Κόσμος

Ενεργειακή κρίση: Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες στην ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες στην ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μία ακόμη έκτακτη συνεδρίαση για την ενέργεια ορίστηκε για τις 13 Δεκεμβρίου

Στο κατώφλι του χειμώνα και αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν και πάλι να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τη διαμόρφωση ενός ανωτάτου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατέδειξε πως η ενεργειακή κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαιρέσει το μπλοκ των «27» με τρόπο σχεδόν ασυμβίβαστο.

«Η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη και όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Τζόζεφ Σίκελα, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, όπου οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το πότε και πώς θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα ανώτατο όριο τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Η τεράστια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τον Αύγουστο ανάγκασε την ΕΕ να αναζητήσει ένα ανώτατο όριο για να περιορίσει τις ασταθείς τιμές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο μεταξύ των χωρών-μελών που ζητούν φθηνότερο φυσικό αέριο για να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών -συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Πολωνίας- και εκείνων που, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, επιμένουν ότι οι προμήθειες κινδυνεύουν αν ένα πλαφόν εμποδίσει τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν φυσικό αέριο πάνω από μια ορισμένη τιμή.

Η αδυναμία εξεύρεσης συμβιβασμού σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών εμπόδισε επίσης τα σχέδια για κοινές αγορές φυσικού αερίου και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για τη βοήθεια των πιο άπορων κρατών μελών, επειδή τα μέτρα θα συμφωνούνταν ως πακέτο.

Ακόμα μία έκτακτη συνεδρίαση για την ενέργεια ορίστηκε για τις 13 Δεκεμβρίου.

«Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πραγματικά μεγάλες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρομερός όγκος εργασίας μπροστά μας τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ολλανδίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό.

Συνεπώς μια κοινή γραμμή των «27» στην ενεργειακή κρίση δεν αφορά μόνο την προστασία των 450 εκατ. πολιτών από το ράλι των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, αλλά και την επίδειξη ενός ενιαίου μετώπου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Χάνουμε πολύτιμο χρόνο, χωρίς αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Συγκριτικά, η τιμή διαμορφώθηκε σήμερα Πέμπτη (24/11) στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς TTF.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει το συνολικό μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου από 40% σε περίπου 7%, ενώ η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι σχεδόν πλήρης - υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους.

Η ΕΕ έχει βασιστεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των ρωσικών προμηθειών.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup