Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 08:05

Ώρα αποφάσεων στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση - Διχασμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αύριο Παρασκευή, εν μέσω ανοικτού εκβιασμού του Πούτιν προς τη Δύση, για πάγωμα όλων των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσουν οικονομικό και πολιτικό όλεθρο σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος εκβιάζει τη Δύση για πάγωμα όλων των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας, η ΕΕ προετοιμάζει πλαφόν στις τιμές του ενεργειακού φυσικού αερίου.

Η Citi Group προβλέπει δυσοίωνα ότι «Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Εντ Μορς παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc. εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζήτησε χθες Τετάρτη μια ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, με τα ενδεχόμενα να περιλαμβάνουν ακόμα και την κοινή αγορά.

Οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να βρουν τρόπους να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες προκαλούν πολιτικό και οικονομικό όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την πρόταση περί εισαγωγής πλαφόν ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Σολτς δήλωσε την Τετάρτη πως θεωρεί ζωτικής σημασίας μια παρέμβαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ενεργειακού κόστους.

«Τώρα φροντίζουμε να συζητήσουμε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο του θέματος», είπε ο καγκελάριος στους βουλευτές στην Bundestag, σύμφωνα με το Politico.

Αναλυτές: Μαραθώνιος ο υβριδικός πόλεμος Δύσης - Ρωσία

Ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα είναι Μαραθώνιος, και όλα θα κριθούν στις αντοχές, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των λαών. Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg για την ακρίβεια στην Ευρώπη, τόνισαν ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος για τις τιμές στην ενέργεια, άρα και στο σύνολο της αγοράς και της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά ότι το ράλι, η ανασφάλεια και το υψηλό κόστος θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι και το 2025, οπότε προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση, εφόσον πάντα δεν προκύψει κάποια νέα κρίση ή επιδείνωση της παρούσας κατάστασης.

«Η Ευρώπη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα. Τα κράτη ενδέχεται να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι στον βαθμό που κατάφεραν φέτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Niek Den Hollander, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής Uniper.

«Κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2027 είναι που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να υποχωρούν στα επίπεδα των αρχών του 2021», προέβλεψε ο Ed Morse, επικεφαλής έρευνας προϊόντων στην Citigroup, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εξαγωγής LNG «δεν αυξάνεται μέσα σε μία νύχτα».

«Δεδομένης της εξάρτησης που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια, θα προκληθεί καταστροφή στη ζήτηση. Ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει. Θα οδηγούμε το αυτοκίνητό μας σπανιότερα, θα ανοίγουμε τη θέρμανση πιο αραιά, θα ανοίγουμε τα φώτα πιο σπάνια και θα πρέπει να ζούμε με μία περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της Tellurian.

«Θα επιστρέψουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της νορβηγικής Equinor.

Ευρωπαϊκός διχασμός για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Politico, πολλά κράτη της ΕΕ είναι υπέρ της παρέμβασης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, οι απόψεις παραμένουν διχασμένες σε άλλες προτάσεις, όπως ο καθορισμός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αν και η Γερμανία λαμβάνει τώρα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξακολουθεί να ανησυχεί μήπως η διακοπή του αερίου θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις σε όλο το μπλοκ. «Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Άλλοι έδειχναν αμέτοχοι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει τη Δευτέρα ότι «αν η Επιτροπή αποφασίσει να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που αγοράζεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο».

Η Βαρσοβία προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θα προτείνει τον περιορισμό της τιμής όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης στο Politico.

Υπάρχει επίσης επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και οι απόψεις αρχίζουν να αλλάζουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι το μπλοκ χρειάζεται «μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ανησυχία, ωστόσο, είναι πως ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για προμήθειες, ειδικά σε βιομηχανικούς καταναλωτές.

Πολλές χώρες-μέλη έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα με αντάλλαγμα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Βερολίνο.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν εισαγάγει σαρωτικά σχέδια εξοικονόμησης ενεργειακής ζήτησης που περιλαμβάνουν όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις. Ορισμένοι σχεδιάζουν απροσδόκητους φόρους στα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν στους καταναλωτές.

Την Παρασκευή η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες αύριο Παρασκευή, αλλά δεν είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια συμφωνία.

Η Τσεχία θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση.

Οι Τσέχοι, που ασκούν επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, έχουν συντάξει έναν κατάλογο προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες» (Ρωσία), προσωρινή αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, περιορισμού εσόδων από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αξιολόγηση του αντίκτυπου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικελα είπε ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν δύο προτάσεις: Αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και καθορισμός μέγιστης τιμής για ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγεται από φυσικό αέριο, όπως πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, δεν έχει προταθεί ακόμη νομοθεσία και η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής θα αφορά περισσότερο τη συζήτηση εθνικών απόψεων, με επίσημες συνομιλίες να πραγματοποιούνται στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας τον Οκτώβριο. Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής υπονόησε ότι μια επίσημη πρόταση θα έρθει μόνο μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς - Τρας για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς πραγματοποίησε χθες η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, κατά την οποία συζήτησαν για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της ενεργειακής ανθεκτικότητας και ανεξαρτησίας. Η πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ευρώπη, καθώς και η προστασία των χωρών που κατέστησαν ευάλωτες από τον οικονομικό εκβιασμό της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Σολτς: Πληρώνουμε το φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από το πραγματικό κόστος εισαγωγής του LNG

Σήμερα η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ πληρώνουν το φυσικό αέριο σε τιμές πολύ υψηλότερες από το πραγματικό κόστος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω των θαλάσσιων δρόμων, τόνισε ο Σολτς στην ομιλία του.

Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες -που είχαν αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έχοντας φθηνότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια- έπρεπε να καλύψουν το κενό κάνοντας βραχυπρόθεσμες αγορές την τελευταία στιγμή από την παγκόσμια αγορά. Οι τιμές για αυτές τις αγορές είναι πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο στους τοπικούς εμπορικούς κόμβους της ΕΕ, εν μέρει λόγω του σοκ της απώλειας τόσο μεγάλου όγκου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πετύχουμε είναι… ότι να πληρώνουμε μόνο την τιμή της παγκόσμιας αγοράς και ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές που απαιτούνται επί του παρόντος», είπε ο καγκελάριος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ μπορεί να ρίξει τις τιμές

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιδιώξει να μειώσει τις τιμές συγκεντρώνοντας την αγοραστική της δύναμη σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, αντί κάθε χώρα της ΕΕ και οι αντίστοιχοι προμηθευτές ενέργειας να υποβάλλουν ξεχωριστές προσφορές για συμβόλαια και να έρχονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου μέσω της καλής και δομημένης αγοραστικής συμπεριφοράς», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επεδίωκε να καταστήσει δυνατές τις «κοινές αγορές» φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επιτροπή δημιούργησε ήδη μια εθελοντική πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου τον Απρίλιο, αλλά από τις αρχές Αυγούστου δεν είχε ολοκληρωθεί καμία αγορά. Η Γερμανία ήταν δύσπιστη σχετικά με την ιδέα όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά.

Μετά τις 14 Σεπτεμβρίου οι επίσιμες προτάσεις της Κομισιόν

Ως μέρος μιας σειράς προτάσεων που θα συζητηθούν στο Ενεργειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, η Επιτροπή ζήτησε επίσης να οριστεί μια νέα τιμή αναφοράς φυσικού αερίου που αντανακλά το κόστος του LNG στην παγκόσμια αγορά. Αυτό θα βοηθούσε να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται από διακοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Χθες το απόγευμα της Τετάρτης, οι πρεσβευτές της ΕΕ πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση για τις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ νωρίτερα εμπειρογνώμονες από τα εθνικά υπουργεία Ενέργειας ενημερώθηκαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες σε ξεχωριστή συνάντηση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η επίσημη πρόταση της ΕΕ θα έρθει μόνο μετά την ομιλία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Θα συζητήσουμε το πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου με τους φίλους μας στην Ευρώπη και με όλους εδώ στη Γερμανία, γιατί αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι -οι τιμές για τα ενεργειακά αποθέματα πρέπει να μειωθούν και οι πολίτες πρέπει να σε θέση να πληρώσουν τις τιμές. Και αυτό θα κάνουμε», κατέληξε ο Σολτς.

«Καμπανάκι» από Τζεντιλόνι: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε ότι ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

«Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε.

Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου τις προβλέψεις της για αύξηση 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 1,4% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις (2,7% και 2,3% αντίστοιχα).

Ο Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας το 9,1%.

Ο επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη PMI που έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη», επέμεινε.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.

Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τα ποσοστά ανάπτυξης για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο σε 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

«Οι αγορές εργασίας έχουν πολύ καλή επίδοση. Τα επίπεδα απασχόλησης στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο (+0,4%). Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω και τον Ιούλιο καταγράφηκε σε ένα ιστορικό χαμηλό 6%», είπε ο Τζεντιλόνι.

«Και οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετριάζονται, με τη συμφόρηση στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Κίνα να έχει μειωθεί σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φθάσει την κορύφωσή του», είπε.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:19

Σχετικά Άρθρα

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα
    LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

    Το πρόστιμο στην Linkedin επέβαλε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Πρόστιμο ύψους 310 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην LinkedIn για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων, όπως αναφέρει το Associated Press.

    Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Commission DPC- επέπληξε τον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft λόγω ανησυχιών σχετικά με τη «νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια» της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Οι παραβιάσεις της Linkedin

    Ο εποπτικός φορέας είναι η εθνική ανεξάρτητη αρχή που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων στην ΕΕ να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Η DPC είναι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και έχει επίσης λειτουργίες και εξουσίες που σχετίζονται με άλλα σημαντικά ρυθμιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων (2011) και της Οδηγίας της ΕΕ, γνωστής ως Οδηγία επιβολής του νόμου.

    Είναι ο κύριος ρυθμιστικός φορέας προστασίας του LinkedIn στην ΕΕ των 27 χωρών, επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Ο εποπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι η LinkedIn δεν είχε νόμιμη βάση για τη συλλογή δεδομένων ώστε να μπορεί να στοχεύει χρήστες με διαδικτυακές διαφημίσεις, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που είναι γνωστοί ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων ή GDPR. Διέταξε το LinkedIn να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

    Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων «χωρίς κατάλληλη νομική βάση αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση» του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στην ΕΕ, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής επίτροπος Graham Doyle.

    Η LinkedIn από την πλευρά του υποστήριξε ότι ενώ πιστεύει ότι «συμμορφώνεται» με τους κανόνες, εργάζεται ωστόσο για να διασφαλίσει ότι οι «διαφημιστικές πρακτικές» του πληρούν τις απαιτήσεις.

    Η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναμένεται να χρεωθεί με περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια για πιθανό πρόστιμο από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για το LinkedIn.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • ΕΕ: Όλο και πιο δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη
    ΕΕ: Όλο και πιο δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη

    Σχεδόν ένας μουσουλμάνος στους δύο είπε τώρα ότι αντιμετωπίζει ρατσισμό στην καθημερινή ζωή του, σε σύγκριση με 39% το 2016

    Οι μισοί από τους μουσουλμάνους που ζουν μέσα στην ΕΕ λένε πως υφίστανται καθημερινά διακρίσεις, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μια κατάσταση που είχε επιδεινωθεί πριν ακόμη από την «κορύφωση του μίσους» που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δείχνουν ότι είναι «όλο και πιο δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος μέσα στην ΕΕ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Νικόλ Ρομέν.
    Από τα 9.600 πρόσωπα που ερωτήθηκαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2021 ως τον Οκτώβριο 2022 σε 13 χώρες της ΕΕ, σχεδόν ένας μουσουλμάνος στους δύο είπε ότι αντιμετωπίζει ρατσισμό στην καθημερινή ζωή του, σε σύγκριση με 39% το 2016, όταν είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη μελέτη. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι μελέτες δείχνουν «μια κορύφωση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων», που τροφοδοτείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, προσθέτει η Ρομέν. Τον Ιούλιο, ο οργανισμός αυτός της ΕΕ που έχει την έδρα του στη Βιέννη, είχε δημοσιοποιήσει μια μελέτη για την «ανερχόμενη πλημμυρίδα του αντισημιτισμού».

    Η Αυστρία (71%) και η Γερμανία (68%) είναι οι δύο χώρες στις οποίες διαμαρτύρονται περισσότερο ότι είναι θύματα ρατσισμού. Η Γαλλία βρίσκεται στο 39%, ενώ η Ισπανία και η Σουηδία έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στην αναζήτηση στέγης, η έρευνα κάνει λόγο για μια «κάθετη άνοδο» των διακρίσεων, με τις γυναίκες που φορούν ενδύματα με βάση τη θρησκεία τους να είναι πιο εκτεθειμένες απ' ό,τι αυτές που δεν τα φορούν, όπως και από τους άνδρες.
    Σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη, «οι μουσουλμάνοι γίνονται στόχοι όχι μόνο εξαιτίας της θρησκείας τους, αλλά επίσης για το χρώμα του δέρματός τους και για την εθνοτική ή μεταναστευτική προέλευσή τους». «Σχεδόν οι μισοί πιστεύουν πως η τελευταία σύλληψή τους οφειλόταν στο φυλετικό προφίλ τους» και ήταν παράνομη, ενώ είναι «τρεις φορές πιθανότερο απ' ό,τι ο γενικός πληθυσμός να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο».

    Μπροστά σ' αυτά τα «ανησυχητικά» συμπεράσματα, ο FRA συνιστά στην ΕΕ να επικεντρώσει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων, ο οποίος «επιδεινώνεται», σύμφωνα με την πρόεδρο του οργανισμού Σίρπα Ραούτιο, «από μια ρητορική απανθρωποίησης την οποία παρατηρούμε σε όλη την ήπειρο».

    Οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη σε μέγεθος θρησκευτική ομάδα της ΕΕ και 26 εκατομμύρια ζουν στο έδαφός της, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Pew Research Center, που χρονολογούνται από το 2016, δηλαδή αποτελούν το 5% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι κατοικούν στη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Ο αριθμός αυτός «έχει αυξηθεί σημαντικά αυτά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των προσώπων που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Η πρώτη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είχε συνοδευθεί από τη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της θέσης του συντονιστή της μάχης εναντίον του μίσους κατά των μουσουλμάνων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ABEDIN TAHERKENAREH
  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο