Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.
Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.
Ρώσοι πυρπολούν σιτηρά στην Ουκρανία
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αποτέλεσμα να επαπειλείται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι πυρπολεί με εμπρηστικές βόμβες τους σιτοβολόνες της χώρας.
Όπως προκύπτει από πλάνα ουκρανικών ΜΜΕ που αναμεταδίδει η εφημερίδα της Βρετανίας Daily Mail, ουκρανοί στρατιώτες να ψεκάζουν με νερό τις καλλιέργειες σιταριού σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σοδειά των σιτηρών.
Η Ουκρανία, που ονομάζεται και σιτοβολώνας της Ευρώπης, διαθέτει μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της ηπείρου - και προμηθεύει με τρόφιμα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Οι εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από συνθήκη του ΟΗΕ που έχει υπογραφεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες 123 χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις δυνάμεις του Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.
Πηγή: ethnos.gr