Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 07:13

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύ νωρίς για ειρήνη, ο Πούτιν εκβιάζει με αέριο και σιτηρά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Θολό τοπίο με τις στρατιωτικές επιδιώξεις των Ρώσων - Πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά ακόμα μακριά από συμφωνία

Η σφαγή και οι βαρβαρότητες σε πόλεις από τις οποίες αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις, κυρίως έξω από το Κίεβο, όπως στην πόλη Μπούτσα έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα και επισκιάζουν κάθε προσπάθεια για ειρήνευση στην Ουκρανία, μετά από 40 μέρες ρωσικής εισβολής.

Οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν την Κυριακή, παρά τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, κυρίως στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα και αφού δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι. Όπως ξεκαθάρισε και χθες η Μόσχα δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθείας συνάντηση των προέδρων Ρωσίας – Ουκρανίας θα γίνει μόνο εάν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών φτάσουν σε μία «γραπτή συμφωνία» και όχι «ένα σύνολο ιδεών».

Νωρίτερα από το Κίεβο είχε εκφραστεί η εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές είχαν βρει κοινά σημεία σε κρίσιμα ζητήματα για τον τερματισμό του πολέμου, εκτός από το θέμα της Κριμαίας. Αλλά από τη Μόσχα υπήρξε αμέσως διάψευση με τον επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκ να δηλώνει ότι «το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής» και ότι «η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη».

Την Κυριακή οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, με κύριους στόχους τις πόλεις Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, Νικολάεφ, που βρίσκεται νότια και Βασίλκιβ, 50 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως φαίνεται να επικεντρώνονται στην ανατολική Ουκρανία, δηλαδή στις περιοχές του Ντονμπάς, καθώς και στο νότο, γύρω από τη Χερσώνα, τόσο προς τη Μαριούπολη, όσο και προς την Οδησσό. Παρότι φαίνεται να αποχωρεί ο ρωσικός στρατός από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του δεν εξελίσσονται σε ένα ευρύ μέτωπο. Και ότι δεν μπορούν να επανέλθουν ανασυντασσόνενες.

Την ίδια ώρα ο οικονομικός πόλεμος και η ενεργειακή κρίση οξύνονται, με τους Ευρωπαίους να ελπίζουν ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν και πρέπει να αρχίζουν να πληρώνουν το ρωσικό αέριο που προμηθεύονται με ρούβλια, όπως έχει ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν – και εφόσον εκείνος επιμείνει στην απαίτησή του. Ήδη για παράδειγμα η Σλοβακία αποφάσισε να συμμορφωθεί με την απαίτηση του Κρεμλίνου.

Προς το παρόν πάντως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το τελεσίγραφο του Κρεμλίνου, αλλά και η Μόσχα δεν διέκοψε την παροχή του φυσικού αερίου την 1η Απριλίου, ημερομηνία την οποία έθεσε όριο για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής, δίνοντας περιθώριο έως τις επόμενες καταβολές.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τώρα τη Δύση ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές άλλων προϊόντων, όπως τα σιτηρά, οι ευρωπαίοι πιέζουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα το Πεκίνο να μην στηρίζει τη Μόσχα και ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία θεαματική απόφαση, ανακοινώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελευθερώνουν από τα αποθεματικά τους κάθε μέρα 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για να καλύψουν τις ανάγκες και να αποκρούσουν τις πιέσεις των Ρώσων.

Μέσα στην αχλή του πολέμου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η πληροφορία που κυκλοφορεί τα τελευταία λίγα 24ωρα για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου προέδρου, τον οποίο παρακολουθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, γιατρός-ειδικός στον καρκίνο του θυρεοειδούς – σε διάστημα 166 ημερών ο ογκολόγος Γεβγένι Σελιβάνοφ φέρεται να επισκέφτηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν 35 φορές!

Σε μία κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης της χώρας μας στον αγώνα του ουκρανικού λαού, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι προσκεκλημένος και θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Βουλή των Ελλήνων την ερχόμενη Πέμπτη.

Πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά ακόμα μακριά από συμφωνία

Με την επανέναρξη τις τελευταίες ημέρες των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στην ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, φάνηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα πλαίσιο επί του οποίου μπορεί να διαμορφωθεί μία ειρηνευτική λύση. Η ουκρανική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε με ένα γραπτό κείμενο προτάσεων και αυτό έδωσε την αίσθηση ότι υπάρχει σαφής πρόοδος, έστω και αρκετά μακριά ακόμα από μία συμφωνία.

Για πολλούς στη Δύση, αλλά και για τον ίδιο τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι ακόμα αβέβαιο εάν η Μόσχα επιδιώκει όντως έναν συμβιβασμό σύντομα, ή χρησιμοποιεί τις διαβουλεύσεις για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, μετά τις απροσδόκητα πολλές απώλειες που καταγράφει στο πεδίο και την ισχυρή αντίσταση που συνάντησε η εισβολή. Γι’ αυτό τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Λονδίνο προέτρεψαν τον Ουκρανό πρόεδρο να μην υποκύψει σε πιέσεις και να μην προχωρήσει σε μία βεβιασμένη συμφωνία.

Ήδη από την Παρασκευή πάντως ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέρριψε την ιδέα που του εξέφρασε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Ταγίπ Ερντογάν, να συναντηθεί σύντομα με τον κ. Ζελένσκι. Όπως έχει διευκρινίσει εδώ και καιρό το Κρεμλίνο, μία τέτοια συνάντηση θα γίνει μόνο εάν είναι έτοιμη μία συμφωνία για υπογραφές.

Η Ουκρανία φέρεται να συζητά την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος – όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ δηλαδή, ούτε φιλοξενία στρατιωτικών βάσεων – με την προϋπόθεση ότι θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Το σχέδιο προβλέπει ότι εγγυήτριες χώρες θα αναλάβουν την υποχρέωση να παράσχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης - με στρατεύματα, όπλα, καθώς και με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Το Κίεβο αποδέχεται ως εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία) καθώς και χώρες από μία λίστα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ισραήλ.

Η ουκρανική πλευρά ζητά επιπλέον εγγυήσεις ασφαλείας σύμφωνα με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και τη «ρήτρα συλλογικής άμυνας», που προβλέπει ότι σε «μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών της», η Συμμαχία θα παρέχει προστασία και ασφάλεια με τα ανάλογα μέσα.

Για το φλέγον ζήτημα της Κριμαίας, το Κίεβο αποδέχεται μία 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της περιοχής.

Θολό τοπίο με τις στρατιωτικές επιδιώξεις των Ρώσων

Για την ακριβή εξέλιξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία ουδείς είναι ακόμα βέβαιος εάν η Μόσχα πράγματι αναδιπλώνεται, μειώνοντας τα μέτωπα και κυρίως χαλαρώνοντας την πίεση στο Κίεβο, στρεφόμενη προς τις περιοχές του Ντονμπάς και τη σύνδεσή τους με την Κριμαία, ή απλώς κερδίζει χρόνο με διάφορους ελιγμούς και ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην πρωτεύουσα και στα βορειοδυτικά της χώρας, απ’ όπου θεωρεί ότι περνάει η οπλική βοήθεια φτάνει από τη Δύση προς τους ουκρανούς.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το Κρεμλίνο θέλει να πιέσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για περισσότερες παραχωρήσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στην αυτονόμηση ή και προσάρτηση του Ντονμπάς στη Ρωσία, φυσικά και την αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Μέχρι πρότινος τουλάχιστον, δεν τα είχε καταφέρει, λόγω της απροσδόκητα σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, αλλά η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται ακόμα η Ρωσία να οπισθοχωρήσει εάν δεν πετύχει μία συνθηκολόγηση του Κιέβου που να ικανοποιεί πολλούς από τους βασικούς στόχους που είχε όταν άρχισε την εισβολή στη χώρα.

Προ ημερών το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, ενώ την Παρασκευή οι ουκρανικές αρχές διαπίστωναν ότι οι Ρώσοι αποσύρουν μέρος των δυνάμεών τους και από το Τσερνίχιβ, μία πόλη στρατηγικής σημασίας βορειονατολικά της πρωτεύουσας. Ίδια εικόνα υπήρχε και για την πόλη Χοστομέλ, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο Κίεβο, στην βορειοδυτική πλευρά του. Και από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε ότι ο στρατός αποχωρεί ή ήδη έχει αποχωρήσει από αυτές τις περιοχές από τις 30 Μαρτίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, αλλά και το ΝΑΤΟ, καθώς και η Βρετανία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τις πραγματικές κινήσεις των Ρώσων στο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι αντιλαμβάνονται, μετά από σχεδόν έξι εβδομάδες εισβολής, ότι το κύριο ενδιαφέρον της Μόσχας είναι ο έλεγχος του Ντονμπάς, που αποτελείται από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές «Δημοκρατίες», τις οποίες έχει αναγνωρίσει ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως ανεξάρτητες. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προ ημερών ότι ελέγχει ήδη το 93% της πρώτης και το 54% της δεύτερης.

Ωστόσο οι μάχες στις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και χρονοβόρες, αφού δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εκεί βρίσκονται και οι πιο ισχυρές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, που έχουν υποστεί μεν απώλειες ως τώρα, αλλά διαθέτουν και την εμπειρία από τις πολυετείς συγκρούσεις με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Μετά την αποτυχία του ρωσικού στρατού να καταλάβει το Χάρκοβο, που είναι σε στρατηγικό σημείο βορειοδυτικά του Ντονμπάς, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε δύο πόλεις, που βρίσκονται στην «οριογραμμή» των ανατολικών περιοχών με την υπόλοιπη Ουκρανία: Στο Ιτζιούμ, τον έλεγχο του οποίου έχουν πάρει ήδη οι Ρώσοι και του Σλαβιάνσκ, που είναι πιο νότια προς το Ντόνετσκ.

Ακόμα πιο νότια, το δράμα της Μαριούπολης είναι δίχως τέλος. Οι προσπάθειες να λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι δραματικές τις τελευταίες ημέρες, όπως και η επιχείρηση του Ερυθρού Σταυρού να προσεγγίσει την πόλη, ενώ η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται με μεγάλη δυσκολία, την ώρα που οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού για τον πλήρη έλεγχο συνεχίζονται.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι οι ζημιές στις υποδομές και στο λιμάνι της πόλης ξεπερνούν ίσως και τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικό αέριο με ρούβλι και απειλές με τα σιτηρά

Πριν ακόμα εκτιμηθεί η κατάσταση με τις απειλές της Μόσχας για το φυσικό αέριο και την πληρωμή σε ρούβλια, το Κρεμλίνο βάζει στο τραπέζι και προειδοποιήσεις ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών, με τους ευρωπαίους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ουάσιγκτον να λαμβάνει πρωτοφανή έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή της επάρκεια.

Ρώσοι αξιωματούχοι όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλούν ακόμα και για τερματισμό των ρωσικών εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα, ως απάντηση στις κυρώσεις από τη Δύση. «Θα προμηθεύουμε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα μόνο στους φίλους μας και, ευτυχώς έχουμε πολλούς από αυτούς και δεν βρίσκονται καθόλου στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική» ήταν η δήλωση του κ. Μεντβέντεφ.

Οι προθέσεις και τα πραγματικά περιθώρια κινήσεων που έχει η Μόσχα παραμένουν αδιευκρίνιστα σε αυτή τη φάση, όπως είναι ασαφές την ίδια ώρα εάν και για πόσο αντέχει η Ρωσία στο κύμα των οικονομικών κυρώσεων, που της έχει επιβάλει η Δύση. Δεν είναι λίγο οι δυτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι η ρωσική οικονομία έχει ακόμα δυνάμεις και όσο ο άξονας με το Πεκίνο αντέχει, τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει περιθώρια κινήσεων και πάντως χρόνο για τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποια καταδίκη του Πεκίνου προς τη Μόσχα. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν ένα διάλογο για να λύσουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και να οικοδομήσουν ένα νέο βιώσιμο και ισορροπημένο πλαίσιο ασφάλειας – μία θέση που βρίσκεται πολύ μακριά από την δυτική οπτική αυτή την ώρα.

Πάντως το Κρεμλίνο φάνηκε να αφήνει πλέον ένα παράθυρο υπαναχώρησης στο θέμα της πληρωμής του φυσικού αερίου που πουλάει την Ευρώπη, με ρούβλια. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι η αλλαγή στο νόμισμα πληρωμής ισχύσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου. Παρότι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν τη ρωσική απαίτηση, η ροή του αερίου συνεχίζεται κανονικά. Κι αυτό θα γίνει μέχρι τα μέσα Απριλίου ή και αργότερα, όταν είναι να γίνουν οι καταβολές για τις συγκεκριμένες προμήθειες. Αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι πληρωμές μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς και να γίνονται σε ευρώ και δολάρια σε περίπτωση που το απαιτούν ‘‘άλλες συνθήκες’’»!

Η κίνηση Πούτιν είχε ερμηνευτεί ως απέλπιδα προσπάθεια του ρώσου προέδρου να στηρίξει το ρούβλι, με το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτήν την αλλαγή.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντλούν ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης για να συγκρατήσει τις τιμές.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL / KREMLIN POOL
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 09:18

Σχετικά Άρθρα

  • Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
    Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα

    «(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση για τη δήλωση Πούτιν:

    Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

    Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

    «Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι
    Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας του παλαιστινιακού θύλακα κι ενώ επίκεινται νέες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
    Το Κατάρ ανακοίνωσε πως μια συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ντόχα, την ώρα που μεσολαβητές «ανέκτησαν επαφή» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο του αρχηγού της Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τη 16η Οκτωβρίου.
    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέπτεται το εμιράτο, είπε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «διαφορετικές εναλλακτικές» προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
    Αυτή η εύθραυστη πρόοδος, έπειτα από μήνες προσπαθειών διαμεσολάβησης που δεν καρποφόρησαν, τις οποίες διεξήγαγαν το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, καταγράφεται τη στιγμή που το Ισραήλ πολεμάει σε ένα διπλό μέτωπο, εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

    Χθες το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού - ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ - από τα μαζικότερα από την αρχή του πολέμου και έκανε γνωστό πως στοχοθέτησε «αποθήκες και εργαστήρια κατασκευής όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης, τη στιγμή που το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στην περίπτωση μιας ισραηλινής επίθεσης, μετά τη ρίψη 200 ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή, σε διάστημα 19 ημερών, σε 770 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, που εκτιμά πως αυτός ο απολογισμός είναι υποτιμημένος.

    Στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Άμυνα.

    Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, είπε χθες στο Ισραήλ ότι έχει φθάσει «η στιγμή» για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου το 2023.

    Αυτή η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 1.206 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.
    Εκ των 251 ανθρώπων που είχαν απαχθεί τότε, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 δηλώθηκαν νεκροί από τον στρατό.

    Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.847 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

    Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του υπό πολιορκία θύλακα, ο οποίος προετοιμάζεται να ζήσει έναν δεύτερο χειμώνα με ολοένα και σοβαρότερες ελλείψεις.

    Στον Λίβανο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν σήμερα τις περιοχές της Τύρου και της Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ani, που έκανε επίσης λόγο για ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού -Δαμασκού στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας, αλλά και για μάχες σε δύο παραμεθόρια χωριά, το Άιτα αλ Σαάμπ και το Ράμια.

    Ο ισραηλινός ανακοίνωσε πως έπληξε από χθες «περισσότερους από 160 στόχους» της Χεζμπολάχ, η οποία, από την πλευρά της, ανέφερε πως αντιμετώπισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άιτα αλ Σαάμπ «με αυτόματα όπλα και πυραύλους».

    Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου 800.000 εκτοπισμένους.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο