Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία: «Θρίλερ» αναμένεται στον αυριανό β' γύρο - Σκληρή μάχη για τον Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: «Θρίλερ» αναμένεται στον αυριανό β' γύρο - Σκληρή μάχη για τον Μακρόν

Όλα πλέον είναι ανοικτά σχετικά με την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση - Θα λάβει τον «μαγικό» αριθμό των εδρών «289» το μπλοκ του Γάλλου προέδρου;

Θρίλερ αναμένεται στον αυριανό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δίνει αγώνα επιβίωσης στη δεύτερη θητεία του, διεκδικώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ώρα που καραδοκεί ο μεγαλύτερος αντίπαλός του και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν νιώθει πλέον την... ανάσα του βετεράνου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν και όλα πλέον είναι ανοικτά σχετικά με την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο γαλλικός Τύπος.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιστρέφουν αύριο στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να κρίνει την πρωθυπουργία και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου ήταν μια πύρρειος νίκη για τον συνασπισμό του Μακρόν που προηγήθηκε με ποσοστό 25,75% έναντι 25,66% του μπλοκ υπό τον Μελανσόν. Υπενθυμίζεται ότι, το σύνολο των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι 577.
Ωστόσο, ο «μαγικός» αριθμός των εδρών που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει αύριο ο Μακρόν για να έχει την πλειοψηφία είναι 289. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «France 2», 48,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι δικαιούνται αύριο να προσέλθουν στην κάλπη. Όμως, ο παράγοντας- κλειδί που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό αποχής. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 52,8% γεγονός που ανάγκασε τους Μακρόν και Μελανσόν να «κλείνουν το μάτι» στους νέους καλώντας τους να ασκήσουν αύριο το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τα δύο μπλοκ που είναι σε κόντρα
Τα δύο μεγάλα μπλοκ των κομμάτων που κοντράρονται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι ο συνασπισμός «Ensemble! (Μαζί!) υπό τον Μακρόν και η αριστερή συμμαχία «NUPES» υπό τον Μελανσόν. Το μπλοκ Μελανσόν περιλαμβάνει τα κόμματα «Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, τους Οικολόγους - Πράσινους και τους Σοσιαλιστές». Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός υπό τον Μακρόν προβλέπεται να λάβει 255 με 300 έδρες και αυτός υπό τον Μελανσόν 150 με 210 έδρες. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται πως θα αποσπάσει από 20 έως και 45 έδρες, από οχτώ που είχε το 2017. Το κεντροδεξιό μπλοκ «UDC», όπου έχουν το «πάνω χέρι» οι Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να λάβει από 40 έως 75 έδρες. Ο Μακρόν ανησυχεί ιδιαίτερα για το αυριανό αποτέλεσμα της κάλπης καθώς ο συνασπισμός του «Ensemble» έλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μόλις 21.359 περισσότερες ψήφους από το μπλοκ του Μελανσόν.
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και ο υδράργυρος
Το μεγάλο ποσοστό της αποχής απασχολεί ιδιαίτερα το στρατηγείο Μακρόν όπως και πολλούς πολιτικούς παρατηρητές καθώς ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε να ψηφίσει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οδηγώντας την αποχή στο ιστορικό 52,8%. Το ερώτημα που τίθεται είναι, πώς ένα κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, να θεωρηθεί δημοκρατικό και αξιόπιστο, όταν δεν έχει αναγνωριστεί από τον μισό πληθυσμό των εκλογέων; Πώς συμβαίνει να δείχνουν οι ψηφοφόροι τόση αδιαφορία για τη χρησιμότητα του νομοθετικού έργου των βουλευτών, τόσο σημαντικού για την καθημερινότητά τους; Η νεολαία μάλλον σφυρίζει αδιάφορα αδημονώντας να απολαύσει ένα μπανάκι στη θάλασσα καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σε πολλές περιοχές στους 40 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, όπως γράφουν πολλά γαλλικά δημοσιεύματα, οι βουλευτικές εκλογές για τη νεολαία έχουν δευτερεύουσα σημασία. «Μα έκανα το χρέος μου, ψήφισα στις προεδρικές, δεν έχουν νόημα οι βουλευτικές», λέει νεαρός Γάλλος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στην εφημερίδα «Le Parisien». Κατά την πρώτη θητεία Μακρόν, ο πρόεδρος είχε διασφαλίσει 350 βουλευτές σε σύνολο 577.
Τώρα όμως κινδυνεύει να μην διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία με τον γαλλικό λαό να βρίσκεται σε φάση απόρριψης, με έντονη επιθυμία για μεταρρυθμίσεις τόσο στους θεσμούς όσο και στο εκλογικό σύστημα με την εισαγωγή, εν μέρει τουλάχιστον της αναλογικής, με στόχο ένα πιο δημοκρατικό κοινοβούλιο.
Στη δυτική Γαλλία προηγείται ο Μακρόν
Η παράταξη Μακρόν προηγείται στη δυτική Γαλλία με ποσοστό κοντά στο 40%, η αριστερή συμμαχία στις κεντρικές περιοχές και σε 12 από τα 16 διαμερίσματα του Παρισιού. Είναι ενδεικτικό ότι, στην περιοχή του Παρισιού ( Île-de-France), η αριστερή συμμαχία «Nupes» προηγείται του συνασπισμού «Ensemble» με 32,9% των ψήφων έναντι 28,61%. Όσο για την Ακροδεξιά, τα καλύτερα ποσοστά της έχει στη νότια και στη βόρεια Γαλλία. Στον αυριανό δεύτερο γύρο θα μετάσχουν 406 υποψήφιοι της παράταξης του Μακρόν, ενώ προηγούνται σε 203 εκλογικές περιφέρειες.
Η αριστερή συμμαχία «Nupes» θα έχει 366 υποψήφιους στο δεύτερο γύρο και από αυτούς το προβάδισμα απέκτησαν 194 στον πρώτο γύρο. Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν θα έχει υποψήφιους σε 208 εκλογικές περιφέρειες ενόψει του δεύτερου γύρου και πρωτιά σε 110. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εκπροσωπούν την παραδοσιακή κεντροδεξιά έχουν υποψήφιους σε 81 εκλογικές περιφέρειες και προηγούνται σε 42. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι, σε 276 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι του Μακρόν και του Μελανσόν και σε 59 υποψήφιοι της «Nupes» και της Λε Πεν.
Τι σημαίνει μία κοινοβουλευτική... ήττα του Εμανουέλ Μακρόν;
Μια εκλογική ήττα του Μακρόν θα προκαλούσε… πονοκέφαλο διαρκείας στον Γάλλο πρόεδρο, καθώς θα έπρεπε να κερδίσει ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και μέλη της αντιπολίτευσης για κάθε νομοσχέδιο που ενδεχομένως να ήθελε να περάσει από τη Βουλή. Με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας της Γαλλίας, ωστόσο χρειάζεται την πλειοψηφία της Βουλής για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά στα εσωτερικά της χώρας.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της «NUPES», Μελανσόν έκαναν έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις αυριανές κάλπες. Η Μπορν κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους καθώς, όπως είπε, «αύριο διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους».
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup