Κόσμος

Προκλήσεις Ακάρ πριν την έξοδο του Αμπτντουλχαμίντ Χαν: Αβάσιμοι ισχυρισμοί για Καστελόριζο, Θράκη και αποστρατικοποίηση

Προκλήσεις Ακάρ πριν την έξοδο του Αμπτντουλχαμίντ Χαν: Αβάσιμοι ισχυρισμοί για Καστελόριζο, Θράκη και αποστρατικοποίηση

Ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας, σε εξόχως προκλητικό τόνο εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγη ώρα πριν τη φιέστα για την έξοδο του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπτντουλχαμίντ Χαν.

Μιλώντας στη 13 η διάσκεψη των πρέσβεων, ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα παρενόχλησε τα δικαιώματα της Τουρκίας με όλες τις μέχρι τώρα πρακτικές της» και τόνισε πως «μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες». Έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει τα ελληνικά ΜΜΕ ότι «από το πρωί έως το βράδυ, ασχολούνται με την Τουρκία».

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη τους περιμένουμε για την 4η συνάντηση ΜΟΕ στην Άγκυρα».

«Έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας και έκανε τόνισε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για αποστρατικοποίηση». «Υπάρχει ζήτημα με το Καστελόριζο, θέλουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ» και κλιμακώνοντας τα πυρά του ανέφερε: «Ξεκίνησαν κούρσα εξοπλισμών. Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός και οι απόστρατοι στην Ελλάδα το βλέπουν και το λένε».

Ως προς το ζήτημα της μειονότητας, ο Ακάρ, ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα συνεχίζει την αντιδημοκρατική πολιτική στη Θράκη», αναφέροντας πως «είναι τούρκοι εκεί».

Έφτασε δε στο σημείο να κάνει το άσπρο – μαύρο, ισχυριζόμενο πως η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου. Ενώ καταλήγοντας ισχυρίστηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκύπριων».

Αμντουλχαμίτ Χαν: Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η φιέστα πρόκληση με συμμετοχή του Ερντογάν

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγη ώρα πριν την τελετή στη Μερσίνα της Τουρκίας για τον απόπλου του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι.

Το θέμα απασχολεί σήμερα τα τουρκικά πρωτοσέλιδα και τον τουρκικό τύπο ιδιαιτέρως, ενώ η εφημερίδα Hurriet προκρίνει ως πιο πιθανό το σενάριο της αποστολής του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Sabah, στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «πανικό σε Ελλάδα και Νότια Κύπρο», ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Milliyet. «Το Abdulhamid Han, ο εφιάλτης της Ελλάδας , το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει σήμερα καθήκοντα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα», σημειώνει από την πλευρά του το TRT.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ εύχεται καλά ταξίδια στο Αμπντουλχαμίτ Χαν με ένα tweet: «Είμαστε ενθουσιασμένοι… Το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο #AbdulhamidHan ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση αύριοΑς είναι ο δρόμος του ανοιχτός, ο αέρας του ευνοϊκός, η προσπάθειά του σαν του Abdulhamid Han», έγραψε στο λογαριασμό του.

Προκλήσεις προκαταβολικά

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Ερντογάν έσπευσε να στείλει μήνυμα που δείχνει τις προθέσεις του, σημειώνοντας σύμφωνα με τη Hurriyet πως «μέχρι σήμερα, δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον»

Νωρίτερα χτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Τα σενάρια για τον προορισμό του γεωτρύπανου

Σε κάθε περίπτωση, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα . Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί περιορισμένη κινητικότητα στη γειτονική χώρα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν νωρίτερα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Δεν είναι γνωστό πού θα πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex. Αυτή εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το πρωί της Τρίτης και ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το OPEN, εξετάζονται δύο σενάρια για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων για να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δεύτερο, που κρίνεται πιο απίθανο, είναι το Αμπντουλχαμίντ Χαν να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη.

Η Αθήνα πάντως είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο στρατηγός Καβόλα -ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης- σε επικοινωνία του με την Άγκυρα ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι συγκεντρωμένες γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να παρέμβουν, αν δυναμιτιστεί το κλίμα.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα