Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 08:42

Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Ντράγκι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

H απώλεια της κοινοβουλευτικής στήριξης του Κινήματος 5 Αστέρων στην κυβέρνηση Ντράγκι, οδήγησε στην ανακοίνωση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού

Πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί στην Ιταλία καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή το βράδυ της Πέμπτης την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, προτρέποντάς τον να καταφύγει την ερχόμενη εβδομάδα στη Bουλή προς αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα ο Ντράγκι είχε χάσει την κοινοβουλευτική στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων, εξέλιξη που τον οδήγησε να ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

«Η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία είχε μεγάλη πολιτική σημασία. Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχει πια», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Οι μέγιστες προσπάθειες που κατέβαλα τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρκετές».

Η πολιτική κρίση δεν έχει σχέση με τους αριθμούς, αφού ο Ντράγκι διαθέτει αρκετά κοινοβουλευτικά ερείσματα και χωρίς τα 5 Αστέρια, αλλά με τις πολιτικές ισορροπίες, όπως σημειώνουν τα διεθνή δίκτυα. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θέλουν να υποστούν μόνες τους την κυβερνητική φθορά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο επιτρέποντας στα 5 Αστέρια να κάνουν αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτόν είχαν ξεκαθαρίσει στον επικεφαλής του κινήματος, πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ότι αν «κάνει νερά» η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και ο μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ένα σενάριο που πάντως δεν φαίενται πολύ πιθανό καθώς την Πέμπτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι «η συνέχεια της διακυβέρνησης». Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, προερχόμενος από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντιμετώπισε την πολιτική κρίση με μακαριότητα. «Σε έναν αγώνα υπάρχει και η παράταση», είπε.

Τα σενάρια

Αν ο Ντράγκι πεισθεί να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης ή αν υπάρξει άλλη προσωρινή λύση, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Διαφορετικά οι κάλπες θα στηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Το ζήτημα όμως είναι ότι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Ντράγκι κανένα δεν επιθυμεί άμεσα εκλογές – ούτε τα 5 Αστέρια. Η μόνη παράταηξη που ανυπομονεί να στηθούν νέες κάλπες είναι το φασιστικών καταβολών κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, το μόνο που δεν στήριξε την κυβέρνηση Ντράγκι.

Εχοντας εισπράξει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κινήματος, τα 5 Αστέρια είχαν υποβάλει στον Ντράγκι μια σειρά αιτημάτων. «Χωρίς πραγματικές, ουσιαστικές απαντήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, κανείς δεν θα έχει την ψήφο μας», είπε χθες ο Κόντε προαναγγέλλοντας την αποχή των γερουσιαστών από την ψηφοφορία για το πακέτο στήριξης της οικονομίας. Συμπληρώνοντας το κλίμα έντασης, η ατμόσφαιρα έξω από το Κοινοβούλιο ήταν ηλεκτρισμένη εξαιτίας της διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί, που διαδήλωναν για δεύτερη ημέρα κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι μπορεί να έχει πανευρωπαϊκές επιπτώσεις, καθώς η πολιτική της Ιταλίας σε μια σειρά ζητημάτων ενδέχεται να γίνει πιο απρόβλεπτη. «Εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνεργαζόμαστε με μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας στην Ιταλία, υπό την ισχυρή ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. Ελπίζω, ειλικρινά, να μπορέσει να συνεχιστεί», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Το επόμενο επεισόδιο του ιταλικού πολιτικού δράματος θα παιχθεί την Τετάρτη, καθώς ενδιαμέσως ο Ντράγκι πρέπει να μεταβεί στην Αλγερία προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες για την τροφοδοσία της Ιταλίας με αέριο από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υπογραφούν από υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Χάρη στον Πούτιν

«Φεύγοντας κάνετε χάρη στον Πούτιν», σημείωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ιταλική Γερουσία ο Αντόνιο Σακόνε από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, απευθυνόμενος στο Κίνημα 5 Αστέρων. Ο Σακόνε προειδοποίησε ότι η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι θα οδηγούσε σε «πανευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση».

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ είχε μεσολαβήσει η παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανήρτησε φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι με το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;». «Οι καλύτεροι φίλοι της Ουκρανίας αποχωρούν», είχε σχολιάσει ο Μεντβέντεφ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραιτήθηκε ο Τζόνσον.

H είδηση της παραίτησης του 74χρονου Ντράγκι, που ανήλθε στην πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2021, έκανε ταχύτατα τον γύρο του κόσμου, με πληθώρα μέσων ενημέρωσης να σημειώνουν ότι ο Ντράγκι αποτελεί εγγύηση σταθερότητας εν μέσω του πολέμου, της ενεργειακής, της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία: Υποχώρησαν κι άλλο οι γεννήσεις το 2024
    Ανησυχία για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία: Υποχώρησαν κι άλλο οι γεννήσεις το 2024

    Σύμφωνα με έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, οι γεννήσεις στην χώρα συνεχίζουν να μειώνονται. Πιο αναλυτικά, πέρυσι δηλώθηκαν στα ληξιαρχεία της χώρας, 13.000 λιγότερες γεννήσεις σε σχέση με το 2022, με μείωση της τάξης του 3,4%.

    Μειώθηκαν οι γυναίκες έως 49 ετών

    Κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκαν έξι μόλις παιδιά ανά χίλιους κατοίκους. Η πτωτική αυτή πορεία, σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία, συνεχίζεται και φέτος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, γεννήθηκαν 4.600 λιγότερα παιδιά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    Σύμφωνα με το Istat, η μείωση των γεννήσεων οφείλεται, εκτός από την σαφή τάση μείωσης του αριθμού παιδιών που αποκτούν οι οικογένειες της χώρας, και σε ένα ακόμη στοιχείο: στον ολοένα και μειούμενο αριθμό γυναικών, ηλικίας μέχρι 49 ετών, οι οποίες ζουν στην χώρα.

    Στα ζευγάρια με Ιταλούς γονείς, η μείωση των γεννήσεων, το 2023, ήταν της τάξης του 3,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά τα ζευγάρια στα οποία ένας από τους δυο γονείς είναι ξένος, οι γεννήσεις περιορίσθηκαν κατά 1,5% , ενώ σε εκείνα με αλλοδαπούς γονείς, το σχετικό ποσοστό είναι 3,1%.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ: Αngelo Carconi
  • ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς
    ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή συγκομιδή στην Ιταλία – Κίνδυνος για ορισμένους συνεταιρισμούς

    Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σύγκριση με το συνηθισμένο, για λόγους ακρίβειας, οι ιταλικές επαγγελματικές οργανώσεις δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή για το 2024. Με 41 εκατ. εκατόλιτρα, η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων παραγωγών κρασιών, αλλά με μεγάλες διαφορές ανά περιοχή.

    «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες συγκομιδές που θυμάμαι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης εμπειρίας μου ως οινολόγος», σημείωσε ο Riccardo Cotarella, Πρόεδρος της ιταλικής ένωσης οινολόγων Assoenologi, όταν παρουσίασε αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις στις 24 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ της μεγάλης υπερβολικής βροχόπτωσης στον Βορρά και στο Κέντρο και της ζέστης και της ξηρασίας στον Νότο, ο τρύγος του 2024 αναμφισβήτητα δυσκόλεψε τους Ιταλούς αμπελουργούς. Συνολικά, εάν και οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 7% σε όγκο σε σύγκριση με το 2023, να θυμηθούμε ότι πέρυσι σημειώθηκε η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 60 ετών (38,3 Mhl).

    «Οι όγκοι είναι επίσης χαμηλότεροι από εκείνους του 2017, η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 50 ετών», υπογραμμίζει ο Ιταλός εκπρόσωπος της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti. Και προσθέτει: «Πριν από περίπου δέκα ημέρες, είχαμε σημαντική βροχόπτωση με κρύο αέρα, που είχε αντίκτυπο στο τέλος της ωρίμασης». Αποτέλεσμα ήταν η αγορά συμπυκνωμένων γλευκών να είναι πολύ ενεργή, ιδίως για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ζάχαρης σε βασικές ποικιλίες σταφυλιών.

    Καμία ελπίδα για πτώση των τιμών

    Εάν οι Ιταλοί είναι ευχαριστημένοι με την αντοχή των αμπελιών παρά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες φέτος, έχουν μειώσει τα αρχικά επίπεδα εκτιμήσεων – μεταξύ 43 και 45 Mhl – σε πιο μέτρια επίπεδα. Σε συνδυασμό με τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο, που υπολογίζονται στα 42,2 Mhl στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή -14% σε σύγκριση με το 2023, αυτοί οι όγκοι θα επηρεάσουν την φετινή περίοδο. «Φέτος, τα αποθέματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ειδικά για τους λευκούς», επιβεβαιώνει η Ciatti. «Και με μια ακόμη αδύναμη συγκομιδή, αναμφίβολα θα φτάσουμε σε ένα ιστορικό χαμηλό το επόμενο έτος. Ακόμη και με την πτώση της κατανάλωσης, θα είναι πολύ δύσκολο για τα ιταλικά οινοποιεία να διαχειριστούν αυτή την πολύ μικρή παραγωγή».

    Η επίδραση στην αγορά δεν άργησε να έρθει: «Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για πτώση των τιμών. Η μόνη πιθανότητα τώρα είναι να παραμείνουν σταθερά ή να αυξηθούν. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και οι αγοραστές θα βιαστούν να αγοράσουν. Οι πρώτοι θα είναι τυχεροί και θα μπορούν να αγοράζουν όγκους σε τιμές που τους ταιριάζουν. Όσοι φτάνουν αργότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Αυτό ισχύει για τα generic κρασιά, αλλά ακόμη και για DOCs όπως το prosecco ή το pinot grigio η κατάσταση είναι συγκρίσιμη επειδή δεν έχουμε αποθέματα. Οι τιμές είναι αρκετά σταθερές, οπότε πιστεύω ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συναφθούν πολλά συμβόλαια».

    Υποδομές πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας

    Συνολικά, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 5 έως 10% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές, ο Ιταλός χρηματιστής εκτιμά ότι οι τιμές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν γύρω από το περσινό τους επίπεδο. Αυτό, γνωρίζοντας ότι η ιταλική αγορά θα εξαρτηθεί επίσης από την κατάσταση στην Ισπανία, όπου οι αρχικές προβλέψεις συγκομιδής περίπου στα 40 Mhl θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 38 Mhl. «Αυτή τη στιγμή οι τιμές στην Ιταλία είναι κοντά σε εκείνες των ισπανικών κρασιών που παραδίδονται στην Ιταλία και είναι πιο βολικό να αγορασθούν από την Ιταλία. Αν η Ισπανία ανέβαζε τις τιμές της, οι Ιταλοί θα κάνουν αμέσως το ίδιο γιατί οι εμφιαλωτές δεν θα έχουν άλλες επιλογές». Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στις εταιρείες εμφιάλωσης είναι σκληρός. «Ανταγωνίζονται μεταξύ τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κερδοφορίας τους σε σημείο που δεν μπορούν να επενδύσουν», σημειώνει ο Ιταλός χρηματιστής.

    «Όλοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Οι πελάτες των οινοποιείων τους ζητούν να χορηγήσουν εκπτώσεις, ενώ οι παραγωγοί απαιτούν αύξηση των τιμών. Το πρόβλημα είναι ότι για πέντε ή δέκα χρόνια όλοι έχουν επενδύσει στις εγκαταστάσεις τους – ιδιαίτερα στις γραμμές εμφιάλωσης, για να αυξήσουν το δυναμικό παραγωγής και εάν η αγορά συνεχίσει να μειώνεται και η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή, μέρος αυτής της υποδομής δεν θα είναι πλέον απαραίτητη. Ορισμένοι εμφιαλωτές θα πρέπει να κλείσουν τις εγκαταστάσεις».

    Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν

    Το παράδειγμα της Σικελίας είναι ιδιαίτερα εύγλωττο. Η ξηρασία και η δραστική μείωση του όγκου έχουν ήδη προκαλέσει ένα θύμα φέτος, την Cantina Europa. Με 6.000 στρέμματα αμπελώνων και 1.500 συνεταιριστές, το συνεταιριστικό οινοποιείο επιχείρησε μια συμμαχία με τον γειτονικό συνεταιρισμό Colomba Bianca, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να κλείσει. «Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν», αναγνωρίζει ο Ιταλός μεσίτης. «Στη Σικελία, δεν υπάρχουν αρκετά σταφύλια. Αλλά συνολικά, όταν υποφέρουν από χαμηλή σοδειά για δύο συνεχόμενα χρόνια και τα πάγια έξοδα αυξάνονται, τα ιταλικά οινοποιεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν, ειδικά εκείνα του Κέντρου-Νότου. Οι παραγωγοί σταφυλιών επηρεάζονται από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Κοστίζει περισσότερο η παραγωγή των σταφυλιών παρά η πώλησή τους. Αναμφίβολα θα δούμε πολλούς εγκαταλελειμμένους αμπελώνες στο μέλλον».

    Κριτική κατά των εκριζώσεων

    Αλλά οι Ιταλοί έχουν μια πολύ πιο στοχευμένη προσέγγιση για την εκρίζωση από ό,τι σε άλλες χώρες: «Με την εκρίζωση διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού και να μεταφέρουμε ένα ουσιαστικό μέρος της περιφερειακής οικονομίας στη βιομηχανική αμπελοκαλλιέργεια», τονίζει ο Ιταλός μεσίτης. Μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ιταλίας, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο χάσμα: αν το Βένετο, για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πιο πλούσιο τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν συμβαίνει στην Απουλία, στη Σικελία, στο Αμπρούτσο ή στο Μάρκε. Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Unione Italiana Vini, Lamberto Frescobaldi, ζητά μια προορατική στρατηγική: «Η ευρωπαϊκή ομάδα υψηλού επιπέδου πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υποστήριξη όσων θέλουν να παραμείνουν στον κλάδο παρά στην ενθάρρυνση αυτών που θέλουν να φύγουν… Σίγουρα ο κλάδος διανύει μια δύσκολη περίοδο… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εκτροπής στρατηγικών κεφαλαίων για να ενθαρρύνουμε την εκρίζωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ιταλία: 48χρονος σκότωσε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους
    Ιταλία: 48χρονος σκότωσε την πρώην σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους

    Εισαγγελέας είχε επιβάλει στον δράστη, από το περασμένο καλοκαίρι, να μην πλησιάζει στο σπίτι της γυναίκας, αλλά και να φορά υποχρεωτικά ηλεκτρονικό βραχιολάκι

    Ο τυνησιακής καταγωγής Μπεν Αλάια Αμπνελκαντέρ σκότωσε το βράδυ της Δευτέρας (23/9) την πρώην σύζυγό του, Ρούα Νάμπι, μπροστά στα δυο τους παιδιά, στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.
    Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε επιβάλει στον δράστη, από το περασμένο καλοκαίρι, να μην πλησιάζει στο σπίτι της γυναίκας, αλλά και να φορά υποχρεωτικά «ηλεκτρονικό βραχιολάκι». Χθες, όμως, όπως φαίνεται το βραχιόλι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
    Η Ρούα Νάμπι πέθανε εξαιτίας μαχαιριάς που δέχθηκε στο στήθος. Ο 48χρονος, συνελήφθη από την Αστυνομία λίγο πριν την μία τη νύχτα, τοπική ώρα. Ο γιος του, δεκατριών ετών, τον κυνήγησε στο δρόμο ενώ η επίσης έφηβη κόρη του, σε κατάσταση σοκ ζήτησε τη βοήθεια γειτόνων, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως το πρώτων βοηθειών και τις αστυνομικές δυνάμεις.
    Η άτυχη γυναίκα, 34 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή λίγο μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/GIUSEPPE LAMI
  • Πρωτοποριακή Συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για την Ανάπτυξη των Τουριστικών και Επιχειρηματικών Δεσμών μέσω Υδροπλάνων!
    Πρωτοποριακή Συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για την Ανάπτυξη των Τουριστικών και Επιχειρηματικών Δεσμών μέσω Υδροπλάνων!

    Η Hellenic Seaplanes ετοιμάζει Νέες Διαδρομές που Ενώνουν Δυτική Ελλάδα με τις Ιταλικές Ακτές

    Την προοπτική διασύνδεσης δήμων Ελλάδας και Ιταλίας με υδροπλάνα και την ανάπτυξη τουριστικών συνεργιών έθεσε επί τάπητος η Hellenic Seaplanes καθώς παρευρέθηκε στην Ηλεία και συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ιταλία Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προσκλήσεις στη νέα χιλιετία».

    Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η διοίκηση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, η ηγεσία της Hellenic Seaplanes καθώς και οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Ηλείας (Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας) και των τριών παράκτιων δήμων της Ιταλίας (Crotone, Squillace και Cira Marino). Ιδιαίτερο ρόλο στη συζήτηση έπαιξε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο μεσολάβησε για τη δημιουργία κοινού σημείου επαφής μεταξύ της Hellenic Seaplanes και των δήμων.

    Το περιεχόμενο της ελληνοϊταλικής συζήτησης

    Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε η συνάντηση όπου εξετάστηκε η συμβολή των υδροπλάνων στην ενίσχυση των γρήγορων μεταφορών από/προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν υδροπλάνα ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής μέσω εναέριων περιηγήσεων πάνω από αξιοθέατα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ο Διευθυντής Ανάπτυξης ο της Hellenic Seaplanes, κ. Ποντογιάννης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Προέδρος του Ελληνοϊταλικου Επιμελητήριου κ. Τσαμίχας Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοιταλικου Επιμελητήριου, κ. Βαμβακάρης Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Crotona Vincenzo Voce, o Δήμαρχος Ciro' Marina, ο Andrea Aprigliano (Αντιδημαρχος Οικονομικων Θεματων) και ο Δήμαρχος Squilace, Vincenzo Zofrea.

    Kατά τη συνάντηση εξετάστηκε η συμβολή των υδροπλάνων στην ενίσχυση των γρήγορων μεταφορών από/προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν υδροπλάνα ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής μέσω εναέριων περιηγήσεων πάνω από αξιοθέατα.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο υπό κατασκευή υδατοδρόμιο Κυλλήνης, που θα αποτελέσει την πρώτη υποδομή που θα φιλοξενήσει τα υδροπλάνα στο νομό Ηλείας. Οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων προχωρούν με ταχύ ρυθμό και σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση.

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολακόπουλος μετά την συνάντηση δήλωσε: «Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα σε αυτό το συνέδριο για τη διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία μέσω υδροπλάνων είναι ένα έργο που όχι μόνο προάγει την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά ενισχύει και τις διεθνείς σχέσεις μας. Ως πολίτης από την Ηλεία, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω την περιοχή μας να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.»

    Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο κ. Λέντζας Ιωάννης, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είπε: «Η δημιουργία του υδατοδρομίου στην Κυλλήνη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας. Η συνεργασία μας με την Hellenic Seaplanes και η σύνδεση με την Ιταλία ανοίγει νέους δρόμους για την τοπική μας οικονομία και τουρισμό. Ανυπομονούμε να δούμε τα υδροπλάνα να λειτουργούν, ενισχύοντας την προσβασιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής μας».

    Δηλώσεις έκαναν επίσης οι φιλοξενούμενοι δήμαρχοι της Ιταλίας :

    Ο κ. Vincenzo Voce, Δήμαρχος Crotona: «Η διασύνδεση των παράκτιων περιοχών μας με την Ελλάδα μέσω υδροπλάνων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών μας. Η πρωτοβουλία αυτή θα φέρει κοντά τους λαούς μας και θα προάγει την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών μας.»

    Ο κ. Vincenzo Zofrea, Δήμαρχος Squilace: «Η δημιουργία αυτής της νέας θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας μέσω υδροπλάνων θα δώσει ώθηση στην τουριστική μας βιομηχανία και θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με τη Δυτική Ελλάδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή μας.»

    Σε σχετική αναφορά ο κ. Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών είπε: «Η πρωτοβουλία αυτή, για τη διασύνδεση των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας και της Ιταλίας μέσω υδροπλάνων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο υποστηρίζει θερμά αυτή την προσπάθεια, καθώς αναδεικνύει τις κοινές μας πολιτιστικές και οικονομικές αξίες, και προάγει τη συνεργασία και την ανάπτυξη σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και τουρισμού. Η σύνδεση αυτή θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες μας και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τις τοπικές κοινότητες και τις οικονομίες μας.»

    Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επίγειων Υποδομών της Hellenic Seaplanes κ. Ροντογιάννης ανέφερε ότι: «Η συνεργασία Ιταλίας & Ελλάδας στον τομέα των υδροπλάνων θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα διευκολύνει την επικοινωνία των νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών της Ιταλίας και της Ελλάδας. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να απολαύσουν γρηγορότερες και πιο άνετες μετακινήσεις. Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων θα ανοίξει νέες προοπτικές για τη σύνδεση των δύο χωρών, ενισχύοντας τη ροή των επισκεπτών και προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή.»

    Κλείνοντας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Η διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας μέσω των υδροπλάνων αποτελεί έναν στόχο στρατηγικής σημασίας για εμάς. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των μεταφορών, αλλά θα δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών. Το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που σημειώνεται».

    hellenic seapl udropl dyt 2

    hellenic seapl udropl dyt 3

    hellenic seapl udropl dyt 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σφοδρή κακοκαιρία στην Τοσκάνη, αγνοούνται ένα νεογέννητο μωρό και η γιαγιά του
    Σφοδρή κακοκαιρία στην Τοσκάνη, αγνοούνται ένα νεογέννητο μωρό και η γιαγιά του

    Υπερχείλισε παραπόταμος - Οι πυροσβέστες έσωσαν τον πατέρα του μικρού, την μητέρα και τον παππού του, οι οποίοι είχαν ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας

    Κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Τοσκάνη, προκάλεσε πλημμύρες και υπερχείλιση ποταμών, κυρίως στις ευρύτερες περιοχές της Πίζας και του Λιβόρνο.
    Όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, στην περιοχή Μοντεκατίνι Βαλ Ντι Τσέτσινα, όπου υπερχείλισε παραπόταμος, αγνοούνται ένα παιδί μόλις πέντε μηνών και η γιαγιά του.
    Οι πυροσβέστες έσωσαν τον πατέρα του μικρού, την μητέρα και τον παππού του, οι οποίοι είχαν ανέβει στην ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία διέμεναν. Πρόκειται για ξένους τουρίστες που βρίσκονταν για ολιγοήμερες διακοπές στην Ιταλία.
    Πυροσβέστες και δύτες καταβάλλουν αδιάκοπες προσπάθειες, με την ελπίδα να εντοπίσουν ζωντανούς το μωρό και την γιαγιά του, στα νερά του χειμάρρου Στέρτσα, και με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

    Τα σπίτια και οι αγροτικές εκτάσεις της περιοχής έχουν πλημμυρίσει και έχουν προκληθεί τεράστιες υλικές ζημιές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κατάρρευση κτιρίου στην Ιταλία: Δυο παιδιά και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους (video)
    Κατάρρευση κτιρίου στην Ιταλία: Δυο παιδιά και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους (video)

    Ο πατέρας και το νήπιο που ανασύρθηκαν στη ζωή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο - Η κατάρρευση εκτιμάται πως οφειλόταν σε έκρηξη αερίου

    Δυο μικρά παιδιά, αδελφός και αδελφή, καθώς και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, όταν κατέρρευσε το ακίνητο στο οποίο διέμεναν, ανακοίνωσε το ιταλικό πυροσβεστικό σώμα.
    Ακίνητο δύο ορόφων στην πόλη Σαβιάνο κατέρρευσε χθες το πρωί, εξήγησαν οι αρχές. «Οι πυροσβέστες βρήκαν πατέρα και νεογέννητο στη ζωή και, δυστυχώς, τα άψυχα σώματα άλλων δύο παιδιών», ανέφερε η πυροσβεστική μέσω X.
    Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το κοριτσάκι ήταν 4 ετών, ο αδελφός του 6.
    Έπειτα από πολύωρες έρευνες, πυροσβέστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, βρήκαν στα συντρίμμια το πτώμα τρίτου θύματος, γυναίκας, που επισήμως «δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί», όπως σημείωσε ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, στην κάμερα του RaiNews 24.

    Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
    Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή ήταν η γιαγιά των νεκρών παιδιών, που διέμενε στον δεύτερο όροφο του ακινήτου.
    Η μητέρα εξακολουθεί να αγνοείται, κατά τις ίδιες πηγές.
    Πάνω από 60 εθελοντές της πολιτικής προστασίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Καμπανία.

    Ο πατέρας και το νήπιο που ανασύρθηκαν στη ζωή από τα συντρίμμια διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Ο άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

    Η κατάρρευση εκτιμάται πως οφειλόταν σε έκρηξη αερίου, κατά δημοσιεύματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ιταλία: Η στιγμή που άγαλμα χτύπησε στο κεφάλι και σκότωσε 30χρονη τουρίστρια - Ερευνάται αν το έριξαν παιδιά
    Ιταλία: Η στιγμή που άγαλμα χτύπησε στο κεφάλι και σκότωσε 30χρονη τουρίστρια - Ερευνάται αν το έριξαν παιδιά

    Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε βάρος των γονιών των δύο παιδιών

    Ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που ένα άγαλμα πέφτει και χτυπάει στο κεφάλι την 30χρονη Κιάρα Τζακόνις, προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό της, ενώ περπατούσε σε σοκάκι στη Νάπολη της Ιταλίας.
    Στο βίντεο ακούγεται ο ανατριχιαστικός ήχος που έκανε το άγαλμα όταν χτύπησε στο κεφάλι την ανυποψίαστη τουρίστρια, ενώ αυτή περπατούσε μαζί με τον σύντροφό της.
    Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται το άγαλμα να έριξαν δύο παιδιά από το μπαλκόνι του σπιτιού τους.
    Ήδη οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τους γονείς των δύο παιδιών και τους απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
    Η Τζακόνις, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιταλία για να γιορτάσει τα γενέθλιά της, μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο, στο οποίο κατέληξε δύο ημέρες αργότερα λόγω των βαρύτατων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, που είχε υποστεί.
    Η άτυχη 30χρονη με καταγωγή απο την Πάδοβα εργαζόταν ως μάνατζερ για την Prada και σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn διαχειριζόταν 15 καταστήματα της διάσημης φίρμας στη Γαλλία, το Μονακό και το Βέλγιο.
  • Κακοκαιρία Boris: Δύο αγνοούμενοι στην Ιταλία, πάνω από 1.000 κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών
    Κακοκαιρία Boris: Δύο αγνοούμενοι στην Ιταλία, πάνω από 1.000 κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

    Κάπου χίλια άτομα απομάκρυναν από τις εστίες τους οι Αρχές στην Ιταλία καθώς τα απόμερα της κακοκαιρίας Boris σφυροκόπησαν βορειοανατολική περιοχή της χώρας, που είχε πληγή πέρυσι από φονικές πλημμύρες.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες που σάρωσαν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων έπληξαν τις επαρχίες Εμίλια Ρομάνα και Μάρκε της Ιταλίας με αποτέλεσμα κάποιες πόλεις να βυθιστούν στα νερά.

    Δύο άνθρωποι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε στέγη που κατέρρευσε, αγνοούνται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας, Γκαλεάτσο Μπινιάμι.

    Σχολεία έμειναν κλειστά και ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων χθες καθώς η κακοκαιρία σάρωσε την ίδια περιοχή της Ιταλίας που είχε πληγεί από δύο πλημμύρες με 17 νεκρούς τον Μάιο του 2023, προκαλώντας καταστροφές δισ. ευρώ.

    Κάτοικοι της Φαέντσα επέρριψαν στις ιταλικές Αρχές τις ευθύνες για τις νέες καταστροφές στα σπίτια τους. «Τα νερά φθάνουν το ενάμιση μέτρο στο σπίτι μου ξανά. Μόλις το είχα ανακαινίσει», δήλωσε ένας εξ’ αυτών.

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ραβένα

    Πάνω από χίλιοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Εμίλια Ρομάνα.

    «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβένα, Μικέλε ντε Πασκάλε παρομοιάζοντας τις συνθήκες «με εκείνες που είχαμε τον Μάιο του 2023».

    «Ο πληθυσμός είναι σε ύψιστο συναγερμό», δήλωσε η εκτελούσα χρέη περιφερειάρχη της Εμίλια Ρομάνα, Ιρένε Πριόλο, στο ραδιόφωνο της RAI , προσθέτοντας ότι πέρυσι είχαν απομακρυνθεί 45.000 άνθρωποι από τις εστίες τους, αλλά αυτή τη φορά οι καταστροφές δεν είναι τόσο εκτεταμένες. Και απαντώντας στις επικρίσεις των πληγέντων είπε ότι «έχουν γίνει πολλά έργα υποδομών» από τον Μάιο του 2023.

    Η κακοκαιρία Boris προκάλεσε εκτεταμμένες πλημμύρες με πολλά θύματα στην Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

    Ειδικοί λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAX CAVALLARI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο