Κόσμος

Ώρα μηδέν για το ρωσικό φυσικό αέριο: Κλείνει για συντήρηση ο Nord Stream 1 - Το χειρότερο σενάριο

Ώρα μηδέν για το ρωσικό φυσικό αέριο: Κλείνει για συντήρηση ο Nord Stream 1 - Το χειρότερο σενάριο

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Με το βλέμμα στραμμένο στον Nord Stream 1 είναι από σήμερα η Ευρώπη, καθώς ξεκινά η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, με την ανησυχία πάντως για μόνιμο «λουκέτο» να είναι έντονη.

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου.

Αν και η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι η στρόφιγγα θα ανοίξει και πάλι μετά τις εργασίες συντήρησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πείθονται, φοβούμενοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο «υβριδικό όπλο» εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας.

Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα μειώθηκαν οι ποσότητες φυσικού αερίου ή σε κάποιες περιπτώσεις οι προμήθειες διακόπηκαν εντελώς, με τον Ρώσο πρόεδρο να ζητά πληρωμές σε ρούβλια.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, έως και τα 180 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Πλήρη διακοπή αναμένει η Γαλλία

Σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, την οποία θεωρεί «την πιο πιθανή επιλογή», κάλεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία την Κυριακή.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

Αναφερόμενους στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Παρίσι προς αυτήν την κατεύθυνση, υπενθύμισε την απόφαση για επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Σολτς: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει», τόνισε την Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου το προσεχές διάστημα, και διαβεβαίωσε ότι «η διασφάλιση της σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου αποτελεί αυτή τη στιγμή την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», προκειμένου να μην χρειαστεί περιορισμός της χρήσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

«Οι φιλόδοξοι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μεγάλη ταχύτητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προμήθεια ενέργειας», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να εξασφαλίσει την επάρκεια της βιομηχανίας σε φυσικό αέριο, παρά τα προβλήματα στην προμήθεια από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη ενεργειακού εφοδιασμού ουδέτερου ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με άνευ προηγουμένου ταχύτητα να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγούς στη βόρεια γερμανική ακτή. Στόχος μου είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μας ταπεινώσει», δήλωσε εμφατικά ο κ. Σολτς.

Σκρέκας: Θωρακισμένη η Ελλάδα

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε το Σάββατο στο OPEN ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο.

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια το χειμώνα, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, τέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές της εβδομάδας.

Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG, τη λειτουργία 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο, την εισαγωγή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο δίκτυο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία.

Κομβικό ρόλο στο σχέδιο παίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται σημαντικά με την νέα πλωτή δεξαμενή που έχει φτάσει στον σταθμό, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τις 225-370.000 κ.μ. αερίου. Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να μπει στο σύστημα άμεσα.

Αναλυτικότερα, το σενάριο που εξετάστηκε την Δευτέρα είναι πως η Μόσχα ενδέχεται να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream, τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται και η χώρα μας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των stress test του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σενάριο αποτίμησε την τακτική που ακολουθεί η Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα δέκα εξ αυτών να βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και η Γερμανία σε συναγερμό.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κατέληξε στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Μιλώντας την Δευτέρα στη Βουλή, ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα «στέκεται» με αισιοδοξία απέναντι στο απευκταίο σενάριο ολικής αποκοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ με το μικρότερο ρίσκο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, στο σενάριο ολικής αποκοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία» επισήμανε.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup