Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Πολατλί όπου έγινε η μάχη του Σαγγάριου έστειλε ξανά μηνύματα προς την Ελλάδα.
Το πρώτο του μήνυμα απευθυνόταν σε όλους τους γείτονες της Τουρκίας χωρίς να τους κατονομάσει. Ο Ακάρ είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είμαστε εισβολείς. Σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων μας». Εν συνεχεία, ο Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την Ελλάδα και έδωσε τα ακόλουθα μηνύματα:
- Στις Βρυξέλλες κάλεσα τον Παναγιωτόπουλο μαζί με τη σύζυγό του στην Τουρκία. Για να φυσήξει και να δημιουργηθεί ένας θετικός αέρας, αλλά υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν άβολα.
- Πρέπει να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά. Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των σχετικών άρθρων της συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, αλλά αυτή η προσπάθεια ήταν μάταιη και το μεγαλύτερο κακό έγινε στην ευημερία του ελληνικού λαού.
- Παρ' όλα αυτά, λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Όμως άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Εμείς λέμε, “αφήστε τους να φύγουν, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας”.
- Όταν πήγαμε στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, παραδώσαμε στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα. Σε εκείνη τη συνάντηση είπαμε στον Γενικό Γραμματέα “Εγγυόμαστε ότι δεν τους παρενοχλούμε στον αέρα ή στη θάλασσα, αν δεν μας έχουν ήδη παρενοχλήσει ή δεν έχουν παραβιάσει πρώτα οι Έλληνες”.
- Όταν λέμε διάλογος, φιλία και αδελφοσύνη, εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
- Κάποιοι λένε «να έρθουν οι Τούρκοι σε διάλογο». Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο.
Ερώτηση: Γιατί οι ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των βάσεων στην Ελλάδα;
- Έχουμε μια Συμφωνία Αμυντικής και Οικονομικής Συνεργασίας που υπογράφηκε με τους Αμερικανούς το 1980. Το 1990 οι Έλληνες υπέγραψαν παρόμοια συμφωνία και την ανανέωσαν το 2020.
- Αυξάνουν τον αριθμό των βάσεων από 5 σε 9. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από αυτές. Δηλώνουν ότι θα ιδρύσουν εδώ ένα κέντρο logistics και ότι αυτό είναι εναντίον της Ρωσίας.
- Εκείνοι λένε επίσης ότι θα φτιάξουν εδώ μια αποθήκη LNG για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και από εκεί θα μπορούν να προμηθεύουν αέριο την Ευρώπη. Εμείς λέμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένα θέμα που χρήζει παρακολούθησης. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.
Ερώτηση: Θα έρθουν τα F-16 στην Τουρκία;
- Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές, ο Ακάρ είπε, «Υπάρχει μια κουλτούρα F-16 στην πολεμική μας αεροπορία. Ως εκ τούτου, η κύρια προτίμησή μας είναι να πραγματοποιήσουμε τις προμήθειες μας από φιλικές και συμμαχικές χώρες».