Επίσημα είχαν αναφερεθεί παγκοσμίως 5,4 εκατομμύρια θάνατοι από Covid-19
Μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, η Covid-19 ευθύνεται για τον θάνατο 14,9 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, αριθμός σχεδόν τριπλάσιο από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως εκτιμά σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύεται σήμερα.
«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών - άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.
Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.
«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Πώς υπολογίζονται οι θάνατοι
Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.
Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.
Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.
Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.
«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.
Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.
«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», εξήγησε.
«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον στη Νότια Αφρική
Εξάλλου την Τετάρτη 4 Μαίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε «καμπανάκι» για το νέο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική το οποίο οφείλεται σε δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον για τις οποίες η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί.
«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτές οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον», αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφερούν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές της Covid και μειώνουν τους κινδύνους θανάτου, δήλωσε.
Η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την Covid-19, εισήλθε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο Καινοτομίας και Αντιμετώπισης των επιδημιών (CERI).
Η χώρα όπου τουλάχιστον το 45% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γνώρισε στις αρχές Μαρτίου μια περίοδο 48 ωρών χωρίς κανέναν θάνατο που να συνδέεται με την Covid, για πρώτη φορά από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιορισμών που συνδέονταν με την πανδημία.
«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού παραμένει ο εμβολιασμός, όπως και τα κοινωνικά μέτρα και αυτά της δημόσιας υγείας που αποδείχθηκαν επιτυχημένα», δήλωσε ο Τέντρος.
Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Πολλοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
«Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να μειώνεται, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι που αναφέρονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο, ο ΠΟΥ διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων στην αφρικανική και την αμερικανική ήπειρο, που οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Ο Δρ Τέντρος εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης σε ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και υποχρεώνει τον ΠΟΥ να αντιμετωπίζει την πανδημία «στα τυφλά».
«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού), κάτι που άλλες χώρες σταμάτησαν να κάνουν», διευκρίνισε.
«Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», τόνισε.
Πηγή: Cnn.gr