέ, στη βορειοανατολική Γαλλία.
  • Εθνικές εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις κάλπες στην Ελλάδα
    Εθνικές εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις κάλπες στην Ελλάδα

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζει τα βασικά δεδομένα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα σε εκτενές πληροφοριακό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Στήνεται ξανά η κάλπη για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα» με lead in: «Ως αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου μετά από 4 χρόνια, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αφού δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση».

    Το δημοσίευμα καταγράφει το «αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης» μετά τις εκλογές της 21/5, σημειώνει ότι «ο αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα της κάλπης ως μήνυμα ότι ο λαός θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έρθει μόνη στην εξουσία» και εξηγεί αναλυτικά το διαφορετικό σύστημα που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές όσον αφορά την απόδοση ‘εκλογικού bonus’ στο πρώτο κόμμα. Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στη ΝΔ και καταγράφοντας αριθμητικά δεδομένα της ψηφοφορίας.

    Σχετικά δημοσιεύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχουν και στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων:

    Σαμπάχ: Στην Ελλάδα προηγούνται οι συντηρητικοί

    Γενί Ακίτ: Ελλάδα, στις κάλπες σήμερα για τον δεύτερο γύρο

    Τουργκιούν: Ο Μητσοτάκης προηγείται στη γείτονα

    Τζουμχουριέτ: Ο γείτονας για δεύτερη φορά στην κάλπη

    Μπιργκιούν: Η Ελλάδα ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο

    Η αγγλόγλωσση ιστοσελίδα ενημερωτικής ροής του TRTWorld μετέδωσε το ξεκίνημα της ψηφοφορίας για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών στην Ελλάδα» και με lead in: «Ο πρωτοπόρος Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια ισχυρή νίκη στις εκλογές του περασμένου μήνα, ζήτησε ωστόσο από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες αφού απέτυχε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση».

    Η αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα Artigercek προβάλλει το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα δημοσιεύοντας συνέντευξη του πολιτικού σχολιαστή Νίκου Μαλκουτζή στην δημοσιογράφο Μουχντάμ Σααλάμ υπό τους τίτλους «Εκλογές στη γειτονική χώρα: Γιατί προηγείται ο Μητσοτάκης; Τι έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ;».

    Ο Έλληνας αναλυτής εκφράζει τις απόψεις του για το βασικά πολιτικά και επικοινωνιακά στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου. Απαντά δε και σε ερωτήσεις επί των ελληνοτουρκικών.

    «Ερώτηση: Αν επανεκλεγεί ο Μητσοτάκης, θα ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία ή θα συνεχιστεί η ένταση;

    Απάντηση: Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Ερντογάν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Μάλιστα, κάποιοι αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε ότι η εκλογή Ερντογάν ως Προέδρου είναι καλύτερο δεδομένο για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτούς, σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση είναι καλύτερο να έχουν απέναντι στο τραπέζι κάποιον που πιστεύουν ότι γνωρίζουν παρά κάποιον που δεν γνωρίζουν. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν η Αθήνα και η Άγκυρα να συνομιλήσουν και να λύσουν τις διαφωνίες τους αν είναι δυνατόν.

    Το βρίσκω πολύ δύσκολο να τακτοποιήσουν τα πάντα, φαίνεται όμως να υπάρχει αρκετή επιθυμία να σημειωθεί τουλάχιστον κάποια πρόοδος τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η καλή θέληση. Στην πραγματικότητα, ο τομέας όπου ο Μητσοτάκης έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας του είναι η εξωτερική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απέσπασε χειροκροτήματα από κοινό και ΜΜΕ για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία. Ιδιαίτερα μετά την εισροή μεταναστών στα σύνορα του Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Αθήνα, αυτό θεωρήθηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση.

    Το ίδιο σκέφτηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που, ως εκ τούτου, υποστήριξε την ενίσχυση των χερσαίων συνόρων. Ομοίως, ο ελληνικός λαός χαιρέτισε τις αμυντικές συμφωνίες και τις αγορές εξοπλισμού από ΗΠΑ και Γαλλία παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να το εξηγήσω: Η στάση απέναντι στον Ερντογάν είναι [εσωπολιτικά] αποτελεσματική λαμβάνοντας υπόψη αυτό το συναίσθημα. Υπάρχει η άποψη στην κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Ερντογάν. Η προσβλητική γλώσσα από Τούρκους αξιωματούχους χρησιμοποιείται κατά καιρούς στην Ελλάδα για να εδραιώσει την εσωτερική υποστήριξη, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλήθεια.

    Αυτές οι συζητήσεις προκαλούν μια πραγματική αντίληψη απειλής και φόβου στην κοινωνία. Κατά καιρούς αυτός ο φόβος ενισχύεται από τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ανησυχούν πραγματικά για τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Τουρκίας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άσκηση-μήνυμα νότια της Κρήτης με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» (photos)
    Άσκηση-μήνυμα νότια της Κρήτης με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» (photos)

    Συμμετείχαν τα ελληνικά Rafale για πρώτη φορά μετά την επιχειρησιακή τους ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία

    Στην θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ιονίου, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης βρέθηκε για τρεις ημέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στα πλαίσια συνεκπαίδευσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με μονάδες συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού πλοίου. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μαχητικά Rafale για πρώτη φορά μετά την επιχειρησιακή τους ένταξη σε αυτές καθώς και με F-16 Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced και F-4, ενώ από την Ναυτική Δύναμη TF 473 συμμετείχε το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» από το οποίο επιχειρούσαν μαχητικά Rafale-M και αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C HAWKEYE.

    synekpaideysi-1
    synekpaideysi-2
    synekpaideysi-3
    synekpaideysi-4

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

    - Επιθετικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).

    - Επίθεση/Προστασία Μονάδος Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset Attack/Protect – HVAA Attack/Protect).

    - Μικτές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής (Joint Engagement Zone – JEZ).

    - Εκπαίδευση Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

    - Αεροπορική Συνδρομή σε Ναυτικές Επιχειρήσεις (Air Power Contribution to Maritime Ops – APCMO).

    - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

    Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

    Πηγή: protothema.gr

  • Ελληνικά Rafale κόντρα σε Ρώσικα Su-35 πάνω από το Αιγαίο;
    Ελληνικά Rafale κόντρα σε Ρώσικα Su-35 πάνω από το Αιγαίο;

    Μέσα στην γενικότερη απελπισία των Τούρκων να αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε μερικά Ρώσικα Su-35.

    Έχοντας “φάει πόρτα” από τους Αμερικανούς στο πρόγραμμα F-35 αλλά και στην αναβάθμιση σε επίπεδο Viper των F-16, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα με την Πολεμική Αεροπορία τους.

    Η απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα και η αναβάθμιση των F-16, θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος του 2024 νέα δεδομένα στο Αιγαίο, με πάνω από 50 σύγχρονα ελληνικά μαχητικά να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με δυνατότητες εξ αποστάσεως χτυπημάτων που δεν έχουν οι Τούρκοι.

    Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Τουρκική Αεροπορία είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω του ότι αναγκάζονται να κανιβαλίζουν αεροσκάφη για να διατηρήσουν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα δικά τους F-16. Ενώ και το πτητικό προσωπικό δεν έχει επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν το “πραξικόπημα” εναντίον του Ερντογάν.

    Ο τελευταίος αναζητά απεγνωσμένα λύσεις έτσι ώστε να μπορέσει να τις “πουλήσει” στο εγχώριο εκλογικό κοινό. Οι στρατιωτικοί των πιέζουν να κάνει κάποια κίνηση, καθώς βλέπουν την ισορροπία στο Αιγαίο, να γέρνει οριστικά υπέρ της Ελλάδας.

    Μία από τις λύσεις που μελετώνται είναι να βρεθούν από “σπόντα” στην Τουρκία μία παρτίδα από 24 ρωσικά Su-35, τα οποία αρχικά είχαν παραγγελθεί από την Αίγυπτο, που όμως δεν θέλει πλέον να τα παραλάβει λόγω πιέσεων από την Αμερική.

    Η παραγγελία αυτή έχει μείνει μετέωρη, με τα αεροπλάνα αυτά να οδηγούνται πότε προς το Ιράν και εσχάτως προς την Τουρκία. Η τελευταία φαίνεται να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τα εντάξει στο οπλοστάσιό της, με το κόστος των 2 δισ. δολαρίων να είναι κάτι που μπορεί να αντέξει η οικονομία της γείτονος.

    Όμως, αυτό θα έβαζε ένα ακόμα πρόβλημα στην ήδη τεταμένη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ενώ παράλληλα, όσο και αν διαφημίζεται ως μαχητικό σύγχρονης τεχνολογίας και δυνατοτήτων εφάμιλλών των δυτικών 5ης γενιάς, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντί τους σε ρόλους εναέριας υπεροχής.

    Το σενάριο να συναντηθούν γαλλικά και αμερικάνικα αεροσκάφη με ρώσικα πάνω από το Αιγαίο μοιάζει αρκετά τραβηγμένο. Όμως, ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον… εκλογικό τοίχο, και γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτος όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσεως. Μέχρι τότε πάντως, τα ελληνικά φτερά, αποκτούν και πάλι την κυριαρχία στο Αιγαίο. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

    Πηγή: newsauto.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ΕPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUΤ

  • Καλάβρυτα: Rafale ακούμπησαν στέγες στη Ζαχλωρού! - Μοναδικές εικόνες
    Καλάβρυτα: Rafale ακούμπησαν στέγες στη Ζαχλωρού! - Μοναδικές εικόνες

    Είναι γνωστό οτι ο Βουραϊκός και το μοναδικό ανάγλυφο των Καλαβρύτων αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο ασκήσεων για τους Έλληνες πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών.

    Οι εικόνες κάθε φορά που κάνουν "βουτιά" στην χαράδρα είναι μοναδικές. Σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου, μαχητικά Rafale της πολεμικής μας αεροπορίας έκαναν εντυπωσιακές διελεύσεις μέσα στην χαράδρα, "ακουμπώντας" στέγες στην Ζαχλωρού.

    Ο φωτογράφος και συνεργάτης του kalavrytanews.com Κλεομένης Κουφαλιώτης αποθανάτισε μοναδικές εικόνες:

    Πηγή: Kalavrytanews.com
  • Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος
    Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος

    Λένε πως έχει παραχωρηθεί... δικαίωμα χρήσης στην Ελλάδα! - 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», γράφει η Yeni Safak - Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη, λένε

    Στη διεκδίκηση 22 νησιών μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, όπης αναφέρει ο φιλοκυβερνητικός τύπος της γειτονικής χώρας, με τη Yeni Safak, μάλιστα, να περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά! Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
    miliet
    Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.
    nisia_safak
    Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα... έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.
    safak_1

    Πηγή: protothema.gr

  • Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον αεροσκάφη Rafale
    Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον αεροσκάφη Rafale

    Στις 24 Μαρτίου, «έπεσαν» οι υπογραφές για τις συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra -με την προαίρεση αγοράς μίας ακόμη- και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale -πλέον των 18 που ήδη έχει αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία- σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

    Οι φρεγάτες Belharra


    Η φρεγάτα FDI (Belharra) έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης. Καλύπτει αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο ενώ διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

    Είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360 μοιρών. Είναι η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, εξοπλισμένη με δύο data-centers που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.

    Αναφορικά με τις τεχνικές της προδιαγραφές, η φρεγάτα Belharra έχει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος περίπου 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα ενώ η μέγιστη ταχύτητά είναι 27 κόμβοι. Διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις για ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρωμένο όχημα VTOL.

    Τα κύρια όπλα που φέρει είναι οι πύραυλοι Aster και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA, πυροβόλο 76 χιλιοστών, τορπίλες MU 90 και αντίμετρα CANTO της Naval Group καθώς και πυραυλικό σύστημα RAM.

    Το ιστορικό

    Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει φρεγάτες ηλικίας περίπου 40 ετών. Η παλαιότητα του βασικού κορμού τού ελληνικού Στόλου επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του, όπως αναφέρθηκε στις σχετικές συζήσεις που έγιναν στη Βουλή, ενώ εντείνει τις δυσκολίες υποστήριξης των ηλεκτρονικών συστημάτων που φέρουν τα πλοία.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονες φρεγάτες κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Εκτός από τη γαλλική προσφορά, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν προσφορές εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Το Πολεμικό Ναυτικό έκρινε ότι οι καταλληλότερες για την κάλυψη των επιχειρησιακών του απαιτήσεων είναι οι γαλλικές FDI. Και αυτό διότι διαθέτουν υψηλότατες δυνατότητες πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου αέρος σε συνδυασμό με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.

    Το Σεπτέμβριο 2021, η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια και ως απόρροια της συμφωνίας αυτής συμφωνήθηκε η πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τριών νέων φρεγατών FDI (Belharra) με «option» επιλογής και τέταρτης ίδιου τύπου φρεγάτας.

    Η ναυπήγηση των πλοίων γίνεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Γαλλία. O χρόνος παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των όπλων των φρεγατών, για το πρώτο και το δεύτερο πλοίο θα είναι εντός του 2025, για το τρίτο το 2026 και για το τέταρτο -εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης αγοράς- το 2027.

    Όσο για την εν συνεχεία υλικοτεχνική υποστήριξή τους, εκκινεί από την παραλαβή κάθε πλοίου και έχει διάρκεια τριών ετών.

    Στο πλαίσιο της σύναψης των συμβάσεων με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες, τη Naval Group και την MBDA France, έχει επιτευχθεί συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή και συντήρηση των πλοίων.

    Το κόστος

    Το ανώτατο κόστος της προμήθειας των φρεγατών ανέρχεται στο ποσό των 3,049 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η σύμβαση προμήθειας των τριών φρεγατών έχει κόστος 2,261 δισ. ευρώ, η σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης 138 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση για τα όπλα και την εν συνεχεία υποστήριξής τους 650 εκατ. ευρώ.
    Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης για την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας, το κόστος φτάνει τα 4,07 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται κρατήσεις, φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τις συμβάσεις (6,144%).

    Τα 6 επιπλέον Rafale


    Η Ελλάδα έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα έξι από αυτά, βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα. Παράλληλα με την απόκτηση των φρεγατών Belharra, υπογράφτηκε και η συμφωνία απόκτησης επιπλέον 6 αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια των αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

    Το αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault Aviation και την εταιρεία MBDA France για την παροχή των όπλων στάλθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021. Το κόστος απόκτησης των αεροσκαφών και της εν συνεχεία υποστήριξής τους ανέρχεται σε 807,6 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος απόκτησης των όπλων που θα φέρουν στα 184 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων ύψους 6,144% αλλά και των τιμών με εκτιμώμενη αναπροσαρμογή 5%, φτάνει τα 1,092 δισ. ευρώ.

    Η παραλαβή των έξι επιπλέον Rafale και των όπλων τους θα γίνει έως το τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο του 2024.

    Επιπρόσθετα, η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης του συνόλου των 24 αεροσκαφών Rafale επεκτείνεται για τρία έτη, από το 2024 έως το 2027 ενώ η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης των όπλων τους για τέσσερα έτη, από το 2024 έως το 2028.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch