Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 20:56

Γιατί αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα - Η επιστημονική απάντηση

Γράφτηκε από

Ο λόγος που αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα.

Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο κρύο που επικρατεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως είναι γνωστό, οι χαμηλές θερμοκρασίες συγκεντρώνουν τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συμβάλει στη μεγαλύτερη διασπορά των λοιμώξεων -και ιδίως εκείνων του αναπνευστικού συστήματος.

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει και η θεωρία ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όμως ο λόγος που κάτι τέτοιο συμβαίνει μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί με βεβαιότητα από την επιστημονική κοινότητα.

Εντούτοις, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Allergy and Clinical Immunology», υποστηρίζει πως η διεργασία αυτή σχετίζεται άμεσα με τη μύτη μας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.

Ειδικότερα, η μύτη αποτελεί μια από τις βασικότερες «πύλες εισόδου» των παθογόνων μικροοργανισμών και των ιών στο σώμα μας και επομένως διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα, η μύτη μας απελευθερώνει μια ομάδα κυττάρων, η οποία λειτουργεί ως ομάδα δράσης «πρώτης γραμμής» και εξολοθρεύει τα βακτήρια που καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη μύτη με την εισπνοή. Αφού εξολοθρεύσουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς, τα κύτταρα αυτά αποβάλλονται από τη μύτη με τη μορφή της ρινικής βλέννας.

Όπως, όμως, διαπίστωσε η μελέτη, τα κύτταρα-εξολοθρευτές μειώνονται κατά 50% περίπου, για κάθε 5 βαθμούς Κελσίου που πέφτει η θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα του οργανισμού μας εν γένει να «καταπολεμά» τις διάφορες εποχιακές ασθένειες.

«Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιος πειστικός λόγος σχετικά με τους λόγους που παθαίνουμε περισσότερες ιώσεις τους κρύους μήνες. Αυτή είναι η πρώτη ποσοτικοποιημένη και βιολογικά εύλογη εξήγηση που έχει προσφερθεί», ανέφερε σχετικά ο Μπέντζαμιν Μπλέιερ, εκ των ερευνητών.

Μάλιστα, οι συγγραφείς της έρευνας πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, εάν φυσικά πρώτα επιβεβαιωθούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 19:55

Σχετικά Άρθρα

  • Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας
    Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας

    Τα Μερομήνια προειδοποιούν για την κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» την χώρα

    Αλλάζει το «πρόσωπο» του φετινού χειμώνα, και μετά από τους ήπιους των τελευταίων ετών, φαίνεται - τουλάχιστον σύμφωνα με τα μερομήνια - θα είναι βαρύς και από νωρίς θα σαρώσει τη χώρα μας. Το τσουχτερό κρύο αναμένεται να είναι έντονο ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2025.

    Αναλυτικά τα μερομήνια ανά μήνα

    Οκτώβριος 2024: Αξιόλογες βροχές και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα συνηθισμένα με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Νοέμβριος 2024: Χειμερινό σκηνικό από το 2ο μισό και αρκετές βροχές

    Δεκέμβριος 2024: Βροχέρος καιρός, αλλά και χιόνια στα ορεινά, αλλά με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή.

    Ιανουάριος 2025: Σχετικά ήπιος ο μήνας, με λιγότερες βροχές, αλλά στις αρχές θα έχει πιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.

    Φεβρουάριος 2025: Ψύχρα και χιόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού

    Μάρτιος 2025: Χωρισμένος στα δύο, με έντονα χειμερινές πινελιές στο 2ο μισό.

  • Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά
    Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έρχεται τις επόμενες ημέρες, όπως προειδοποιεί ο διεθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

    Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ σε ανάρτησή του, «η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα αποτελέσει το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας αναμένονται στα περισσότερα ηπειρωτικά». Επιπρόσθετα, ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι οι άνεμοι «θα εξασθενήσουν προοδευτικά το Σαββατοκύριακο», ενώ τόνισε ότι οι «βροχές θα είναι λίγες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια».

    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

    «Τα οπισθοδρομούντα χαμηλά και το ξεροβόρι. Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού. Μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας στα περισσότερα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι προοδευτικά το Σαββατοκύριακο θα εξασθενήσουν, και θα ενισχυθούν από βδομάδα .

    Οι βροχές πολύ λίγες στα κεντρικά και βόρεια, καθώς τα συστήματα που επηρεάζουν την Κεντρική Μεσόγειο όχι μόνο δεν έρχονται προς την περιοχή μας, αλλά γίνονται οπισθοδρομούντα, δηλαδή κατευθύνονται προς τα δυτικά».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη
    Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη

    Μετά το ακραίο φετινό καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πήρε ανάσα δροσιάς τον Σεπτέμβριο. Και οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα είναι ευοίωνες.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, ο Σεπτέμβριος έφερε ανακούφιση με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Meteo. Εξαίρεση ήταν η Κρήτη και το Αιγαίο, όπου η ζέστη συνεχίστηκε.

    Σύμφωνα με μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις άλλων υπηρεσιών, οι οποίες πάσχουν πάντως από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ψυχρότερος από τον ασυνήθιστα ήπιο περυσινό χειμώνα, αν και θα κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο.

    Στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ο χειμώνας θα είναι ψυχρότερος από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με εκτίμηση της μετεωρολογικής εταιρείας Maxar Technologies, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Η Αθήνα, η οποία πέρασε το καλοκαίρι παρατεταμένο κύμα καύσωνα που συνοδεύτηκε από πυρκαγιές, δεν αποκλείεται να δει θερμοκρασίες έως 32 βαθμών στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία Weather Services International.

    Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960

    Η αναμενόμενη υποχώρηση των θερμοκρασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνδέεται και με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, με την μετακίνηση μιας μάζας θερμών επιφανειακών υδάτων από τον ανατολικό προς τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

    Το Λα Νίνια επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα και τείνει να ρίχνει τη μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία.

    Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κέντρο Κλιματικής Πρόβλεψης, υπάρχει πιθανότητα 83% να εκδηλωθεί Λα Νίνια την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.

    «Ένα ήπιο/μέτριο Λα Νίνια προβλέπεται για τον χειμώνα, κάτι που γενικά προμηνύει χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε περιμένουμε κάποια ψυχρά κύματα προς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο» δήλωσε στο Bloomberg ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος της εταιρείας Atmospheric G2.

    Το πιο ζεστό καλοκαίρι

    Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου το Meteo, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960.

    Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος μετά από τον Αύγουστο του 2021.

    Το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 2,9 βαθμών Κελσίου.

    Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η απόκλιση έφτασε το επίπεδο των 4 βαθμών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

    Μακροπρόθεσμα από ο 1960 μέχρι το 2024 η μέση θερμοκρασία την περίοδο του καλοκαιριού παρουσιάζει άνοδο κατά 2,3 βαθμούς.

    Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Meteo που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Atmosphere, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης τα τελευταία 200 χρόνια.

    Η Ευρώπη είναι εξάλλου η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Τζακούζι η Μεσόγειος

    Τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έφτασε και η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνει η μελέτη του Meteo που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmosphere.

    Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ζέστης για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

    Μικρότερη άνοδος καταγράφεται αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, δείχνει η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

    Το 2024 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι.

    Στο Ιόνιο η θερμοκρασία του νερού έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών.

    Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

    Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

    Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

    Πηγή: In.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Πώς επιδρά στους αναπνευστικούς ιούς- Τι είναι ο μεταλοιμώδης βήχας
     Κλιματική αλλαγή: Πώς επιδρά στους αναπνευστικούς ιούς- Τι είναι ο μεταλοιμώδης βήχας

    Η παρατεταμένη ζέστη μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών στον ίδιο ασθενή και άρα περισσότερες επιπλοκές, σημειώνει η δρ Σταματούλα Τσικρικά

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να ευνοήσουν την αναπαραγωγή και τη μετάδοση ιών που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να τους κάνουν πολύ περισσότερο επιθετικούς. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα, κι έτσι αυξάνεται η εξάπλωση τους και η πιθανότητα καινούργιων μεταλλάξεων.

    Έχει διαπιστωθεί ότι έπειτα από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας διάρκειας έως και ενός μήνα

    Η παρατεταμένη ζέστη με την εποχιακή κατανομή των ιώσεων, μπορεί να προκαλέσει και ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών, στον ίδιο ασθενή. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα, άρα και να φέρει περισσότερα άτομα στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

    Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα. Ονομάζεται μεταλοιμώδης βήχας και είναι αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής κατάστασης των ιών, της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από το γεγονός ότι μετά την πανδημία υπήρξε μία αδράνεια του ανοποιητικού, λόγω των μέτρων προστασίας.

    Για τις δυσάρεστες αυτές διαπιστώσεις που ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, δρ Σταματούλα Τσικρικά.

    Η μάχιμη πνευμονολόγος του «Σωτηρία» συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξή της για το κάπνισμα και τους εφήβους, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια και μάλιστα από τα 13 έτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τον κόσμο και δη τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

    Τεχνητή νοημοσύνη και αναπνευστικό

    Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο αναπνευστικό, που ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, η δρ Τσικρικά είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

    «Όλες αυτές τις τεχνολογίες που σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα της κλινικής ιατρικής, αναμένουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη λαχτάρα. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης, θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων» σημείωσε η δρ Τσικρικά και πρόσθεσε:

    «Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε, αλλά και να πάρουμε τα καλύτερα κομμάτια βιοψίας, ακόμη και από μία μη ορατή, περιφερική βλάβη, η οποία είναι δύσκολα προσπελάσιμη κι έτσι, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα».

    Σύμφωνα με την διακεκριμένη πνευμονολόγο, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έξυπνες συσκευές, ειδικά εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο που χορηγείται το φάρμακο, την ίδια στιγμή που λαμβάνει την αγωγή του ο ασθενής.

    «Έτσι ο πνευμονολόγος ή επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Με αυτές τις συσκευές, οι οποίες προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, έτσι ώστε να επικοινωνεί έγκαιρα με τον γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  • Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
    Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου χρειάζονται γύρω στα 30 δισ. δολάρια

    Η Ουκρανία κινδυνεύει να παγώσει αυτόν τον χειμώνα μετά τις μαζικές καταστροφές σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, που τέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων, προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος ανησυχεί επίσης για τη Μολδαβία και καλεί τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν αυτές τις δύο χώρες.
    «Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα επιβίωσε τους δύο τελευταίους χειμώνες (...) αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι, μακράν η πιο σκληρή μέχρι σήμερα δοκιμασία του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα, ο οποίος εξέφρασε φόβους πως η αναγγελθείσα διακοπή στα τέλη του 2024 της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία απειλεί τη Μολδαβία με σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις.
    Μετά την απώλεια «των δύο τρίτων και πλέον» της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, ο ΔΟΕ προτείνει στην έκθεσή του αρκετές λύσεις που μπορούν γρήγορα να υιοθετηθούν για την επιδιόρθωση των σταθμών της χώρας που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν καταστραφεί ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.
    Η κατάσταση στην Ουκρανία «αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας στον κόσμο», προειδοποιεί η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι.

    Ο ΔΟΕ πιέζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες να επισπεύσουν την «παράδοση εξοπλισμού και ανταλλακτικών» προκειμένου να επιδιορθωθούν οι σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και να αυξηθεί η ικανότητα εισαγωγής ηλεκτρισμού και αερίου με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ια το αέριο, η υπηρεσία εκτιμά πως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να διατηρήσουν «μακροπρόθεσμα» την αύξηση της ικανότητας εξαγωγής που τους έχει δοθεί μετά τη ρωσική εισβολή.

    Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί «η φυσική ασφάλεια και η κυβερνοασφάλεια κρίσιμων υποδομών», κυρίως μέσω της κατασκευής προστατευτικών δομών κατά των drones στους ηλεκτρικούς σταθμούς. Ζητεί επίσης να επιταχυνθεί «η αποκέντρωση της ηλεκτροπαραγωγής».

    Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία εξαρτιόταν από την πυρηνική ενέργεια για το 50% της ηλεκτροδότησής της, από σταθμούς άνθρακα για το 23% και από σταθμούς αερίου για το 9%.

    Ο ΔΟΕ εκτιμά το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου «γύρω στα 30 δισ. δολάρια».

    Η υπηρεσία υπολογίζει ακόμη και το εύρος του μπλακάουτ που απειλεί την Ουκρανία τον χειμώνα: στο απόγειο του χειμώνα, η ζήτηση για ηλεκτρισμό μπορεί να φθάσει μέχρι τα 18,5 γιγαβάτ (GW). Όμως της λείπει παραγωγική ικανότητα 6GW, περίπου το ισοδύναμο της κατανάλωσης της Δανίας στο απόγειο της ζήτησης.

    Για τη θέρμανση, 18 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και 815 εγκαταστάσεις και 354 χιλιόμετρα σωληνώσεων αστικής θέρμανσης. Μόνο γι' αυτό τον τομέα, το ύψος των ζημιών εκτιμάται στα 2,4 δισ. δολάρια.
    Στη Μολδαβία, επίσης, ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος, προβλέπει η υπηρεσία.

    Παρότι αυτή η μικρή χώρα δεν είναι εκτεθειμένη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς όπως η Ουκρανία, εξαρτάται από τη Ρωσία για τα δύο τρίτα του εφοδιασμού της σε ηλεκτρισμό, καθώς ο κύριος σταθμός αερίου που την τροφοδοτεί βρίσκεται στην αυτονομιστική φιλορωσική μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

    Όμως η διακοπή της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά τις 31 Δεκεμβρίου «δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις παραδόσεις αερίου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της Μολδανίας», σημειώνει η έκθεση.

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το συμβόλαιο που τη συνδέει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με τη Ρωσία για τη διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της.

    Μια ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ο ΔΟΕ, «είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας», που εργάζεται από την πλευρά της για μία διαφοροποίηση των υποδομών της, κυρίως αναπτύσσοντας την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Η κατασκευή μιας νέας, τρίτης γραμμής υψηλής τάσης ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Ρουμανία έχει εγκριθεί και «αναμένεται να λειτουργήσει το 2031» μετά τις άλλες δύο που προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2025 και το 2027 (Βουλκανέστι-Κισινάου και Μπάλτι-Σουτσεάβα), υπενθυμίζει ο ΔΟΕ.

    Όμως αυτόν τον χειμώνα, η Μολδαβία θα εξαρτάται κυρίως από «γεννήτριες ντίζελ και αποθέματα ξυλείας για θέρμανση και από βιοκαύσιμα», αναφέρει ο ΔΟΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Υγειονομικός εφιάλτης στη Γάζα: «Όμηροι» ασθενειών οι άμαχοι - Φόβοι για επιδημία χολέρας
    Υγειονομικός εφιάλτης στη Γάζα: «Όμηροι» ασθενειών οι άμαχοι - Φόβοι για επιδημία χολέρας

    Ασθένειες εξαπλώνονται στη Γάζα καθώς τα λύματα μολύνουν καταυλισμούς και ακτές.

    Τα νερά σε τμήματα της μεσογειακής ακτογραμμής της Γάζας έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ, καθώς οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για την εξάπλωση ασθενειών σε όλη την επικράτεια.

    Δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από το BBC Arabic, δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι μια μεγάλη απόρριψη λυμάτων που χύθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Deir al-Balah.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο ότι οι εκτοπισμένοι σε κοντινούς καταυλισμούς στέλνουν τα λύματά τους κατευθείαν στη θάλασσα.

    «Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων και πολλοί συνδέουν τους δικούς τους σωλήνες με το σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων», δήλωσε ο Abu Yazan Ismael Sarsour, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Deir al-Balah.

    Ο Wim Zwijnenburg, περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pax for Peace, επιβεβαίωσε ότι τα λύματα φαίνεται να κατευθύνονται στη θάλασσα από τους κοντινούς πολυσύχναστους καταυλισμούς, αφού εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες.

    Γαζα

    Η απόρριψη λυμάτων στις εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Αυγούστου, κάλυπτε μια έκταση άνω των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων (0,8 τετραγωνικά μίλια). Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η απόρριψη άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο και ότι αυξήθηκε σταθερά τους επόμενους δύο μήνες.

    Δεν είναι σαφές αν η παράκτια ρύπανση εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς δεν υπάρχουν πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες.

    Οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων της Γάζας, κατέληξε τον Ιούνιο περιβαλλοντική έκθεση του ΟΗΕ.

    Ο οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει την πολιτική για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Cogat, δήλωσε στο BBC Arabic ότι μια ειδική ανθρωπιστική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει δράση για τη βελτίωση του συστήματος αποχέτευσης στη Γάζα.

    Τους τελευταίους μήνες, η Cogat συντόνισε την αποκατάσταση φρεατίων νερού και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, καθώς και την επέκταση των σωλήνων ύδρευσης στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

    Το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα συγκεκριμένες βελτιώσεις στις υποδομές αποχέτευσης της Γάζας. Το Ισραήλ, μαζί με την Αίγυπτο, δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα παρά μόνο σε ελεγχόμενες και σύντομες επισκέψεις με τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου

    Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, αφού ένα μωρό 10 μηνών έμεινε μερικώς παράλυτο μετά από πολιομυελίτιδα - το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησαν επίσης δύο εκεχειρίες διάρκειας μίας εβδομάδας, ώστε να μπορέσουν να εμβολιάσουν 600.000 παιδιά στη Γάζα.

    Αλλά οι παρατηρητές λένε ότι η παράδοση των εμβολίων πιθανόν να προσκρούσει στα ίδια εμπόδια που επηρεάζουν τη ροή άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθιστώντας τη διανομή αργή και εξαιρετικά δύσκολη. Η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας θα καταστήσει επίσης οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού μια τεράστια πρόκληση.

    Σε απάντησή της στο BBC Arabic, η Cogat επέμεινε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ιατρική βοήθεια.

    Σε μια μεταγενέστερη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Cogat δήλωσε ότι «θα παραδοθούν επιπλέον 60.000 εμβόλια πολιομυελίτιδας για να εμβολιαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά» τις επόμενες εβδομάδες.

    Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας έχει ήδη αρρωστήσει

    Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε στο BBC Arabic ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας έχει ήδη αρρωστήσει λόγω ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

    «Βλέπουμε μια καταστροφική υγειονομική κρίση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Λάμα Αμπντούλ Σαμάντ, ειδικός σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης στην Oxfam.

    «Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με το νερό και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της αποχέτευσης».

    «Οι υποδομές αποχέτευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε σημείο που πλημμυρίζουν οι δρόμοι και οι γειτονιές και οι άνθρωποι ουσιαστικά ζουν δίπλα σε λακκούβες λυμάτων», πρόσθεσε.

    Γαζα

    Οι νέες φωτογραφίες και οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το BBC Arabic απεικονίζουν πώς το πρόβλημα των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη Γάζα επιδεινώνεται σταθερά.

    Η λιμνοθάλασσα Sheikh Radwan στη βόρεια Γάζα, η οποία κάποτε ήταν πηγή καθαρού βρόχινου νερού, φαίνεται να ξεχειλίζει από βρώμικο νερό.

    Η λιμνοθάλασσα έχει σαφώς μολυνθεί από ακατέργαστα λύματα, δήλωσε η κ. Abdul Samad μετά την αξιολόγηση των εικόνων.

    Αρκετοί Παλαιστίνιοι που ζουν σε κοντινή απόσταση έχουν παραπονεθεί στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Gaza Lifeline του BBC Arabic για την υπερχείλιση των λυμάτων, τη δυσοσμία και τα τρωκτικά που βγαίνουν από τη λιμνοθάλασσα.

    «Ακατέργαστα λύματα τρέχουν στην ιδιοκτησία μας λόγω της υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας Sheikh Radwan», δήλωσε ο Ibrahim Ramzi.

    Προειδοποίηση για πιθανή επιδημία χολέρας

    Εν τω μεταξύ, η Ghada al-Haddad, εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση στην κεντρική Γάζα, έστειλε στο BBC Arabic ένα βίντεο από έναν πρόχειρο καταυλισμό όπου τα λύματα είχαν συγκεντρωθεί σε μια λίμνη δίπλα στους εκτοπισμένους. Περιέγραψε τη μυρωδιά ως «ακατανίκητη» και «ανυπόφορη».

    Η πολιομυελίτιδα είναι μόνο ένα μέρος της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γάζα.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, ανέφερε 40.000 κρούσματα ηπατίτιδας Α - η οποία μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού - στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου σε σύγκριση με μόλις 85 την ίδια περίοδο πριν.

    Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν επίσης για πιθανή επιδημία χολέρας.

    Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι οι γιατροί στη Γάζα αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο φορτίο δυσεντερίας, πνευμονίας και σοβαρών δερματικών ασθενειών λόγω της κατάρρευσης του τομέα της υγείας.
    «Ο λόγος πίσω από την εξάπλωση αυτών των βακτηριακών ασθενειών είναι η παντελής έλλειψη συστήματος υγιεινής», εξηγεί ο σύμβουλος παιδιατρικής Dr Ahmed al-Farra.

    Είπε ότι τα προβλήματα περιλαμβάνουν την «ανάμειξη του καθαρού υπόγειου νερού με τα λύματα, τον σοβαρό υπερπληθυσμό, την υπερβολική ζέστη, την έλλειψη εξαερισμού, τις υπερπληθυσμιακές σκηνές, [και] την υπερκάλυψη των τουαλετών».

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από το περασμένο φθινόπωρο.

    Πολλοί άνθρωποι ζουν σε καταφύγια με μόλις μία τουαλέτα για 600 άτομα, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο.

    Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.

    Από την επίθεση αυτή, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.200 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
    Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

    Η έκθεση στη ζέστη και το κρύο κατά την πρώιμη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».

    Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισης είναι ακόμα ανώριμοι.

    Οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών, ηλικίας 9 έως 12 ετών. Επίσης, χρησιμοποίησαν μία προηγμένη στατιστική προσέγγιση για να εκτιμήσουν την έκθεση του κάθε συμμετέχοντα σε μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες από τη σύλληψή τους μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών. Ως κρύες και ζεστές θερμοκρασίες ορίστηκαν οι θερμοκρασίες που βρίσκονταν στο κατώτερο και το ανώτερο άκρο της κατανομής θερμοκρασίας στην περιοχή μελέτης.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους ζωής και η έκθεση στη ζέστη από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών σχετίζονταν με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας. «Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL, Λάουρα Γκρανές.

    Επιπλέον, μία ανάλυση με βάση τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Σε αυτά τα παιδιά, τα παράθυρα ευαισθησίας στο κρύο και τη ζέστη ήταν παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν στη συνολική ομάδα των συμμετεχόντων, αλλά άρχισαν νωρίτερα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να σχετίζονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τις συνθήκες στέγασης και την ενεργειακή φτώχεια.

    Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη, όπως τονίζουν οι ερευνητές, σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου, τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα ή την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή φλεγμονώδεις διεργασίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης
    Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

    Έκρηξη των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη στα επόμενα χρόνια βλέπει επιστήμονας κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

    Ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία θα φθάσουν σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα κρούσματα, σύμφωνα με επιστήμονες.

    Τα ποσοστά εμφάνισης των ασθενειών αυτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τους έδωσε τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμούν.

    Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, όπως αναφέρει ο Guardian η οποία ηγείται της ομάδας ανθεκτικότητας της παγκόσμιας υγείας στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης στην Ισπανία, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν στις επόμενες δεκαετίες σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας που σήμερα δεν επηρεάζονται.

    Η ίδια πρόκειται να κάνει μια παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη για να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια απότομη αύξηση αυτών των ασθενειών.

    «Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς των ασθενειών που μεταφέρουν και εξαπλώνουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με τα κρούσματα να εκδηλώνονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά αδύναμοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λόου.

    «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μακρύτερες σε διάρκεια θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχιακό παράθυρο για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια και θα ευνοούν όλο και συχνότερα ξεσπάσματα που θα είναι όλο και πιο περίπλοκο να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

    Ο δάγκειος πυρετός εντοπιζόταν συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι παγωμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μακρύτερες ζεστές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σήμαιναν ότι έχει γίνει η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στον κόσμο και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

    Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και έχει εντοπιστεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

    Το έντομο ευδοκιμεί: εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα έτη για τη μετάδοση της νόσου έχουν σημειωθεί από το 2000 και μετά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 500.000 το 2000 σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια το 2019.

    Η Λόου δήλωσε ότι η κλιματική κατανομή θα εκτοξεύσει αυτή την εξάπλωση, καθώς οι ξηρασίες ακολουθούν τις πλημμύρες: «Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με το αποθηκευμένο νερό να παρέχει πρόσθετες θέσεις αναπαραγωγής κουνουπιών.

    Τα διδάγματα από τις προηγούμενες επιδημίες υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης των μελλοντικών κινδύνων από ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές και της προετοιμασίας έκτακτων μέτρων για μελλοντικές επιδημίες».

    Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια θα διπλασιαστεί σε 4,7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ