Κόσμος

ΝΑΤΟ: Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο από το τουρκικό βέτο - Τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν με την ηγεσία Φινλανδίας και Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο από το τουρκικό βέτο - Τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν με την ηγεσία Φινλανδίας και Σουηδίας

Κλίμα αποτροπιασμού εναντίον της Άγκυρας επικρατεί εντός του Κογκρέσου μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να πει το «ναι» στην άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO με την Washington Post να μεταδίδει ότι φωνές στην Ουάσινγκτον με πρωτοστάτη τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη αποψινή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και ενώ από την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νινίστε και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στην Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στα τρία έθνη «να συντονιστούν για την πορεία προς τα εμπρός».

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για τη στάση της Τουρκίας

Η αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε κάποια ανησυχία στο Καπιτώλιο σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι ο ελιγμός έρχεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μια πώληση που θα απαιτούσε την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Κογκρέσου. "Ελπίζω η κυβέρνηση να το προσέξει, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς των F-16", είπε. "Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσετε με διαφορετικό τρόπο, αν θέλετε να ληφθεί υπόψη οτιδήποτε".

Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε ότι ελπίζει σε θετική έκβαση της υπόθεσης επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς «μοχλούς» για αποσπάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας. Παράλληλα ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του. "Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία", είπε. "Αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει".

Η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας την Πέμπτη, στο πλαίσιο της επίδειξης υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την υποβολή των επίσημων αιτήσεων των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νινίστε και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στην Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στα τρία έθνη «να συντονιστούν για την πορεία προς τα εμπρός», ενώ χαρακτήρισε τα αιτήματα των δύο χωρών «στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Δύο έθνη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην ισχυρότερη αμυντική συμμαχία του κόσμου και θα φέρουν μαζί τους ισχυρές δυνατότητες και αποδεδειγμένο ιστορικό ως εταίροι ασφαλείας»., δήλωσε. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν ενώπιον του Τύπου την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο "για να επιβεβαιώσουν το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική και ασφαλή ευρωατλαντική περιοχή", δήλωσε ο Σάλιβαν.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πληρούν ήδη πολλές από τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός λειτουργικού δημοκρατικού πολιτικού συστήματος βασισμένου στην οικονομία της αγοράς, τη δίκαιη μεταχείριση των μειονοτικών πληθυσμών, τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, την ικανότητα και την προθυμία να συνεισφέρουν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τη δέσμευση για δημοκρατικές σχέσεις και θεσμούς μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNN, ενώ για να γίνει αυτό αποδεκτό και να ενταχθούν θα πρέπει και τα 30 μέλη της Συμμαχίας να δώσουν ομόφωνη έγκριση για να γίνει μια χώρα δεκτή στη συμμαχία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν την Τετάρτη φάνηκε επίσης αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα αλλάξει γνώμη ενώ ταν ρωτήθηκε πώς θα πείσει την Τουρκία να υποστηρίξει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: "Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα έρθουν να με δουν την Πέμπτη. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά".

Η συνάντηση της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο με τους δύο βορειοευρωπαίους ηγέτες θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν ο Μπάιντεν αναχωρήσει για ένα τετραήμερο ταξίδι στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία - το πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως πρόεδρος.

Ερντογάν: Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μας κάνουν τα ίδια «νούμερα» με την Ελλάδα

Νέο «όχι» από τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Φινλανδία και τη Σουηδία με προκλητικές δηλώσεις και για την Ελλάδα

Σε συνάντησή του με νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «μας λένε, πείτε μας τις απαιτήσεις σας, να τις ζητήσουμε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Εμείς δε θέλουμε να μπούμε στο ίδιο τρυπάκι στο οποίο είχαμε μπει την προηγούμενη φορά. Το ζήσαμε αυτό και με την Ελλάδα. Ξέρουμε πως και η Φινλανδία και η Σουηδία θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα. Γιατί να κάνουμε τέτοια γκάφα;», συμπληρώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, εμείς δεν αποδεχόμαστε σε αυτό τον οργανισμό ασφαλείας να μπουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία άνοιξε το δρόμο πάλι στην Ελλάδα να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να την ενισχύσουν με βάσεις που στόχο έχουν την Τουρκία.
«Μπήκαν λοιπόν όσοι μπήκαν στο παρελθόν. Έχει τη Γερμανία, έχει τη Γαλλία. Ελλάδα και Γαλλία μπήκαν και βγήκαν. Τότε όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση στην Τουρκία τους ξανάνοιξε το δρόμο. Και έτσι μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ. Τί έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν».
Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup