Στο πλαίσιο της μελέτης, σκύλοι που εκαιδεύτηκαν για 3 ως 6 εβδομάδες, μύρισαν δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα - Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπόρεσαν να αναλύσουν 20 δείγματα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα
«Ο (εκπαιδευμένος) σκύλος δεν λέει ψέματα», υποστηρίζει ο Ντομινίκ Γκρανζάν, καθηγητής στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή «Alfort» στη Γαλλία και συντάκτης της μελέτης, στην επιστημονική επιθεώρηση «Science News» επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκύψουν ορισμένα σφάλματα με τα μοριακά τεστ (PCR).
Τα εκπαιδευμένα σκυλιά ήταν πιο ευαίσθητα στα θετικά κρούσματα της Covid. Αντιθέτως, τα ρινικά μοριακά τεστ ανιχνεύουν κυρίως τα αρνητικά κρούσματα.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η γαλλική έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τον βαθμό αξιοπιστίας ανίχνευσης της Covid από σκύλους έναντι των μοριακών τεστ.
Οι συντάκτες της γαλλικής μελέτης υπογραμμίζουν ότι περισσότεροι σκύλοι θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της νόσου Covid σε χώρους μαζικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπόρεσαν να αναλύσουν 20 δείγματα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Ντομινίκ Γκρανζάν.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι ήταν το πρώτο των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε σκυλιά για να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό.
Ακολούθησαν τα αεροδρόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Φινλανδία και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, σχολεία στη Μασαχουσέτη και τη Χαβάη έχουν χρησιμοποιήσει εκπαιδευμένα τετράποδα για να ανιχνεύσουν κρούσματα της νόσου Covid.