Κόσμος

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις - Έρχεται η μητέρα των μαχών

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις - Έρχεται η μητέρα των μαχών

Έρχεται ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα (4/11) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

“We are not ready to give away our country. I think we have already given up a lot of [lives],” President Zelenskyy says regarding potential negotiations with Russia over borders. https://t.co/pjgM0aM6NY pic.twitter.com/x8vryXBmXd

— 60 Minutes (@60Minutes) April 10, 2022

«Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα. Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκατό τοις εκατό, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε, αυτή την βεβαιότητα δεν την έχω, δυστυχώς» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη.

«Οι ίδιες (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βοηθούν. Το λέω ευθέως, θα θέλαμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να μιλάω έτσι, δεν είχα άλλη διέξοδο και δεν έχω μέχρι στιγμής. Όμως το ότι οι ΗΠΑ βοηθούν και μάλιστα σθεναρά αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform, με βάση τις πληροφορίες του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο εχθρός προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Συνομιλία Μπάιντεν - Μόντι με επίκεντρο τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχαν την ίδια στιγμή διαδικτυακή συνάντηση με τις συνομιλίες των δύο ηγετών να επικεντρώνονται στην Ουκρανία και τον Ινδό πρωθυπουργό να προτείνει στη Ρωσία να έχει απευθείας συνομιλίες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συνομιλία έγινε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν περισσότερη βοήθεια από την Ινδία για την άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μπάιντεν και Μόντι εξέφρασαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καταστροφή στην επικράτεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην Μπούτσα, όπου πολλοί άμαχοι δολοφονήθηκαν.

«Πρόσφατα, οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αθώων πολιτών στην πόλη Μπούτσα ήταν πολύ ανησυχητικές. Τις καταδικάσαμε αμέσως και ζητήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μόντι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Μπάιντεν ότι είχε προτείνει σε πρόσφατες συνομιλίες με τη Ρωσία να έχουν απευθείας συνομιλίες ο Πούτιν και ο Ζελένσκι.

Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.

Ο Ντάλιπ Σινγκ, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.

Δελεασμένη από τις έντονες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, συγκρινόμενος με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος, δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Μόντι προηγείται της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και του υπουργού Άμυνας της Ινδίας Ράτζναθ Σινγκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για τελευταία φορά με τον Μόντι τον Μάρτιο, είπε πρόσφατα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) ήταν «κάπως ασταθής» στις ενέργειες της εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη των χωρών της Quad δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν τόνισε στον Μόντι ότι ανυπομονεί να τον δει στην Ιαπωνία «γύρω στις 24 Μαΐου».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup