Η Σαγκάη ετοιμάζεται να χαλαρώσει το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στα 25 εκατομμύρια κατοίκους της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, με τις αρχές να ελπίζουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα περιοριστούν κυρίως στις εγκαταστάσεις καραντίνας.
Άρση μέτρων στη Σαγκάη μετά την οργή για το σκληρό lockdown
Τα εργοστάσια επιστρέφουν στην παραγωγή σε κλειστά συστήματα, ενώ το προσωπικό της Tesla φέρεται να έχει ενημερωθεί να κοιμάται στο χώρο.
Εν μέσω του χειρότερου κύματος της πανδημίας στην Κίνα από τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γουχάν, η Σαγκάη συνεχίζει να αναφέρει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, με την πλειονότητα τους να αφορά ανθρώπους σε καραντίνα ή απομόνωση. Τη Δευτέρα, το Reutes ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι είχαν θέσει ως στόχο να φτάσουν σε «μηδενική μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας» μέχρι την Τετάρτη.
Επί του παρόντος, όλα τα θετικά κρούσματα πρέπει να απομονώνονται, κυρίως σε μαζικές εγκαταστάσεις με κοιτώνες, ή σε νοσοκομεία εάν απαιτείται θεραπεία. Η μηδενική μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας θα έχει επιτευχθεί όταν δεν θα υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση στον τοπικό πληθυσμό εκτός των εγκαταστάσεων καραντίνας και απομόνωσης. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου οδήγησε σε χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια πρόσφατων ξεσπασμάτων της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων τοπικών μεταδόσεων που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα μειώθηκε σε 19.442 από 21.395 την προηγούμενη ημέρα, ενώ 550 κρούσματα εντοπίστηκαν εκτός των ζωνών καραντίνας, από 561 την προηγούμενη ημέρα.
Ο νέος στόχος της Σαγκάης κοινοποιήθηκε σε μια ομιλία με επίσημη ημερομηνία το Σάββατο, προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της πόλης και οργανισμούς όπως τα σχολεία, σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν ήταν δημόσιες. Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της μηδενικής «covid», παρά την εξάπλωση της άκρως μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον σε ολόκληρη τη χώρα.
Θύμα της επιτυχίας της η Κίνα
«Ο κινεζικός πληθυσμός έχει έναν βαθμό ανοσίας λόγω του εμβολιασμού, αλλά όχι της έκθεσης στον ιό, επειδή τον χειρίστηκαν τόσο καλά», δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπούι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων και εμβολίων από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Το πρόβλημα που έχει τώρα η Κίνα είναι ότι ο ιός της Γουχάν είχε ρυθμό αναπαραγωγής (το Rt) δύο, ενώ οι νέοι ιοί έχουν Rt 12 ή και περισσότερο. Έτσι, θα είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες για την καραντίνα εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε φορά. Θα είναι θαύμα αν μπορέσουν να ελέγξουν τον ιό παρά τις εξαιρετικά απαιτητικές προσεγγίσεις τους».
Περισσότερα από 340.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στη Σαγκάη τον Μάρτιο. Αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της πόλης ανέφεραν τους πρώτους θανάτους που αποδίδονται επίσημα στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένων τριών την Κυριακή και επτά τη Δευτέρα.
Η φαινομενική απουσία θανάτων από κορονοϊό, παρά τα περισσότερα από 340.000 κρούσματα από τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ειδικούς, ιδίως σε σύγκριση με άλλες χώρες.
«Οι άνθρωποι που πεθαίνουν με Covid πεθαίνουν εξαιτίας του Covid ... δεν μπορείτε να κατηγορήσετε για τον θάνατο τα υποκείμενα προβλήματα», δήλωσε. «Είναι ο συνδυασμός των δύο και γι' αυτό αρρωσταίνεις τόσο πολύ», ανέφερε ο Μπούι.
Όλοι οι θάνατοι που αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα αφορούσαν άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών, με υποκείμενες παθήσεις. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η «άμεση αιτία» των θανάτων ήταν οι υποκείμενες παθήσεις τους, αλλά παρόλα αυτά τους κατέγραψαν ως απότοκο της πανδημίας.
Ο καθηγητής Jin Dong-yan, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι κινεζικές υγειονομικές αρχές συνήθως δεν καταμετρούν τους θανάτους από λοιμώδεις νόσους εάν υπήρχαν υποκείμενες παθήσεις και ότι αυτό είχε παρατηρηθεί και κατά τις προηγούμενες περιόδους γρίπης και κατά την επιδημία του Sars το 2003.
«Δεν νομίζω ότι το κάλυψαν σκόπιμα ή ότι θέλουν να το υποβαθμίσουν. Δεν είναι αλήθεια. Απλώς κάνουν ό,τι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μπορεί να «μαντέψει» μόνο γιατί οι αρχές αποφάσισαν να ανακοινώσουν τους 10 θανάτους αυτής της εβδομάδας. «Μπορεί να προσπαθούν να πουν στον κόσμο ότι υπάρχουν θάνατοι».
Ωστόσο, ο Τζιν δήλωσε ότι την ίδια στιγμή οι αξιωματούχοι δείχνουν τα ποσοστά θανάτων στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο αναφέρει διαφορετικά και έχει καταγράψει σχεδόν 9.000 θανάτους τους τελευταίους μήνες, ως προειδοποίηση για να μην εγκαταλείψουν τις πολιτικές μηδενικού κινδύνου, όπως τα lockdowns.
Στη Σαγκάη, ο χαμηλός επίσημος αριθμός θανάτων έχει οδηγήσει σε υποψίες για το επίσημο αφήγημα, καθώς οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι μελών της οικογένειας σε γηροκομεία και νοσοκομεία δεν αναγνωρίζονται και οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης λογοκρίνονται.
Τα lockdowns έχουν προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην καθημερινή ζωή, ενώ οι αποτυχίες στην προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένη απογοήτευση και θυμό.
Οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια σε ολόκληρη τη Σαγκάη έχουν κλείσει ή έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού, που επιδεινώνονται περαιτέρω από τους κλειστούς δρόμους και άλλες οδούς εντός και εκτός της πόλης.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Tesla και η Volkswagen, συγκαταλέγονται μεταξύ των 666 επιχειρήσεων που ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την παραγωγή αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο διαχείρισης κλειστού κυκλώματος. Ένα υπόμνημα που φέρεται να κυκλοφόρησε στην Tesla έλεγε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να κοιμούνται στο εργοστάσιο, με την εταιρεία να παρέχει στον καθένα έναν υπνόσακο και ένα στρώμα, καθημερινά γεύματα και ένα επίδομα.
Πλάνα από drone που ελήφθησαν από κινεζικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνουν εργαζόμενους της Tesla να φτάνουν στο εργοστάσιο την Τρίτη με αποσκευές . Η Volkswagen, η οποία επανεκκίνησε την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην Τσανγκτσούν μετά την ελάφρυνση των περιορισμών εκεί, δήλωσε ότι εξακολουθεί να μελετά τη σκοπιμότητα επανέναρξης της παραγωγής στη Σαγκάη, ανέφερε το Reuters.