Στη ρημαγμένη και πλήρως ρωσοκρατουμένη πλέον Μαριούπολη, ο φόβος μπροστά στους εκκωφαντικούς βομβαρδισμούς έχει δώσει τη θέση του «σιωπηλή» απειλή της έξαρσης επιδημίας χολέρας
Για κίνδυνο να ξεσπάσει χολέρα στην Μαριούπολη, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία βρίσκονται πιθανόν στα πρόθυρα κατάρρευσης, έκανε σήμερα λόγο το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Πιθανόν υπάρχουν επίσης κρίσιμες ελλείψεις σε φάρμακα στην Χερσώνα, αναφέρει στην ενημέρωσή του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον πληθυσμό στα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνει.
Τον περασμένο μήνα, η αξιωματούχος διαχείρισης περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ντόριτ Νίτζαν δήλωσε ότι η Μαριούπολη, η οποία τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και σφοδρών βομβαρδισμών, βρίσκεται μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα.
Οι άταφοι νεκροί και οι σωροί απορριμμάτων στους δρόμους της άλλοτε ακμάζουσας πόλης, που διέθετε και συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, μολύνουν τις πηγές πόσιμου νερού και εκθέτουν τους εναπομείναντες κατοίκους στον κίνδυνο προσβολής από χολέρα, δυσεντερία και άλλες επικίνδυνες μολυσματικές νόσους.
Εμπειρογνώμονες Δημόσιας Υγείας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και ο παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ουκρανία -τους πολίτες και στρατιώτες της- ευάλωτους σε μολυσματικές νόσους, σηματοδώντας ενδεχομένως μία φάση της σύγκρουσης που αναγκάζει τις αρχές να αντιμετωπίσουν κρούσματα ασθενειών ενόσω παράλληλα αποκρούουν τη ρωσική εισβολή.
Οι πλέον επικίνδυνες ζώνες είναι οι κατεχόμενες περιοχές της χώρας, όπου έχουν ισοπεδωθεί οι υποδομές υγιεινής -είτε εν μέσω των συγκρούσεων, είτε λόγω εσκεμμένης στόχευσης, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης του νερού και της μετατροπής του σε όπλο.
Στη Μαριούπολη Ρώσοι στρατιώτες είχαν κλείσει την τοπική παροχή νερού και εν μέσω της βάναυσης πολιορκίας της πόλης, αφήνοντας τον εγκλωβισμένο πληθυσμό χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η Μόσχα έχει θέσει στο στόχαστρο τις υποδομές ύδρευσης -συμπεριλαμβανομένων σωληνώσεων, σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και αντλιοστασίων- στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ανά τη χώρα από την 24η Φεβρουαρίου.
Μπροστά στον κίνδυνο έξαρης χολέρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) έχει γνωστοποιήσει πως έχει ήδη μεταφέρει εμβόλια στο Ντίπρο, τη βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων (προ του πολέμου) που διασχίζεται από τον ομώνυμο ποταμό (Δνείπερος), όμως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να διανεμηθούν στους κατοίκους σε περίπτωση ανάγκης.
Η χολέρα, λοίμωξη που προκαλεί οξεία διάρροια, συνδέεται με ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ROMAN PILIPEY