Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 20:05

Κίνα: Σε έλεγχο για κοροναϊό υποβάλλει τους ιπποπόταμους, τα ψάρια και τα καβούρια

Γράφτηκε από

Στη πόλη Σιαμέν της Κίνας δεν είναι μόνο οι πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ κοροναϊού αλλά και τα ψάρια, τα καβούρια και οι ιπποπόταμοι.

Στην παράκτια πόλη Σιαμέν της Κίνας, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν εντολή να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού, ύστερα από τον εντοπισμό 40 κρουσμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC , σε έλεγχο για τον ιό δεν υποβλήθηκαν μόνο οι πολίτες αλλά ορισμένες μορφές θαλάσσιων ζώων.

Συγκεκριμένα, ύστερα από διάφορα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, βλέπουμε υγειονομικούς υπαλλήλους να χώνουν τους στυλεούς σε ρουθούνια ιπποπόταμων, στόματα ψαριών και δαγκάνες καβουριών.

Η εντολή των Αρχών ήταν ξεκάθαρη: «Όταν οι ψαράδες επιστρέφουν στα λιμάνια τους, πρέπει να ελέγχονται τόσο οι ίδιοι όσο και τα θαλασσινά τους».

Η πρακτική αυτή ωστόσο, δε συμβαίνει πρώτη φορά. Ένας δημοτικός υπάλληλος είπε στην εφημερίδα South China Morning Post: «Έχουμε πάρει μαθήματα από την επαρχία Χαϊνάν, που βίωσε μια σοβαρή επιδημία. Λέγεται ότι μπορεί να προκληθεί από συναλλαγές θαλάσσιων προϊόντων μεταξύ ντόπιων ψαράδων και των συναδέλφων τους στο εξωτερικό».

Ψάρια υποβλήθηκαν σε τεστ και τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Σαγκάη.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει πολλάκις την ανησυχία τους πως ο ιός συνδέεται με τη θαλάσσια ζωή. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ξέσπασμα της Covid-19 συνδέθηκε με μια αγορά ζώντων ζώων και θαλασσινών στην πόλη Γιουχάν της κεντρικής Κίνας.

Αν και είναι απίθανο τα θαλασσινά να είναι ξενιστές του ιού, πολλά από τα κρούσματα της Κίνας έχουν συνδεθεί με λιμενικούς, αυτούς που χειρίζονται σχετικά προϊόντα ή εργαζόμενους σε αγορές θαλασσινών.

Τα ψάρια, πάντως, δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν υποβληθεί σε τεστ Covid-19 στην Κίνα.

Τον Μάιο, τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα ενός ιπποπόταμου που εξετάστηκε για κοροναϊό σε πάρκο άγριας ζωής, με τους αξιωματούχους να λένε ότι ήταν «απαραίτητο» να κάνει τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 16:33

Σχετικά Άρθρα

  • Δέκα εκατομμύρια ψάρια χάθηκαν στο μεγαλύτερο τσιμπούσι που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη
    Δέκα εκατομμύρια ψάρια χάθηκαν στο μεγαλύτερο τσιμπούσι που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

    Στη Θάλασσα του Μπάρεντς, τα ψάρια ζουν τους δικούς τους πολέμους

    Είναι το μεγαλύτερο μακελειό που έχει καταγραφεί ποτέ στη φύση, μια μάχη ζωής και θανάτου με απολογισμό που θυμίζει παγκόσμιο πόλεμο: ένα γιγάντιο κοπάδι μπακαλιάρων καταβρόχθισε περίπου δέκα εκατομμύρια ψάρια σε διάστημα λίγων ωρών έξω από τη Νορβηγία, αποκαλύπτει μια νέα τεχνική που παρακολούθησε το φαγοπότι.

    Οι ερευνητές σάρωσαν μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του καπελάνου (Mallotus villosus), ενός αρκτικού ψαριού σε μέγεθος σαρδέλας από το οποίο εξαρτώνται πολλά σαρκοφάγα είδη, όπως οι τόνοι και οι μπακαλιάροι.

    Κάθε Φεβρουάριο, δισεκατομμύρια καπελάνοι μεταναστεύουν από το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής μέχρι τις ακτές της Νορβηγίας όπου γεννούν τα αβγά τους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα από το MIT και το νορβηγικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας.

    Οι ίδιες ακτές είναι ενδιάμεσος σταθμός για τον κύριο θηρευτή του καπελάνου, τον μπακαλιάρο του Ατλαντικού (Gadus morhua). Οι μπακαλιάροι τρέφονται κυρίως με καπελάνους καθώς μεταναστεύουν κι αυτοί προς τον νότο την ίδια εποχή.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν για τον αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στα δύο είδη, όμως οι πραγματιές του διαστάσεις μόνο τώρα γίνονται αντιληπτές.

    «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την αλληλεπίδραση θηρευτή-θηράματος σε τέτοια γιγάντια κλίμακα» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Νίκολας Μακρής του MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Είναι μια συνεχής μάχη επιβίωσης» είπε.

    Η μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications Biology, βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 στη Θάλασσα του Μπάρεντς έξω από τη Νορβηγία.

    Χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή της τεχνικής του σόναρ, οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν καπελάνους να αρχικά να κολυμπούν μεμονωμένα και στη συνέχεια να συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο κοπάδι μήκους δέκα χιλιομέτρων.

    Η συγκέντρωσή τους προσέλκυσε μπακαλιάρους που σχημάτισαν κι αυτοί κοπάδι και ξεκίνησαν μια ανελέητη επίθεση και εξόντωσαν περισσότερους από τους μισούς καπελάνους.

    Το συμβάν, πάντως, είναι απίθανο να απειλήσει τους πληθυσμούς του καπελάνου, αφού οι απώλειες της θήρευσης εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 0,1% του πληθυσμού της Αρκτικής.

    Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, καθώς οι πάγοι της Αρκτικής υποχωρούν λόγω της κλίματικής αλλαγής και το ψάρι πρέπει να κολυμπά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις τη μεταναστευτική περίοδο. Και, δεδομένου ότι ο καπελάνος είναι ένας κρίσιμος κρίκος του τροφικού πλέγματος, η προστασία του είδους έχει ζωτική σημασία για ολόκληρο το οικοσύστημα.

    Όταν ο πληθυσμός δεν είναι υγιής, σχολίασε ο Μακρής, «ένα ‘καταστροφικό’ συμβάν φυσικής θήρευσης όπως αυτό που παρατηρήσαμε μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές συνέπειες για το συγκεκριμένο είδος καθώς και για τα πολυάριθμα είδη που εξαρτώνται από αυτό».

    Νηκτική κύστη

    Η μελέτη βασίστηκε στην τεχνική OAWRS, μια παραλλαγή του σόναρ στο οποίο ένα σκάφος στέλνει ισχυρά ηχητικά κύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι ανακλάσεις των κυμάτων καταγράφονται από το ίδιο ή διαφορετικό πλοίο σε μεγάλη απόσταση για να προκύψει ένας τρισδιάστατος χάρτης της θάλασσας.

    Η τεχνική αυτή μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα ψάρια, συνήθως όμως δεν μπορεί να ξεχωρίσει διαφορετικά είδη. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια «πολυφασματική» τεχνική που ξεχωρίζει τα είδη από τις ακουστικές ιδιότητες της νηκτικής κύστης –μιας φούσκας αέρα που φέρουν τα ψάρια για να ελέγχουν την πλευστότητά τους.

    «Τα ψάρια έχουν νηκτικές κύστεις που συντονίζονται σαν καμπάνες» εξήγησε ο Μακρής. «Οι μπακαλιάροι έχουν μεγάλες κύστεις με χαμηλή συχνότητα συντονισμού, σαν την καμπάνα του Μπιγκ Μπεν, ενώ οι καπελάνοι έχουν μικρές κύστεις που συντονίζονται σαν τις ψηλότερες νότες του πιάνου.

    Τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου 2014, στο αποκορύφωμα της αναπαραγωγικής περιόδου του καπελάνου, οι ερευνητές είδαν τα μικρά ψάρια να καταδύονται στα βάθη, πιθανώς για να αφήσουν τα αβγά τους στον βυθό.

    Καθώς καταδύονταν άρχισαν να πλησιάζουν το ένα το άλλο και τελικά σχημάτισαν ένα πελώριο κοπάδι των 23 εκατομμυρίων ατόμων που είχε μήκος άνω των δέκα χιλιομέτρων και κινούταν σαν κύμα.

    «Αυτό που διαπιστώνουμε ότι οι καπελάνοι φτάνουν μια κρίσιμη πυκνότητα, η οποία προκύπτει από τους νόμους της φυσικής και την οποία πλέον παρατηρήσαμε στη φύση» είπε ο Μακρής. «Αν βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, κολυμπούν με την ίδια μέση ταχύτητα και κατεύθυνση όπως τα υπόλοιπα ψάρια γύρω τους, οπότε σχηματίζουν ένα τεράστιο και συνεχές κοπάδι».

    Αυτή η συμπεριφορά του κοπαδιού είναι γνωστή από πολλά άλλα είδη όπως οι σαρδέλες, είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται στον καπελάνο, επισήμαναν οι ερευνητές.

    Η υπερσυγκέντρωση ψαριών γρήγορα προσέλκυσε μπακαλιάρους, περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Περίπου 10,5 εκατ. καπελάνοι έγιναν βορά πριν και τα δύο κοπάδια διαλυθούν λίγες ώρες αργότερα.

    «Συμβαίνει σε μια τερατώδη κλίμακα, βλέπουμε ένα κύμα καπελάνων να τρέχουν, σαν κύμα θεατών σε στάδιο, και να συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν άμυνα. Το ίδιο συμβαίνει με τους θηρευτές που συγκεντρώνονται για να επιτεθούν συντονισμένα» είπε ο Μακρής.

    Όπως πρόσθεσε, φαγοπότια τέτοιας κλίμακας πρέπει να συμβαίνουν συχνά στους ωκεανούς –απλά δεν το γνωρίζαμε ως τώρα.

    Πηγή: In.gr
  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες
    Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες

    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 92 στο τουριστικό νησί Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νησιωτική αυτή επαρχία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περισσότερες από 800.000 κατοικίες. Στο Χαϊνάν κατοικούν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος που έχει εκδηλωθεί φέτος στη λεκάνη του Ειρηνικού και στις 04:00 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδας κατευθυνόταν προς τη βόρεια ακτή του Βιετνάμ και τον κόλπο του Τονκίν με κεραυνούς, βροχές και σφοδρούς ανέμους.
    Ο Γιάγκι σχηματίσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου πάνω από τη θάλασσα ανατολικά του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων. Ως τροπική καταιγίδα έπληξε το Λουζόν, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 13.

    Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε δραματικά αργότερα μέσα στην εβδομάδα και έγινε ο ισχυρότερος στον κόσμο τροπικός τυφώνας του 2024, μετά τον κατηγορίας 5 κυκλώνα Μπέριλ στον Ατλαντικό.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA / GUO CHENG
  • Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία
    Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της

    Η Κίνα δεν θα στέλνει πλέον παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τερματίζοντας έναν κανόνα που ίσχυε πάνω από τρεις δεκαετίες, που είχε προκύψει από την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, την οποία επέβαλε για χρόνια το Πεκίνο.
    Περισσότερα από 160.000 Κινεζάκια έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε όλο τον κόσμο από το 1992, όταν η Κίνα επέτρεψε για πρώτη φορά τις υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα στο εξωτερικό.
    Περίπου 82.000 από αυτά τα παιδιά, κυρίως κορίτσια, έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οργάνωση China's Children International (CCI).
    Χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσάρμοσε την πολιτική της για διασυνοριακές υιοθεσίες ώστε να είναι «σύμφωνη» με τις διεθνείς τάσεις.

    «Εκτός από την υιοθεσία ενός παιδιού ή θετού τέκνου εξ αίματος συγγενών της ίδιας γενιάς εντός τριών γενεών αλλοδαπών που έρχονται στην Κίνα για να υιοθετήσουν, η Κίνα δεν θα στέλνει παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία», είπε ο Μάο.

    «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις και οικογένειες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για την καλή τους πρόθεση και την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξαν», πρόσθεσε.

    Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τις οικογένειες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών από την Κίνα.

    Γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα

    Η αλλαγή του κανόνα έρχεται καθώς Κινέζοι πολιτικοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μετά τη μείωση του πληθυσμού επί δύο συναπτά χρόνια.

    Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως και προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις νεαρές γυναίκες να κάνουν παιδιά.

    Πολλές, ωστόσο, αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών, τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας και τις μελλοντικές προοπτικές τους, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται.

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της. Όταν οι οικογένειες περιορίζονταν στο να αποκτήσουν ένα παιδί, πολλές επέλεξαν να κρατήσουν αγόρια, τα οποία παραδοσιακά προορίζονται να γίνουν οι κύριοι φροντιστές των οικογενειών τους, και δώσουν τα κορίτσια για υιοθεσία.

    Η κίνηση της Κίνας να σταματήσει τις διεθνείς υιοθεσίες έρχεται αφότου η Ολλανδία τον Μάιο απαγόρευσε στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες. Στη Δανία, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από το εξωτερικό, αφού η μοναδική υπηρεσία υιοθεσίας ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WU HAO
  • Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι
    Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι

    Η χώρα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία

    Οι αρχές της νήσου Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, έχουν ήδη απομακρύνει προληπτικά πάνω από 419.000 κατοίκους καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
    Η Κίνα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία.

    Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην στεριά σήμερα το απόγευμα, στα παράλια της Χαϊνάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της επαρχίας.
    Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων αναβάθμισε χθες, Πέμπτη, στην τρίτη πιο υψηλή βαθμίδα τον μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην επαρχία της Χαϊνάν και στη γειτονική της Γκουανγκντόνγκ.

    «Ο Γιάγκι θα είναι μάλλον ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη νότια ακτή της Κίνας από το 2014, πράγμα το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο της πρόληψης πλημμυρών», μετέδωσε το Xinhua έπειτα από συνεδρίαση αξιωματούχων για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
    Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, ο Γιάγκι αντιστοιχεί σε «τυφώνα 4ης κατηγορίας», σύμφωνα με δεδομένα της NASA για την ξηρά.

    Ο Γιάγκι πέρασε στη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων από το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη λειτουργία του σήμερα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και περιορίστηκε η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες. Σήμερα συνεχίζονταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην πόλη.

    Το νότιο τμήμα της Κίνας πλήττεται συχνά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τυφώνες που σχηματίζονται στη θάλασσα ανατολικά των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.
    Οι τυφώνες της περιοχής σχηματίζονται ολοένα και πιο κοντά στις ακτές απ’ό,τι στο παρελθόν, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

    Μετά τη νότια Κίνα, ο Γιάγκι προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ, όπου αύριο, Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στις περιφέρειες του βορείου τμήματος της χώρας, γύρω από τον πολύ γνωστό κόλπο του Χαλόνγκ, που έχει καταχωρισθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν σήμερα από τις εστίες τους ώστε να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Τάι Μπινχ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
    «Θα πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα (που έχει πλήξει το βόρειο Βιετνάμ) τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε χθες ο Φαμ Ντουκ Λουάν, επικεφαλής της αρχής διαχείρισης φραγμάτων.

    Πάνω από 457.000 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών και διάσωσης του υπουργείου Άμυνας.

    Οι αρχές ζήτησαν επίσης από περίπου 50.000 αλιευτικά σκάφη να πάνε σε ασφαλές μέρος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού
    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού

    Ο καθηγητής αλιευτικής βιολογίας Daniel Pauly μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιματική κρίση και υπεραλίευση αλλάζουν το μέγεθος των ψαριών, με αποτέλεσμα να μικραίνουν και πολλά είδη να γίνονται μέχρι και «κλιματικοί πρόσφυγες» αναζητώντας θερμοκρασίες νερού, όπου μπορούν να επιβιώσουν.

    Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly (Ντάνιελ Πόλι), ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας. Ήταν, μάλιστα, από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ο επίσημος ομιλητής στο 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον κ. Pauly, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο παραμένει η υπεραλίευση αλλά και η κλιματική αλλαγή, με τη θέρμανση των ωκεανών που επηρεάζει τα οικοσυστήματα. «Με την αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες, το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο μέσα του και την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη θερμοκρασία του νερού απαιτεί και περισσότερο οξυγόνο γιατί ο μεταβολισμός των ψαριών και των άλλων οργανισμών που αναπνέουν με βράγχια είναι μεγαλύτερος. Τα ψάρια ουσιαστικά πιέζονται επειδή το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο, αλλά αυτά χρειάζονται περισσότερο σε ζεστότερα νερά. Είναι, δηλαδή, σαν ζώα μέσα σε μια πυρκαγιά και δεν μπορούν να αναπνεύσουν», εξηγεί ο καθηγητής.

    Απόρροια της κατάστασης που δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό -συνεχίζει ο κ. Pauly- είναι τα ψάρια να παραμένουν πιο μικρά έτσι ώστε τα βράγχια τους, να μπορούν να τους παρέχουν το οξυγόνο που χρειάζονται σε πιο θερμά νερά όπου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο.

    «Ουσιαστικά υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις που πιέζουν τα ψάρια καθώς θέλουν περισσότερο οξυγόνο σε θερμότερα νερά, αλλά το νερό κρατά πλέον μέσα του λιγότερο οξυγόνο κι αυτό έχει αντίκτυπο στο μέγεθός τους. Το οξυγόνο πρέπει να περάσει μέσα από τα βράγχια για να τροφοδοτήσει όλο το σώμα του ψαριού, κάτι που είναι πιο εύκολο στα μικρά ψάρια, που σε σχέση με το μέγεθός τους, η επιφάνεια των βραγχίων είναι μεγαλύτερη αναλογικά. Στα μεγάλα ψάρια υπάρχει μικρότερη επιφάνεια βραγχίων αναλογικά με το μέγεθός τους, οπότε έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναπνεύσουν. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, με συνέπεια την υπερθέρμανση, θα χάσουμε σιγά σιγά τα μεγάλα ψάρια».

    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες

    Καθώς το νερό θερμαίνεται, πολλά θαλάσσια είδη για να βρουν χαμηλότερη θερμοκρασία, πηγαίνουν προς τον βορρά, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου έρχονται ψάρια από την Ισπανία. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει παντού. Στη Μεσόγειο, για παράδειγμα, όπου έχουμε γεωγραφικό εμπόδιο προς τον βορρά, έρχονται ξενικά είδη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Στον Ατλαντικό έχουμε κάποια είδη που μπορεί να γίνουν “κλιματικοί πρόσφυγες”, αναζητώντας πιο δροσερά νερά προς τον βορρά αλλά στη Μεσόγειο “κλιματικοί πρόσφυγες” μπορεί να είναι τα ξενικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο». Εξηγώντας περαιτέρω την κατάσταση, η συνεργάτιδα του κ. Pauly, Δρ βιολογίας Ντόνα Δημαρχοπούλου, η οποία βοήθησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στο επιστημονικό κομμάτι της μετάφρασης, σημείωσε ότι ουσιαστικά τα ψάρια, από τον Ατλαντικό πηγαίνουν βόρεια, από το Μαρόκο προς την Πορτογαλία και την Αγγλία. «Στη Μεσόγειο όμως πού να πάνε; Σε αυτή την περίπτωση, είτε πηγαίνουν σε βαθύτερα νερά, είτε μειώνονται οι πληθυσμοί τους. “Κλιματικοί πρόσφυγες” είναι στη Μεσόγειο τα ξενικά είδη που εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται εις βάρος των τοπικών ειδών, δημιουργώντας και προβλήματα στους ψαράδες».

    Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Pauly, μπορεί να αναστραφεί κυρίως με τον περιορισμό της υπεραλίευσης. «Η θάλασσα είναι πολύ υπομονετική και γενναιόδωρη μ’ εμάς. Αν σταματήσουμε την υπεραλίευση θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ποικιλότητα και γονιδιακή δεξαμενή ώστε να έχουμε διαφορετικές ανταποκρίσεις και συμπεριφορές στις συνθήκες που αλλάζουν στο περιβάλλον» καταλήγει.

    Ο Δρ Daniel Pauly, ο οποίος είναι Γάλλος και Καναδός, σπούδασε αλιευτική επιστήμη στη Γερμανία και πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στις τροπικές περιοχές, ιδίως στις Φιλιππίνες. Είναι καθηγητής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ/Καναδάς, όπου διευθύνει το έργο Sea Around Us, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Pew Charitable Trusts και από το 2014 από διάφορα ιδρύματα, και είναι αφιερωμένο σε μελέτη, τεκμηρίωση και μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους. Με βάση τα ποσοτικά στοιχεία είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στις κατηγορίες «Θαλάσσια οικοσυστήματα» και «Αλιεία». Είναι ιδρυτής της FISHBASΕ, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και βάσης δεδομένων για τα ψάρια, δημιουργός σημαντικών εργαλείων μαθηματικής μοντελοποίησης για τα υδατικά οικοσυστήματα και πατέρας πολλών σημαντικών θεωρητικών συλλήψεων/εννοιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές
    Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές

    Σχολικό λεωφορείο από ακόμη άγνωστη αιτία έπεσε πάνω σε πεζούς σε πόλη της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η δημόσια τηλεόραση CCTV.

    Η τραγωδία εκτυλίχθηκε πλάι στην πύλη σχολείου στην πόλη Ταϊάν, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μεταδίδει από πλευράς του πως το δυστύχημα έγινε περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), όταν το όχημα έπεσε πάνω σε μαθητές και άλλους πεζούς σε πεζοδρόμιο πλάι στην πύλη σχολείου μέσης εκπαίδευσης

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ