Ο 4ος κύκλος των συνομιλιών Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Με συγκρατημένες προσδοκίες για τις προθέσεις Ρωσίας και Πούτν και εν μέσω βομβαρδισμών και επιθέσων σε πολλά μέτωπα, άρχισαν στις 10 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες ανάμεσα στη ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης.
Η σημερινή συνάντηση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στην Τουρκία, η οποία μεσολαβεί στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες. Στις 10 Μαρτίου, στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, η τουρκική πλευρά διοργάνωσε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα, με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι συνομιλίες ήταν ανεπιτυχείς τότε, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει να προσπαθεί να φέρει τις πλευρές πιο κοντά.
Στο Ντολμά Μπαχτσε ο νέος γύρος των συνομιλιών
Πριν από την έναρξη των διμερών επαφών στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσε, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες, λέγοντας ότι και με τις δύο χώρες διατηρεί φιλικές σχέσεις και πώς για το συμφέρον όλων θα πρέπει να βρεθεί μία ειρηνευτική λύση.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından, müzakereleri yürüten heyetlere başarılar diledi https://t.co/9Vwx4gKS77 pic.twitter.com/Smq5JaPrfy
— CNN TÜRK (@cnnturk) March 29, 2022
«Έχετε κάνει μεγάλη προσπάθεια και σας συγχαίρω γι' αυτό. Από την έναρξη της κρίσης, η Τουρκία έχει κάνει προσπάθειεςνα συνεισφέρει σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθήσαμε να εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις της φιλίας, της γειτονίας, της ανθρώπινης οικειότητας και του δικαίου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Πριν τελειώσει την ομιλία του, τόνισε πως ανοίγει ο δρόμος για μία κατιδίαν συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να την φιλοξενήσει.
Türkiye's President Erdogan to Russia-Ukraine negotiators
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 29, 2022
- We want fair approach that protects rights, laws, sensitivities of both sides
- There's no losers in peace and no need to prolong conflict
- Our foreign minister is at your disposal and I hope you'll soon announce peace pic.twitter.com/nDad5XWD4r
Και οι δυο αντιπροσωπείες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα.
In an interview on PBS NewsHour, Kremlin spokesperson Dmitry Peskov says Moscow will only use a nuclear weapon if there's a threat to existence of Russian state pic.twitter.com/wVW8VWchOX
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 29, 2022
President Zelenskyy says Ukraine is prepared to declare its neutrality and consider compromise on contested areas in country’s east to secure peace but he says only face-to-face meeting with Russian President Putin can end conflict pic.twitter.com/lqHpu1bIOM
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 28, 2022
Το παλάτι Ντολμάμπαχτσε στις όχθες του Βοσπόρου είναι η τελευταία κατοικία των Οθωμανών σουλτάνων. Τώρα, στεγάζει το γραφείο εργασίας της προεδρικής διοίκησης. Το παλάτι είναι συχνά ο τόπος διεξαγωγής διεθνών διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου.
Οι συνομιλίες, όπως και οι προηγούμενες διά ζώσης γύροι στη Λευκορωσία, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για τον Τύπο.
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου, η σχετική συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ηγέτη.
Πού συμφωνούν οι δύο πλευρές - Το draft που παρουσίασαν οι FT
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία τα δύο μέρη κατάφεραν να συγκλίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις θέσεις τους ήταν η άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το ουδέτερο καθεστώς της.
Χθες οι Financial Times έγραψαν ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».
Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την έναρξη του πολέμου.
Ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αραχάμια είπε στους FT ότι με τη Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».
To «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, δηλαδή η διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο και θα λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.
Την παραμονή της συνάντησης των αντιπροσωπειών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε το ενδιαφέρον της Μόσχας να στεφθούν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης «με επιτυχές αποτέλεσμα». «Φυσικά, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, γι' αυτό και συμφωνήσαμε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται τώρα στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του σε σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: iEidiseis.gr