Κόσμος

Για ποιο λόγο κάποιοι κολλάνε δυσκολότερα κορονοϊό; Το «υπεργονίδιο» που ίσως δώσει τις απαντήσεις

Για ποιο λόγο κάποιοι κολλάνε δυσκολότερα κορονοϊό; Το «υπεργονίδιο» που ίσως δώσει τις απαντήσεις

Για ποιο λόγο ορισμένοι φαίνονται αλώβητοι μπροστά στον κορονοϊό; Την απάντηση δίνει νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές βρήκαν πως άτομα τα οποία είχαν ένα αλληλόμορφο («έκδοση») ενός γονιδίου HLA (human leucocyte antigens, ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα) ονόματι HLA-DQB1*06 παράγουν μεγαλύτερη αντισωματική απάντηση/ αντίδραση σε σχέση με αυτούς που δεν το έχουν. Oι άνθρωποι με το εν λόγω το γονίδιο (που, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έχουν δύο στους πέντε ανθρώπους) είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν μετά τον εμβολιασμό τους.

Το γονίδιο HLA βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει τις πρωτεΐνες του ίδιου του σώματος από ξένες, που δημιουργούνται από ιούς και βακτήρια.

«Από αυτή την έρευνα έχουμε στοιχεία πως η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε ο ένας από τον άλλο στην ανοσολογική μας αντίδραση μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19. Διαπιστώσαμε πως η κληρονόμηση μιας συγκεκριμένης παραλλαγής ενός γονιδίου HLA συσχετιζόταν με υψηλές αντισωματικές απαντήσεις, μα αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της όλης ιστορίας. Περαιτέρω δουλειά απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτού του συγκεκριμένου συσχετισμού, και, γενικότερα, τι μπορεί να μας πει η ταυτοποίηση αυτής της παραλλαγής γονιδίου για το πώς παράγονται αποτελεσματικές ανοσολογικές αντιδράσεις και τρόπου να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους» σημείωσε ο Τζούλιαν Νάιτ, καθηγητής γονιδιωματικής ιατρικής στο Wellcome Centre for Human Genetics.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχικά δείγματα από 1.190 συμμετέχοντες που γράφτηκαν στις κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για εμβόλια για την Covid-19. Επίσης, εξέτασαν DNA από 1.677 ενήλικες που είχαν γραφτεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV, εξετάζοντας επιλογές δεύτερης δόσης για άτομα που είχαν κάνει πρώτη δόση με εμβόλιο Οξφόρδης/ AstraZeneca ή Pfizer/ BioNTech, ενώ εξέτασαν δείγματα DNA από παιδιά που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Οξφόρδης/ AstraZeneca.

«Έχουμε δει μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βρίσκονται θετικοί στην Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάζει το πόσο πιθανόν είναι να συμβαίνει αυτό στο πέρασμα του χρόνου. Ελπίζουμε πως τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα εμβόλια για το μέλλον, έτσι ώστε όχι μόνο να μας εμποδίζουν να νοσήσουμε σοβαρά, μα επίσης να μας διατηρούν χωρίς συμπτώματα όσο περισσότερο γίνεται» είπε ο Αλεξάντερ Μέντζερ, NIHR Academic Clinical Lecturer στο Wellcome Centre for Human Genetics και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup