Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 19:15

Μπάιντεν σε Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών: «Μην το κάνεις... μη... μη... Θα υπάρξουν συνέπειες»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κοφτός στην απάντησή του ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε, σχετικά με πιθανή χρήση πυρηνικών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 600 εκατομμρίων δολαρίων για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό να διατηρήσει τη δυναμική του απέναντι στη Ρωσία. Σε συνέντευξη που έδωσε για την εκπομπή "60 Minutes" του CBS και θα προβληθεί την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης - και τους κινδύνους που μπορεί αυτές να επιφέρουν.
«Καθώς η Ουκρανία πετυχαίνει στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται σε δύσκολη θέση και στριμώχνεται στη γωνία», είπε ο δημοσιόγραφος στον Μπάιντεν. «Και αναρωτιέμαι, κ. Πρόεδρε, τι θα του λέγατε αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα» συνέχισε. «Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο κ. Μπάιντεν. Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ο Πούτιν ξεπερνούσε αυτή την κόκκινη γραμμή, ο πρόεδρος δεν απάντησε με λεπτομέρειες. «Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν πρόκειται να σας πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Θα γίνουν περισσότερο παρίας στον κόσμο από ό,τι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεών του θα καθοριστεί η αντίδραση που θα υπάρξει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 15:27

Σχετικά Άρθρα

  • Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
    Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα

    «(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση για τη δήλωση Πούτιν:

    Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

    Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

    «Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις
    Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως για να αποτραπεί η εφαρμογή του ριζοσπαστικού δεξιού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να τον κλείσουμε μέσα»

    «Πολιτικά να τον κλείσουμε μέσα», έσπευσε αμέσως να διορθώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επευφημούμενος από παρόντες σε γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου του και υποψήφιας του κόμματός του για την προεδρία, της Κάμαλας Χάρις, στο Νιου Χάμσιρ.

    Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει φανεί εξαιρετικά διακριτικός όσον αφορά τις διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και υποψηφίου για νέα θητεία την 5η Νοεμβρίου.

    Όταν ο κ. Τραμπ αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο μεγιστάνας απαιτούσε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του και να φυλακιστεί, με οπαδούς του να κραυγάζουν «κλείστε τη μέσα!» — την εποχή, είχε γίνει λόγος για ρήξη με τα αμερικανικά πολιτικά ήθη.

    «Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την αλήθεια»

    Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα.

    «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις παραδέχθηκε την αλήθεια: το σχέδιο του κι αυτό της Κάμαλας (σ.σ. Χάρις) ήταν πάντα ο πολιτικός διωγμός του αντιπάλου τους, του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, διότι δεν μπορούν να τον νικήσουν» καθαρά, υποστήριξε η Κάρολαϊν Λίβιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου.
    «Κλείστε τον μέσα!»

    Σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυρίας Χάρις, οπαδοί της φώναξαν «κλείστε τον μέσα!». Όμως η αντιπρόεδρος δεν άργησε να αντιδράσει: «Για μισό λεπτό», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στις αρχές του τρέχοντα μήνα. Προτού συμπληρώσει:

    «Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς ας ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο, σύμφωνοι;».

    Ενώ πλέον δεν απομένουν ούτε δυο εβδομάδες ως τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντα να προοιωνίζονται εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Κάμαλα Χάρις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»
    Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»

    «Ο Μπάιντεν αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα ήταν «μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις» που έχει λάβει ένας πρόεδρος.

    «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μία απόφαση για την οποία νομίζω ότι η ιστορία θα δείξει ότι ήταν μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει ένας πρόεδρος, με την οποία, αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Λας Βέγκας, που χρηματοδότησε το ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

    «Τώρα διακυβεύονται πολλά»

    Οι δηλώσεις της μεταγλωττίστηκαν στα ισπανικά από το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο. «Πιστεύω ότι τώρα διακυβεύονται πολλά και ειδικότερα, όπως θα πουν μερικοί, οι ιστορικοί τα έχουν χαρακτηρίσει πρωτόγνωρα».

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ - EPA / SHAWN THEW
  • Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»
    Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»

    Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τον Λίβανο οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επέμβαση του Ισρ για την εξόντωση της Χεζμπολάχ να μην έχει τα αποτελέσματα της Γάζας.

    «Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

    Το Channel 12 News μετέδωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    «Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

    Συνεχίστηκαν τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, σημειώθηκε χθες αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

    Πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα θύματα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

    IDF: «Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε χθες πως τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα με στόχο «εργοστάσιο αυτοκινήτων»

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, εξαπολύοντας τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Χομς, την επομένη ενός πλήγματος στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Στόχος της επίθεσης ήταν «εργοστάσιο αυτοκινήτων» στην πόλη Χασία, σύμφωνα με το SANA, που κάνει λόγο για «μεγάλη πυρκαγιά» και σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι καταστράφηκαν «οχήματα με ιατρικές προμήθειες».

    Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα της Γάζας, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM POOL

  • Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν
    Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν

    Τηλεφωνική επικοινωνία περίπου μίας ώρας είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου σχετικά με το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

    «Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην κλήση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία.

    Η Χάρις συμμετείχε συχνά σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συνομιλίας τους στις 21 Αυγούστου.

    Η κλήση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Καμάλα Χάρις υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν επιρροή στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ. Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν «στενό σύμμαχο» τον Νετανιάχου.

    Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης κλιμακώνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική εκεχειρία με στόχο την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα.

    Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, ρεπορτάζ του οποίου επικαλείται το Times of Israel, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

    Επίσης, σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της δεδηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
    Τροποποίηση της θέσης της Χεζμπολάχ για εκεχειρία

    Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

    Προειδοποιήσεις Ιράν στα κράτη του Κόλπου

    Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» εάν επιτραπεί από τα αραβικά κράτη η χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών βάσεων τους εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση.

    «Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα του Περσικού Κόλπου κατά της Τεχεράνης, είτε μέσω της χρήσης του εναέριου χώρου είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων, θα θεωρηθεί από την Τεχεράνη ως ενέργεια ολόκληρης της ομάδας και η Τεχεράνη θα απαντήσει αναλόγως», είπε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM / POOL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch