Τη θέση της Άγκυρας περί παραβίασης του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα υπερθεμάτισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μία νομική βάση, την οποία η Αθήνα παραβλέπει σκοπίμως.
«Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα από τα ζητήματα (με την Ελλάδα). Παραβιάζουν κατάφωρα το νόμο. Εμείς τί λέμε; Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζουμε και πάλι τη νομική βάση. Λέμε ότι αυτή η στρατιωτικοποίηση είναι ενάντια στη Συμφωνία της Λωζάνης του 1923 και στη Συμφωνία του Παρισιού κι ότι αυτό είναι λάθος της Ελλάδας. Γίνονται παραβιάσεις που έχουμε θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ. Εκείνοι λένε για παραβίαση του εναέριου χώρου, έτσι δεν είναι; Κι εμείς θέτουμε θέμα παραβιάσεων. Εμείς λέμε ελάτε να μιλήσουμε μεταξύ μας για αυτά τα θέματα. Γιατί τα φέρνετε αυτά τα θέματα ενώπιον των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της ΕΕ; Γιατί χρησιμοποιείτε την ένταξή σας στην ΕΕ εναντίον μας; Δεν είναι μία έντιμη και ειλικρινής συμπεριφορά και στάση αυτή, που να ταιριάζει με τις διμερείς σχέσεις. Εμείς λέμε, ας συνεργαστούμε για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με βάση το αμοιβαίο συμφέρον», υποστήριξε, ενώ αναφερόμενος και στο Κυπριακό, είπε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
«Ο πρόεδρός μας λέει ότι η Τουρκία θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
«Η Δύση να πιέσει την Ελλάδα»
Ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι οι Δυτικοί πιέζουν την Τουρκία για την Ελλάδα, ωστόσο αντέτεινε ότι αυτή που πρέπει να ‘νουθετήσει’ η Δύση είναι η Αθήνα.
«Ένας από τους καβγάδες που κάνω με Δυτικούς είναι ‘Αμάν, μην υπάρξει ένταση, να υπάρξει σταθερότητα’. Κι εγώ τους λέω ότι αυτό που ονομάζετε εσείς σταθερότητα είναι να εγκαταλείπουμε τα εθνικά μας συμφέροντα; Ασκείτε πιέσεις στην Ελλάδα; Ασκείστε πρώτα πίεση στην Ελλάδα και μετά ελάτε να μας ρωτήσετε εμάς».
Eλλάδα - Τουρκία: Συνομιλία
Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε για άλλη μια φορά την ενόχλησή του για τις συμμαχίες της Ελλάδας και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν σιωπηλοί στο παρασκηνιακό λόμπι που ασκεί η Αθήνα διεθνώς.
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα. Λίγα λόγια για την κατάσταση των νησιών. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που έχουν ιστορία. Μετά από 6-7 χρόνια στασιμότητας, ξεκινήσαμε την περίοδο των διερευνητικών επαφών. Πήγαμε, ήρθαμε, κάναμε συζητήσεις. Ας μιλήσουμε ευθέως για τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συναντήσεις. Για να μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας. Για να μην εμπλέκουμε τρίτους παίκτες. Από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μέχρι το ζήτημα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ενώ είχαμε εισέλθει σε μία τέτοια διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση, στηριζόμενη σε συμμαχίες που σχηματίστηκαν κατά της Τουρκίας, επιδόθηκε σε δραστηριότητες λόμπι και διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Είπε στον Μητσοτάκη ο αξιότιμος πρόεδρός μας: ‘Μην συνεργάζεστε με τρίτες χώρες και ενεργείτε εναντίον της Τουρκίας, ας μιλήσουμε μεταξύ μας’. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μηνύματα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Γνωρίζουμε τη δραστηριότητά τους παρασκηνιακά. Πώς μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό;», αναρωτήθηκε.
Με το τουρκο-λιβυκό δείξαμε τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και στη σημασία του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
«Ας πούμε για τις θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο ή στη Μεσόγειο. Κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη, δεχθήκαμε κριτική από μέσα και απέξω. Παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις, υπογράψαμε συμφωνία με μια μεσογειακή χώρα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έχουμε ξεκαθαρίσει πού χαράσσονται τα σύνορά μας στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας. Η στρατιωτική συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη είναι μία συμφωνία που εντάσσεται μέσα σε αυτό το πακέτο. Διατηρούμε ένα στρατιωτικό και πολιτικό βάρος εκεί, ώστε να μπορούμε να επεκτείνουμε τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Λιβύη», ανέφερε.
Πηγή: Ethnos.gr