Κόσμος

Η NASA ετοιμάζεται να επιστρέψει αύριο στο φεγγάρι με την εκτόξευση του Artemis 

Η NASA ετοιμάζεται να επιστρέψει αύριο στο φεγγάρι με την εκτόξευση του Artemis

NASA: Έτοιμη δηλώνει η ομάδα εκτόξευσης του «Artemis 1» για εκτόξευση, αύριο Σάββατο - Οι τελευταίες λεπτομέρειες που μεταδίδει το CNN

Έτοιμη δηλώνει η ομάδα εκτόξευσης του «Artemis 1» αύριο Σάββατο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιχειρούν την επιστροφή τους στο φεγγάρι.

Συγκεκριμένα, η NASA θα κάνει μια δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του γιγάντιου πυραύλου Space Launch System της υπηρεσίας το Σάββατο, σε μια δοκιμαστική πτήση για να στείλει μία μη επανδρωμένη κάψουλα πληρώματος Orion γύρω από το φεγγάρι και πίσω, ένα σημαντικό ορόσημο στο φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis.

Το «παράθυρο» για την εκτόξευση ανοίγει στις 14:17 το Σάββατο και θα κλείσει στις 16:17, δύο ώρες μετά, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να μην θέσουν εμπόδια, με την μετεωρολόγο Melody Lovin να προβλέπει ευνοϊκές συνθήκες σε πιθανότητες 60%, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις που έδειχναν πιο πιθανή την εκδήλωση καταιγίδας.

Ο πύραυλος στο Kennedy Space Center της Φλόριντα είναι πάντως έτοιμος για την επιστροφή των ΗΠΑ στο δορυφόρο της Γης, με το επόμενο στάδιο να είναι η αποστολή πληρωμάτων στον Άρη. Παρότι δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο πως θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση αύριο, «θα προσπαθήσουμε», είπε ο Μάικ Σαράφιν, διευθυντής της αποστολής Artemis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης.

Πρόκειται για μια «οριακή αύξηση του ρίσκου», είπε ο Σαράφιν, ωστόσο «είμαστε ξεκάθαρα έτοιμοι να πετάξουμε».

We're now targeting Saturday, Sept. 3 for the launch of the #Artemis I flight test around the Moon. The two-hour launch window opens at 2:17 p.m. ET (18:17 UTC). pic.twitter.com/MxwdcKHGdd

— NASA (@NASA) August 30, 2022

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, είχε διακοπεί η εκτόξευση του πυραύλου, λόγω προβλήματος στην ψύξη ενός από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου στην απαιτούμενη θερμοκρασία πριν από την εκκίνηση.

«Είχαμε ένα πλάνο στο οποίο βασιστήκαμε για την προσπάθεια εκτόξευσης στις 29 Αυγούστου. Χρησιμοποιούσε τους αισθητήρες για να συνδράμουν στην επιβεβαίωση της σωστής θερμικής ρύθμισης των κινητήρων. Είχαμε εκπαιδευτεί βάσει αυτού του σχεδίου και τότε αντιμετωπίσαμε άλλα ζητήματα», είπε ο Σαράφιν.

Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο εκτόξευσης για να αντιμετωπίσουν δύο διαρροές υδρογόνου που συνέβησαν τη Δευτέρα. Επίσης, ολοκληρώθηκε μια εκτίμηση κινδύνου για την κατάσταση λειτουργίας της μηχανής και σε πρόβλημα που δημιουργήθηκε με διαρροή αφρού. Τη Δευτέρα, ένας από τους αισθητήρες σε έναν από τους κινητήρες RS-25, ο ονομαζόμενος κινητήρας 3, έδειχνε πως ο εν λόγω κινητήρας δεν μπορούσε να φτάσει το σωστό θερμοκρασιακό εύρος, προκειμένου να γίνει η εκτόξευση.

«Τώρα, η ομάδα έχει καταλήξει πως ήταν ένας προβληματικός αισθητήρας αυτός που παρείχε την «ανάγνωση» των δεδομένων».

Ο ισχυρότερος πύραυλος που κατασκεύασε η NASA

Ο ύψους 98 μέτρων και βάρους 2608 τόνων, είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA, παράγοντας 3.991.613 κιλά ώθησης κατά την απογείωση χρησιμοποιώντας τέσσερις κινητήρες RS-25 της Aerojet Rocketdyne, που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα των λεωφορείων και δύο ενισχυτές στερεών πυραύλων της Northrop Grumman, που συνδέονται με ένα βασικό στάδιο που κατασκευάστηκε από την Boeing.

Επιταχύνοντας στα 70 μίλια/ώρα -ευθεία προς τα πάνω- σε μόλις επτά δευτερόλεπτα, οι ενισχυτές στερεών πυραύλων και το κεντρικό μέρος θα εκτοξεύσουν την κάψουλα Orion, που μεταφέρει ομοιώματα δοκιμών με όργανα και μια σειρά αισθητήρων και πειραμάτων, σε ελλειπτική τροχιά. Το ανώτερο μέρος του πυραύλου, που παρέχεται από την United Launch Alliance, θα προωθήσει στη συνέχεια την κάψουλα έξω από τη γήινη βαρύτητα και σε τροχιά προς το φεγγάρι.

Πηγή: Ιefimerida.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Joel Kowsky HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα