Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 19:56

Οργή από πρωτοφανή ιστορία κακοποίησης: Γορίλας ζει σε κλουβί εμπορικού κέντρου για δεκαετίες - Και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον απελευθερώσουν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένας γορίλας 33 ετών, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μόνος του μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί στον έβδομο όροφο ενός εμπορικού κέντρου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ονομάστηκε ο πιο μοναχικός στον κόσμο.

Ο παράξενος ζωολογικός κήπος που έγινε κολαστήριο

Η Bua Noi ήταν μόλις ενός έτους όταν μπήκε στο κλουβί που θα γινόταν το μόνιμο σπίτι της για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ήταν ένα από τα κύρια αξιοθέατα ενός παράξενου ζωολογικού κήπου -αν θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει έτσι- μέσα στο παλαιότερο εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ, το πολυκατάστημα Pata Pinklao, και οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν σε μια πιο κατάλληλη τοποθεσία, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης. Ακόμη και σήμερα, οι ιδιοκτήτες της Bua Noi αρνούνται να την αφήσουν να ζήσει τις υπόλοιπες μέρες της σε ένα καταφύγιο, μαζί με άλλα μέλη του είδους της.

«Αυτή η άθλια εγκατάσταση έχει καταδικαστεί διεθνώς ως ένας από τους χειρότερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της PETA Τζέισον Μπέικερ. «Προτρέπω όλους να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στον ζωολογικό κήπο Pata και να απαιτήσουν να αφήσει την PETA να βοηθήσει να αποσυρθούν αυτά τα ζώα σε αξιόπιστα καταφύγια που θα καλύπτουν τις σωματικές και ψυχικές τους ανάγκες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να δει την Bua Noi, το όνομα της οποίας σημαίνει «Μικρός Λωτός», να μεταφέρεται σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής, αλλά ένας από τους γραμματείς του έχει καταστήσει σαφές ότι ο γορίλας είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και απαιτείται η άδεια του ιδιοκτήτη για να μεταφερθεί.

«Η Bua Noi θεωρείται ιδιωτική ιδιοκτησία, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την απομακρύνουμε», δήλωσε ο Thanetpol Thanaboonyawat. «Ο ιδιοκτήτης αγόρασε την Bua Noi πριν εισαχθούν νόμοι που αποτρέπουν το εμπόριο και την ιδιοκτησία ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και άγριων ζώων. Συγκεντρώσαμε δωρεές από τους υποστηρικτές της Bua Noi. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο ιδιοκτήτης αρνείται να πουλήσει την Bua Noi. Όταν δέχεται να την πουλήσει, η τιμή είναι πολύ υψηλή».

Σύμφωνα με ταϊλανδικές πηγές ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης της Bua Noi ζητά περίπου 800.000 δολάρια για να απελευθερώσει τον γορίλα, αλλά η εταιρεία στην οποία ανήκει ο ζωολογικός κήπος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την πώληση του ζώου. Οι εκπρόσωποί της επιμένουν ότι ο γορίλας είναι καλά φροντισμένος και ότι δεν έχει υποστεί καμία σωματική ή ψυχική καταπόνηση.

Δυστυχώς, παρά τη διεθνή κατακραυγή, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός αν οι ιδιοκτήτες του ζωολογικού κήπου αποφασίσουν να την αφήσουν να αποσυρθεί μετά από μια ζωή μοναξιάς. Οι γορίλες μπορούν να ζήσουν 35 έως 40 χρόνια στη φύση και έως 50 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 17:09

Σχετικά Άρθρα

  • «Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα: Όλοι ήξεραν για το «φυλακισμένο» κορίτσι, αλλά πέσαμε από τα… σύννεφα
    «Κωσταλέξι» στην Καλαμάτα: Όλοι ήξεραν για το «φυλακισμένο» κορίτσι, αλλά πέσαμε από τα… σύννεφα

    Το iEidiseis καταγράφει το χρονικό της τραγικής ιστορίας στην Καλαμάτα που ξύπνησε σε πολλούς μνήμες Κωσταλέξι.

    Για δύο ολόκληρα χρόνια ήταν γνωστή στις Αρχές η ιστορία του «φυλακισμένου» κοριτσιού στην Καλαμάτα, που θύμισε σε πολλούς την φρικιαστική υπόθεση στο Κωσταλέξι.

    Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν η σύλληψη των ανάδοχων γονιών της 29χρονης έγινε λόγω επικοινωνιακής «πίεσης» (μετά τη δημοσίευση σχετικού βίντεο στα ΜΜΕ) ή εάν πράγματι είναι υπεύθυνοι για την «παράνομη κατακράτηση ατόμου με νοητική υστέρηση» (όπως είναι η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε).

    Στην περίπτωση που ισχύει η δεύτερη εκδοχή τότε τα ερωτήματα που γεννώνται είναι μεγάλα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν τα πάντα εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο το κορίτσι συνέχιζε να ζει σε χώρο που παρομοιάζεται από πολλούς σαν «κλουβί». Γιατί κανείς επί δύο χρόνια δεν έκανε κάτι για να «ελευθερώσει» την 29χρονη;

    Το iEidiseis καταγράφει το χρονικό της τραγικής ιστορίας που ξύπνησε σε πολλούς μνήμες Κωσταλέξι.

    Στις 14 Ιουλίου του 2022 το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας είχε παραλάβει εισαγγελική παραγγελία για να πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο στερείται της ελευθερίας της η 27χρονη τότε Μ.Μ., η οποία είχε διαγνωστεί με μέτρια νοητική υστέρηση και διέμενε με τους ανάδοχους γονείς της. Η έρευνα διατάχθηκε τότε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Καλαμάτας, που είχε κάνει στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία στο σπίτι, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Δήμου Καλαμάτας, διαπιστώνοντας ότι η 27χρονη τότε κοπέλα διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχε ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των κάγκελων αιτιολογήθηκε τότε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής της επιθετικής συμπεριφοράς της 27χρονης και των προσπαθειών της για αυτοτραυματισμό.

    Στις 14 Ιουλίου του 2022 έγινε και δεύτερη αυτοψία στο σπίτι, αυτή τη φορά από αστυνομικούς του Α.Τ. Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την ξυλοκατασκευή (που περιγράφεται ως «κλουβί») στο δωμάτιο της 27χρονης, με τους ανάδοχους γονείς να επιμένουν ότι αυτό γίνεται για να προστατευτεί το παιδί τους από τις κρίσεις που παθαίνει.

    Στο πλαίσιο της έρευνας είχε καταθέσει και ψυχίατρος, η οποία ανέφερε ότι η 27χρονη είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική υστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα. Σημειώθηκε πάντως τότε ότι δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και μία έκθεση ψυχιατρικής εκτίμησης-αξιολόγησης. Το υλικό υποβλήθηκε τότε στην Εισαγγελία για αρχειοθέτηση, με την αιτιολογία ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι κίνησης ποινικής δίωξης.

    Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από τότε, με αποτέλεσμα πριν από τρεις ημέρες να συλληφθούν οι γονείς του παιδιού. Οι συνθήκες στο σπίτι της οικογένειας κατά τις αυτοψίες του 2022 φαίνεται ότι ήταν ίδιες με το 2024. Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι αυτό που μεσολάβησε ήταν η έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ.

    Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προ τριών ημερών έρευνα στο σπίτι και βρήκαν μπροστά τους την ίδια ξυλοκατασκευή. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά οι ανάδοχοι γονείς συνελήφθησαν, γιατί -σύμφωνα με τις Αρχές - «κατελήφθησαν να έχουν περιορίσει την ελευθερία κίνησης της κόρης τους, κλειδώνοντας την σε ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή μέσα στο σπίτι». Οι γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία.

    Η 29χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και την απαραίτητη φροντίδα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καλαμάτα: «Αδιαφορούσαν τόσα χρόνια και μου έλεγαν να τη δώσω» λέει η μητέρα της 29χρονης που ζούσε σε ξύλινα κλουβιά
    Καλαμάτα: «Αδιαφορούσαν τόσα χρόνια και μου έλεγαν να τη δώσω» λέει η μητέρα της 29χρονης που ζούσε σε ξύλινα κλουβιά

    «Έστειλα mail στην κυρία Μιχαηλίδου και της έγραφα πως δεν αντέχω να κλειδώνω τα νιάτα, δεν με άκουσε κανείς» ανέφερε η μητέρα της κοπέλας

    Για την υπόθεση της 29χρονης κοπέλας στην Καλαμάτα, η οποία ζούσε σε αυτοσχέδια κλουβιά λόγω σοβαρού ψυχοσωματικού νοσήματος, μίλησε η θετή μητέρα της, η οποιά χθες το πρωί συνελήφθη, ωστόσο μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερη.
    Σύμφωνα με όσα είπε στον Alpha, είναι ικανοποιημένη που η 29χρονη «βρίσκεται πλέον σε καλά χέρια», προσθέτοντας πως έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η υπόθεση για να της δώσουν σημασία.
    Δείτε βίντεο:
    https://i1thumbs.glomex.com/dC1jOWJwdjB6M210Z3gvMjAyNC8wNi8wNS8wNy8zN18yN182NjYwMTViNzA2ODlmLmpwZw==/profile:player-960x540/image.jpg
    Ήρθαν χθες η αστυνομία και εισαγγελέας, όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν. Ένα γενικό αποτέλεσμα είναι πως όλα βαίνουν καλώς, το παιδί είναι σε καλά χέρια και αυτό επιθυμούσα. Έπρεπε να μάθουν όλοι τι γίνεται. Το παιδί έχει περάσει πολύ δύσκολα. Έγιναν πολλα λάθη, εγώ παραδέχομαι πως από τη στιγμή που έβαλα αυτές τις σανίδες για προστασία δεν ήταν σωστό, αλλά φανταστείτε την απόγνωσή μας. Φυσικά και είναι καλύτερο το παιδί να είναι με ειδικούς, όπως γίνεται τώρα» είπε η γυναίκα, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις σοκαριστικές εικόνες που κυκλοφόρησαν με την 29χρονη μέσα στο αυτοσχέδιο κλουβί, απάντησε: «Καλύτερα θα ήταν να σοκάρει η αδιαφορία που έχω εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια από παντού. Αν μπορούσα να σας δείξω τι έχω κάνει για βοήθεια εδώ και τρία χρόνια... Δεν είναι κλουβί, είναι σανίδες. Κανένας γιατρός δεν με συμβούλευσε να το κάνω, η ανάγκη με οδήγησε εκεί. Το έκανα για να σωθεί το παιδί μου και έχει σωθεί αυτή τη στιγμή».
    «Μου έκλεισαν από παντού την πόρτα. Η απάντηση ήταν «αν δεν μπορείτε, δώστε το». Μου είπαν «δώστο». Η μόνη απάντση που εισπράττω, ήταν αυτή. Όχι λοιπόν, δεν θα το δώσω. Είναι πανευτυχής που συμβαίνει τώρα. Αλλά για να γίνει, έπρεπε να δημοσιοποιηθεί το θέμα. Έστειλα mail στην κ. Μιχαηλίδου και της έγραφα πως δεν αντέχω να κλειδώνω τα νιάτα. Δεν με άκουσε κανείς» πρόσθεσε η θετή μητέρα της 29χρονης.

    Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Σούρας, λέγοντας: «Γνωρίζω αυτή την ιστορία εδώ και 1,5 - 2 χρόνια. Είχα πει από τότε στη μητέρα πως μπορώ να σας στείλω κάπου για να σας βοηθήσουν. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την εξέλιξη, κανένας γιατρός στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δεν θα συμφωνούσε (με το αυτοσχέδιο κλουβί). Ωστόσο, με όσους επικοινωνήσαμε, ούτε μας απάντησαν αλλά και ούτε κατάλαβαν για ποια πράγματα τους μίλησα».
  • Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι γονείς της 29χρονης που ζούσε σε κλουβί
    Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι γονείς της 29χρονης που ζούσε σε κλουβί

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι γονείς της 29χρονης από την Καλαμάτα, που ζούσε σε αυτοσχέδιο κλουβί και πάσχει από σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα.

    Ο εισαγγελέας, όπως μεταδίδει το best-tv.gr, όρισε προανακριτική εξέταση, μετά την απολογία των θετών γονιών της κοπέλας -που συνελήφθησαν με την κατηγορία για έκθεση ενηλίκου σε κίνδυνο και παράνομη κατακράτηση.

    Τι ισχυρίζεται η μητέρα

    Η μητέρα ανέφερε ότι από το 2017 λείπει ένα συγκεκριμένο φάρμακο από την αγορά και ότι από τότε ξεκινά ένα ντόμινο γεγονότων που φτάνουν στο σήμερα. «Φάρμακο δεν βρέθηκε άλλο, πίνει κοκτέιλ φαρμάκων και αναγκαστήκαμε μέρα με τη μέρα, αφού ήταν επιθετική, όπως σιγά - σιγά την κλείσαμε, έτσι θέλαμε να την ξανανοίξουμε με τους ειδικούς, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς», ισχυρίστηκε η μητέρα, λέγοντας ότι έχει απευθυνθεί στους ειδικούς.

    «Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς είναι, δεν ξέρουμε. Πρέπει να σάς απαντήσει ο γιατρός. Χωρίς γιατρό δεν γίνεται τίποτα, εγώ ούτε προσθέτω ούτε αφαιρώ φάρμακα», ανέφερε ακόμα η μητέρα της 29χρονης, ισχυριζόμενη ότι «αδιαφόρησαν όλοι». «Εγώ συνέχισα να ψάχνω και να κάνω διάφορα, από εκεί και μετά τι άλλο μπορούσα να κάνω», είπε επίσης η μητέρα της νεαρής, για την οποία ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες που ζει «είναι μια χαρά». «Και στον κήπο βγαίνει, δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη εκεί, είναι ένα δωμάτιο, είναι σαν κούνια δίπλα στο κρεβάτι της, με τη διαφορά ότι ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι το ξύλο και τις περισσότερες ώρες είναι ή έξω ή μέσα στο δωμάτιο».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καλαμάτα; Συνελήφθησαν οι γονείς της 29χρονης που την υποχρέωναν να ζει σε ξύλινο κλουβί
    Καλαμάτα; Συνελήφθησαν οι γονείς της 29χρονης που την υποχρέωναν να ζει σε ξύλινο κλουβί

    Η 29χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομειο Καλαμάτας για εξετάσεις, ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι να βρεθεί κατάλληλο ίδρυμα

    Συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης οι γονείς της 29χρονης κοπέλας, την οποία υποχρέωναν να διαβιεί μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς, όπως υποστηρίξαν, πάσχει από ένα σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετική και επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
    Η 29χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομειο Καλαμάτας για εξετάσεις, ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο ίδρυμα που θα τη φιλοξενήσει.
    Η μητέρα της 29χρονης αέφερε στο protothema.gr πως για το δικό της το καλό την είχαν κλειδωμένη μέσα στα αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν ποτέ να τη βοηθήσουν, παρότι εκείνοι ζητούσαν επί χρόνια βοήθεια.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Ιουλίου 2022, όταν στο ΑΤ Καλαμάτας έφθασε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης η οποία, όπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωσθεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές.

    Η σχετική παραγγελία έγινε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία σε συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Καλαμάτας, και είχε διαπιστώσει ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

    Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο για αποτροπή επιθετικής συμπεριφοράς της κοπέλας αλλά και αποτροπής του κινδύνου αυτοτραυματισμού της.

    Στις 14 Ιουλίου 2022 αστυνομικοί του Α.Τ Καλαμάτας επισκέφθηκαν το σπίτι της οικογένειας όπου και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξυλοκατασκευής στο δωμάτιο με τους γονείς να ισχυρίζονται ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της 29χρονης από κρίσεις που παθαίνει.

    Περαιτέρω μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ.Ν. Καλαμάτας, προέκυψε ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.

    Τι δήλωσε η μητέρα της 29χρονης

    Σε δηλώσεις προέβη και η μητέρα της 29χρονης, η οποία εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν με την έλειψη ενός φαρμάκου που την πείραζε το 2017. Όπως σημειώνει η ίδια, δεν βρέθηκε ποτέ άλλο φάρμακο, παρά μόνο ένα κοκτέιλ φαρμάκων που έπαιρνε, επειδή ήταν επιθετική. «Όπως σιγά σιγά την κλείσαμε, έτσι σταδιακά θέλαμε να την ξανανοίξουμε με τους ειδικούς, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς», είπε η κα Νινιού.

    Η μητέρα της κοπέλας τόνισε πως την είχε πάει σε όλους τους ειδικούς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την κατάστασή της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως οι συνθήκες διαβίωσής της είναι «μια χαρά», αφού δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη μέσα στην ξύλινη κατασκευή. «Είναι μια κατασκευή στο δωμάτιο που είναι σαν κούνια δίπλα στο κρεβάτι της. Το ξύλο ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι. Τις περισσότερες ώρες είναι είτε εκεί είτε έξω στην αυλή...Το κάνουμε αυτό για να μην μας επιτίθεται».

    «Το παιδί έχει περάσει δύσκολα. Με αυτά που έχει περάσει και λίγα κάνει», αναφέρει η μητέρα για την επιθετικότητα της κόρης της. «Απλά δεν έχει δουλευτεί, κανείς δεν ενδιαφέρεται να τη βοηθήσει». Η μητέρα ζητά οι υπηρεσίες πρόνοιας να δείξουν ενδιαφέρον για την κοπέλα, αλλά παραμένοντας υπό την δική της κύρια φροντίδα, την οποία έχει αναλάβει η ίδια εξολοκλήρου. Επίσης, σχολιάζει πως δεν κρατούσαν ποτέ κρυφή την κατάστασή της.
  • Καλαμάτα: Ζητούσαμε χρόνια βοήθεια, δεν ασχολήθηκε κανείς, λέει η μάνα της 29χρονης που ζει σε ξύλινο κλουβί
    Καλαμάτα: Ζητούσαμε χρόνια βοήθεια, δεν ασχολήθηκε κανείς, λέει η μάνα της 29χρονης που ζει σε ξύλινο κλουβί

    Η μητέρα της κοπέλας δηλώνει πως την είχε πάει σε όλους τους ειδικούς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την κατάστασή της - Την είχαμε στην ξύλινη κατασκευή για να μη μας επιτίθεται, υποστηρίζει

    Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος με μία κοπέλα 29 ετών στην Καλαμάτα που αναγκάστηκε από τους γονείς της να διαβιεί μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι γονείς της, πάσχει από ένα σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετική και επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εισαγγελέας και αστυνομία βρέθηκαν στο σπίτι για να ελέγξουν από κοντά την υπόθεση.
    Η μητέρα της 29χρονης αναφέρει στο protothema.gr πως για το δικό της το καλό την είχαν κλειδωμένη μέσα στα αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν ποτέ να τη βοηθήσουν, παρότι εκείνοι ζητούσαν επί χρόνια βοήθεια.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Ιουλίου 2022, όταν στο ΑΤ Καλαμάτας έφθασε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης η οποία, όπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωσθεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές.
    Η σχετική παραγγελία έγινε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία σε συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Καλαμάτας, και είχε διαπιστώσει ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

    Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο για αποτροπή επιθετικής συμπεριφοράς της κοπέλας αλλά και αποτροπής του κινδύνου αυτοτραυματισμού της.

    Στις 14 Ιουλίου 2022 αστυνομικοί του Α.Τ Καλαμάτας επισκέφθηκαν το σπίτι της οικογένειας όπου και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξυλοκατασκευής στο δωμάτιο με τους γονείς να ισχυρίζονται ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της 29χρονης από κρίσεις που παθαίνει.

    Περαιτέρω μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας, προέκυψε ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.

    Τι δηλώνει η μητέρα της 29χρονης

    Σε δηλώσεις προέβη και η μητέρα της 29χρονης, η οποία εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν με την έλειψη ενός φαρμάκου που την πείραζε το 2017. Όπως σημειώνει η ίδια, δεν βρέθηκε ποτέ άλλο φάρμακο, παρά μόνο ένα κοκτέιλ φαρμάκων που έπαιρνε, επειδή ήταν επιθετική. «Όπως σιγά σιγά την κλείσαμε, έτσι σταδιακά θέλαμε να την ξανανοίξουμε με τους ειδικούς, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς», δηλώνει η κα Νινιού.
    Η μητέρα της κοπέλας δηλώνει πως την είχε πάει σε όλους τους ειδικούς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την κατάστασή της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως οι συνθήκες διαβίωσής της είναι «μια χαρά», αφού δεν είναι όλες τις ώρες κλεισμένη μέσα στην ξύλινη κατασκευή. «Είναι μια κατασκευή στο δωμάτιο που είναι σαν κούνια δίπλα στο κρεβάτι της. Το ξύλο ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι. Τις περισσότερες ώρες είναι είτε εκεί είτε έξω στην αυλή...Το κάνουμε αυτό για να μην μας επιτίθεται».

    «Το παιδί έχει περάσει δύσκολα. Με αυτά που έχει περάσει και λίγα κάνει», αναφέρει η μητέρα για την επιθετικότητα της κόρης της. «Απλά δεν έχει δουλευτεί, κανείς δεν ενδιαφέρεται να τη βοηθήσει». Η μητέρα ζητά οι υπηρεσίες πρόνοιας να δείξουν ενδιαφέρον για την κοπέλα, αλλά παραμένοντας υπό την δική της κύρια φροντίδα, την οποία έχει αναλάβει η ίδια εξολοκλήρου. Επίσης, σχολιάζει πως δεν κρατούσαν ποτέ κρυφή την κατάστασή της.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καλαμάτα: Υπόθεση που θυμίζει «Κωσταλέξι» - 29χρονη ζει σε κλουβιά γιατί δεν υπάρχει κρατική βοήθεια
    Καλαμάτα: Υπόθεση που θυμίζει «Κωσταλέξι» - 29χρονη ζει σε κλουβιά γιατί δεν υπάρχει κρατική βοήθεια

    Συγκλονιστική υπόθεση στην Καλαμάτα που θυμίζει «Κωσταλέξι» έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Γονείς ενός υιοθετημένου κοριτσιού αποφάσισαν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε κάτι που θυμίζει ψυχιατρείο με άθλιες συνθήκες γιατί εκείνη αντιμετωπίζει ένα ψυχοσωματικό νόσημα αλλά κανείς φορέας δεν τους βοηθά.

    Στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού τους υπάρχουν ξύλινα κλουβιά από παλέτες και συρματόπλεγμα για να μην κάνει κακό στον εαυτό της ή στους γύρω της.

    Καμία ευαισθητοποίηση από τις Αρχές

    Η οικογένεια έφτιαξε αυτά τα κλουβιά από το 2017 και φαίνεται ότι η «κράτηση» της 29χρονης σήμερα γυναίκας αποτελεί κοινό μυστικό στη γειτονιά αλλά δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κανείς από τις Αρχές.

    Το κορίτσι υιοθετήθηκε από την οικογένεια όταν ήταν 22 μηνών και πλέον στα 29 της χρόνια ζει με τους θετούς γονείς της στο χωριό Άμμος.

    Η οικογένεια έχει επανειλημμένα ζητήσει βοήθεια από τις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να ζήσει η γυναίκα σε πιο ανθρώπινες συνθήκες.

    Η ίδια η οικογένεια έφτασε στο σημείο να δημοσιοποιήσει τα σοκαριστικά βίντεο προκειμένου να κάποιος από τις Αρχές να κινητοποιηθεί και να τους βοηθήσει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σοκαριστικό βίντεο: Αστυνομικοί έσωσαν 7 μικρά αδελφάκια - Τα είχαν κλειδώσει σε κλουβί και ήταν κακοποιημένα και υποσιτισμένα
    Σοκαριστικό βίντεο: Αστυνομικοί έσωσαν 7 μικρά αδελφάκια - Τα είχαν κλειδώσει σε κλουβί και ήταν κακοποιημένα και υποσιτισμένα

    Σοκ προκαλεί βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει αστυνομικούς στο Λας Βέγκας να σώζουν επτά μικρά παιδιά, τα οποία ήταν εμφανώς κακοποιημένα και υποσιτισμένα, ενώ κάποια ήταν κλειδωμένα μέσα σε πολύ μικρά κλουβιά σκύλου. Δράστες αυτής της αδιανόητης κακοποίησης ήταν ο πατέρας και η μητριά τους.

    Ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά χτυπήθηκε τόσο άσχημα που ο πατέρας του, ο συλληφθείς Τράβις Ντος, είπε στη μητροπολιτική αστυνομία του Λας Βέγκας ότι πίστευε ότι ο 11χρονος ήταν ήδη νεκρός.

    Το παιδί είπε ότι αναγκαζόταν να μοιράζεται το ελάχιστο φαγητό που είχε με τα αδέρφια του και ότι είχε να φάει για μέρες, ανέφερε ένας ντετέκτιβ που ασχολήθηκε με την υπόθεση. «Έλεγε συνέχεια ότι ήταν διαρκώς πεινασμένος και γι' αυτό ‘’έκλεβε’’ φαγητό από σκουπίδια». Μοιραζόταν μια πατάτα με τα έξι αδελφάκια του, σύμφωνα με τον αστυνομικό.

    Ο ντετέκτιβ είπε ακόμη στους ενόρκους ότι το παιδί του ανέφερε πως ήταν κλειδωμένο στο κλουβί «όλη μέρα, κάθε μέρα».

    Ο Ντος, ο οποίος είναι πατέρας επτά παιδιών, παραπέμφθηκε από το σώμα ενόρκων νωρίτερα αυτό το μήνα με 40 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία που είδε η The Post.

    Η στιγμή της διάσωσης

    Το υλικό από την κάμερα των αστυνομικών δείχνει αρχικά τους άνδρες να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο ενός μικρού διαμερίσματος. Εκεί βρήκαν έξι παιδιά - ηλικίας 2 έως 11 ετών - μόνα τους με δύο σκυλιά. Δύο από τα παιδιά, το 11χρονο αγόρι και ο 9χρονος αδελφός του, ήταν σκυμμένα και κλειδωμένα μέσα σε ένα κλουβί με λουκέτο.

    Οι αστυνομικοί είπαν ότι το 11χρονο αγόρι είχε «δύο μαύρα πρησμένα μάτια, πολλαπλά σημάδια και μώλωπες σε όλο του το σώμα και ήταν αδυνατισμένο».
    Το παιδί είπε στην αστυνομία ότι ο πατέρας του το είχε χτυπήσει με σχοινιά, ζώνες και ένα τηγάνι.

    Η Αμάντα Στάμπερ, η οποία είναι η βιολογική μητέρα του 2χρονου παιδιού και μητριά των άλλων παιδιών, παραπέμφθηκε επίσης σε δίκη και αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών.

    Τα παιδιά όπως φαίνεται στο βίντεο αρχικά αρνούνταν να ανοίξουν την πόρτα στους αστυνομικούς για 15 λεπτά, καθώς είχαν οδηγίες να μην ανοίγουν την πόρτα σε ξένους.

    «Δεν χτυπήσαμε, είμαστε καλά», δήλωσε ένα από τα παιδιά στο βίντεο.

    Το 11χρονο αγοράκι είπε στους άνδρες της ασφάλειας πως τον χτύπησε ο πατέρας γιατί προσπαθούσε να βγει από το κλουβί καθώς ήταν στριμωγμένο και υπέφερε εκεί.

    Ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να παρηγορεί το παιδί, λέγοντάς του: «Δεν είσαι κακό παιδί, απλά αυτή είναι μια πραγματικά άθλια κατάσταση. Και θα σου βρούμε βοήθεια. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

    Οι εισαγγελείς της κομητείας Κλαρκ δήλωσαν ότι η Στάμπερ εργαζόταν ως ιερόδουλη υπό τον Ντος και γνώριζε ότι ο σύντροφός της κακοποιούσε τα παιδιά. Φαίνεται πως και η ίδια ήταν θύμα κακοποίησης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αρσενικός γορίλας σοκάρει ζωολογικό κήπο με μία απροσδόκητη γέννα
    Αρσενικός γορίλας σοκάρει ζωολογικό κήπο με μία απροσδόκητη γέννα

    Πίστευαν επί 4 χρόνια πως η Sully ήταν ένας αρσενικός γορίλας.

    Tο προσωπικό ενός ζωολογικού κήπου στο Οχάιο περίμενε μια τεράστια έκπληξη όταν ένας γορίλας που επί τέσσερα χρόνια πίστευαν ότι ήταν αρσενικός γέννησε. Ο ζωολογικός κήπος Columbus αποκάλυψε ότι η Sully, η οποία κατοικεί εκεί από το 2019, ανακαλύφθηκε με το μωρό της την περασμένη Πέμπτη.

    Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν σε μια ανάρτηση στο blog τους ότι το μωρό «φαίνεται να είναι υγιές» και ότι η Sully είναι εξαιρετική μητέρα. Πρόσθεσαν ότι η Sully ήταν πάντα καλά στην υγεία της, επομένως δεν χρειάστηκε ποτέ εξέταση, κάτι που οδήγησε στο μπέρδεμα.

    Η γέννηση «ήταν απροσδόκητη, αλλά συναρπαστική για την ομάδα φροντίδας και σημαντική για τη διατήρηση ενός κρίσιμα απειλούμενου είδους», ανέφεραν σε ανάρτησή τους. Οι ίδιοι δεν είχαν υποψιαστεί κάτι μέχρι που είδαν το «αρσενικό» να θηλάζει το μωρό. «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το φύλο των νεαρών γορίλων», είπαν. Στα οκτώ της χρόνια, η Sully ήταν αρκετά μεγάλη για να αναπαραχθεί, αλλά ακόμα πολύ μικρή για να δείχνει εμφανή σημάδια του φύλου της, πρόσθεσαν.

    “Μέχρι τα οκτώ περίπου, τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και δεν έχουν εμφανή γεννητικά όργανα. Τα αρσενικά δεν αναπτύσσουν την ασημένια πλάτη τους μέχρι τα 12 ή αργότερα”. Οι γορίλες δεν παρουσιάζουν συνήθως σημάδια εγκυμοσύνης λόγω της μεγάλης κοιλιάς τους και τα βρέφη γορίλες είναι σημαντικά πιο μικρά σε μέγεθος από τα ανθρώπινα μωρά. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για την γέννα ενός ακόμα γορίλα για αυτό το κρίσιμα απειλούμενο είδος”, δήλωσαν.

    Ο ζωολογικός κήπος είπε ότι θα πραγματοποιήσει τεστ DNA για να προσδιορίσει τον πατέρα. Η Sully ζει μαζί με τον Mac, 39 ετών, και δύο νεότερα αρσενικά, τον Kamoli, 10 ετών, και τον JJ, έξι ετών. Και παρά το μπέρδεμα με τη Sully, οι υπεύθυνοι δηλώνουν σίγουροι για το φύλο της νέας άφιξης. “Είναι κορίτσι! Η ομάδα μας το επιβεβαίωσε οπτικά και με φωτογραφίες που στάλθηκαν σε ειδικούς”.

    Πηγή: marieclaire.gr- Photo by Carlos Cram on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch