Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 18:14

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μόνο ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά σε ένα καθοριστικής σημασίας βήμα, εκδίδοντας συναγερμό - σε διεθνές επίπεδο - για νόσο.

Αυτήν τη φορά, πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δεκάδες χώρες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά» τόνισε ο επικαφαλής του ΠΟΥ.

Από το 2007, είναι η έβδομη φορά που Οργανισμός εκδίδει παγκόσμιο συναγερμό, με πιο πρόσφατη περίπτωση εκείνη της πανδημίας.

Ωστόσο, διεθνείς φορείς έχουν ασκήσει κριτική πάνω στα κριτήρια με τα οποία ο ΠΟΥ να αποφασίζει να κυρύξει κατάσταση γενικευμένου συναγερμού.

Σε σύνοδο του Ιουνίου, σύμβουλοι του ΠΟΥ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια απειλή που μεγαλώνει.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 16.000 κρούσματα εκτός Αφρικής, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από εκείνον του Ιουνίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες που συνευρίσκονται σεξουαλικά μεταξύ τους.

ΗΠΑ: Πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά.

Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Όπως γνωστοποίησαν τα CDC, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς για να επεκτείνει τη χρήση του κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το επίπεδο μέγιστου συναγερμού του ΠΟΥ.

Το πράσινο φως του ΕΜΑ δίνεται καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μετά μια συνεδρίαση χθες, Πέμπτη, της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, του οποίου ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί» από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά την έναρξη συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, ζητώντας τη συμβουλή των ειδικών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει την ευθύνη για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού υγείας, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 21:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων
    Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

    Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως, για την ταχέως αυξανόμενη επιδημία του ιού Mpox, γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων.

    Τα βασικά δεδομένα που σχετίζονται με τον ιό, παρουσιάζουν η η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη με βάση πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA.

    Το 2024 υπήρξαν περισσότερα από 17.000 ύποπτα (2863 επιβεβαιωμένα) κρούσματα Mpox σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με την πλειοψηφία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη επιτάχυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Ανησυχητικά, επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 4 αφρικανικές χώρες που δεν είχαν επηρεαστεί στο παρελθόν (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα). Στις 13 Αυγούστου 2024, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) κήρυξαν την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας για την ηπειρωτική ασφάλεια

    Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ

    Στις 14 Αυγούστου 2024, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία – γνωστό και ως PHEIC, επειδή είναι (1) έκτακτο γεγονός που (2) συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου και (3) δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση.

    Τι συμβαίνει στο Κονγκό

    Τα τρέχοντα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διαφέρουν πολύ από εκείνα της παγκόσμιας επιδημίας του 2022 της φυλογενετικής ομάδας (clade II), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σε πολύ μειωμένο επίπεδο. Η επιδημία Mpox του 2022 έχει εξαπλωθεί κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες άνδρες επηρεάζονται σχεδόν αποκλειστικά. Η παγκόσμια επιδημία clade II είχε σχετικά χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας, κάτω από 1% συνολικά.

    Tώρα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναφέρεται αρκετά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά που αποδίδονται στην κατηγορία I. Περισσότερο από το 50% των αναφερόμενων περιπτώσεων και η πλειονότητα των θανάτων αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Αν και οι επιβεβαιωτικές εξετάσεις δεν συνηθίζονται, αυτές οι λοιμώξεις εικάζεται ότι είναι η φυλογενετική ομάδα Ia, η οποία είναι ενδημική στην περιοχή.

    Μετάδοση και με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή

    Οι επιδημιολόγοι έχουν επίσης καταγράψει ομάδες μετάδοσης που συνδέονται με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν ήταν μια κοινή παρατήρηση με την επιδημία του 2022 του clade Αυτές οι λοιμώξεις πιστεύεται ότι αποδίδονται σε μια νέα φυλογενετική ομάδα Ib. Ορισμένες αναφορές περιγράφουν τις περιπτώσεις clade Ib ως εμφανιζόμενες με διάχυτο εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα ή μακροχρόνιες βλάβες των γεννητικών οργάνων και κίνδυνο θανατηφόρου περιστατικού έως και 5% στους ενήλικες και 10% στα παιδιά. Υπάρχουν επίσης αναφορές αποβολών σε έγκυες. Δεδομένων αυτών των δημογραφικών προτύπων, φαίνεται πιθανό ότι νέοι τρόποι μετάδοσης (π.χ. μετάδοση στην οικία, ετεροφυλοφιλική επαφή για το clade Ib) συνεισφέρουν σημαντικά στην εξάπλωση, καθιστώντας αναγκαία μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με την επιδημία του 2022.

    Η διεθνής εξάπλωση αφορά περιπτώσεις clade Ib σε χώρες, όπως στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στο Κονγκό, στην Κένυα και στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κένυα δεν μοιράζεται σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις περιπτώσεις να ταξιδεύουν πρώτα μέσω της Ουγκάντα, ενώ οι περιπτώσεις του Μπουρούντι δείχνουν στοιχεία εξάπλωσης της κοινότητας. Το κρούσμα clade Ib στη Σουηδία αναφέρθηκε ότι ταξίδεψε πρόσφατα από μια πληγείσα περιοχή στην Αφρική, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη περαιτέρω διευκρίνιση. Με συνεχή μετάδοση, η επιδημία θα επεκτείνει το γεωγραφικό της αποτύπωμα σε νέες χώρες και περιοχές. Κατά μερικούς ερευνητές, η φυλογενετική ομάδα Ib έχει δυναμική πανδημίας, μια κρίση που επαναλαμβάνεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Αν και οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, το clade Ib μεταδέδεται διαφορετικά και μπορεί να αλλάξει περαιτέρω καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα.

    Γιατί χρειάζεται συντονισμένη διεθνή δράση

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν διαθέτει δυνατότητες θεραπείας και εμβόλια. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει και άλλα θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων άλλων μολυσματικών ασθενειών Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση - μια ανάγκη που θα αυξηθεί μόνο εάν η επιδημία συνεχίσει να εξαπλώνεται. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υποφέρει από αυτό το ξέσπασμα για πάρα πολύ καιρό χωρίς την κατάλληλη προσοχή και βοήθεια, η οποία επεκτείνεται τώρα σε γειτονικές χώρες και πιθανώς πέρα ​​από αυτήν.

    Μήπως υπάρχει ανεπαρκής διεθνής δράση για διάφορους λόγους; Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης πρόσφατα το στρατηγικό του πλαίσιο για την ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου του ιού Μpox (2024-2027), με στόχο την παροχή μιας πιο μακροπρόθεσμης, ολοκληρωμένης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Υπάρχει διεθνής προσπάθεια για εύρεση χρηματοδοτήσεων, ώστε να δοθούν εμβόλια και άλλες θεραπείες στις πληγείσες χώρες. Επίσης, η ευαισθητοποίηση από τον ΠΟΥ στοχεύει να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε έκτακτα γεγονότα με κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης και την ανάγκη για συντονισμένη απόκριση έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και αλληλεγγύης, είναι σημαντική η συνεργασία ΠΟΥ και CDC της Αφρικής για να διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και κυρίως στα εμβόλια, στο μέγιστο δυνατό βαθμό επειγόντως. Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει νέους νόμους για να αντιμετωπίσουν την αναγκαία στροφή από τη φιλανθρωπία στην αυτάρκεια των απαραίτητων μέσων σε οικονομικά αδύναμες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν την αρχή μίας εν δυνάμει πανδημίας.

    Τι ισχύει για το αντιικό φάρμακο Tecovirimat

    Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature (16 Αυγούστου), φαίνεται ότι σε προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης, το αντιιικό φάρμακο Tecovirimat δεν είναι αποτελεσματικό (δεν είναι δηλαδή καλύτερο σε σύγκριση με το placebo) ενάντια στη φυλογενετική ομάδα Ι της Mpox που μας απασχολεί τώρα. Ίσως αν ληφθεί σε αρχικά στάδια ή σε σοβαρή νόσο, μπορεί να υπάρξουν κάποια ενθαρρυντικά προστατευτικά αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Mpox: Καμπάνα από πρόεδρο ΕΟΔΥ - «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»
    Mpox: Καμπάνα από πρόεδρο ΕΟΔΥ - «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»

    Ανησυχία και στη χώρα μας έχει προκαλέσει η νόσος mpox – παλαιότερα γνωστή και ως ευλογιά των πιθήκων- μετά την καταγραφή κρούσματος στη Σουηδία, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε συστάσεις προς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε πληγείσες χώρες, και να ανακοινώνει τη λειτουργία 5 νέων εμβολιαστικών κέντρων.

    «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε μιλώντας στο ertnews πως «περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές».

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. «Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση είναι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο» είπε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΟΔΥ για mpox: Στην Πάτρα ένα από τα επιπλέον 5 εμβολιαστικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα - Συστάσεις σε ταξιδιώτες
    ΕΟΔΥ για mpox: Στην Πάτρα ένα από τα επιπλέον 5 εμβολιαστικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα - Συστάσεις σε ταξιδιώτες

    Ποιοι πρέπει να εμβoλιαστούν, τι να προσέξουμε

    Σε εγρήγορση είναι ο ΕΘνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και την αύξηση του συναγερμού στην Ευρώπη για την mpox (ευλογιά των πιθήκων).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (Public Health Emergency of International Concern).

    Στην κίνηση αυτή προέβη ο ΠΟΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ΛΔΚ και της ανίχνευσης κρουσμάτων σε 4 γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα) ενός νέου στελέχους του ιού που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη θνητότητα αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα και τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος.

    Στις 14/08/2024 δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική. Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες-σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα».

    Και προσθέτει: «Στη ΛΔΚ και στις γειτονικές χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση μετάαπό επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα.

    Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός. Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 5 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

    Όσον αφορά σε πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που αναφέρονται παραπάνω συστήνεται αυτή η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

    Επίσης,κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα () χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

    Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε εάν νοσήσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο. Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

    Παρότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή εκτιμάται ως χαμηλός για μετάδοση του νοσήματος στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε ενημέρωση του κοινού, σε ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας. Παράλληλα λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων ( ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης το οποίο θα ενισχυθεί όταν κριθεί σκόπιμο.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδακη δήλωσε «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την προληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας απο τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

    Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με ECDC ,WHO, και HSC της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη διαμόρφωση και εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων διαχείρισης πιθανών περιστατικών».

    Το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αύξησε νωρίτεα σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την mpox και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανέφερε πως βλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με έναν «χαμηλό» κίνδυνο νωρίτερα, για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Πρόσθεσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

    Η παρούσα έξαρση της ασθένειας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως clade I. Όμως μια νέα παραλλαγή, η clade Ib, φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω καθημερινών στενών επαφών, περιλαμβανομένων των σεξουαλικών επαφών.

    «Λόγω των στενών συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες εισαγόμενες μολύνσεις του clade I», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ.

    Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης αφότου μολύνσεις με το στέλεχος clade Ib άρχισαν να εξαπλώνονται στις γειτονικές της ΛΔ του Κονγκό χώρες. Χθες, Πέμπτη, μια μόλυνση από το νέο στέλεχος επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία, το πρώτο σημάδι πρώτη ένδειξη της εξάπλωσής του εκτός Αφρικής.

    Το ευρωπαϊκό CDC συνέστησε στις αρχές δημόσιας υγείας να ετοιμάσουν σχέδια και να προετοιμαστούν για γρήγορα εντοπισμό τυχόν μολύνσεων με το clade I που μπορεί να φθάσουν στην Ευρώπη. Προβλέπει πως ο αντίκτυπος από αυτό το στέλεχος του ιού θα είναι μικρός στην Ευρώπη εφόσον υπάρξει η κατάλληλη επιτήρηση και εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου.

    Η mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και αν και είναι συχνά ήπια, μπορεί να είναι μοιραία σε σπάνιες περιπτώσεις.

    Πηγή: TheBest.gr - Φωτογραφία αρχείου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός
    Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός

    Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής.

    Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

    Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες.

    Πώς μεταδίδεται η Mpox

    Παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η Mpox όπως είναι η νέα ονομασία της είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

    Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

    Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

    Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Mpox: Γυναίκες και παιδιά πιο ευάλωτοι - Είναι εύκολο να μεταδοθεί; Η ενημέρωση Μαγιορκίνη
    Mpox: Γυναίκες και παιδιά πιο ευάλωτοι - Είναι εύκολο να μεταδοθεί; Η ενημέρωση Μαγιορκίνη

    Για την ευλογιά των πιθήκων, την σπάνια ιογενή νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Γυναίκες και παιδιά πιο ευάλωτοι

    Όπως τόνισε ο καθηγητής, «οι πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε καταρχήν σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια.

    (…) Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπλώνεται σε μια περιοχή του Κονγκό, φαίνεται ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου από αυτή που είχε προκαλέσει την πανδημία – και εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό με την άμεση επαφή, δηλαδή δημιουργεί αυτά τα εξανθήματα στο δέρμα. H διαφορά της από την προηγούμενη είναι ότι φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Έτσι αναφέρεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (…)

    Εχει προκαλέσει σε 15.000 περίπου κρούσματα που έχουν καταγραφεί, περίπου 500 θανάτους».

    «Θεωρώ δύσκολο η συγκεκριμένη μορφή να ξεφύγει»

    Στη συνέχεια ο Μαγιορκίνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μορφή είναι δύσκολο να ξεφύγει με κάποιον τρόπο. «Θεωρώ δύσκολο η συγκεκριμένη μορφή να ξεφύγει με κάποιον τρόπο, γιατί τα εξανθήματα είναι εμφανή. Δηλαδή η μετάδοση γίνεται όταν κάποιος έχει τα εξανθήματα. Οπότε για να γίνει η μετάδοση είναι σχετικά δύσκολο. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να προκαλέσει μια πανδημία και στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής υψηλού κινδύνου».

    Για τον covid-19 στη χώρα μας, επισήμανε: «Έχουμε περάσει την κορύφωση και μάλλον προχωράμε σταδιακά σε μία ύφεση της θερινής έξαρσης της covid-19 στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε αρχές Ιουλίου. Δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, αλλά θεωρητικά μέχρι αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της θερινής έξαρσης, οπότε θα περάσουμε και σε ύφεση για ακόμα μία φορά».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Αφρική - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ
    Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Αφρική - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

    Η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης, η Africa CDC, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» λόγω της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων που πλήττει πολλές χώρες της ηπείρου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο διευθυντής της.

    «Η ευλογιά των πιθήκων διέσχισε πλέον τα σύνορα και πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την ήπειρό μας (...) Ανακοινώνω, με βαριά καρδιά (...) ότι κηρύσσουμε την ευλογιά των πιθήκων (mpox) κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» για την ήπειρο, ανέφερε ο Ζαν Κασένια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν πρόκειται για απλή τυπική ενέργεια αλλά για έκκληση για ανάληψη δράσης. Αναγνωρίζουμε έτσι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιδρούμε εκ των υστέρων, αλλά να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα», πρόσθεσε.

    Με την απόφαση αυτή θα αποδεσμευτούν πόροι ώστε να αγοραστούν εμβόλιακαι να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα σε παναφρικανικό επίπεδο.

    Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

    Σήμερα Τετάρτη 14/08 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κηρύξει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο λόγω της ασθένειας αυτής.

    Η mpox ή ευλογιά των πιθήκων, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της, είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

    Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα - Ραγδαία εξάπλωση

    Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς τους ασθενείς οι 1.456 πέθαναν. Φέτος, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Africa CDC την περασμένη εβδομάδα.

    Στην ήπειρο εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Σεπτέμβριο του 2023 και ονομάστηκε Clade Ib. Το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα. Αν κάποιος προσβληθεί από το Clade Ib μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

    Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους εντοπίστηκε το 1970 στη ΛΔ του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ), όπου είχε εξαπλωθεί ο υποτύπος Clade I. Έκτοτε, η ασθένεια παρέμενε περιορισμένη στις χώρες τις δυτικής και της κεντρικής Αφρικής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονταν από την επαφή τους με ζώα. Το 2022 ξέσπασε επιδημία που επεκτάθηκε σε σχεδόν 100 χώρες όπου η ασθένεια δεν ήταν ενδημική. Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Τον Ιούλιο του 2022 ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιος συναγερμό αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023, τον ήρε. Καταγράφηκαν περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θάνατοι.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Ευλογιά των Πιθήκων»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Αφρική λόγω της επιδημίας
    «Ευλογιά των Πιθήκων»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Αφρική λόγω της επιδημίας

    Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Αφρικής κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης mpox (Ευλογιά των Πιθήκων).

    Τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν την ήπειρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω επιδημίας mpox (Ευλογιά των Πιθήκων) που εξαπλώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό σε γειτονικές χώρες.

    Το mpox, γνωστό παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων», μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, καθώς και εξανθήματα που εξελίσσονται σε αλλοιώσεις με πύο.

    Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει.

    Η επιδημία στο Κογκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως Κλάδος Ι. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ένα νέο στέλεχος με την ονομασία Κλάδος Ib, δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα στην ήπειρο, ειδικά μεταξύ παιδιών.

    Περισσότερα από 15.000 κρούσματα και 461 θάνατοι έχουν αναφερθείς την Αφρική από την αρχή του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Στα ανατολικά του Κογκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Κένυα, χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανέφεραν κρούσματα, έχουν όλες καταγράψει την άφιξη του νέου στελέχους από τα μέσα Ιουλίου.

    Ο ιός του mpox παραμένει ενδημικός σε ορισμένες χώρες της Αφρικής από την ανακάλυψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία το Κογκό το 1970.

    Μια ηπιότερη μορφή του ιού εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες χώρες το 2022, κυρίως μέσω σεξουαλικών επαφών, μια πρωτοφανής εξέλιξη που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που αντιστοιχεί σε πανδημία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ευλογιά των πιθήκων: Νέο στέλεχος του ιού mpox – Πόσο απειλεί την Ευρώπη
    Ευλογιά των πιθήκων: Νέο στέλεχος του ιού mpox – Πόσο απειλεί την Ευρώπη

    Τα τελευταία δύο χρόνια 22.592 περιστατικά mpox έχουν ανιχνευθεί στην Ευρώπη - Το ECDC αναφέρει πάνω από 11.000 κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από την αρχή του έτους

    Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από το στέλεχος του ιού mpox (ευλογιά των πιθήκων) που εντοπίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Στον αντίποδα, η κατάσταση στην Αφρική εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από τις αρχές του 2024 έχουν αναφερθεί περισσότερα από 11.000 ύποπτα περιστατικά mpox στη ΛΔΚ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 450 θανάτων.

    Η νέα παραλλαγή του κλάδου (clade) I του ιού mpox θεωρείται ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και υψηλότερη θνησιμότητα από την παραλλαγή του κλάδου II, η οποία κυκλοφορεί παγκοσμίως από το 2022.

    «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ από τη νέα παραλλαγή mpox που εντοπίστηκε στη ΛΔΚ παραμένει πολύ χαμηλός. Το ECDC συνεργάζεται με τους εταίρους μας στην Αφρική στις προσπάθειές τους να περιορίσουν αυτή την έξαρση για το όφελος όλων των πληγέντων, να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής και να ενισχύσουν τις ικανότητες προετοιμασίας και αντίδρασης στο μέλλον» δήλωσε η Pamela Rendi-Wagner, Διευθύντρια του ECDC.

    Παρά τις ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή clade I, εκτιμάται ότι τα τρέχοντα εμβόλια και θεραπείες θα παραμείνουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή clade I κυκλοφορεί εκτός της κεντρικής Αφρικής.

    Συνεργασία με τις αφρικανικές υπηρεσίες

    Το ECDC βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Αφρικανικό CDC. Μέσω του συνεργατικού τους project (ECDC and Africa CDC partnership project), οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού συμμετέχουν σε μια ταχεία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για να βοηθήσουν στην ανάδειξη των κενών στη γνώση για την παραλλαγή clade I του mpox και να θέσουν τους άξονες για τη μελλοντική έρευνα. Παράλληλα, συμβάλλουν στη μελέτη και ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και απόκρισης στις εξάρσεις του ιού mpox στη ΛΔΚ.

    Σύμφωνα με το δελτίου τύπου, το ECDC προετοιμάζεται για μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Υγεία (EUHTF) στη ΛΔΚ, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Δικτύου Συναγερμού και Αντίδρασης στις Επιδημικές Εκρήξεις (GOARN), ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών πρόληψης και ενίσχυσης για την παγκόσμια υγεία, αλλά και την καλύτερη οχύρωση της Ευρώπης ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες.

    Στην αποστολή της EUHTF θα συμμετέχουν ένας επιδημιολόγος του ECDC που θα συνεργαστεί με ομότιμούς του από το Αφρικανικό CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Πάνω από 22.500 περιστατικά

    Από το 2022, 22.592 περιστατικά mpox έχουν ανιχνευθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ σε μια μη σχετιζόμενη έξαρση της λιγότερο σοβαρής παραλλαγής clade II. Τα περιστατικά καταγράφουν σταθερά καθοδική πορεία από την κορύφωσή τους τον Ιούλιο του 2022. Εννέα χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 98 περιστατικά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 5 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

    Ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή clade II παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό στην Ευρώπη και μέτριος μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου, όπως άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο