Κόσμος

Ουκρανία: Ζελένσκι-Πούτιν αποκλείουν συνομιλίες μεταξύ τους - Περιμένουν έναν άλλο πρόεδρο

Ουκρανία: Ζελένσκι-Πούτιν αποκλείουν συνομιλίες μεταξύ τους - Περιμένουν έναν άλλο πρόεδρο

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα με το οποίο κηρύσσει επισήμως την προοπτική οποιασδήποτε ουκρανικής συνομιλίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «αδύνατη»

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται, τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούιτν, αποκλείουν τις μεταξύ τους συνομιλίες, αφού αμφότεροι περιμένουν να μιλήσουν με έναν… άλλον πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα με το οποίο κηρύσσει επισήμως την προοπτική οποιασδήποτε ουκρανικής συνομιλίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «αδύνατη».

Το διάταγμα επισημοποιεί τα σχόλια που έκανε ο Ζελένσκι την Παρασκευή, αφού ο Ρώσος πρόεδρος ανακήρυξε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως μέρος της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι την Παρασκευή.

Η πρώτη ρήτρα του διατάγματος, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει «(Η Ουκρανία αποφάσισε) να δηλώσει την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το διάταγμα αναφέρει ακόμη την ανάγκη έγκρισης της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε ταχεία βάση. Το διάταγμα αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου στις 4 Οκτωβρίου, αν και έχει ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, αφού μετά τη δημοσιοποίηση του διατάγματος, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε στην είδηση ότι η Ουκρανία δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν ως εξής:

«Τώρα θα περιμένουμε είτε μια αλλαγή στη θέση του τρέχοντος προέδρου είτε θα περιμένουμε έναν μελλοντικό Ουκρανό πρόεδρο που θα αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού».

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση μεταξύ των γειτόνων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Αλλά «χρειάζονται δύο μέρη για να διαπραγματευτούν», σημείωσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν «πιθανόν» να υπογράψει νόμο για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ήταν ανέκαθεν ανοικτή στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμμετέχει σε ασκήσεις της Δύσης στην «πυρηνική ρητορική», όπως τις χαρακτήρισε.

Ο Λουκασένκο κατηγορεί την Ουκρανία για προκλήσεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την γείτονα Ουκρανία, ότι στέλνει 15.000 στρατό στην περιοχή των συνόρων για να κατασκευάσει οχυρωματικά έργα και να προβεί σε αναγνωρίσεις, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές «προκλήσεις».

Ο Λουκασένκο επέτρεψε στην στενή σύμμαχό του Ρωσία τον Φεβρουάριο να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως ενδιάμεσο σταθμό εκκίνησης για την εισβολή της στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά ο ίδιος είπε ότι η Λευκορωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και ότι οι δυνάμεις της δεν εμπλέκονται σ αυτήν.

Σε δηλώσεις που μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA, ο Λουκασένκο είπε πως η ουκρανική στρατιωτική μονάδα που έφθασε στην μεθόριο απέκλεισε τους δρόμους και εγκαθιστά σημεία ελέγχου και θέσεις βολής.

«Με μια λέξη, όχι μόνο οχυρώθηκε, αλλά έχτισε ένα τείχος. Διεξάγει συνεχώς οπτική, ραδιοηλεκτρονική και ραδιοτεχνική αναγνώριση του εδάφους, των στρατευμάτων και των αντικειμένων μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Συχνά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους παραβιάζουν την γραμμή των κρατικών συνόρων. Και την ίδια στιγμή ανησυχούν και ανησυχούν λέγοντας: "Ω, μην αφήσετε τη Λευκορωσία να μπει στον πόλεμο". Και υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις στα σύνορα», είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου.

Ο Λουκασένκο δήλωσε πως η χώρα του ενεπλάκη στην σύγκρουση μόνο για να αποτρέψει την επέκτασή της στην Λευκορωσία και «να αποτρέψει μια επίθεση στη Λευκορωσία με την πρόφαση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από την Πολωνία, την Λιθουανία και τη Λετονία».

«Όπως έχω πει, κανείς δεν θα πυροβολήσει τους Ρώσους πισώπλατα από το έδαφος της Λευκορωσίας» είπε ο Λουκασένκο.

Οι τρεις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας είναι όλες μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθάει την Ουκρανία να αμυνθεί κατά της Ρωσίας με όπλα και πληροφορίες, αλλά δηλώνει ότι δεν συμμετέχει άμεσα στην σύγκρουση.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις