Ο εγκλεισμός στο σπίτι για εκατομμύρια ανθρώπους δεν έγινε αφορμή να αποκτήσουν τα ζευγάρια παιδιά, δείχνει έρευνα σε 24 χώρες, όχι όμως και την Ελλάδα
Η επιβολή μέτρων για τον κορωνοϊό την άνοιξη του 2020, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έμειναν αναγκαστικά στα σπίτια τους, δεν έφερε αύξηση των γεννήσεων στην ήπειρο, τονίζουν οι επιστήμονες.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction αφορά 24 χώρες, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές η Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2021, εννέα με δέκα μήνες από την έναρξη ισχύος των μέτρων, οι γεννήσεις στην Ευρώπη ήταν 14% λιγότερες από άλλες χρονιές.
Η πτώση φαίνεται ότι οφείλεται στα μέτρα.
O φόβος των ζευγαριών για την κοινωνική και υγειονομική κρίση τα αποθάρρυνε από την απόκτηση παιδιού, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας. Έμμεση επίπτωση είχαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.
Τη μεγαλύτερη πτώση στις γεννήσεις είχαν η Λιθουανία και η Ρουμανία με 28% και 23%, αντίστοιχα. Στη Γαλλία και την Ιταλία η πτώση ήταν 14% και 23%, αναφέρει το BBC. Φυσιολογικά ήταν τα επίπεδα γεννήσεων, σε σχέση με άλλες χρονιές, στη Σουηδία, η οποία δεν επέβαλε μέτρα εγκλεισμού.
Τον Μάρτιο του 2021, ένα χρόνο από τα πρώτα μέτρα, οι γεννήσεις γύρισαν στα επίπεδα πριν από τη πανδημία, κάτι που αντιστοιχεί στην (πρώτη) άρση των μέτρων το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο δεν καλύφθηκε η διαφορά των προηγούμενων μηνών.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα «ίσως οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη δημογραφία και ειδικά στη δυτική Ευρώπη» με τον γηράσκοντα πληθυσμό.
Πηγή: Protothema.gr