Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 18:43

Κόσοβο: Σέρβοι απέκλεισαν δρόμους με νέα οδοφράγματα - Σημάδια υποχώρησης από την Πρίστινα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τποθέτησαν φορτηγά και έκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Σερβία με το Κόσοβο - Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην αστυνομικός που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση

Τα οδοφράγματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα, εμφανίζονται ωστόσο σημάδια υποχώρησης από την πλευρά της Πρίστινας. Οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν σήμερα να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

#Kosovo-Metohija Serbs in Central Serbia form a 3 km long barricade, thus closing the most busy administrative checkpoint, Merdare. pic.twitter.com/AFeGUzdehZ

— Balmaš (@mm_vas) December 28, 2022
Εν τω μεταξύ, χθες, Τρίτη, το βράδυ, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Σερβία με το Κόσοβο στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτή τη φορά στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων. Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα κάθετα στον δρόμο εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε». Στον αυτοκινητόδρομο έχει σχηματιστεί μεγάλη 'ουρά' από νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί. Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο, ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους. Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αυτής αρτηρίας, ούτε γίνεται κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 17:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πικρή ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική πόλο με buzzer beater της Σερβίας!
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πικρή ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική πόλο με buzzer beater της Σερβίας!

    Η Εθνική πόλο έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια αλλά λύγισε απέναντι στη Σερβία που εξελίσσεται σε κακό δαίμονα για τη Γαλανόλευκη. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 12-11 απ' τους Σέρβους και ήπιε το πικρό ποτήρι ενός οδυνηρού αποκλεισμού με buzzer beater στο φινάλε.

    Ήταν οι Σέρβοι εκείνοι που νίκησαν την Ελλάδα και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Εκεί όμως τουλάχιστον η ελληνική ομάδα έφτασε μέχρι τα μετάλλια κατακτώντας το ιστορικό ασημένιο. Στο Παρίσι, έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς το οποίο παίχτηκε στην κόψη του ξυραφιού, οι Σέρβοι ήταν πιο αποτελεσματικοί στις κρίσιμες στιγμές και πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση αφήνοντας την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου με μια μεγάλη πίκρα και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

    Η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που μετρά 12 σερί παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν έχει λείψει ποτέ από το 1980) και 17 στο σύνολο, την τελευταία τριετία έχει κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (2021), ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα (2023) κι ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης (2022). Στο Παρίσι όμως η ελληνική ομάδα θα παίξει για τις θέσεις 5-8 χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για ένα δεύτερο σερί μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η εξέλιξη του αγώνα

    Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με τον Παπανικολάου προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό αλλά οι Κροάτες ισοφάρισαν (1-1) γρήγορα με εκτέλεση πέναλτι του Μάντιτς. Ο Βλαχόπουλος έγραψε το 2-1 με τρομερό σουτ, ο Ούμποβιτς ισοφάρισε (2-2), ο Φουντούλης διαμόρφωσε το 3-2 με πέναλτι αλλά ο Ράσοβιτς έφερε το ματς ξανά στα ίσια (3-3) στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

    Ο Μάντιτς έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στη Σερβία (3-4) αλλά ο Κάκαρης σκόραρε απ' τη θέση του φουνταριστού για το 4-4. Και πάλι ο Ράσοβιτς ήταν ασταμάτητος σκοράροντας το τρίτο του γκολ στο παιχνίδι (4-5), ξανά όμως η Ελλάδα ισοφάρισε (5-5) με τον Παπαναστασίου. Ο Μάντιτς σκόραρε για τρίτη φορά στο ματς για το 5-6, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

    Αμέσως μετά την επανεκκίνηση του παιχνιδιού η Ελλάδα ισοφάρισε (6-6) με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γεννηδουνιά και είχε την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα με νέα εκτέλεση πέναλτι του Βλαχόπουλου, ο οποίος όμως νικήθηκε απ' τον Σέρβο τερματοφύλακα. Το γκολ δεν άργησε για την Ελλάδα που σκόραρε με τον Σκουμπάκη, ο οποίος με έναν κεραυνό έδωσε και πάλι το προβάδισμα στη Γαλανόλευκη (7-6). Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η ισοφάριση (7-7) των Σέρβων με τον Μάντιτς που έφτασε τα τέσσερα γκολ! Ο εξαιρετικός Σκουμπάκης σκόραρε ακόμα ένα θαυμάσιο γκολ για το 8-7 αλλά ο Ράσοβιτς έφερε ξανά το ματς σε απόλυτη ισορροπία (8-8). Ο Σκουμπάκης όμως με το τρίτο του σερί γκολ στην τρίτη περίοδο έφερε την Ελλάδα στο +1 (9-8).

    Με την έναρξη του τέταρτου οκτάλεπτου οι Σέρβοι ισοφάρισαν (9-9) με τον Ράσοβιτς αλλά ο Γκίλας βρήκε δίχτυα για το 10-9. Ο Βίκο έφερε το ματς στα ίσια (10-10). Στα 2'33'' πριν από το τέλος ο Μάντιτς σκόραρε ένα τρομερό γκολ δίνοντας προβάδισμα στους Σέρβους σε ένα καθοριστικό σημείο (10-11).

    Ο Βλαχόπουλος με ένα τρομερό γκολ ισοφάρισε για την Ελλάδα (11-11) στα 5,9 δευτερόλεπτα, αλλά οι Σέρβοι βρήκαν ένα απίθανο γκολ με buzzer beater από τον Γιάκσιτς για το τελικό 11-12.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Team USA από άλλο... πλανήτη - 110-84 τη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες
    Team USA από άλλο... πλανήτη - 110-84 τη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ φανέρωσε τις... διαθέσεις της από την πρεμιέρα των υποχρεώσεων της στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ της Λιλ και με επίδειξη δύναμης μετέτρεψε το θεωρητικά ντέρμπι με τη Σερβία σε... περίπατο. Με μπροστάρηδες τους Κέβιν Ντουράντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς, η Team USA συνέτριψε με 110-84 την «ασημένια» στο Παγκόσμιο του 2023 και μπήκε «με το δεξί» στον 3ο όμιλο.

    Στην επιστροφή του στην ενεργό δράση, μετά από περίπου τρεις μήνες, ο Ντουράντ έδωσε άλλη... πνοή στις ΗΠΑ, οι οποίες χωρίς να χάσουν τη διάρκεια τους στο κομμάτι της παραγωγικότητας, απόρροια της ευστοχίας τους από τα 6,75 (18/32 τρίποντα) και της κυριαρχίας τους στη δημιουργία με 24 ασίστ, δεν αγχώθηκαν απέναντι στο σύνολο του Νίκολα Γιόκιτς. Όταν μάλιστα ανέβασαν ταχύτητα και στην άμυνα, στο δεύτερο ημίχρονο, οι Σέρβοι απλά... παραδόθηκαν στις ορέξεις των Αμερικανών.

    Ο KD τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους (5/5 τρίποντα), ενώ ο ΛεΜπρόν Τζέιμς άγγιξε το τριπλ νταμπλ με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

    Από τη Σερβία, ο Νικόλα Γιόκιτς με 20 πόντους, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα ήταν απελπιστικά μόνος για την υπέρβαση.

    Τα δεκάλεπτα: 20-25, 49-58, 65-84, 84-110

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEX PLAVEVSKI

  • Σερβία: Νεκρός ο γιος του προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς – Βρήκαν το πτώμα του στο δάσος
    Σερβία: Νεκρός ο γιος του προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς – Βρήκαν το πτώμα του στο δάσος

    Τραγωδία για τον προπονητή μπάσκετ Βλάντο Τζούροβιτς που βρήκαν τον 49χρονο γιο του νεκρό σε δάσος του Βελιγραδίου στην Σερβία.

    Ο 75χρονος προπονητής μπάσκετ που έγινε γνωστός στην Ελλάδα με τη δουλειά του σε ΑΕΚ, Πανιώνιο και Άρη, είχε δηλώσει την εξαφάνιση του γιου του Νεμπόισα Τζούροβιτς την περασμένη Πέμπτη με τις αρχές του Βελιγραδίου να εντοπίζουν το πτώμα του το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαίου μέσα σε δάσος της πόλης.

    Ο Νεμπόισα Τζούροβιτς ήταν το ένα από τα δύο παιδιά του διάσημου προπονητή, ο οποίος έχει επίσης μια κόρη, τη Νίνα

    Μέχρι στιγμής, τα αίτια του θανάτου του είναι άγνωστα, με τον εισαγγελέα του Βελιγραδίου να έχει ζητήσει να γίνει αυτοψία, αλλά και τοξικολογικές εξετάσεις.

    Ο 75χρονος Βλάντο Τζούροβιτς δούλεψε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς από το 1988 μέχρι το 1993 εργάστηκε στον πάγκο του Πανιωνίου και ακολούθησαν Άρης (1993-94) και ΑΕΚ (1994-95), ενώ τη σεζόν 1996-97 επέστρεψε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Το 1999-2000 δούλεψε στην ομάδα της Δάφνης.

    Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Πανιώνο τη σεζόν 1991, στον θρυλικό τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ο Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο: Δεν οικοδομείται η ειρήνη με μονόπλευρες «λύσεις»
    Ο Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο: Δεν οικοδομείται η ειρήνη με μονόπλευρες «λύσεις»

    Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο.

    «Το να βρεις κοινό διπλωματικό έδαφος για την επίλυση διαφοράς, προστατεύοντας τα εθνικά σου συμφέροντα, είναι δύσκολος δρόμος, αλλά ο μόνος για το κοινό μας μέλλον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος. Αλλά αξίζει τον κόπο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό».

    Στην παρέμβασή του, που έγινε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική από την στιγμή μάλιστα που αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι.

    «Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα» επεσήμανε στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε θα πρέπει πρέπει να υπάρξουν βήματα σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών όπως και υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη.

    Η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα

    «Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικότητας στις διαπραγματεύσεις - το να «κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο» - είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές "λύσεις". Το να βρεις κοινό διπλωματικό έδαφος για την επίλυση μιας διαφοράς, προστατεύοντας τα εθνικά σου συμφέροντα, είναι ένας δύσκολος δρόμος» και πρόσθεσε: «Αλλά είναι ο μόνος δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι ο μόνος δρόμος για μια χώρα που είναι πραγματικά ισχυρή και πιστεύει στο μέλλον της».

    Ειδικότερα, στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό» ανέφερε:

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ντόρα Μπακογιάννη για την Έκθεσή της. Υπάρχουν πολλές θέσεις σε αυτή την Αίθουσα - συμπεριλαμβανομένης και στην δική μου, Ομάδα της Αριστεράς - σχετικά με το αν η ένταξη του Κοσόβου αυτήν την περίοδο, συμβάλλει ή όχι στην επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως γνωρίζετε έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Και υπάρχουν δύο πράγματα που έχω μάθει.
    Πρώτον, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος.

    Δεύτερον. Αυτό το κόστος αξίζει τον κόπο. Γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη.

    Οι παγωμένες συγκρούσεις δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η σταθερότητα υπονομεύεται μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικότητας στις διαπραγματεύσεις - το να «κλωτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο» - είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους.

    Η ένταξη του Κοσόβου

    Συμφωνώ, λοιπόν, που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Και σε αυτή τη βάση, το Κόσοβο αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι.

    Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα.

    Επιπλέον, το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ενέργειες σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών. Όπως και υποβολή προτάσεων - με καλής πίστη - για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη.

    Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές "λύσεις". Το να βρεις κοινό διπλωματικό έδαφος για την επίλυση μιας διαφοράς, προστατεύοντας τα εθνικά σου συμφέροντα, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι ο μόνος δρόμος για μια χώρα που είναι πραγματικά ισχυρή και πιστεύει στο μέλλον της.

    Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη προόδου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάσουν ένα μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου.

    Έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον Πρωθυπουργό Κούρτι, ο οποίος πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο με τον λαό του, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Όπως θα πρέπει να πράξει και ο πρόεδρος Βούτσιτς στη Σερβία.

    Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οικοδομείται η ειρήνη στην περιοχή μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οικοδομείται η ειρήνη στην Ευρώπη».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Aλέξης Τσίπρας: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης
    Aλέξης Τσίπρας: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι καλωσόρισε την έκθεση για την προοπτική ένταξης του Κοσόβου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξάγεται στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προυπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

    Υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

    Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Τροχαίο δυστύχημα στην ΠΑΘΕ: Τρεις νεκροί και τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
    Τροχαίο δυστύχημα στην ΠΑΘΕ: Τρεις νεκροί και τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ

    Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο 521ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στην έξοδο προς Ευζώνους, όταν λεωφορείο με τουρίστες από τη Σερβία συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, νεκροί είναι οι 3 επιβάτες του ενός αυτοκινήτου, ενώ ένας ακόμα επιβάτης του ίδιου αυτοκινήτου είναι σοβαρά τραυματισμένος. Επιπλέον, τραυματίστηκε και ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου, ενώ από τους 80 επιβάτες του διώροφου τουριστικού λεωφορείου περίπου 25 άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

    Στο σημείο βρίσκεται ήδη η αστυνομία και η πυροσβεστική που επιχείρησε με 18 πυροσβέστες και 6 οχήματα, ενώ μιλώντας στο OPEN ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Υπερκυτταρική καταιγίδα σάρωσε τη Σερβία: 3 νεκροί, ανάμεσά τους 11χρονος
    Υπερκυτταρική καταιγίδα σάρωσε τη Σερβία: 3 νεκροί, ανάμεσά τους 11χρονος

    Ένα εντεκάχρονο αγόρι, μία ηλικιωμένη γυναίκα και ένας άντρας 66 ετών έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια καταιγίδας που έπληξε το βράδυ της Παρασκευής την Σερβία.

    Το παιδί σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία μετά από πλήγμα κεραυνού σε κολώνα του δικτύου ηλεκτροδότησης, σε συνοικισμό της πόλης Νόβι Σαντ. Ο άτυχος άντρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν καλώδια ηλεκτροδότησης έπεσαν στην αυλή του σπιτιού του στην κωμόπολη Μπάτσκα Παλάνκα. Κεραυνός ευθύνεται και για τον θάνατο της γυναίκας σε χωριό της Βοϊβοντίνας η οποία πέθανε από ασφυξία όταν πήρε φωτιά το σπίτι της μετά από πλήγμα κεραυνού σε παρακείμενο δέντρο.

    Η καταιγίδα που έπληξε χθες το βράδυ την βόρεια και κεντρική Σερβία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές και στο Βελιγράδι όπου δέντρα ξεριζώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους καταπλακώνοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη καταιγίδα που πλήττει την Σερβία το τελευταίο σαρανταοχτάωρο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για «υπερκυτταρική καταιγίδα» (supercell storm) ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι και βροχή.

    Η σερβική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν ακραίων, επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και για σήμερα το βράδυ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σερβία: Ένα μήνα διορία να παραδώσουν τα παράνομα όπλα έχουν οι πολίτες
    Σερβία: Ένα μήνα διορία να παραδώσουν τα παράνομα όπλα έχουν οι πολίτες

    Διορία ενός μήνα από σήμερα μέχρι 8 Ιουνίου έχουν οι πολίτες της Σερβίας για να παραδώσουν στην αστυνομία τον οπλισμό που κατέχουν παράνομα χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες.

    Πρόκειται για εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που λήφθηκε μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισαν τη χώρα και τον κόσμο.

    «Αφορά όλα τα είδη των πυροβόλων όπλων, αλλά και το πολεμικό υλικό, όπως χειροβομβίδες, νάρκες, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    «Καλώ τους πολίτες που κατέχουν παράνομο οπλισμό να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τον παραδώσουν, διότι μόλις παρέλθει η διορία που δόθηκε, οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρές», δήλωσε σε συνέντευξη στην σερβική δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα και για τον έλεγχο των κατόχων αδειών οπλοκατοχής, όπως η διενέργεια, αιφνιδίως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψυχολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

    Στην Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκατοχής. Υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

    Στο μεταξύ στον απόηχο των δύο τραγωδιών από σήμερα σε όλα τα σχολεία της Σερβίας έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία δύο αστυνομικών με πλήρη οπλισμό στην είσοδο ενώ γίνονται και περιπολίες πέριξ των σχολικών κτηρίων.

    Το δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ»,όπου την περασμένη Τετάρτη ένας δεκατετράχρονος μαθητής σκότωσε οχτώ συμμαθητές του και τον σχολικό φύλακα, θα αρχίσει να λειτουργεί σε δύο ημέρες.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΡΑ/ ANDREJ CUKIC

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο