Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 10:05

Ερντογάν: Η «διαγραφή» Μητσοτάκη, το «βέτο» στις ΗΠΑ και το «λάφυρο» της Συρίας

Γράφτηκε από

Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα ο Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» - Ψύχραιμη η Αθήνα απαντά: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την Τουρκία» - Η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα επίπεδα, με τις μεταναστευτικές ροές όλο και να αυξάνονται

Προς απότομη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται η Άγκυρα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή παραληρηματική τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».
Η ακραία αποστροφή του Τούρκου Προέδρου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή γραμμή πλεύσης από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.
Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.
Aντίθετα, στην προσπάθειά του να «δαιμονοποιήσει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν πρόδωσε τη «ρίζα του κακού» του, που δεν είναι άλλη από τον απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με φόντο την ομιλία του και μαζί την άσκηση επιρροής προς το Κογκρέσο. «Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, παραδεχόμενος ως ιδιαίτερα βαρύνουσες πλέον τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με την έκβαση της διμερούς ατζέντας ΗΠΑ -Τουρκίας.
Ξεδιπλώνοντας, μάλιστα, όλο το «κουβάρι» της ενόχλησής του απέναντι στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα». Στην ίδια κατεύθυνση, «αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».
«Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», κατέληξε ο ίδιος, χωρίς να κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις.

Πίσω από το χθεσινό κρεσέντο προκλητικότητας του Τούρκου Προέδρου προβάλλει η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, παρότι στο ενδιάμεσο και κατόπιν της συνάντησής του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δεν είχαν εκλείψει οι προκλητικές κινήσεις από μέρους της γειτονικής χώρας, όπως παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ περί «αποστρατικοποίησης 16 νησιών» του Αιγαίου, με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», τον περασμένο Απρίλιο.

Πυρ και μανία για τους χάρτες

Η «Γαλάζια Πατρίδα», άλλωστε, έκανε χθες τον Τούρκο Πρόεδρο να «εκραγεί», καθώς στη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός του επέδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο οποίος αντανακλά πλήρως την αναθεωρητική λογική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως ανέδειξε το «ΘΕΜΑ», «δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, παραθέτοντας με αποδείξεις την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
xartis-kleidi-1
Αυτός είναι ο χάρτης που παρέδωσε ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν

Στην αμηχανία που προκαλεί στην Άγκυρα το περιεχόμενο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προστίθεται και η εντυπωσιακή υποδοχή της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού από το βήμα του Κογκρέσου, καθώς τοποθετήθηκε μπροστά και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία που ήταν παρόντα διακομματικά), με στόχο να μην αρθεί το εμπάργκο στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, αλλά και στην απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς, τύπου F-35. Τα εγκωμιαστικά σχόλια πολλών Γερουσιαστών, αλλά και η ρήση «Είμαστε μαζί σας» από πλευράς της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (και Αμερικανίδας ιταλικής καταγωγής), Νάνσυ Πελόζι, όταν ο κ. Μητσοτάκης της παρουσίασε τους χάρτες με τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις, αποδυναμώνουν την προσπάθεια διείσδυσης -και με πανάκριβες εταιρίες lobbying- της Τουρκίας στο Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα, στην αίσθηση της Άγκυρας ότι χάνει έδαφος στις ΗΠΑ προστίθεται και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας -ΗΠΑ, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος μνημόνευσε χθες και τις «βάσεις», ενώ στο πρόσφατο παρελθόν (τον Νοέμβριο του 2021) είχε εκφράσει δημόσια τη δυσφορία του για την ενισχυμένη ελληνοαμερικανική συνεργασία στην πόλη της Θράκης.

Ακολουθώντας την ίδια λογική, αυτή της «δαιμονοποίησης», ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να «κατασκευάσει» ενόχους χθες και αναφορικά με το πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του, αναφέροντας πως «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο ίδιο τέμπο, πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης (σ.σ. εννοώντας τον «Αττίλα») στην Κύπρο», αν και κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί ιστορικά.

Στις αιτιάσεις κατά της Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαρίθμησε και αυτή περί «γκιουλενιστών», λέγοντας πως «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO», ενώ υπογράμμισε πως «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας». Αφορμή για την νέα, διπλή επίθεση προς τις Αθήνα και Λευκωσία αποτέλεσε η τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο, κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες, χωρίς ανεφοδιασμό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για το πρόγραμμα ανάπτυξης υποβρυχίων της χώρας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Συγκεκριμένα, από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια. Σημειωτέον ότι τα γερμανικών προδιαγραφών υποβρύχια που προμηθεύτηκε η Άγκυρα είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής», μόνο που τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, θα τα κατασκευάσουν οι Τούρκοι.

«Πολιτική Αρχών» από την Αθήνα

Παρακολουθώντας, την ίδια ώρα, με ψυχραιμία το «κατηγορώ» του Τούρκου Προέδρου, η Αθήνα εμμένει στην «πολιτική αρχών», χωρίς καν να μπει στον πειρασμό των λεκτικών αντιπαραθέσεων. Παρότι αντέδρασε άμεσα, δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας ξεκαθάρισε από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρά τους υψηλούς τόνους.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Για «απαράδεκτες και καταδικαστέες» δηλώσεις έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας την «αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Κρίσιμη ημέρα για το μεταναστευτικό

Η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα επίπεδα, με δεδομένο ότι και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα. Ήδη, οι ροές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ νέο περιστατικό σημειώθηκε χθες μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες, επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα.

Παρακολουθώντας τις κινήσεις, άμεσα παρενέβη το Λιμενικό, με αποτέλεσμα κανένα από τα πλεούμενα να μην καταφέρει να εισέλθει τελικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός σκαφών που εμφανίστηκαν χθες να φέρουν τους μετανάστες δεν πέρασε απαρατήρητος, στον απόηχο και του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή ημέρα αναμένεται να βαρύνει σημαντικά στην αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση δηλαδή με τυχόν προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας τις πρακτικές της του 2020, στον Έβρο.

ΝΑΤΟ και στο βάθος εκλογές

Σε ένα άλλο επίπεδο, παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως persona non grata τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ταυτόχρονα όμως η απόπειρα της Άγκυρας να εργαλειοποιεί τις διμερείς της σχέσεις, συνθέτοντας τον καμβά των ευρύτερων αξιώσεών της, δεν είναι άγνωστη, ούτε καινοφανής για τους διεθνείς συνομιλητές της.

Παρά τον αντιπερισπασμό του βέτο της Άγκυρας κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ με στόχο την ισχυροποίηση του ρόλου της στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η προσέγγιση της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, «καίγοντας» το χαρτί του βέτο ως μοχλού άσκησης πίεσης για τις τουρκικές απαιτήσεις έναντι των ΗΠΑ.

Με την Τουρκία να αισθάνεται, άλλωστε, πως τα ερείσματά της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι τόσο ισχυρά όσο στο παρελθόν, η κατάσταση για τον Τούρκο Πρόεδρο γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, με δεδομένη την κατρακύλα της οικονομίας της χώρας του, αλλά και τον σκόπελο των διπλών εκλογών του 2023. Με το κόμμα του, το ΑΚΡ, αλλά και το Κόμμα Εθνικής Δράσης του εταίρου του, Μπαχτσελί σε τροχιά καθόδου σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα προβλήματα για τον Τούρκο Πρόεδρο γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα στο εσωτερικό μέτωπο.

Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε μεν τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως την απουσία άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι συμφέροντα της Τουρκίας δεν προστατεύονται από το προσωπικό «εγώ», αλλά από ψύχραιμα βήματα και αποφάσεις.

Ζητούμενο η Συρία

Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, πάντως, μετά την επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναπτύξει άμεσα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, με επίδικο μια «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων.

Με το βλέμμα στραμμένο στα νότια σύνορά του, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις διασυνοριακές περιοχές Τουρκίας – Συρίας ως το κύριο κέντρο επιθέσεων, παρενόχλησης και παγίδων κατά της Τουρκίας, τοποθετώντας τις σχετικές αποφάσεις την Πέμπτη, στοιχείο που κάνει αρκετούς αναλυτές να «διαβάζουν» την επέμβασή του επί συριακού εδάφους ως το βασικό ζητούμενό του, μετά από μια σειρά περιστροφών στη διεθνή σκηνή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 09:55

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ
    ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό

    «Κατώτατο μισθό ‘αλά γαλλικά’ υποσχέθηκε σήμερα, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας το νέο τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται από δω και στο εξής, βάση του γαλλικού μοντέλου, όπως τόνισε», σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

    Και υπογραμμίζει πως «η Γαλλία, σύμφωνα με την Eurostat, είχε για το 2024, 1.709€ κατώτατο μισθό και με τις πραγματικές ώρες εργασίας, για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση, να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται ο ελληνικός κατώτατος να φτάσει τα 950€, το 2027, όταν μάλιστα οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε όλη την ΕΕ και ήδη η αγοραστική τους δύναμη είναι πιο χαμηλά και από τα επίπεδα της Βουλγαρίας», αναφέρει χαακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης, ο κ. Γαβρήλος αναφέρει πως «από ‘δω και στο εξής οι μισθοί δεν θα μπορούν να πέφτουν, μόνο να ανεβαίνουν, τόνισε ο πρωθυπουργός», για να τονίσει πως «τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν απολέσει πάνω από το 25% της δύναμης του μισθού τους – η μεγαλύτερη απώλεια σε όλες τις χώρες της ΕΕ – και οι Έλληνες αμείβονται 15,7€ την ώρα, όταν μέσος όρος της Ευρωζώνης για το 2023 ήταν στα 35,6 ευρώ».

    «Πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο εργαζόμενος;»

    «Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού εμπλέκει τον θολό παράγοντα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ διατηρεί την κυβέρνηση σε ρόλο ρυθμιστή της όποιας αύξησης», επισημαίνει, ενώ σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/2022, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό εδώ και δύο χρόνια».

    Ο κ. Γαβρήλος τονίζει πως «η ΕΕ ζητά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαμόρφωση του επιπέδου των μισθών μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και απαιτεί να ανέβει το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων που εντάσσονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο 80%», σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα «των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπου «περίπου το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις».

    Παράλληλα, σημειώνει πως «το 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις επισφάλειας και κακοπληρωμένες: 1 στους 4 εργοδότες, σύμφωνα με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν ενσωμάτωσε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και τις τριετίες».

    «Ο κόσμος της εργασίας έχει δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να του αφαιρούνται βασικά δικαιώματα αλλά και το σύνολο της ζωής του να υποβαθμίζεται», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το Μαξίμου να αναρωτηθεί «πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο Έλληνας εργαζόμενος και πόσο ακόμη εμπαιγμό;».​

    Πηγή: In.gr
  • Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ
    Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ

    Την δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2027 στα 950 ευρώ, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα αντισταθμίζουν αυτήν την αύξηση των τιμών αμοιβές. Ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950€. Το νέο σύστημα έρχεται ένα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους με τον εισαγωγικό μισθό να συμβαδίζει με την βασική αμοιβή στη χώρα. Θα συμπαρασύρει τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων, οι αποδοχές δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέκρινε τη χώρα μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες αναγγέλθηκε ο νέος προϋπολογισμός με πρόσθετα φορολογικά βάρη 40 δισ. λιρών. Στην Ελλάδα είναι αντίστροφη η πορεία: δημοσιονομικά ισορροπημένες πολιτικές και φορολογική δικαιοσύνη που από ευχή γίνεται πραγματικότητα. Όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανοίγουν τον δρόμο για μείωση φόρων. Η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων σημαίνει μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

    Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου στο φόντο των σημαντικών συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο. «Είναι μια σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα είναι μια εξέλιξη στην οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία που είναι βασισμένη σε μια συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μέρος της λύσης μιας εξίσωσης σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη», προσέθεσε.

    Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    «Καλή σας ημέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα ξεκινήσω με τη συμπαράστασή μου στη δοκιμαζόμενη Ισπανία, που ήδη θρηνεί σχεδόν 100 θύματα και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

    Γεγονός που έρχεται να μας υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά προφανώς και να αναδείξει τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, της σωστής λειτουργίας του «112» και των προληπτικών εκκενώσεων και βεβαίως της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και των κοινών δράσεων στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί, εξάλλου, όπως μας λένε οι επιστήμονες, επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

    Είναι ένα πεδίο στο οποίο, όπως ξέρετε, η Ελλάδα πρωτοστατεί, το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο -πιστεύω- πολύ εκτεταμένων συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στη συνεδρίασή μας, τώρα, πρωταγωνιστής είναι η νέα αύξηση του βασικού μισθού, στην προοπτική να φτάσει στα 950 ευρώ, όπως έχουμε δεσμευτεί, το 2027. Αλλά σήμερα θα συζητήσουμε το νέο, μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027.

    Θα έλεγα ότι είναι μια κομβική πρωτοβουλία, καθώς στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια: από τη μία πλευρά, τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα τόσο θα αυξάνεται ο πρώτος μισθός, αλλά και όσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο θα αντισταθμίζουν οι αμοιβές αυτή την αύξηση των τιμών. Εξάλλου, αυτή είναι η πορεία την οποία ακολουθούμε και όλα τα τελευταία χρόνια.

    Να θυμίσω για ακόμα μία φορά ότι ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ το 2019, είναι ήδη στα 830 ευρώ, θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ ως το 2027. Είναι μία αύξηση σχεδόν 50%.

    Ενώ και οι μέσες απολαβές, από 1.036 ευρώ ο στόχος μας είναι -και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε, ενδεχομένως να τον ξεπεράσουμε κιόλας- να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027, βελτιωμένες δηλαδή κατά 45%.

    Και βέβαια, να συμπληρώσω ότι το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει πια με τη βασική αμοιβή στη χώρα.

    Θα συμπαρασύρει προφανώς προς τα πάνω και τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

    Με άλλα λόγια, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία αφορά το σύνολο των εργαζόμενων, με επίκεντρο, όπως είπα, την καθοριστική ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται. Είναι μια διασφάλιση η οποία καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακίζοντας το εισόδημα απέναντι σε κάθε απειλή περιορισμού του. Και καθίσταται, πιστεύω, δυνατή χάριν ακριβώς των αποτελεσμάτων της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής.

    Είναι μία συνετή πολιτική η οποία, αφότου έκλεισε το τόξο της κρίσης, δημιουργεί τώρα μια σιγουριά, μια ασφάλεια για την επόμενη μέρα, φροντίζοντας όμως παράλληλα και τον έτερο αναγκαίο χώρο της παραγωγής, την επιχειρηματικότητα, την οποία ελαφρύνει από βάρη.

    Σημαίνει ότι πέραν της μείωσης 50 και φόρων που έχουν καταργηθεί, μειωθεί, ως το 2025 οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Θα φτάσουμε το 6% ως το 2027, θα έχουμε πλησιάσει ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής»

    Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Και όλα αυτά, αυτή η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτυγχάνεται σε μία εποχή όπου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ελλείμματα αυξάνονται. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία, η οποία επιχειρεί να περάσει μέσα από ένα διασπασμένο κοινοβούλιο έναν νέο προϋπολογισμό, με σημαντικές αυξήσεις φόρων αλλά και περιορισμούς δαπανών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες αναγγέλθηκε ο καινούργιος προϋπολογισμός, με πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Στην πατρίδα μας η πορεία είναι η αντίστροφη, δικαιώνοντας έτσι τους δύο πυλώνες της προόδου της: δημοσιονομικά ισορροπημένες επιλογές, αλλά και φορολογική δικαιοσύνη.

    Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν πάντα ένα σύνθημα, ένα πολυφορεμένο σλόγκαν στα χείλη όλων των πολιτικών. Νομίζω από ευχή, πια, γίνεται πραγματικότητα, με τα πρώτα έσοδα να ενισχύουν, προφανώς, τους πιο αδύναμους, αλλά όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, να ανοίγουν τελικά τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων. Έχουμε, ήδη, προσδιορίσει το τι θα κάνουμε στον προϋπολογισμό του 2025, ώστε η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει τελικά τη μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει επίσης τις αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτές θα γίνονται πλέον σταθερά, και χωρίς να υπάρχει καμία απόκλιση, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Θα βάλουμε, επιτέλους, ένα οριστικό τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων, αυξάνοντας όμως και τις εκπτώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι τηρούν τις προθεσμίες, αλλά και το Δημόσιο να είναι συνεπές με την πρόβλεψη προστίμων σε όσους κρατικούς λειτουργούς δεν αποστέλλουν εγκαίρως στην ΑΑΔΕ όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Aνακοίνωσε την ίδρυση ΑΕΙ Παραστατικώ Τεχνών

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός η αποκάλυψε την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Όπως επεσήμανε σχετικά: «Από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω ένα, το οποίο προ κάποιων μηνών, όπως θυμάστε, είχε μετατραπεί σε μία αιτία μεγάλης αναταραχής, αλλά και σε μία παγίδα μιας άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης. Μιλώ για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ένα πεδίο το οποίο όλοι θα θυμούνται, κυρίως αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται περισσότερο, ότι ήταν αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες, και τα κενά του οποίου επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους, κρύβοντας τις δίκες τους ευθύνες και κατηγορώντας «τυφλά» την κυβέρνηση». Λοιπόν, σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που, όπως είχαμε δεσμευτεί, κ. Υπουργέ Παιδείας, κα Υπουργέ Πολιτισμού, έρχεται να απαντήσει και στους στημένους ακτιβισμούς και σε κάποιες «παράφωνες» συναυλίες, με μία γενναία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η πατρίδα μας θα αποκτήσει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Σε αυτήν θα ενταχθούν οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

    Ταυτόχρονα, όλες οι -πολλές- ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που λειτουργούν σήμερα ως επιχειρήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Θα μιλήσουν αναλυτικά για το νομοσχέδιο οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί.

    Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου. Καθορίζουμε επαγγελματικές διαδρομές, σαφή προσόντα, επαγγελματικά δικαιώματα και έτσι πιστεύω ότι αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνοντας και έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες πανεπιστημιακές σπουδές.

    Σε πείσμα, λοιπόν, της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα, πάντως, με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας. Ένα μέγεθος το οποίο, όπως βλέπετε, αποτελεί ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ ένα αυτονόητο δεδομένο.

    Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή σε όλα αυτά τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα. Εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά».

    Η επίλυση του Κυπριακού

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε: «Να κλείσω, τέλος, με ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής -δεν συνηθίζουμε να τα συζητάμε όσο θα έπρεπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ίσως. Αμέσως μετά θα έχω μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο φως των χθεσινών σημαντικών συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Κύπρου εδώ και 28 χρόνια.

    Είναι μία σημαντική απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της σημασίας της ως ενός πόλου σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.

    Ταυτόχρονα, όμως, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία καταδεικνύει και τα οφέλη στα οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία, η οποία είναι στηριγμένη στον διαρκή συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας.

    Αυτή την ώρα, δεν θέλω να φανώ ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, μένω ωστόσο σε μία διαπίστωση: ότι από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας, η Κύπρος και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης στην εξίσωση της πιο ευαίσθητης περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη κι ότι αυτή η αλλαγή οπτικής μπορεί να μετουσιωθεί, ελπίζω, και σε μία αλλαγή σελίδας.

    Σταματώ, λοιπόν, εδώ την εισαγωγή μου και νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε στην ημερήσια διάταξη, ξεκινώντας με την νομοθετική πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
    Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Το πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 - 20 μονάδες θα παραδοθούν σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις

    Αν κάποιοι έχουν τον «σιδερένιο θόλο», η Τουρκία θα κατασκευάσει τον «χαλύβδινο θόλο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχο του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει και η χώρα του. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις πυραυλικές ικανότητές της, κατασκευάζοντας η ίδια τον δικό της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
    Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στην τουρκική Χωροφυλακή του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου γενικής χρήσης Gokbey από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), η οποία την περασμένη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου, έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Η σημερινή τελετή είχε και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της 101ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.
    Σύμφωνα με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 η παράδοση είκοσι συνολικά μονάδων, εκ των οποίων επτά στις Χερσαίες Δυνάμεις, τέσσερα στην Αεροπορία, τρία στη Χωροφυλακή, τρία στην Αστυνομία και τρία στην Ακτοφυλακή. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός για την παραγωγή επιπλέον 57 ελικοπτέρων για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού. Ελικόπτερα του ίδιου τύπου προγραμματίζεται να παραδοθούν και στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε εναέρια ασθενοφόρα. Εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα κατασκευαστούν περισσότερα από 100 ελικόπτερα του τύπου αυτού.

    Στην τελετή παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ήταν εξαρτώμενη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό και βίωσε «τα οδυνηρά μειονεκτήματα» της εξάρτησης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. «Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με απειλές και συνεχίστηκε με εμπάργκο, έδειξε τη σημασία μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%», το οποίο ήταν περίπου 20%, προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αυτάρκης χώρα σε αυτόν τον τομέα με περισσότερα από χίλια εγχώρια προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας και χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερε, οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TAI, έχουν πραγματοποιήσει το 65% όλων των πωλήσεων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα
    Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα

    Οι βουλγαρικές αρχές στήνουν ζώνες αποκλεισμού γύρω από πτηνοτροφεία που πλήττονται από γρίπη των πτηνών Η5Ν1. Ειδικοί ανησυχούν για μετάδοση στον άνθρωπο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία, εν μέσω φόβων για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό υπουργείο, η κλινική εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

    Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην πτηνοτροφία.

    Ζώνη αποκλεισμού

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τα πρώτα κρούσματα γρίπης Η5Ν1 στη Βουλγαρία καταγράφηκαν στα μέσα Οκτωβρίου σε εκτροφείο με σχεδόν 8.000 πουλερικά στο χωριό τη Μαρίτσα.

    Αυτή την εβδομάδα, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε πτηνοτροφείο του χωριού Μπολιάρσκο στην επαρχία του Γιαμπόλ, όπου 350.000 πουλερικά επρόκειτο να θανατωθούν.

    Γύρω από το πτηνοτροφείο ορίστηκε ζώνη αποκλεισμού τριών χιλιομέτρων, ενώ μια ζώνη παρακολούθησης με ακτίνα 10 χλμ καλύπτει το Γιαμπόλ και γειτονικά χωριά, ανέφερε η τοπική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

    Στο μεταξύ, ο ιός Η5Ν1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, όπου έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 27 κρούσματα σε ανθρώπους, κυρίως αγρότες.

    Ο Η5Ν1 προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών, από τίγρεις μέχρι θαλάσσιους ελέφαντες, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες ίσως δώσει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

    Πηγή: In.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή προπαγάνδα οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη περί «μείωσης φόρων»
    ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνή προπαγάνδα οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη περί «μείωσης φόρων»

    «Οι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη περί "μείωσης φόρων" αποτελούν φθηνή προπαγάνδα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνησή του έχει επιφέρει ένα δυσβάσταχτο κόστος στην τσέπη των φορολογούμενων, όπως μαρτυρούν τα υπερ-έσοδα από την φορολογία, τα οποία σπάνε διαρκώς ρεκόρ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    «Είναι, λοιπόν, προφανές πως τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται διαρκώς όχι λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, η οποία διογκώνει το ύψος της έμμεσης φορολογίας. Οι μόνοι φόροι που έχει μειώσει αφορούν τους λίγους και ισχυρούς, ενώ οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι πλήττονται βάναυσα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

    «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία έχει στο επίκεντρο την ελάφρυνση της έμμεσης φορολογίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Πρόκειται για μια πολιτική πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, με το οποίο οι μόνοι που ικανοποιούνται είναι οι ισχυροί».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ευθεία βολή της Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή προς Μητσοτάκη
    Ευθεία βολή της Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή προς Μητσοτάκη
    Ευθεία βολή από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, ότι γνώριζε για το περιεχόμενο των βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ότι έσπευσε να καλύψει τα ίχνη, να εμπλέξει το στρατό και να επιστρατεύσει ιδιώτες για να μπαζώσουν το χώρο.
    Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον κύριο Ταχιάο, ο οποίος είχε έρθει για να απαντήσει στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το λαθρεμπόριο καυσίμων, υπήρξε μεγάλη ένταση και προσβλητικές από τον Υφυπουργό αναφορές για μύθους και συνωμοσιολογία.
    Προσωπικά στον κύριο Ταχιάο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι θέλει πολύ θράσος, ενώ έχουν δολοφονηθεί 57 άνθρωποι, να μιλάει για μύθους και συνομωσίες την ώρα που προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση γνώριζε για το λαθρεμπόριο από το 2008 και δεν έκανε τίποτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παππάς: Ο Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία
    Παππάς: Ο Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία

    «Η κατάργηση των ΔΟΥ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην ΑΑΔΕ έγινε χωρίς προσωπικό, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, κ.ά.», σχολιάζει ο Νίκος Παππάς.

    «Ο κ. Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία», τονίζει ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΑΑΔΕ, στον Ταύρο και προσθέτει πως «οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη δυσβάσταχτη αύξηση των καταβολών φόρων, και τη νέα γραφειοκρατία».

    «Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης στήνει μια ακόμα φιέστα εγκαινίων, 150.000 ψηφιακά αιτήματα φορολογουμένων έχουν συσσωρευτεί στις νέες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και μένουν αναπάντητα για μήνες», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

    Όπως σημειώνει, «η ταλαιπωρία, που προέκυψε από την κατάργηση των ΔΟΥ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στα "κεντρικά" της ΑΑΔΕ, χωρίς προσωπικό, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, κ.ά., δημιουργεί προβλήματα στην αγορά, στην κοινωνία αλλά και στους επαγγελματίες (λογιστές, φοροτεχνικούς)».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν
    Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν

    Η τουρκική οικονομία βαδίζει ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, με τις προοπτικές της να παραμένουν ασταθείς ακόμη. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που περιλάμβανε 42 οικονομολόγους, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 3,6% το 2026, ενώ η χώρα συνεχίζει την επίπονη προσπάθεια μείωσης του υψηλού πληθωρισμού.

    Οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθύτερη επιβράδυνση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει χαλάρωση του επιτοκίου πολιτικής κατά 250 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με αναμενόμενες μειώσεις στα επιτόκια που θα φέρουν το πολιτικό επιτόκιο στο 42,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025 και στο 35% το δεύτερο τρίμηνο.

    Σημαντικές αλλαγές διαφαίνονται και στον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να το φέρνουν στο 43,5% φέτος και στο 25,2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Γιατί οι τουρκικές εταιρείες προτιμούν να επενδύουν στο εξωτερικό;

    Οι τουρκικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πιο σίγουρες αγορές. Παρά το χαμηλότερο κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης στην Τουρκία, η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μειώνει τα έξοδα αποστολής αγαθών και διευκολύνει την επέκταση.

    Το 2024, οι τουρκικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια, με 1,2 δισ. σε ακίνητα. Οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως καθαρή επένδυση.

    Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό και των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία μειώνεται.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ