Κόσμος

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τον Ακάρ: Η Ελλάδα ξεκάθαρο παράδειγμα κακής γειτονίας

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τον Ακάρ: Η Ελλάδα ξεκάθαρο παράδειγμα κακής γειτονίας

Σε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυξάνει την ένταση και κάνοντας λόγο για «παράδειγμα κακής γειτονίας». Πιστός στην πολιτική όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που χάραξε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί» και υποστήριξε ότι κρύβεται πίσω από τους εταίρους της.

Μάλιστα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους είπε πως η Αθήνα «με θράσος κατηγορεί την Τουρκία».

«H Ελλάδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της κακής γειτονίας. Δυστυχώς συνεχίζουν με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική και συνεχίζει επίσης την επεκτατική και επιθετική πολιτική. Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση, με θράσος κατηγορεί την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους άλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Για πολλοστή φορά, επανέφερε το θέμα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη χώρα μας «κακομαθημένο παιδί».

«Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια. Να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Επεκτάθηκε τρεις φορές σε επτά στάδια από την ημέρα ίδρυσής της, μπήκε κάτω από τη μύτη μας, κατηγορώντας την Τουρκία για επεκτατισμό και μιλάει με μεγάλη αλαζονεία για 'Νεο-Οθωμανική πολιτική', δημιουργούν πλασματικές συμμαχίες και παραχωρεί τα εδάφη της, και μετά κρύβεται πίσω από τους άλλους και επιχειρεί να μας δείξει πυγμή, αφαιρεί τα δικαιώματά της “τουρκικής μειονότητας” τους και αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να τους εκφοβίσει με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, διαπράττοντας συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας».

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Η Τουρκία, μετά και τη διπλωματική ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στήνει συστηματικά σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που έχει ως βασικό θέμα στο «μενού» την Ελλάδα.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας».

Ακόμη, το Συμβούλιο θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν αναφορές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αλλά και «στις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον».

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Η Άγκυρα, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου θεωρεί ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.

Οι επιπτώσεις του πολέμου, η συνέχεια της συμφωνίας για τον επισιτιστικό διάδρομο και οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός θα επανεξεταστούν στην αυριανή συνεδρίαση του MGK.

Υπενθυμίζεται, πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας (ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής) για την εξέταση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και για τον συντονισμό αυτών των πολιτικών.

Αποτελείται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που προεδρεύει της συνεδρίασης, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους διοικητές του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Εάν η ημερήσια διάταξη κρίνει απαραίτητο, αρμόδιοι υπουργοί και άτομα μπορούν επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να παράσχουν πληροφορίες και να σχολιάσουν τα επιλεγμένα θέματα. Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου, προεδρεύει ο αντιπρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Φουάτ Οκτάϊ.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδριάζει κάθε 2 μήνες.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup