Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 14:59

Επιστήμονες ανακάλυψαν επικίνδυνο ιό σε νυχτερίδες σε Τανζανία και Κονγκό - Πώς μεταδίδεται

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ενδέχεται να θεωρηθεί επικίνδυνος για τον άνθρωπο

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ένας νέος ιός που ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες από την Τανζανία και το Κονγκό, καθώς παρόμοια παθογόνα που εντοπίζονται σε άλλες ασθένειες σκοτώνουν ένας στους τρεις ανθρώπους.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι ερευνητές βρήκαν τον ιό Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό Hanta.

Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μολύνουν τους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή τους, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που προσβάλλει.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο γένος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών.

Παρόλα αυτά, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεσή τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών.

Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για τις νυχτερίδες, καθώς μόλις 6 από τις 334 στην Τανζανία και 1 στις 49 στη ΛΔ του Κογκό βρέθηκαν να φέρουν την ασθένεια.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 13:25

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Άφθονοι οι ιοί πάνω στην οδοντόβουρτσα και την κεφαλή του ντους
    Έρευνα: Άφθονοι οι ιοί πάνω στην οδοντόβουρτσα και την κεφαλή του ντους

    Άφθονοι οι ιοί πάνω στις οδοντόβουρτσες αλλά και στην κεφαλή των ντους, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μικροβιολόγους του Πανεπιστημίου Northwestern και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes».

    Ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές η εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών πάνω σε αυτά τα δύο αντικείμενα τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι, όπως αλλιώς ονομάζονται.

    Αν και η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι' αυτούς, οι φάγοι συγκέντρωσαν πρόσφατα την προσοχή για πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

    Οι προηγουμένως άγνωστοι ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελέσουν μια δεξαμενή υλικών για τη διερεύνηση αυτών των εφαρμογών.

    Στα δείγματα που πήραν, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους από 600 διαφορετικούς ιούς.

    «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα και πολλούς άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να τη βρούμε.

    Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

    Οι ερευνητές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που ζει μέσα στα μπάνια μας.

    «Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα μας αρρωστήσει. Όσο περισσότερο τους επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντίσταση ή να γίνουν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα», καταλήγει η Έρικα Χάρτμαν.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του
    Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του

    Ένα παιδί στο Οντάριο του Καναδά πέθανε από λύσσα, που μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα, που είχε μπει στο δωμάτιό του.

    «Ξύπνησαν και είδαν μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό», δήλωσε ο Δρ Lock, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν εντόπισαν κάποια γρατσουνιά ή δάγκωμα στο παιδί και έτσι δεν του έκαναν το εμβόλιο κατά της λύσσας.

    Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Οντάριο και λίγο αργότερα πέθανε. Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο, όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν.

    Σχεδόν βέβαιος ο θάνατος αν εμφανιστούν τα συμπτώματα

    Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Λίγες ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα ακολουθεί σχεδόν πάντα ο θάνατος του ασθενή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο Δρ Lock δήλωσε ότι το ποσοστό των νυχτερίδων με λύσσα στην περιοχή του νότιου Οντάριο που εποπτεύει έχει αυξηθεί στο 16% τα τελευταία χρόνια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού
    Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού

    Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία εξετάζει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών από τον παραμορφωτικό ιό στα πυρηνόκαρπα

    Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η εξάπλωση του καταστροφικού ιού που παραμορφώνει τους καρπούς στα πυρηνόκαρπα και ειδικά των ροδάκινων και των νεκταρινιών, ενώ άγνωστη παραμένει η εξέλιξή του.

    Ήδη ο ιός έχει «χτυπήσει» εφτά νομούς, με την καλλιέργεια πυρηνόκαρπων να δέχεται μεγάλο πλήγμα, ενώ οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δηλώσεις που υπέβαλαν παραγωγοί, οι οποίοι εντόπισαν προσβολές στα δέντρα τους, προκύπτει ότι μέχρι 2 Σεπτεμβρίου του 2024 δηλώθηκαν σχεδόν 5.000 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων με μερική ή ολική ζημιά από 1.762 παραγωγούς σε επτά νομούς της χώρας.

    Για πρώτη φορά ο ιός της παραμόρφωση παρουσιάστηκε το 2021 σε 10 στρέμματα ροδάκινων σε κτήματα στην περιοχή των Αμπελιών των Γιαννιτσών, ενώ τρία χρόνια μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 27.000 στρέμματα

    Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στην Πέλλα, όπου 640 παραγωγοί έχουν δηλώσει ζημιές σε 11.000 στρέμματα με πυρηνόκαρπα. Λαβωμένες όμως από τον ιό είναι επίσης, η Ημαθία, η Πιερία, το Κιλκίς, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

    Η ασθένεια αυτή που «χτυπά» τις βιομηχανικές και τις επιτραπέζιες ποικιλίες της ροδακινιάς, αλλά και άλλα πυρηνόκαρπα, όπως είναι τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, έχει ως κύριο σύμπτωμά της την παραμόρφωση των καρπών. Παράλληλα, παρατηρείται καρπόπτωση, φυλλόπτωση και τη μείωση της βλάστησης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνεται παραγωγή, αλλά να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να μειώνεται η αξία του.

    Για πρώτη φορά ο ιός της παραμόρφωση παρουσιάστηκε το 2021 σε 10 στρέμματα ροδάκινων σε κτήματα στην περιοχή των Αμπελιών των Γιαννιτσών, ενώ τρία χρόνια μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 27.000 στρέμματα.

    Το πρόβλημα της παραμόρφωσης πυρηνόκαρπων στη Βουλή

    Μέχρι στιγμή, το πρόβλημα των παραμορφωμένων καρπών αντιμετωπίζεται με την μη συγκομιδή τους και την παραμονή τους στο χωράφι, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε αρχικά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

    Μάλιστα, καθώς στη γεωργική πρακτική δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση των ιώσεων, τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι ως επί το πλείστον προληπτικά και εφαρμόζονται τόσο στις μητρικές φυτείες όσο και στους οπωρώνες.

    Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, «ήδη είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Μπενακείου Ιδρύματος και περιμένουμε τα πορίσματά τους».

    Ειδικά όσον αφορά το Μπενάκειο, όπως επισήμανε ο κ. Σταμενίτης, διεξάγει μια συνολική και ενδελεχή έρευνα με δείγματα από διάφορους νομούς, η οποία έχει τρεις άξονες, το ιολογικό, το ετερολογικό, μη παρασιτικών ασθενειών για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τελευταία λόγω κλιματικής κρίσης. «Από την έρευνα, λοιπόν, θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ιολογία της ασθένειας, αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Αναμένουμε τα οριστικά πορίσματα από τις δύο έρευνες, τα οποία υπολογίζεται ότι θα τα έχουμε περίπου σε ένα χρόνο», επισήμανε.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών με στόχο των περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και τρίτον, στη διερεύνηση και εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

    Ποια μέτρα εξετάζονται για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων

    Για τη στήριξη των παραγωγών, το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «διερευνούμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου, ώστε» να έχουμε έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών».

    Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρεμβάσεις 5-372/2.5, από την οποία δίνεται η δυνατότητα πλήρους ανασύστασης του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου, εφόσον η καταστροφή οφείλεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα και 5-373/2.1, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο βελτίωσης για ανασύσταση δενδρώνα σχετικώς με το καταστατικό αίτημα.

    «Η συγκεκριμένη ενέργεια θα προχωρήσει στηριζόμενη στα συμπεράσματα του Μπενακείου και της Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας του Υπουργείου», σημείωσε.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια
    Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια

    Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο με ροδάκινα, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του

    Σε πάνω από 3.300 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία έχει εντοπιστεί η ασθένεια της παραμόρφωσης των καρπών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ).

    Στις 3 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, ήδη 148 παραγωγοί έχουν καταθέσει δήλωση για 570 αγροτεμάχια σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ τα στρέμματα που στο σύνολό τους εμφανίζουν παραμόρφωση ανέρχονται συνολικά και στις δύο περιοχές στα 3.308,40.

    Τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν

    Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

    «Αφού γίνει η καταγραφή τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», επισημαίνει η Διεπαγγελματική.

    Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί για τη μη μετάδοση του ιού και για να προστατευθεί γενικώς η ροδακινοκαλλιέργεια.

    Η διαδικασία

    Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του. Η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

    Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών. Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

    Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

    Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

    Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί.

    Πηγή: In.gr
  • Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: Κι όμως, ο «βασιλιάς» των καζίνο στην Τανζανία είναι Πυργιώτης!
    Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: Κι όμως, ο «βασιλιάς» των καζίνο στην Τανζανία είναι Πυργιώτης!

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Λένε, πως όπου και να ταξιδέψεις στον κόσμο, θα βρεις παντού έναν Πυργιώτη. Και είναι αλήθεια! Από Ευρώπη και Ασία μέχρι Αυστραλία, Αμερική και Αφρική, οι Πυργιώτες είναι παντού και διαπρέπουν στον επαγγελματικό στίβο. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Γεννημένος στη Νότια Αφρική, από Πυργιώτες γονείς, ζει σήμερα με την οικογένειά του στην Τανζανία, στην διοικητική πρωτεύουσα της χώρας Νταρ ες Σαλαάμ. Έχει τέσσερα καζίνο και πολλές άλλες επιχειρήσεις που απασχολούν 1.400 άτομα προσωπικό. Όταν τον ρωτάνε από πού κατάγεται λέει πάντα «Από την Ελλάδα και τον Πύργο».

    Τον συναντήσαμε στο αγαπημένο του μέρος της πόλης, το Επαρχείο και μίλησε στο ilialive.gr για τους γονείς και τους συγγενείς του στην Ηλειακή πρωτεύουσα, τη ζωή του στην Τανζανία, τις επιχειρήσεις και την οικογένειά του. Η αγάπη του για τον Πύργο διάχυτη…

    Tanzania Pirgos 3

    Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος μετανάστευσε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ο Παναγιώτης και η οικογένειά του, ήθελαν η νύφη που θα μπει στο σπίτι να είναι Ελληνίδα και Πυργιώτισσα. Ήρθε το προξενιό, μαζί μ’ αυτό και ο έρωτας και η νεαρή τότε, επίσης 19 ετών Μαγδαληνή Μαλλιοπούλου ακολούθησε τον αγαπημένο της στην Ν. Αφρική για να κάνουν οικογένεια. Η Μαγδαληνή είναι αδερφή του, γνωστού και ιδιαίτερα αγαπητού στην κοινωνία του Πύργου για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και αυτοδιοικητική του δράση στο παρελθόν, Παύλου Μαλλιόπουλου.

    Tanzania Pirgos 2

    Ο Παναγιώτης και η Μαγδαληνή έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Χριστίνα. Ο Κωνσταντίνος δηλώνει γνήσιος Πυργιώτης, που αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μακρινή και αχανή Αφρικανική ήπειρο αισθάνεται, όπως θα μας πει ο ίδιος παρακάτω, μόνο Έλληνας και μόνο Πυργιώτης!

    Μεγάλωσα με τον Πύργο στην καρδιά μου

    »Από μικρό παιδί θυμάμαι τους γονείς μου να μου μιλάνε για τον Πύργο. Ήμουν περίπου πέντε χρονών όταν πρωτοήρθα και από τότε έρχομαι κάθε χρόνο για έναν μήνα περίπου… Μέχρι τα έξι μου, κι ας ήμουνα σε ξένη χώρα μόνο ελληνικά μιλούσα. Όταν πήγα σχολείο δεν ήξερα ούτε μια λέξη στα αγγλικά ή αφρικάνικα. Κι ας είμαστε γεννημένοι εκεί, είμαστε έλληνες και έτσι έχουμε μεγαλώσει. Μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, με τραγούδια ελληνικά, ιστορίες από τον Πύργο, ήθη, έθιμα, φαγητά…» θυμάται ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

    »Όλα μου τα παιδικά χρόνια τα θυμάμαι στον Πύργο, και ας έρχομαι μόνο για έναν μήνα. Έπαιρνα και παίρνω πολλή αγάπη κάθε φορά που έρχομαι εδώ, από τους συγγενείς μας και την οικογένεια της μητέρας μου. Ο Πύργος είναι ο τόπος μου και εδώ μ αρέσει. Νιώθω ότι εδώ είναι το σπίτι του παρ’ ότι δεν μεγάλωσα εδώ.

    Τι του αρέσει περισσότερο στον Πύργο και τι του λείπει κάθε φορά που φεύγει; «Όλα μου αρέσουν εδώ. Τα πάντα! Η παρέα, η θάλασσα… Μου αρέσει η πόλη, μοιράζομαι το χρόνο μου στον Πύργο και την Σπιάντζα… πάμε εκδρομές σε διάφορες πόλεις. Και όταν φεύγω μου λείπουν όλα αυτά και οι συγγενείς μου που είναι και φίλοι μου συγχρόνως. Μου λείπει όμως πολύ και το σουβλάκι!(γέλια)».

    Από τη Ν. Αφρική στην Τανζανία

    Στη Νότια Αφρική ο Κωνσταντίνος έκανε πολλές δουλειές μέχρι που άνοιξε δύο δικά του σούπερ μάρκετ, και διάφορες άλλες επιχειρήσεις. «Από μικρός όμως είχα όνειρο. Όταν μεγαλώσω να έχω ένα δικό μου καζίνο. Έτσι κατέληξα στην Τανζανία, γιατί εκεί είναι πιο εύκολο να βγάλεις άδεια και να λειτουργήσεις ένα καζίνο. Ευκαιρία που στη Ν. Αφρική δεν είχα».

    Και φτάνουμε στο σήμερα, με τον Κωνσταντίνο να είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων καζίνο, ξενοδοχείων, εστιατορίων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Και για όλα αυτά, απασχολεί προσωπικό 1.400 ατόμων!
    Πόσο επικίνδυνη δουλειά είναι η λειτουργία ενός καζίνο στην Τανζανία; «Δεν τη βλέπω επικίνδυνη. Στις επιχειρήσεις μου αυτή τη στιγμή δουλεύουν 1400 άτομα και δουλεύουμε βάσει νόμου. Πληρώνουμε φόρους κάθε βδομάδα. Είμαι 26 χρόνια στην Τανζανία και σ’ αυτό το χώρο, και δεν θυμάμαι ένα σοβαρό περιστατικό τσακωμού, ληστείας κ.α.

    Tanzania Pirgos 7

    » Θα ήθελα να ανοίξω καζίνο και σε άλλες χώρες της Αφρικής. Και τα παιδιά μου να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις γιατί ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, και να βρει κάποιος δουλειά και να κάνει δική του επιχείρηση. Έχουμε δουλέψει όλοι μας πολύ και σκληρά. Και φυσικά δεν ήταν εύκολο να πάω από τη Ν. Αφρική στην Τανζανία, σε άλλη χώρα. Είχα δυσκολίες στην αρχή αλλά με σκληρή δουλειά όλα ξεπερνιούνται.

    Η ζωή στην Τανζανία

    Η οικογένεια του Κωνσταντίνου ξεπερνά στον αριθμό μια… ομάδα μπάσκετ! Έχει έξι παιδιά, ηλικίας από 29 έως 9 ετών, και η σύζυγός του Νικόλ θα του χαρίσει σε λίγους μήνες το έβδομο! Και όλα έχουν ελληνικά ονόματα: Μαγδαληνή, Παναγιώτης, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Νικόλας, Νεκτάριος. Και μην σας ξεγελά το όνομα Νικόλ. Είναι μισή ελληνίδα με μητέρα από την Τρίπολη και μισή γαλλίδα από τον πατέρα της.

    Tanzania Pirgos 4

    «Το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί στην οικογένειά μας. Κρατάμε όλα τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Η ελληνική κοινότητα στην Τανζανία είναι πολύ μικρή. Στο Νταρ ες Σαλάαμ, μια πόλη περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζούμε μόλις 100 έλληνες. Δεν έχουμε Πρεσβεία παρά μόνο Προξενείο. Έχουμε ελληνορθόδοξη εκκλησία, και ο Επίσκοπος Δημήτριος έχει ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Η εκκλησία μας σιτίζει πάνω από 100.000 παιδιά άπορων οικογενειών κάθε χρόνο»

    Tanzania Pirgos 5

    Tanzania Pirgos 6

    (Ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο, η τιμητική του διάκριση από τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο ‘ Β, για τη συνδρομή του στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας).

    » Η Τανζανία έχει πολύ καλούς και φιλόξενους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις και είναι ήρεμα τα πράγματα, συγκριτικά με τη Ν. Αφρική που υπάρχει ακόμη έντονο πρόβλημα. Στην πόλη οι μισοί είναι Ορθόδοξοι και οι μισοί Μουσουλμάνοι και όλοι ζούμε αρμονικά. Δεν υπάρχει διχόνοια, ούτε για τη θρησκεία, την εργασία, ούτε με τη φυλή του καθενός…

    Κλείνοντας, τον ρωτάμε αν έχει σκεφτεί ποτέ τη μόνιμη διαμονή του στον Πύργο.

    «Είναι πάντα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Βλέπω τον Πύργο έως ένα ωραίο μέρος να μείνω, αν φτάσω σε μια ηλικία που θα ήθελα να ηρεμήσω…»

  • Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης
    Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης

    «Οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης για τα παθογόνα που εντοπίστηκαν στον πάγο της Γροιλανδίας.

    Μέσα στο χιόνι και στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ανακαλύφθηκε ένας μυστηριώδης γιγαντιαίος ιός. Εκεί έχουν εντοπιστεί και φύκια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι ιοί - για τους οποίους γνωρίζουμε σχετικά λίγα - έχουν βρεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μάλιστα θεωρείται ότι, μολύνοντας τα μικροφύκη, οι γιγάντιοι ιοί μπορεί να λειτουργούν ως ένα είδος «μυστικού όπλου» για την ελαχιστοποίηση του λιωσίματος των πάγων.

    Οι ιοί δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του IFL Science, αλλά δίπλα στους συνηθισμένους ιούς σας, που έχουν μέγεθος 20-200 νανόμετρα, είναι συγκριτικά τεράστιοι. Οι γιγάντιοι ιοί μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 2,5 μικρόμετρα, δηλαδή 2.500 νανόμετρα, καθιστώντας τους έτσι έως και 125 φορές μεγαλύτερους από τους κανονικούς ιούς και μεγαλύτερους από τα περισσότερα βακτήρια. Έχουν, επίσης, τεράστια γονιδιώματα, που περιέχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

    Προηγουμένως, γιγάντιοι ιοί έχουν βρεθεί σε όλα τα είδη των περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας, του εδάφους, ακόμη και στον άνθρωπο. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που βρέθηκαν σε πάγο και χιόνι που βρίθει φυκιών. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη, πιστεύει ότι αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ανάπτυξης των φυκιών και, κατά συνέπεια, στη διαφύλαξη του πάγου.

    Ποιος ο ρόλος των ιών στη διατήρηση του πάγου

    Όταν τα φυκιά της Αρκτικής αναπτύσσονται κατά την άνοιξη, σκουραίνουν μεγάλες εκτάσεις του στρώματος πάγου, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά του να αντανακλά το ηλιακό φως, επομένως επιταχύνεται το λιώσιμο του. Αυτό είναι άσχημο για το περιβάλλον, γι' αυτό και οι γιγάντιοι ιοί που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στη Γροιλανδία, θα ήταν μια τέτοια ευλογία για την προστασία των πάγων, αν μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικός έλεγχος της φυκιών, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές.

    «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι ως ένας τρόπος ανακούφισης από το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την ανάπτυξη των φυκιών», δήλωσε η Λάουρα Περίνι από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άαρχους, προσθέτοντας: «Πόσο συγκεκριμένοι είναι και πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν, δεν γνωρίζουμε ακόμη αλλά, με την περαιτέρω διερεύνησή τους, ελπίζουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα».

    Τι έδειξε η έρευνα για τους ιούς στη Γροιλανδία

    Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από μια ποικιλία ενδιαιτημάτων χιονιού και πάγου στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας πριν τα αναλύσει για DNA και αναζητήσει συγκεκριμένα γονίδια-δείκτες γιγαντιαίων ιών. Σχεδόν σε όλα τα δείγματα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiome, βρήκαν αλληλουχίες που ταιριάζουν με γνωστούς γιγαντιαίους ιούς.

    Για να βεβαιωθούν ότι τα ευρήματά τους προέρχονταν από ενεργούς ιούς και όχι από προ πολλού πεθαμένα μικρόβια, οι ερευνητές εξήγαγαν επίσης αγγελιοφόρο RNA ή mRNA - ένα μονόκλωνο μόριο που περιέχει τις οδηγίες από το DNA που κατευθύνουν τα κύτταρα να φτιάξουν μια πρωτεΐνη - από τα δείγματα. «Στο ολικό mRNA που αλληλουχήθηκε από τα δείγματα, βρήκαμε τους ίδιους δείκτες όπως και στο ολικό DNA, οπότε ξέρουμε ότι έχουν μεταγραφεί», εξήγησε η Λάουρα Περίνι, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί στον πάγο».

    Οι συνηθισμένοι ιοί δεν είναι ικανοί να μεταγράφουν δίκλωνο DNA σε μονόκλωνο mRNA. Αντ' αυτού, έχουν ελεύθερα αιωρούμενα σκέλη RNA στα κύτταρά τους, τα οποία ενεργοποιούνται όταν ο ιός μολύνει τον ξενιστή του και κάνει χρήση του μηχανισμού του. Εντούτοις, οι γιγαντιαίοι ιοί είναι διαφορετικοί, καθώς είναι σε θέση να επιδιορθώνουν, να αντιγράφουν, να μεταγράφουν και να μεταφράζουν το DNA χωρίς τη βοήθεια ενός ξενιστή - αν και δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

    Πάντως, όσον αφορά στους γιγαντιαίους ιούς, υπάρχουν πολλά άλλα άγνωστα στοιχεία. Τι μολύνουν αυτά τα μυστηριώδη μικρόβια, για παράδειγμα; «Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μολύνουν πρωτόζωα, ενώ άλλοι επιτίθενται στα φύκη του χιονιού, απλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα», σημείωσε η Λάουρα Περίνι. Με περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, η ίδια ελπίζει πως μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα παθογόνα και τον πιθανό ρόλο τους στην προστασία του πάγου από το επιταχυνόμενο λιώσιμό του.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ίος: Μαθητές τραυματίστηκαν σε πλοίο - Έπεσαν από κυλιόμενες σκάλες, μια 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας
    Ίος: Μαθητές τραυματίστηκαν σε πλοίο - Έπεσαν από κυλιόμενες σκάλες, μια 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

    Τουλάχιστον έξι μαθητές τραυματίστηκαν σε σχολική εκδρομή στην Ίο, κατά τη διάρκεια αποβίβασης από το πλοίο στο λιμάνι του νησιού.

    Ειδικότερα, συνολικά έξι μαθητές τραυματίστηκαν κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Ίου από το πλοίο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» καθώς όπως έγινε γνωστό έπεσαν υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, από τις κυλιόμενες σκάλες του πλοίου.

    Ανάμεσά τους μία 14χρονη, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι μαθητές πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή από τη Σαντορίνη στην Ίο.

    Ίος: Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον τραυματισμό των μαθητών

    «Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ίου, από εκπαιδευτικούς Γυμνασίου σχολείου της Θήρας που πραγματοποιούσε ημερήσια εκδρομή από την Θήρα στην Ίο, για περιστατικό ελαφρών τραυματισμών έξι μαθητών επιβαινόντων εντός του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» Ν.Π. 10638. Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Θήρα.

    Συγκεκριμένα, οι τραυματισμοί των έξι μαθητών προκλήθηκαν από πτώση στις κυλιόμενες σκάλες κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ίου, ενώ μία 14χρονη εξ’ αυτών μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ’ όπου και εξήλθε αυθημερόν. Οι μαθητές, μετά το πέρας της εκδρομής τους στην Ίο, επιβιβάστηκαν σε έτερο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Θήρα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ίου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Νυχτερίδες: Γιατί αν εξαφανιστούν θα πούμε αντίο στον καφέ, τη σοκολάτα την τεκίλα και.. πολλά άλλα
    Νυχτερίδες: Γιατί αν εξαφανιστούν θα πούμε αντίο στον καφέ, τη σοκολάτα την τεκίλα και.. πολλά άλλα

    Όσοι αγαπούν τον καφέ, τις ντομάτες, το καλαμπόκι, τις μπανάνες, το μάνγκο, τα καρύδια, τη σοκολάτα, την τεκίλα, αλλά όχι τις νυχτερίδες τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους.

    Ορισμένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και ποτά θα ήταν πολύ λιγότερο άφθονα ή και ανύπαρκτα χωρίς αυτά.

    Οι νυχτερίδες, όπως αναφέρει ο Guardian παίζουν σημαντικό ρόλο στα ανθρώπινα συστήματα διατροφής. Ορισμένες χρησιμεύουν ως μια μορφή φυσικού ελέγχου παρασίτων καθώς τρέφονται με έντομα που μπορούν να καταστρέψουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα πεκάν.

    Άλλες επικονιάζουν είδη όπως οι μπανάνες, οι καρύδες, τα αβοκάντο και η αγαύη, αν και συχνά είναι ένας ρόλος που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Ορισμένες φρουτοφάγες νυχτερίδες βοηθούν στη διατήρηση των πληθυσμών των άγριων φυτών μέσω της διασποράς των σπόρων - σκεφτείτε τα μάνγκο, τα κάσιους, τα σύκα και τα αμύγδαλα.

    Η σημασία στην παραγωγή της τεκίλα

    Ένα από τα προϊόντα που δεν θα υπήρχε χωρίς τις νυχτερίδες είναι η τεκίλα. Η τεκίλα παρασκευάζεται από αγαύη και τα φυτά αγαύης βασίζονται εδώ και καιρό στις νυχτερίδες τόσο για την επικονίαση όσο και για τη διασπορά των σπόρων.

    Η μεξικανική νυχτερίδα με τη μακριά μύτη έχει εξελιχθεί παράλληλα με την αγαύη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το μεταναστευτικό είδος ταξιδεύει από το δυτικό Τέξας και το νοτιοδυτικό Νέο Μεξικό προς το Μεξικό κάθε χρόνο, συμβαδίζοντας με τις περιόδους άνθησης της αγαύης και των ανθισμένων κάκτων.

    Καθώς όμως η ζήτηση για τεκίλα και μεσκάλ - ένα άλλο απόσταγμα που παρασκευάζεται από αγαύη - έχει αυξηθεί, το φυτό συλλέγεται όλο και περισσότερο σε κλίμακες που θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις μεταναστευτικές νυχτερίδες. Αφού εκτιμήθηκαν στο Μεξικό για εκατοντάδες χρόνια, τα αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο εξωτερικό, και πουθενά δεν είναι πιο περιζήτητα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου πωλείται περίπου το 80% της παγκόσμιας τεκίλας.

    Η αυξημένη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση

    Η δίψα των ΗΠΑ για αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη και τα χρήματα που μπορούν να βγουν από την πώλησή τους, οδηγεί τους καλλιεργητές να κάνουν συγκομιδή σε κλίμακα και με τρόπο που δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Νταιάνα Πινθόν μηχανικό δασοκομίας.

    Σε πολλά μέρη, τα φυτά αγαύης κόβονται πριν προλάβουν να ανθίσουν, αφήνοντας τις νυχτερίδες που βασίζονται στο νέκταρ των λουλουδιών με μία λιγότερη πηγή τροφής για την επιβίωσή τους.

    Αν και οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν νέα αγαύη δουλεύοντας με «μωρά» βλαστούς που στέλνουν τα γονικά φυτά, αλλά χωρίς νυχτερίδες που τα γονιμοποιούν, τα νέα φυτά είναι όλα κλώνοι και χάνουν τη γενετική ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου. Η Πινθόν φοβάται ότι αυτό θα κάνει τα φυτά λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στις κλιματικές απειλές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    «Αυτά τα δύο είδη εξελίχθηκαν μαζί τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Αν χάσετε το ένα, χάνετε και το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch