Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 19:15

Ενεργειακή κρίση - Μισέλ: Αιχμές προς Φον Ντερ Λάιεν - «Επί μήνες τα κράτη καλούσαν την Κομισιόν»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τον κώδωνα κρούει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό»

Καμπανάκι για την ενέργεια κρούει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αναφορές και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα «Le Soir». Την ίδια στιγμή, επικρίνει την διακυβέρνηση Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την αυταρχική. «Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό» τονίζει ο Μισέλ. «Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι' αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του δεν αποτελούν κριτική αλλά κάλεσμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».

Eρωτηθείς αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στις τεχνικές δυσκολίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σαρλ Μισέλ απαντά: «Οι τεχνικές δυσκολίες είναι η καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου πολλαπλασιασμένες επί δέκα ή δώδεκα, το σύστημα έχει εκτροχιαστεί. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται. Και οι εταιρείες έχουν υπερμεγέθη κέρδη. Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα. Επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση. Μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες. Νομίζω ότι τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική δημοκρατική δυναμική στο μυαλό όλων».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. «Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ. Κάνοντας έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων αναφέρει: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε τις απειλές για τη δημοκρατία. Τα απολυταρχικά καθεστώτα, η Ρωσία στην πρώτη θέση, αλλά όχι μόνο, έχουν εμμονή με την ιδέα να αποδείξουν ότι το δημοκρατικό μοντέλο δεν μπορεί να παράγει επιτυχία, ευημερία. Ένας από τους στρατηγικούς τους στόχους είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις για να τροφοδοτήσουν τον εξτρεμισμό, να τροφοδοτήσουν τον λαϊκισμό. » Καταλήγοντας, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός έχουν πει την αλήθεια στο λαό και αυτό πρέπει να γίνει. «Είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ότι πολύ γρήγορα, όλοι θα πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας», προσθέτει, αρχής γενομένης από τα κτίρια της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας: «Η Ένωση πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Αρκετά κράτη μέλη έκαναν καλά που συνέστησαν ή επέβαλαν αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τη θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή του καλοκαιριού. »

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 16:13

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΕ: Δίνει δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν
    ΕΕ: Δίνει δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί στην άντληση δανείου ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας και του στρατού, καθώς η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο χώρα προσπαθεί να αντισταθεί σε μια νέα ρωσική επίθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και έχει κάνει εδαφικές προόδους στα ανατολικά.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το δάνειο

    Το δάνειο ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο, υποσχόμενη «μέγιστη ευελιξία» στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα.

    «Η Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές σας με απροκάλυπτο και μοχθηρό τρόπο για να προσπαθήσει να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε αυτή την πρόκληση να κρατήσετε τα φώτα αναμμένα, να κρατήσετε τους ανθρώπους σας ζεστούς, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, και να κρατήσετε την οικονομία σας σε λειτουργία, καθώς παλεύετε για την επιβίωσή σας», πρόσθεσε.

    Το μερίδιο της ΕΕ

    Η υπόσχεση αντιπροσωπεύει το μερίδιο της ΕΕ στο σχέδιο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (46 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχαν υποσχεθεί οι σύμμαχοι της G7 στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

    Η αρχική ιδέα προέβλεπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεισέφεραν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία θα δέσμευαν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

    Όμως η πρωτοβουλία της G7 έχει βαλτώσει σε τεχνικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς να διαφαίνεται εύκολη λύση.

    Καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ για τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ομοφωνία, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η Ουγγαρία, το πιο φιλικό προς τη Ρωσία κράτος μέλος, θα μπορούσε μια μέρα να ασκήσει βέτο, να ξεπαγώσει τα χρήματα και να προκαλέσει τη διάλυση ολόκληρου του δανείου, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους να πληρώσουν το λογαριασμό της αποπληρωμής από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)

    Διαβάστε τα ονόματα των έξι αντιπροέδρων και των 20 επιτρόπων - «Όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους» το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

    Τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα νέα χαρτοφυλάκια, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
    Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα λέχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.
    Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

    Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

    Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

    Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

    Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

    Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

    Οι επίτροποι

    Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

    Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

    Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

    Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

    Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

    Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

    Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

    Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

    Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

    Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

    Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

    Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

    Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

    Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

    Όπως είχε γράψει το Politico αιτιολογώντας γιατί θα δοθεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ελλάδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

    Το ντόμινο των Επιτρόπων

    Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδιά της για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εσωτερικές συγκρούσεις και καθυστερήσεις, μετέθεσαν την ανακοίνωση των ονομάτων και των χαρτοφυλακίων.

    Η Σλοβενία είχε προτείνει τον Τόμας Βέσελ ως υποψήφιο Επίτροπο στη δεύτερη Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Λιουμπλιάνα την αντικατάστασή του, καθώς επιθυμούσε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντιπρότεινε την Μάρτα Κος.
    Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε, χθες, την παραίτησή του, δηλώνοντας δημοσίως ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αποπομπή του, με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για τον νέο Επίτροπο της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

    Με την αποχώρηση του Τιερί Μπρετόν, αλλά και του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτούς που θεωρούσε ως τα δύο μεγαλύτερα βαρίδια (από τα δεξιά και τα αριστερά) στην πρώτη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποχώρηση δε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Νικολά Σμιντ, σημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ελέγχει απόλυτα την καινούργια της ομάδα.

    Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

    Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν από Επίτροπός της Γαλλίας – Σε ρήξη με τη φον ντερ Λαίεν
    Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν από Επίτροπός της Γαλλίας – Σε ρήξη με τη φον ντερ Λαίεν

    Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, υποστηρίζοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο.

    Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ανήρτησε στο X, ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους» σε αντάλλαγμα για ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

    «Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου», έγραψε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς σε επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν, η οποία αναρτήθηκε στο X. «Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, με άμεση ισχύ», ανέφερε.

    Η φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει την προσπάθειθά της να ολοκληρώσει τον κατάλογο των επιτρόπων της για τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία του διοικητικού οργάνου. Ήδη η ανακοίνωση της στελέχωσης της Κομισιόν, έχει αναβληθεί μία φορά.

    Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος βιομηχανίας και εσωτερικής αγοράς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, επιβλέποντας πολλές από τις σημαντικότερες πολιτικές, από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων έως τη ρύθμιση των Big Tech.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER MATTHYS

  • FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν
    FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, που προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

    Τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός

    Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς οδήγησαν σε ξαφνικές και μεγάλες αυξήσεις τιμών, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το άρθρο, ζητά από την ΕΕ να ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, προωθώντας την ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που παραμένει «ακατανόητο ακόμη και για τους ειδικούς».

    Επισημαίνεται ότι, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας και η ξηρασία που επηρέασαν τις χονδρικές τιμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως οι τιμές επηρεάζονται πλέον και από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

    Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, το οποίο στο παρελθόν εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες από την ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Εκτός από την Ελλάδα, απότομες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ενέργειας το καλοκαίρι αντιμετώπισαν επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με το δημοσίευμα των FT να αναφέρει ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο.

    Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα διαμόρφωσης τιμών, όπως παρουσιάστηκε στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υποβλήθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει
    Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (11/9) και μετά από τη συνάντηση θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της.

    Ωστόσο τελικά η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του σώματος στο Στρασβούργο ανέφεραν τρεις πηγές στο Politico.

    Τη Δευτέρα (9/9) η Σλοβενία πρότεινε την πρώην πρέσβη Μάρτα Κος για τη θέση του Επιτρόπου. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο και αυτός είναι ο λόγος για την καθυστέρηση.

    Αυτή η εξέλιξη θα δώσει παράλληλα στην Φον ντερ Λάιεν το χρόνο να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχήμα.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την έχουν επίσης πιέσει έντονα για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπος τους θα κατακτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που την υποστηρίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιέζουν να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές οικογένειές τους θα αποκτήσουν αρκετή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ - Οι πέντε πυλώνες δράσης
    Το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ - Οι πέντε πυλώνες δράσης

    Tην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ έλαβε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον πρόεδρο της αρμόδιας ομάδας, καθηγητή Πέτερ Στροσνάιντερ.

    Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών ενώ υπάρχουν και συστάσεις. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Συγχαίρω θερμά τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου για το σημαντικό έργο τους. Το αποτέλεσμα αυτού του στρατηγικού διαλόγου δείχνει ότι είναι δυνατό να προχωρήσουμε πέρα από μια πολωμένη συζήτηση και να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ πολύ διαφορετικών ενδιαφερομένων. Η Επιτροπή θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τις ιδέες τους. Όλοι θέλουμε τομέα τροφίμων και γεωργίας που ακμάζει σε όλη την ήπειρό μας, που ανταμείβει τους αγρότες, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική μας κληρονομιά. Με αυτήν την έκθεση, έχουμε μια πολύ γερή βάση για την ανάπτυξη του νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Όπως αναφέρει η έκθεση, η παραγωγή τροφίμων και γεωργικής παραγωγής αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας και ότι η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και γεωργίας είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να αλληλοενισχύεται, ιδίως όταν υποστηρίζεται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής.

    Οι πέντε πυλώνες δράσης

    Οι συστάσεις που περιγράφονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:

    • Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον

    Αυτό το μέρος εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.

    • Προώθηση προς βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής

    Οι συστάσεις σε αυτόν τον τομέα αφορούν την υποστήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας και συνηγορούν υπέρ της αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να επιλέγουν βιώσιμες και ισορροπημένες δίαιτες.

    • Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας

    Ενόψει των αυξανόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων διαχείρισης κρίσεων, καθώς και για την καλύτερη διατήρηση και διαχείριση γεωργικών εκτάσεων, την προώθηση της ανθεκτικής στο νερό γεωργίας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων αναπαραγωγής φυτών.

    • Οικοδομώντας έναν ελκυστικό και ποικιλόμορφο τομέα

    Η σημασία της ανανέωσης των γενεών και της ισότητας των φύλων καθώς και των ζωντανών αγροτικών περιοχών και των συστημάτων αγροδιατροφής περιγράφεται λεπτομερώς σε αυτήν την ενότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των εργαζομένων.

    • Καλύτερη πρόσβαση και χρήση της γνώσης και της καινοτομίας

    Οι συστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στη γνώση και τις δεξιότητες πρέπει να διευκολυνθεί και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.

    Η Επιτροπή χαιρετίζει το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε από τα 29 μέλη του Στρατηγικού Διαλόγου από την έναρξή του από την Οϋρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιανουάριο του 2024 και την εποικοδομητική δέσμευση που επέδειξαν σε όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί -και να εγκριθεί ομόφωνα- η τελική έκθεση.

    Η Κομισιόν τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να οικοδομηθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, ακόμη και σε περιόδους πόλωσης γύρω από τη δημόσια συζήτηση για τα αγροδιατροφικά ζητήματα.

    Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μόνιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικίλα και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης, προκειμένου να συνεχίσουν να μελετούν στρατηγικές για να καταστήσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά.

    Η έκθεση που εκπονήθηκε από τον στρατηγικό διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ, απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μάχη δίνει η Φον ντερ Λάιεν για αλλαγές στη νέα Κομισιόν - Πιέσεις να αυξηθούν οι γυναίκες
    Μάχη δίνει η Φον ντερ Λάιεν για αλλαγές στη νέα Κομισιόν - Πιέσεις να αυξηθούν οι γυναίκες

    Ασφυκτικές πιέσεις στα κράτη μέλη να αλλάξουν στάση και να προτείνουν γυναίκες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, σε μία προσπάθεια να γλυτώσει τον διαφαινόμενο εξευτελισμό μιας ομάδας αποτελούμενης στην συντριπτική της πλειοψηφία από άνδρες.

    Στην περίπτωση που δεν θα τα καταφέρει θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρό της καθώς όπως είχε δηλώσει ήθελε η εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ισομερής σε σχέση με τα δύο φύλα.

    Μία τέτοια αποτυχία θα επισκιάσει το γεγονός ότι σε τρία από τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται γυναίκες. Η ίδια είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κάγια Κάλας είναι υποψήφια επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το επιχείρημα ειδικών και πολιτικών που συμφωνούν με τη θέση της Φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico, είναι ότι η επιτροπή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στο τραπέζι.

    Ήδη το Βέλγιο τη Δευτέρα (2/9) ανακοίνωσε ότι θα στείλει γυναίκα Επίτροπο, ενώ και η Ρουμανία συμφώνησε να αλλάξει.

    Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico η Φον ντερ Λάιεν ασκεί πιέσεις σε τουλάχιστον πέντε μικρότερα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και της Μάλτας να αλλάξουν στάση και να προτείνουν γυναίκες υποψηφίους.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Μάλτας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει γνώμη προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υποχωρεί σε πιέσεις και δεν μένει σταθερός στις αποφάσεις του.

    Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της στους ηγέτες των κρατών μελών η Φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να προτείνουν δύο υποψηφίους έναν άνδρα και μία γυναίκα για τη θέση του Επιτρόπου. Μόνο μία χώρα η Βουλγαρία συμμορφώθηκε με το αίτημα.

    Ίσως επειδή όπως παραδέχονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες «πολλές από αυτές τις προτάσεις γίνονται με εθνικά κριτήρια και όχι με τα κριτήρια των Βρυξελλών».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AΠΕ-EPA/JOHANNA GERON/ POOL

  • Politico: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι επίτροποι στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν – Δείτε τον χάρτη με τα ονόματα ανά χώρα
    Politico: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι επίτροποι στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν – Δείτε τον χάρτη με τα ονόματα ανά χώρα

    Ποιοι επίτροποι μένουν, ποια νέα ονόμα ακούγονται - Ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Πριν κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα των προσώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επόμενη ομάδα των επιτρόπων.
    Κάθε χώρα λαμβάνει έναν επίτροπο. Η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η Κάγια Κάλλας, η οποία υποστηρίχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να γίνει η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, θα είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας (ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής).

    Η Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να προτείνει έναν άνδρα και μια γυναίκα, εκτός εάν ο εν ενεργεία επίτροπος παραμένει.

    Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του Politico με τα ονόματα από κάθε χώρα (μετακινείστε τον δείκτη του «ποντικού» πάνω τις χώρες):
    Ποιος θα μείνει;

    Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη, στέλνοντας πίσω το πρόσωπο που βρίσκεται στο Berlaymont, την έδρα της Επιτροπής. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου. Ο Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), για παράδειγμα, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη οριστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν συμμετέχει στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Γάλλοι και οι Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, τον Τιερί Μπρετόν και τον Μαργαρίτη Σχοινά, γράφει το Politico, αν και στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

    Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει αρχίσει να προτείνει ονόματα, ακόμη και πριν η Φον ντερ Λάιεν στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, ειδικά καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο υψηλόβαθμη σοσιαλιστής στην επόμενη Επιτροπή. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Τζέσσικα Ρόσβαλ, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία έστειλε τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Μακγκράθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα.

    Ασαφή τα πράγματα για πάνω από 12 χώρες

    Πολλά από τα στοιχεία του παζλ είναι ακόμη ασαφή, παρά το γεγονός ότι ο μύλος των φημών δουλεύει υπερωρίες στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα προτείνουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

    Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει προτείνει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Φον ντερ Λάιεν επιδιώκει μια άλλη Επιτροπή με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρξουν παρασκηνιακά παζάρια σχετικά με τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια προτού βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια βλάβη ενός υποψηφίου που μπορεί να απορριφθεί.

    Σε άλλες περιπτώσεις, πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για το χρίσμα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος τσακώνονται ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία, ο αγώνας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται εν μέσω σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.
    Ποια είναι τα μεγάλα έπαθλα για τα οποία θα παλέψετε;

    Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει να κατευθύνει τη βιομηχανική ατζέντα του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα - ενδεχομένως με την εποπτεία τομέων όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή ισχύ: το εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Αλλά και η Ιταλία ψαρεύει για αυτόν τον ρόλο. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει να κρατήσει την ακροδεξιά ηγέτιδα Τζόρτζια Μελόνι γλυκιά με μια πρωθυπουργική θέση για έναν Ιταλό από το στρατόπεδό της, ή θα την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

    Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο κορυφαίου επιπέδου, διότι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά δουλειές της Επιτροπής.

    Η θέση του Επιτρόπου Γεωργίας είναι επίσης μία που πρέπει να παρακολουθείται, δεδομένου ότι η ΕΕ διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Είναι επίσης μια θέση που αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια πολιτικά ισορροπημένη Επιτροπή. Ο Christophe Hansen του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί ως μια πρώιμη καυτή πληροφορία σε αυτόν τον τομέα, καθώς το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του για τον σημερινό Επίτροπο του Λουξεμβούργου και επικεφαλής υποψήφιο των Σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, Nicolas Schmit, να κάνει άλλη μια θητεία, σβήνοντας ενδεχομένως τις ελπίδες του Hansen.

    Η Φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει επίσης έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει κάνει πρώιμες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτή τη θέση.

    Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός επιτρόπου Αμυνας, η οποία προκάλεσε κάποιο πρώιμο ενθουσιασμό μέχρι που οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο λίγη δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, μέχρι που υπολόγισε τον εαυτό του. Η Πολωνία αναφέρεται μερικές φορές επίσης ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει ακανθώδη προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους Πολωνούς αγρότες να μην είναι και τόσο ενθουσιασμένοι με την ένταξη του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

    Ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο;

    Αυτό εξαρτάται από την Φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να λάβει υπόψη της την ισορροπία μεταξύ των φύλων, την ισορροπία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία. Οι ηγέτες θα παζαρέψουν (και το έχουν ήδη κάνει, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στη Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) για τα χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Θα είναι πρόκληση να βρεθούν αρκετές γυναίκες, οπότε οι χώρες που θα προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα στείλουν έναν άνδρα. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επίσης καταστήσει σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, ιδανικά με προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες τους.

    Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

    Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να συνθέτει όλα τα κομμάτια του παζλ. Η Φον ντερ Λάιεν, επίσης, από τους ηγέτες να στείλουν έναν υποψήφιο από κάθε φύλο.

    Παράλληλα, προετοιμάζεται η κατ' οίκον εργασία για τους επόμενους επιτρόπους. Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της στο Κοινοβούλιο - ουσιαστικά, το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια - θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα αποσταλούν στους νέους επιτρόπους, καθορίζοντας τι θα αναμένεται από αυτούς.

    Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά της Φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους, και του αρέσει να επιδεικνύει τη δύναμή του δίνοντας σε μερικούς τους αντίχειρες προς τα κάτω. Εάν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Το 2019, οι πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων απορρίφθηκαν.

    Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει συγκροτηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ JULIEN WARNAND/ POOL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο