Κόσμος

Σαγκάη: Οι μισοί κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν πια από τα σπίτια τους - Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι

Σαγκάη: Οι μισοί κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν πια από τα σπίτια τους - Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται για τη Σανγκάη θεωρούνται γενικά υποτιμημένοι. Τι συμβαίνει τελικά;

Ακόμη 7 θανάτους από κορονοϊό ανακοίνωσαν οι αρχές στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, τη Σαγκάη, γεγονός που αύξησε στα 17 το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μητρόπολη των κάπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο απολογισμός παραμένει μολαταύτα εντυπωσιακά χαμηλός στο πελώριο αστικό κέντρο όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται γύρω στις 20.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σήμερα ανακοινώθηκε εξάλλου πως επιβεβαιώθηκαν 2.494 συμπτωματικές μολύνσεις και 16.407 ασυμπτωματικές. 390 κρούσματα εντοπίστηκαν εκτός των τομέων της Σαγκάης που τελούν σε lockdown επ’ αόριστον.

Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα όμως πλέον έχει μετατραπεί σε θέατρο της πιο σοβαρής έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα αφότου άρχισε η υγειονομική κρίση.

Οι Αρχές της Σανγκάης επέτρεψαν σε άλλα 4 εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους την Τετάρτη, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στην μεγαλύτερη πόλη της Κίνας χαλάρωσαν και ορισμένα εργοστάσια άρχισαν να λειτουργούν ξανά.

Συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων μπορούν πλέον να βγουν έξω από τα σπίτια μετά τον πρώτο γύρο χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος υγείας σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι ο ιός ήταν «υπό αποτελεσματικό έλεγχο» για πρώτη φορά σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλό στους ηλικιωμένους.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Σαγκάης παραδέχθηκαν την Κυριακή ότι λιγότερα από τα δύο τρίτα των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό χαμηλότερο από το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενημέρωσε ο δήμος της Σαγκάης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν ήδη διαπιστωθεί θάνατοι αποδιδόμενοι στην COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες εβδομάδες· όμως οι πληροφορίες αυτές λογοκρίθηκαν πολύ γρήγορα από τις κινεζικές αρχές.

Τα δύο σενάρια για το σκληρό Lockdown

«Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δεν μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», διευκρινίζει ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

«Δεν βγήκαμε για 40 ώρες από το σπίτι για ένα κρούσμα»

Τον εφιάλτη της Σανγκάης περιγράφουν και Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί, με τις μαρτυρίες τους να είναι σχεδόν εξωπραγματικές.

Ο Γιώργος Μαρκετάκης περιέγραψε σήμερα στον ANT1 πως είναι κλεισμένος στο σπίτι του για δεκαοχτώ ημέρες, από την 1η Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκετάκης η περιπέτειά του ξεκίνησε επειδή βρέθηκε ένα κρούσμα στο συγκρότημα κατοικιών στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά του: «Από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την αντίδραση των αρχών για την πολιτική «zero covid» στη Σανγκάη, στην οποία ο ίδιος ζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μαρκετάκης είπε «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000 είναι πολλά κρούσματα».

Όπως εξήγησε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί» προσθέτοντας ότι «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εικόνες από την Σανγκάη με τις δαγκάνες, τα ρομπότ, τις απομακρύνσεις πολιτών, εξήγησε ότι «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας πως «είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEX PLAVEVSKI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Vendras