Υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά UAVs σήμερα, ανακοίνωσε ο Κύριλλος Τιμοσένκο, υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Νέα επίθεση με drones - καμικάζι εναντίον υποδομών κρίσιμης σημασίας», ανέφερε ο κ. Τιμοσένκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Η Ουκρανία καταγγέλλει επιθέσεις με ιρανικής κατασκευής UAVs τύπου Σαχίντ-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Νωρίτερα, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως βομβαρδίστηκε οικισμός, προσθέτοντας πως «σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», χωρίς να δώσει ούτε αυτή περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε, ή πού ακριβώς.
Πυρά από ΗΠΑ κατά Ρωσίας
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών των «παράνομων προσαρτήσεων» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα,.
«143 έθνη τάχθηκαν στο πλευρό της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπερθεμάτισε τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ του (σ.σ. καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ», και εξέφρασε «την κατηγορηματική αντίθεσή της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».
«Η βίαιη περιφρόνηση των εθνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η «διεθνής ενότητα» είναι «ξεκάθαρη» ως προς το ζήτημα αυτό.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καταδίκασε» τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στις οποίες προχώρησε η Ρωσία εγκρίνοντας χθες βράδυ σχετικό ψήφισμα με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.
Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT