Σύμφωνα με νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO), για πρώτη φορά σε έναν γειτονικό γαλαξία ανακαλύφθηκε ένας ασύλληπτος τύπος μαύρης τρύπας. Οι αδρανείς μαύρες τρύπες αστρικής μάζας, οι οποίες σχηματίζονται όταν τα ογκώδη αστέρια φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς δεν αλληλεπιδρούν αισθητά με το περιβάλλον τους καθώς, σε αντίθεση με τις περισσότερες μαύρες τρύπες, οι αδρανείς δεν εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ακτινών Χ.
Σύμφωνα με την ομάδα αμερικανών και ευρωπαίων ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο κοσμικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτός ο τύπος μαύρης τρύπας, «δεν είχε προηγουμένως ανιχνευθεί με σαφήνεια εκτός του γαλαξία μας». Η νεοεντοπισθείσα μαύρη τρύπα, που ονομάζεται VFTS 243, έχει τουλάχιστον εννέα φορές τη μάζα του ήλιου μας και περιστρέφεται γύρω από ένα καυτό, μπλε άστρο που ζυγίζει 25 φορές τη μάζα του ήλιου, καθιστώντας τη μέρος ενός δυαδικού συστήματος. «Δεδομένου ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες, είναι απίστευτο το ότι δεν γνωρίζουμε σχεδόν καθόλου την ύπαρξη αδρανών μαύρων τρυπών», δήλωσε ο εργαζόμενος στη μελέτη, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, Pablo Marchant. Η έρευνα δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (18/07) στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.
Οι αστρονόμοι εξέτασαν 1.000 ογκώδη άστρα (το καθένα ζυγίζει τουλάχιστον οκτώ φορές τη μάζα του ήλιου) στην περιοχή του νεφελώματος Tarantula του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου, ενός γαλαξία κοντά στον Γαλαξία μας, προκειμένου να εντοπίσουν τη μαύρη τρύπα. Όπως δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Tomer Shenar, η ανακάλυψη έγινε μέσω της διαδικασίας του αποκλεισμού. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές εντόπισαν τα αστέρια που αποτελούσαν μέρος δυαδικών συστημάτων- αστέρια που κινούνται γύρω από έναν κοσμικό σύντροφο. Στη συνέχεια, έψαξαν για δυαδικά συστήματα των οποίων ο συνοδός δεν ήταν ορατός, και η προσεκτική ανάλυση αποκάλυψε τελικά ότι ο VFTS 243 ήταν μια αδρανής μαύρη τρύπα, εξήγησε ο ίδιος στο CNN. «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα αστέρι, που ζυγίζει περίπου 25 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, που κινείται περιοδικά (κάθε 10 ημέρες περίπου) γύρω από κάτι "αόρατο", που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε στα δεδομένα», εξήγησε. «Η ανάλυση μας λέει ότι αυτό το άλλο 'πράγμα' πρέπει να έχει τουλάχιστον 9 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας. Το κύριο μέρος της ανάλυσης είναι η εξάλειψη: τι μπορεί να ζυγίζει εννέα ηλιακές μάζες και να μην εκπέμπει καθόλου φως; Μια μαύρη τρύπα είναι η μόνη πιθανότητα που μας έχει απομείνει (αυτό, ή ένας χοντρός αόρατος εξωγήινος...). Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα εκεί μέσα, αλλά μόνο γι' αυτό το ένα μπορέσαμε να αποδείξουμε με σαφήνεια την ύπαρξη της μαύρης τρύπας»
«Η αστυνομία της μαύρης τρύπας»