Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 11:18

Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λένε πως έχει παραχωρηθεί... δικαίωμα χρήσης στην Ελλάδα! - 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», γράφει η Yeni Safak - Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη, λένε

Στη διεκδίκηση 22 νησιών μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, όπης αναφέρει ο φιλοκυβερνητικός τύπος της γειτονικής χώρας, με τη Yeni Safak, μάλιστα, να περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά! Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
miliet
Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.
nisia_safak
Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα... έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.
safak_1

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 10:55

Σχετικά Άρθρα

  • Εθνικές εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις κάλπες στην Ελλάδα
    Εθνικές εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις κάλπες στην Ελλάδα

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζει τα βασικά δεδομένα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα σε εκτενές πληροφοριακό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Στήνεται ξανά η κάλπη για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα» με lead in: «Ως αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου μετά από 4 χρόνια, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αφού δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση».

    Το δημοσίευμα καταγράφει το «αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης» μετά τις εκλογές της 21/5, σημειώνει ότι «ο αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα της κάλπης ως μήνυμα ότι ο λαός θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έρθει μόνη στην εξουσία» και εξηγεί αναλυτικά το διαφορετικό σύστημα που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές όσον αφορά την απόδοση ‘εκλογικού bonus’ στο πρώτο κόμμα. Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στη ΝΔ και καταγράφοντας αριθμητικά δεδομένα της ψηφοφορίας.

    Σχετικά δημοσιεύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχουν και στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων:

    Σαμπάχ: Στην Ελλάδα προηγούνται οι συντηρητικοί

    Γενί Ακίτ: Ελλάδα, στις κάλπες σήμερα για τον δεύτερο γύρο

    Τουργκιούν: Ο Μητσοτάκης προηγείται στη γείτονα

    Τζουμχουριέτ: Ο γείτονας για δεύτερη φορά στην κάλπη

    Μπιργκιούν: Η Ελλάδα ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο

    Η αγγλόγλωσση ιστοσελίδα ενημερωτικής ροής του TRTWorld μετέδωσε το ξεκίνημα της ψηφοφορίας για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών στην Ελλάδα» και με lead in: «Ο πρωτοπόρος Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια ισχυρή νίκη στις εκλογές του περασμένου μήνα, ζήτησε ωστόσο από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες αφού απέτυχε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση».

    Η αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα Artigercek προβάλλει το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα δημοσιεύοντας συνέντευξη του πολιτικού σχολιαστή Νίκου Μαλκουτζή στην δημοσιογράφο Μουχντάμ Σααλάμ υπό τους τίτλους «Εκλογές στη γειτονική χώρα: Γιατί προηγείται ο Μητσοτάκης; Τι έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ;».

    Ο Έλληνας αναλυτής εκφράζει τις απόψεις του για το βασικά πολιτικά και επικοινωνιακά στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου. Απαντά δε και σε ερωτήσεις επί των ελληνοτουρκικών.

    «Ερώτηση: Αν επανεκλεγεί ο Μητσοτάκης, θα ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία ή θα συνεχιστεί η ένταση;

    Απάντηση: Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Ερντογάν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Μάλιστα, κάποιοι αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε ότι η εκλογή Ερντογάν ως Προέδρου είναι καλύτερο δεδομένο για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτούς, σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση είναι καλύτερο να έχουν απέναντι στο τραπέζι κάποιον που πιστεύουν ότι γνωρίζουν παρά κάποιον που δεν γνωρίζουν. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν η Αθήνα και η Άγκυρα να συνομιλήσουν και να λύσουν τις διαφωνίες τους αν είναι δυνατόν.

    Το βρίσκω πολύ δύσκολο να τακτοποιήσουν τα πάντα, φαίνεται όμως να υπάρχει αρκετή επιθυμία να σημειωθεί τουλάχιστον κάποια πρόοδος τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η καλή θέληση. Στην πραγματικότητα, ο τομέας όπου ο Μητσοτάκης έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας του είναι η εξωτερική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απέσπασε χειροκροτήματα από κοινό και ΜΜΕ για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία. Ιδιαίτερα μετά την εισροή μεταναστών στα σύνορα του Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Αθήνα, αυτό θεωρήθηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση.

    Το ίδιο σκέφτηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που, ως εκ τούτου, υποστήριξε την ενίσχυση των χερσαίων συνόρων. Ομοίως, ο ελληνικός λαός χαιρέτισε τις αμυντικές συμφωνίες και τις αγορές εξοπλισμού από ΗΠΑ και Γαλλία παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να το εξηγήσω: Η στάση απέναντι στον Ερντογάν είναι [εσωπολιτικά] αποτελεσματική λαμβάνοντας υπόψη αυτό το συναίσθημα. Υπάρχει η άποψη στην κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Ερντογάν. Η προσβλητική γλώσσα από Τούρκους αξιωματούχους χρησιμοποιείται κατά καιρούς στην Ελλάδα για να εδραιώσει την εσωτερική υποστήριξη, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλήθεια.

    Αυτές οι συζητήσεις προκαλούν μια πραγματική αντίληψη απειλής και φόβου στην κοινωνία. Κατά καιρούς αυτός ο φόβος ενισχύεται από τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ανησυχούν πραγματικά για τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Τουρκίας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ζητεί ο Τσίπρας - «Αρραγές εθνικό μέτωπο κατά των προκλήσεων»
    ΣΥΡΙΖΑ: Σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ζητεί ο Τσίπρας - «Αρραγές εθνικό μέτωπο κατά των προκλήσεων»

    Σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κυβέρνησης αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε μία χρονική στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει με κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει να κλιμακώνει τόσο τη ρητορική του απέναντι στη χώρα μας όσο και την επιθετικότητά του.

    Έντονη ανησυχία Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά

    O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δείχνει πως ανησυχεί για τις εξελίξεις χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει ένα θερμό κι ενδεχομένως σοβαρό επεισόδιο με την γειτονική μας χώρα.

    Εξ αυτού του λόγου κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Πράγα έθεσε σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα να ληφθούν αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ως εκ τούτου πιστεύει ότι το να λέει ο πρωθυπουργός της χώρας τα αυτονόητα, ότι δηλαδή θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και ότι δεν θα ανεχθούμε την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι αρκετό.

    Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τη «δραστηριότητα» του Oruc Reis στο Αιγαίο αλλά και το τουρκολυβικό Σύμφωνο για να επισημάνει ότι τέτοιες κινήσεις δεν απείλησαν την κυριαρχία αλλά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επομένως, όπως έχει πει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κρίσιμο για τη χώρα είναι να έχει μία ενεργή εξωτερική πολιτική και διπλωματία. Εν προκειμένω και μάλιστα μετά την τουρκολυβική συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η Ελλάδα -συνδυαστικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία- μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στη Νότια Κρήτη διότι μ’ αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη και η δυνατότητα του τουρκολυβικού συμφώνου. Επιπλέον, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης όφειλαν να ζητήσουν από την ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι οποίες και θα ενεργοποιηθούν εφόσον η γειτονική χώρα ξαναπροκαλέσει ή ξεκινήσει έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωσοσιαλιστές αλλά και στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

    Διασαφηνίζει δε σε όλους τους τόνους πως απέναντι στην ρητορική έξαρση του Τούρκου Προέδρου και στην προκλητικότητά του υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Εξ αυτού του λόγου προσφάτως (τηλεοπτική συνέντευξη) έστειλε σαφές μήνυμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων «είμαστε όλοι ενωμένοι».

    Επί της ουσίας απαντώντας και στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα είναι ενωμένα, ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο απέναντι στην προκλητικότητά του γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης είναι αδύναμος ότι δεν έχει απέναντί του ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

    Με βάση όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της και αξιώνει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην περιορίζεται σε καταγγελτικές δηλώσεις. Καλώντας την κυβέρνηση να διεκδικήσει κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και να προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οικονόμου για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα
    Οικονόμου για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα

    Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία έστειλε μέσω του Open o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως στο πεδίο δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν το 2020.

    «Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της ιστορίας, των συνθηκών που επικρατούν στο διεθνές δίκαιο με όλους τους τρόπους. Με ρητορική προκλητική, με ανυπόστατους ισχυρισμούς», είπε ο κ. Οικονόμου.

    «Επιμένει σε αυτή την τακτική αλλά από τη μια έχουμε την επιμονή της Τουρκίας, από την άλλη έχουμε την ανάδειξη στην πραγματικότητα του πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η τακτική. Ενημερώνουμε τους εταίρους, τους συμμάχους, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομούμε τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα. Αυτό είναι άλλωστε που έχει καταφέρει την επιδραστική ισχύ της χώρας μας να έχει ενισχυθεί, που μας έχει οδηγήσει να έχουμε πετύχει τη διεύρυνση της απήχησής μας και όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και λύσης στα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και η Ευρώπη γενικότερα. Η Τουρκία είναι ένας παράγοντας προβλήματος, μακριά από το σεβασμό των υποχρεώσεων που πρέπει να έχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μακριά από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων που και η ίδια έχει υπογράψει», συμπλήρωσε.

    Υπάρχουν φόβοι για θερμό επεισόδιο;

    Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς θα απαντήσουμε και αν «φοβόμαστε» τις κινήσεις της Άγκυρας και ένα θερμό επεισόδιο ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα. Οφείλει να μετρά σωστά τις εξελίξεις, να ζυγίζει σωστά τις αντιδράσεις της απέναντι πλευράς, τη διαρκή και την κλιμακούμενη προκλητικότητα σε επίπεδο ρητορικής, να παρατηρεί τι γίνεται στο πεδίο. Δεν είμαστε στο πεδίο εκεί που ήμασταν το 2020 που τα πράγματα ήταν πολύ δυσκολότερα, ωστόσο με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι απέναντί μας έχουμε μια δύναμη που μας απειλεί διαρκώς, που έχει ανοιχτό casus belli εναντίον της χώρας, που συμπεριφέρεται με τρόπο που αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον προκλητικό τουρκικό χάρτη με το Αιγαίο και την Κρήτη: Ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια
    Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον προκλητικό τουρκικό χάρτη με το Αιγαίο και την Κρήτη: Ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια

    Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στην Άγκυρα με φόντο τον προκλητικό χάρτη που έλαβε ως δώρο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί από τους Γκρίζους Λύκους και δείχνει την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως τμήμα της Τουρκίας.

    «Κλιμάκωση ακραίας ρητορικής»

    «Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν:

    «Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκιά της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

    Ο χάρτης – πρόκληση

    Ο Μπαχτσελί δέχτηκε ως «δώρο» των στελεχών των «Γκρίζων Λύκων» ένα χάρτη που αποτυπώνει τους τουρκικούς μεγαλοϊδεατισμούς.

    Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης με τα μέλη της οργάνωσης, ο Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ δώρισε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει έναν χάρτη με επίκεντρο το Αιγαίο.

    Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησαν στον λογαριασμό τους στο Twitter οι «Γκρίζοι Λύκοι», η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι τη Ρόδο έχουν βαφτεί με κόκκινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι είναι τμήμα της Τουρκίας.

    «Ο αρχηγός μας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία των Γκρίζων Λύκων. Ο Σοφός Ηγέτης του Τουρκικού Κόσμου, ο Ηγέτης μας, ο Παντοδύναμος Αλλάχ να ευλογεί τον Κύριο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και να του χαρίζει μακροζωία», έγραψαν οι «Γκρίζοι Λύκοι» στην ανάρτηση που συνόδευσε τις φωτογραφίες με τον επίμαχο χάρτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελληνοτουρκικά: Ο επόμενος γύρος στη Μαδρίτη - Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πιθανή πρόκληση Ερντογάν
    Ελληνοτουρκικά: Ο επόμενος γύρος στη Μαδρίτη - Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πιθανή πρόκληση Ερντογάν

    Η ελληνική κυβέρνηση, αν τεθεί ζήτημα νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δώσει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις κατάλληλες απαντήσεις», όπως ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός - Το «κλίμα» στη Συμμαχία είναι αρνητικό προς την Τουρκία

    Αποφασισμένος να μην οξύνει τα πνεύματα, αλλά και να απαντήσει σε κάθε πιθανή πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Το μήνυμα αυτό, δε, εκνεύρισε την Άγκυρα που είδε μετά από καιρό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών να στηλιτεύει τις κινήσεις της.
    «Εγώ προσωπικά, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», υπογράμμισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα είναι η Αθήνα που θα πολώσει το κλίμα και θα τροφοδοτήσει την ένταση. Μάλιστα, σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, μιας και δεν ήταν αυτός που επέλεξε να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι αμφίβολο, πάντως, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, έστω και «στα όρθια» στη Μαδρίτη, υπό τις παρούσες συνθήκες.
    Το «ζουμί», όμως, έγκειται στη στρατηγική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο της Μαδρίτης, με δεδομένη τη διαρροή από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει ζήτημα νησιών, εφόσον «προκληθεί» από τον κ. Μητσοτάκη. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, σε μια Σύνοδο που κύριο θέμα έχει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σπεύσει να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα, εν είδε παραπόνου προς τη Συμμαχία, αν και το μήνυμα θα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ.
    Το πώς θα ανταποκριθείς ο κ. Ερντογάν σε μια τέτοια θέση, δεν είναι ακόμα σαφές, αν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σημασία έχει και η σειρά των τοποθετήσεων, σε αυτές τις περιπτώσεις. Και, λόγω της κατάστασης με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα λάβει τον λόγο «ψηλά» στη Σύνοδο, την ώρα που στο παρασκήνιο θα εξελίσσονται προσπάθειες να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών.
    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Ερντογάν έχει διαμηνυθεί από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα πρέπει να εμφανιστεί στη Μαδρίτη φορτώνοντας το τραπέζι με περαιτέρω αιτιάσεις και θέσεις που μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικό ρήγμα στη Συμμαχία, την ώρα που το ζητούμενο είναι η ενότητα. Αντίστοιχο μήνυμα έχει φτάσει και στην Αθήνα, η απάντηση, όμως, από μέρους μας είναι ότι, σε περίπτωση πρόκλησης, θα δοθεί η δέουσα απάντηση. Ρόλο στις προσπάθειες να μην «εγκλωβιστεί» στα Ελληνοτουρκικά φέρεται να έπαιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, στις αρχές της εβδομάδας, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον κ. Ερντογάν και με τον κ. Μητσοτάκη.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ελληνοτουρκικά: Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι πετούν το «μπαλάκι» της αποκλιμάκωσης στην Τουρκία
    Ελληνοτουρκικά: Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι πετούν το «μπαλάκι» της αποκλιμάκωσης στην Τουρκία

    Η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους της και θα συνεχίσει να το πράττει, εφόσον η Τουρκία προκαλεί λόγω και έργω, αλλά δεν είναι αυτή που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές προκλήσεις - Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

    Με απόλυτη ικανοποίηση είδαν στην Αθήνα το ευκρινές μήνυμα που στέλνει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στην Τουρκία να αποφύγει την ένταση και την παραβίαση κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία χθες να εξηγήσει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου πώς η γείτονας δημιουργεί αναταραχή σε μια περίοδο που αυτό δεν είναι χρήσιμο.
    Το μήνυμα που ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να περάσει, τόσο στη δημόσια δήλωσή του πριν την έναρξη της Συνόδου όσο και εντός αυτής, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, ήταν πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους και να κατεβάσει την ένταση, καθώς δεν είναι η Ελλάδα αυτή που τη συντηρεί και την υποδαυλίζει. Βεβαίως, η Ελλάδα ενημερώνει τους εταίρους της και θα συνεχίσει να το πράττει, εφόσον η Τουρκία προκαλεί λόγω και έργω, αλλά δεν είναι αυτή που προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές προκλήσεις.
    «Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Και ενώ τις τελευταίες μέρες, τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και κορυφαίοι υπουργοί του είχαν κάπως ρίξει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, αναμένοντας να δουν και το μήνυμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής, ήρθε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και γνωστός εκφραστής της «σκληρής» γραμμής στη γείτονα, Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα, να προκαλέσει, λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης πάρει το λόγο στο δείπνο των Βρυξελλών. «Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», είπε ο κ. Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα Κατεχόμενα ως…προπομπός του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί εκεί στις 20 του μήνα για την καθιερωμένη κιτς φιέστα με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ.
    Με δεδομένη την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, πάντως, να χαμηλώσει τους τόνους, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας τις επόμενες μέρες και δη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μέσω διαρροών στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, άλλωστε, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να βάλει θέμα για τα ελληνικά νησιά στη Σύνοδο, αν και ήδη έχει διαμηνυθεί στον Τούρκο πρόεδρο από διεθνείς αξιωματούχους να μην «φορτώσει» το τραπέζι με νέες αιτιάσεις, ιδίως σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ενοχλήσει αρκετούς με τη στάση που τηρεί στο θέμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ελληνοτουρκικά: Με δύο «πρόσωπα» η Άγκυρα - Κινήσεις διαλλακτικότητας και συνεχιζόμενες προκλήσεις
    Ελληνοτουρκικά: Με δύο «πρόσωπα» η Άγκυρα - Κινήσεις διαλλακτικότητας και συνεχιζόμενες προκλήσεις

    Για τη σημασία «διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» μίλησε χθες ο Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας - «Εχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ερντογάν

    Λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα της Τουρκίας θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Η Άγκυρα επιχειρεί μία τακτική αναδίπλωση διαλλακτικότητας, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, προέβη σε μια δήλωση που διαφοροποιείται από τις απειλές που εξαπέλυε κατά των ελληνικών νησιών λίγες ημέρες νωρίτερα. «Τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων». Αυτό δεν σημαίνει ότι απεφεύχθη μία ακόμα τουρκική παρενόχληση στον εναέριο χώρο.
    Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. «Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε εκείνος από τον Άγιο Ευστράτιο στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες αργότερα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις πολλές αναφορές στην Ελλάδα και αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής: «Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, ειδικά ως προς τη διαδικασία. Είπαμε, δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους, ειδικά αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε τη συνάντηση φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη, πιο ανοιχτή απάντηση από αυτό. Η Ελλάδα ας δει πώς θα τα βγάλει πέρα μόνη της».
    Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε πιο ήρεμα νερά: «Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την πάγια εθνική θέση για το Κυπριακό ότι δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ σημείωσε ότι «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται», αναφερόμενο στο ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο, στο οποίο επανέρχεται διαρκώς η Τουρκία.
    Την ίδια στιγμή, εκπροσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν την ένταση, διαφορετικά η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση.
    Πηγή: protothema.gr
  • Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την προμήθεια των Belharra και Rafale
    Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την προμήθεια των Belharra και Rafale

    Έντονη αναφορά στη χθεσινή υπογραφή των τελικών συμφωνιών πό τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας - «Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες και Rafale από τη Γαλλία»

    Στις χθεσινές υπογραφές των τελικών συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra, καθώς και ακόμη έξι πολεμικών αεροσκαφών Rafale, από την Ελλάδα αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

    «Η Ελλάδα υπέγραψε την αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak.

    Η ενημερωτική πύλη haber7.com, κάνει αναφορά στις ελληνογαλλικές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι το 2021. «Η Ελλάδα υπέγραψε την αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» αναφέρει μεταξύ άλλων.

    «Με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλωράνς Παρλί, η Ελλάδα επισημοποίησε την αγορά φρεγατών και 6 Rafale από τη Γαλλία» σχολιάζει η εφημερίδα Aydinlik.

    «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για αγορά φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία» γράφει η Yeni Akit, παρουσιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως οι ελληνογαλλικές συμφωνίες θα δεσμεύουν τις δύο χώρες για χρόνια.
    tourkikamme-
    Πηγή: protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch