Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε διπλωματικό οργασμό παρουσιάζοντας το σχέδιό του σε ηγέτες όπως ο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προωθήσει έντονα το ειρηνευτικό του σχέδιο 10 σημείων, συζητώντας το μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να διοργανώσουν μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη με βάση αυτό.
Τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους ηγέτες της Ομάδας της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη τον χειμώνα, η οποία θα επικεντρωνόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο «στο σύνολό του ή σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία ειδικότερα».
Η Ρωσία από την πλευρά της απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι και η Μόσχα επανέλαβε ότι δεν θα παραδώσει κανένα έδαφος που έχει καταλάβει, περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, το οποίο λέει ότι έχει προσαρτήσει.
Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε διπλωματικό οργασμό παρουσιάζοντας το σχέδιό του σε ηγέτες όπως ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της G20.
Η υποστήριξη του δυτικού κόσμου προς τον στρατό της Ουκρανίας ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, και τα έθνη έχουν σπεύσει να βοηθήσουν το Κίεβο με την αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά η ανταπόκριση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι και στην προτεινόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής είναι πιο επιφυλακτική.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον στις 22 Δεκεμβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια ότι μόνο ο ίδιος και ο Ζελένσκι «μοιράζονται ακριβώς το ίδιο όραμα» για την ειρήνη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι δεσμεύονται να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία «σύμφωνα με τα δικαιώματά της που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι πιθανότητες για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες σύντομα είναι μικρές.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ειρηνευτική του φόρμουλα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G20 τον Νοέμβριο.
Ποια είναι τα 10 σημεία της πρότασης του Ζελένσκι και γιατί το απορρίπτει η Μόσχα;
Πρώτο σημείο της πρότασης είναι η πυρηνική ασφάλεια, με έμφαση στην αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, το οποίο είναι πλέον υπό την κατοχή της Ρωσίας.
Για τη Ρωσία, η οποία έχει προσαρτήσει την περιοχή της Ζαπορίζια, δεν θα έδινε για κανέναν λόγο χωρίς ανταλλάγματα το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας. Είναι και θα παραμείνει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να σύρει σε διαπραγματεύσεις το Κίεβο, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια τα χώρας εξαρτάται από τον πυρηνικό σταθμό.
Δεύτερο σημείο είναι η επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας προς τα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
Η Μόσχα έχει συμφωνήσει για την αποστολή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω του διαδρόμου τα Μαύρης Θάλασσας μέχρι και τον Φεβρουάριο. Όμως έχει καταγγείλει το Κίεβο ότι στέλνει τα σιτηρά του στην Ευρώπη κι όχι στις φτωχότερες χώρες, όπως συμφωνήθηκε. Καθώς η ασφάλεια της μεταφοράς περνάει από τη Ρωσία, θα είναι άλλο ένα σημείο διαπραγμάτευσης και αποδυνάμωσης της οικονομίας της Ουκρανίας.
Στο τρίτο σημείο αναφέρεται η ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μισές από τις οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.
Η Ρωσία επιμένει να χτυπά ενεργειακές υποδομές σε μια προσπάθεια να γονατίσει το σθένος των Ουκρανών και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στον Ζελένσκι. Όσο αυτός δεν πηγαίνει σε διαπραγματεύσεις τόσο θα συνεχίζονται οι καταστροφές στις υποδομές.
Τέταρτο σημείο της πρότασης Ζελένσκι είναι η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
Σ’ αυτό το σημείο θα συμφωνούσε η Ρωσία, καθώς δεν έχει πολίτες αιχμαλώτους αλλά μόνο στρατιώτες και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση τους.
Πέμπτο σημείο αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κάτι που, όπως είπε ο Ζελένσκι, «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων».
Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο να διαπραγματευτεί η Μόσχα καθώς δεν τίθεται θέμα επιστροφής της περιοχής του Ντονμπάς που από το 2014 έχει ανεξαρτητοποιηθεί και μετά τα δημοψηφίσματα έχει προσαρτηθεί στην Ρωσία.
Το ίδιο ισχύει και για το έκτο σημείο όπου ζητά ο Ζελένσκι την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Στο έβδομο σημείο ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητά δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
Θα φάνταζε τρελό να αποδεχτεί η Ρωσία να συρθεί στα διεθνή δικαστήρια ως ένοχη για εγκλήματα πολέμου.
Στο όγδοο σημείο της πρότασης Ζελένσκι είναι η οικοκτονία, προστασία του περιβάλλοντος δηλαδή, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
Η Μόσχα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της δεν ναρκοθετεί καθώς επελαύνει ενώ το Κίεβο υποχωρεί και χάνει, αφού έχασε μέχρι τώρα το ένα πέμπτο της επικράτειας της. Ο επιτιθέμενος δεν ναρκοθετεί αλλά ο αμυνόμενος για να προκαλέσει απώλειες.
Στο ένατο σημείο αναφέρεται η πρόληψη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων για την Ουκρανία.
Σ’ αυτή την πρόταση η Ουκρανία προσπαθεί να σύρει τους δυτικούς της συμμάχους στον πόλεμο με την Ρωσία. Κάτι όμως που οι σύμμαχοι της δεν επιθυμούν και η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητο.
Τέλος στο δέκατο σημείο ο Ζελένσκι ζητά επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου υπογεγραμμένου από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το να ζητά ο Ζελένσκι να υπογράψει έγγραφο η Ρωσία χωρίς να έχει πάρει αυτά που θέλει, είναι τελείως ουτοπικό.
Από τις δέκα προτάσεις του Ουκρανού Προέδρου είναι πασιφανές ότι δεν επιθυμεί να μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά επιζητεί τον ρόλο του νικητή, παρότι είναι ο ηττημένος μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί από ειδικούς οι προτάσεις αυτές θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων, καθώς δεν γίνονται αποδεκτές από τη Μόσχα, ενώ και οι δυτικοί σύμμαχοι του Ζελένσκι δεν είδαν τις προτάσεις με καλό μάτι.
Σε συζητήσεις του iEidiseis με Ρώσους αξιωματούχους κατά την διάρκεια της αποστολής στην περιοχή του Ντονμπάς, το τέλος του Ιανουαρίου θα είναι η καταλυτική ημερομηνία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.