Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 07:12

Ζελένσκι: Ο Πούτιν προετοιμάζει τους Ρώσους για πυρηνικά, αλλά δεν είναι έτοιμος να το κάνει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν την κοινωνία τους» για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο.

«Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC o Ζελένσκι. «Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε γι' αυτό», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι παρότρυνε πλήγματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι μια προηγούμενη δήλωσή του είχε μεταφραστεί λάθος.

Η συνέντευξη του Ζελένσκι έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Χρειάζεται δράση

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται δράση τώρα, καθώς οι απειλές της Ρωσίας αποτελούν «κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη». Η Μόσχα, όπως ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, έχει «κάνει ήδη ένα βήμα» καταλαμβάνοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να μετατρέψει σε ρωσική ιδιοκτησία.

«Ο κόσμος μπορεί να σταματήσει τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Ο κόσμος μπορεί να εφαρμόσει το πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, ανακτώντας πόλεις και χωριά ακόμη και σε περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας.

«Το μόνο που φοβάται ο Πούτιν δεν είναι ένα πυρηνικό χτύπημα. Φοβάται την κοινωνία του, τον λαό του. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να τον αντικαταστήσει, να του αφαιρέσει τη δύναμη και να την δώσει σε άλλο πρόσωπο», τόνισε ο Ζελένσκι.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 07:17

Σχετικά Άρθρα

  • Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους
    Παραδοχή Ζελένσκι: Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους Κρουζ - Τόμαχοκ για να πολεμήσω τους Ρώσους

    Δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

    Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.

    «Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.

    Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.

    Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

    Οι πύραυλοι Κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO

  • Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
    Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν επιτραπεί στην Ουκρανία να μας πλήξει με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «ένα φάσμα απαντήσεων», αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετείται σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα

    «(Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων», δήλωσε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Telegram του Ζαρούμπιν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση για τη δήλωση Πούτιν:

    Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

    Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχουν, φοβούμενες κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

    Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και πάλι ότι, αν οι Δυτικοί επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

    «Αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε τονίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει
    Βολές Τραμπ σε Ζελέσνκι: Είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει

    «Πλασιέ» χαρακτηρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

    Διατυπώνοντας ενστάσεις για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας στον YouTuber Πάτρικ Πετ-Ντέιβιντ επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι πως «δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήσει αυτόν τον πόλεμο να ξεκινήσει».

    «Θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους πλασιέ που έχω δει ποτέ. Κάθε φορά που έρχεται, του δίνουμε 100 δισεκ. δολάρια – ποιος άλλος πήρε τόσα χρήματα στην ιστορία; Αυτό δεν έχει προηγούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Διευκρίνισε, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, αφού αισθάνεται «πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι-Ντι Βανς, έχει ταχθεί ενάντια στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

    Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει τον πόλεμο πριν τις 20 Ιανουαρίου

    Ο υποψήφιος πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι εάν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ ο πόλεμος αυτός δεν θα ξεσπούσε. «Ο πόλεμος δεν ξέσπασε στα τέσσερα χρόνια που ήταν στον Λευκό Οίκο και «δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ». Διαβεβαίωσε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα μπορέσει να τερματίσει τις εχθροπραξίες πριν από την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, με στρατιωτική βοήθεια εκτιμώμενης αξίας 50 δισεκ. δολαρίων – αρκετά μικρότερη βέβαια σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηρίξουν το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας
    Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηρίξουν το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

    Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να μάχεται απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας ακόμη κι αν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν το "σχέδιο νίκης" του.

    Ο Ζελένσκι, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να προωθήσει το σχέδιό του στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε πως το Κίεβο θα συνεχίσει επίσης τις προετοιμασίες για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.

    Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι αξιωματικοί από τη Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί ήδη σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος.

    Είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει συνολικά 10.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι
    Παραδοχή Βρετανίας: Η Ουκρανία στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο - Διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ στο σχέδιο Ζελένσκι

    «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν πείθει τη Δύση με το «σχέδιο νίκης»

    Καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να πείσει τη Δύση για το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο μέχρι τώρα αξιολογείται ως μη ρεαλιστικό, η κατάσταση στα πεδία των μαχών φαίνεται πως έχει πάρει δραματική τροπή για την Ουκρανία. Βρετανικές πηγές παραδέχονται με διαρροές πως το Κίεβο βρίσκεται στο χείλος της οριστικής ήττας.

    Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Daily Express, ανέφερε ότι «η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα να χάσει τον πόλεμο». «Είναι πολύ σοβαρό», πρόσθεσε.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και στο Κούρσκ, όπου οι Ρώσοι ανακτούν σταδιακά τα εδάφη που κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, προκαλεί φόβους για καταστροφή της Ουκρανίας

    Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. «Κάτι είναι στα σκαριά», είπε το βράδυ της Τετάρτης στην Μπρατισλάβα.

    Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για Σύνοδο ΝΑΤΟ και ΕΕ

    Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης».

    Το εν λόγω σχέδιο έχει παρουσιαστεί ήδη στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα διαρροές το χαρακτήριζαν ως μια λίστα «ευσεβών πόθων» χωρίς ρεαλιστική βάση σε αρκετά του σημεία.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ανέδειξε τους πέντε βασικούς άξονες του σχεδίου, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και ενεργή συμμετοχή της Συμμαχίας ώστε η χώρα να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

    Με δυτικό εξοπλισμό, βάσει του σχεδίου, η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη – αντίστοιχη με το Ισραήλ – ώστε να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής έναντι της Ρωσίας. Επιπλέον προβλέπει την άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

    Το διπλωματικό «άκυρο» από ΝΑΤΟ και η αντίδραση της Μόσχας

    Σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, η Μόσχα περιορίστηκε στο να καλέσει τον ουκρανό πρόεδρο «να συνέλθει» και «να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής του». «Θα πρέπει να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου του Β. Ζελένσκι.

    Το σχέδιο ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και πρόσθεσε πως τα όσα παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

    Ενδεικτικό του κλίματος στη Δύση για το σχέδιο του Ζελένσκι είναι πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την δημόσια παρουσίασή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο στο κοινοβούλιο της έσπευσε να πάρει αποστάσεις… με «διπλωματικό» τρόπο. Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να πει εάν στηρίζει το σχέδιο στο σύνολό του, καθώς «αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEI ILNITSKY
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς