Κόσμος

Απίστευτο: Είχε Covid για 411 μέρες – Η θεραπεία που τον έσωσε

Απίστευτο: Είχε Covid για 411 μέρες – Η θεραπεία που τον έσωσε

Σε μια νεότερη μελέτη καταγράφεται ο τρόπος που ένας 59χρονος άνδρας ξεπέρασε τελικά τη λοίμωξη COVID-19 μετά από περίπου 13 μήνες, με τη συμβολή των επιστημόνων

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να οδηγήσουν σε πλήρη ίαση έναν ασθενή με κορωνοϊό που νοσούσε παρατεταμένα για 411 ημέρες. Για τη σωστή του θεραπεία, αποκωδικοποιήθηκε ο γενετικός κώδικας του συγκεκριμένου ιού.

Η επίμονη λοίμωξη COVID-19 αυτού του τύπου εμφανίζεται σπάνια σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και διαφέρει από το σύνδρομο long Covid, διότι οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι θετικοί στον ιό για μήνες ή και χρόνια. Αντίθετα, η μακρά Covid περιλαμβάνει συμπτώματα που επιμένουν μετά την αρχική λοίμωξη και αφού τα άτομα έχουν αρνητικοποιηθεί από τον ιό.

Οι λοιμώξεις μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία των ατόμων επειδή περίπου οι μισοί ασθενείς εμφανίζουν εξίσου επίμονα συμπτώματα, όπως φλεγμονή των πνευμόνων. Παράλληλα όμως, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την πάθηση.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases, η ερευνητική ομάδα από το ίδρυμα Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust και του King’s College του Λονδίνου περιγράφει πώς ένας 59χρονος άνδρας ξεπέρασε τελικά τη λοίμωξή του μετά από περισσότερους από 13 μήνες.

Το χρονικό της νόσησης

Ο άνδρας, ο οποίος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης νεφρού, κόλλησε COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2020 και εξακολουθούσε να είναι θετικός μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Επρόκειτο όμως για επίμονη λοίμωξη ή για συνεχείς επαναλοιμώξεις; Για να το διαλευκάνουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ταχεία γενετική ανάλυση με την τεχνολογία αλληλούχισης νανοπόρων.

Η εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μόλις 24 ώρες, απέδειξε ότι ο άνδρας νοσούσε με μια πρώιμη παραλλαγή B.1, η οποία ήταν κυρίαρχη στα τέλη του 2020, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από νεότερα στελέχη.

Στοχεύοντας στην πρώιμη αυτή παραλλαγή, οι ερευνητές του χορήγησαν έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων κασιριβιμάμπης (casirivimab) και ιμντεβιμάμπης (imdevimab) της εταιρείας Regeneron.

Όπως και οι περισσότερες άλλες θεραπείες με αντισώματα, η θεραπεία δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως επειδή είναι αναποτελεσματική έναντι νεότερων παραλλαγών όπως η Omicron. Ωστόσο, θεράπευσε με επιτυχία τον άνδρα επειδή νοσούσε με μια παραλλαγή του κορωνοϊού από μια προγενέστερη φάση της πανδημίας.

Οι αποτελεσματικές θεραπείες

«Οι νεότερες και επικρατούσες παραλλαγές είναι ανθεκτικές στις θεραπείες αντισωμάτων που είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δρ. Luke Snell, ιατρός που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετές τέτοιες θεραπείες για να προσπαθήσουν να σώσουν κι έναν 60χρονο άνδρα με σοβαρή νόσηση τον Αύγουστο του 2022, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον Απρίλιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Πραγματικά πιστεύαμε ότι θα πέθαινε», διευκρίνισε ο δρ. Snell. Για να τον σώσουν, οι ερευνητές συνδύασαν δύο αντιιικές θεραπείες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως μαζί, το Paxlovid και η ρεμντεσιβίρη, και τις χορήγησαν μέσω ενός ρινικού σωλήνα, σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη στο ResearchSquare. Επισημαίνεται όμως ότι δεν αποτελεί τον κανόνα για τη θεραπεία των κανονικών περιπτώσεων των ασθενών με κορωνοϊό.

Στο συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρίας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) τον Απρίλιο, η ομάδα ανακοίνωσε τη μακροβιότερη γνωστή επίμονη λοίμωξη στις απαρχές της πανδημίας σε έναν άνδρα που βρέθηκε θετικός για 505 ημέρες πριν καταλήξει.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα