Το «νησί-φάντασμα» είχε εμφανιστεί στην Κασπία Θάλασσα μετά την έκρηξη το 2023 του λασποηφαιστείου Kumani Bank , το οποίο βρίσκεται περίπου 15 μίλια μακριά από την ανατολική ακτή του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το SWNS.
Τα λασποηφαίστεια σχηματίζονται όταν η υπόγεια πίεση συσσωρεύεται και αναγκάζει ένα μείγμα υγρών, αερίων και ιζημάτων να βγει στην επιφάνεια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
Η χρονοβόρα άνοδος και βύθιση του νησιού καταγράφηκε στη συνέχεια από τα όργανα στους δορυφόρους Landsat 8 και 9.
Στις αρχές του Νοεμβρίου το 2022, το νησί παρέμενε κάτω από τη θάλασσα, σύμφωνα με τις εικόνες από τους δορυφόρους της NASA. Παρέμεινε εκεί μέχρι να βγει στην επιφάνεια στις 14 Φεβρουαρίου 2023, αφήνοντας στο πέρασμά του ένα ίχνος ιζηματογενούς πλουμίου.
Η δορυφορική απεικόνιση της NASA έδειξε ότι το νησί – το οποίο είχε διάμετρο περίπου 400 μέτρα – είχε εμφανιστεί μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος του 2024, το «νησί-φάντασμα» είχε σχεδόν εξ ολοκλήρου διαβρωθεί, «υποχωρώντας από τη θέα σαν φάντασμα», έγραψαν οι επιστήμονες.
Το λασποηφαίστειο Kumani Bank
Το λασποηφαίστειο Kumani Bank έχει δημιουργήσει παρόμοια παροδικά νησιά από την πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξή του το 1861, η οποία δημιούργησε μια χερσαία μάζα που είχε διάμετρο μόλις 87 μέτρων και ύψος 3,5 μέτρων πάνω από το νερό. Το νησάκι αυτό διαβρώθηκε εντελώς μέχρι το 1862.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει μια ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση λασποηφαιστείων με περισσότερα από 300 να έχουν καταμετρηθεί τόσο στην ξηρά όσο και στα ανοικτά της Κασπίας Θάλασσας.
Τα λασποηφαίστεια της χώρας συνδέονται με το εκτεταμένο σύστημα υδρογονανθράκων της λεκάνης της Νότιας Κασπίας, το οποίο είναι γνωστό ότι εκτοξεύει εύφλεκτα αέρια όπως το μεθάνιο μαζί με την υπογραφή της λασπώδους λάσπης.
Τα ηφαίστεια αυτά είναι «περίεργα και θαυμάσια χαρακτηριστικά που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένα και ελάχιστα κατανοητά», δήλωσε ο γεωλόγος Mark Tingay σε σεμινάριο για τη Γεωλογική Εταιρεία της Αυστραλίας
Πηγή: Εnikos.gr