Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Μιλώντας το Σάββατο στην εκλογική του περιφέρεια στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στη μιζέρια τους».
Οκτάι: «Όταν φωνάζουμε θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, θα το κάνουμε»
Ο Φουάτ Οκτάι, την Παρασκευή εκφράζοντας την ενόχλησή του δύο εβδομάδες μετά για τον Κωνσταντίνο Φλώρο, που επισκέφτηκε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, διαμήνυσε πως ό,τι λέει η Τουρκία θα το κάνει και πως δεν λέει λόγια του αέρα.
«Βλέπουμε ποιος έρχεται και συγχαίρει ποιον, σωστά; Χθες, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε συγχαρητήρια από το δήμαρχο της Αθήνας: "Είμαστε δίπλα σου, αδελφέ". Είναι ξεκάθαρη η ‘αδελφοσύνη’ μεταξύ τους. Πείτε στον αδελφό σας που είναι μαζί σας να πει στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να μην βγάζει φωτογραφίες με την Αλικαρνασσό από πίσω του. Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ό,τι πρέπει. Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα, όταν λέει ‘θα έρθουμε ξαφνικά’, αν το πει θα το κάνει. Ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει στον βρόντο», δήλωσε σε συνέντευξή του σε κανάλι στο Youtube.
Επιθετικές δηλώσεις Ακάρ για την Ελλάδα: «Πυροβόλησαν τους ψαράδες μας και οι συνέπειες είναι γνωστές»
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε το ελληνικό λιμενικό ότι έριξε πυρά κατά τουρκικής ακταιωρού.
«Είναι η Ελλάδα που παραβιάζει αυτό το status quo, εξοπλίζοντας τα νησιά. Η Ελλάδα που μπήκε κάτω από τη μύτη μας και που προκαλεί μέρα νύχτα. Η Ελλάδα που μόλις χθες ενόχλησε τους ψαράδες μας, πυροβολώντας. Εδώ είναι που ταιριάζει η παροιμία ‘φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης’. Αυξάνουν την ένταση. Το κάνουν για εσωτερική πολιτική κατανάλωση», είπε χαρακτήριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Έχουμε έναν γείτονα, την Ελλάδα. Έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα, έχουμε κάποια θέματα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα. Προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η ένταση, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στηρίζουμε με επικεφαλής τον πρόεδρό μας πραγματικά αυτές τις προσπάθειες με αποφασιστικότητα, όλα τα υπουργεία μας, το υπουργείο Εξωτερικών μας, το υπουργείο Άμυνας, και άλλα υπουργεία. Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις. Με συμβουλευτικές συνομιλίες από τη μία πλευρά, συνομιλίες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνομιλίες αποσυμπίεσης από την άλλη πλευρά, μια πρωτοβουλία του προέδρου μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση από τη γείτονά μας Ελλάδα, δεν έχουμε καταφέρει να λάβουμε θετική απάντηση σε κανένα από αυτά. Περιμέναμε 2 χρόνια. Υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνάς μας, δύο από αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία. Για την 4η, πρέπει να έρθουν στην Τουρκία, περιμένουμε να έρθουν. Αλλά δυστυχώς, παρά την αναμονή μας, παρά τις προσκλήσεις μας, δεν έχουν έρθει».
Νεο-οθωμανισμός και Μεγάλη Ιδέα
Ο Χουλοσί Ακάρ υποστήριξε ότι αν οι Τούρκοι έχουν καταληφθεί από έναν νεο-οθωμανισμό, τότε η Ελλάδα διακατέχεται ακόμη από το όραμα της Μεγάλης Ιδέας.
«Δυστυχώς, προσπαθούν να μας κατηγορήσουν για νεο-οθωμανισμό, επεκτατισμό, ρεβιζιονισμό και για κάποιες άλλες λέξεις και έννοιες, έτσι βάσει του μυαλού τους. Θέλω να πω, αυτά πραγματικά δεν έχουν κανένα νόημα, καμία ουσία, καμία βάση. Τι έχουμε κάνει δηλαδή, που μας κατηγορούν για Νεο-Οθωμανισμό; Εννοώ τι έχει κάνει η Τουρκία; 1923 Συνθήκη της Λωζάνης, 1947 διάσκεψη ειρήνης μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, από τότε το status quo μας συνεχίζεται.
Για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, επειδή δεν έχουν άλλα επιχειρήματα, δυστυχώς συνεχίζουν να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες εις βάρος του ελληνικού λαού, εις βάρος της ευημερίας του».
Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ προειδοποίησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ελληνική ενέργεια.
«Δώσαμε όμως και συνεχίζουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση τόσο επί του πεδίου όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν προκαλούμε, δεν επιτιθέμεθα, δεν παρενοχλούμε, δεν τυραννούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά έχουμε πει όμως και χιλιάδες φορές ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία παρενόχληση ή καταπίεση.
Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό. Δεν θα παρενοχλήσουμε, δεν θα καταπιέσουμε, δεν θα επιτεθούμε, αλλά αν συμβεί κάτι σε εμάς, δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Και λέμε σε όσους μας κατηγορούν για νεο-οθωμανισμό, τι γίνεται με τη «Μεγάλη Ιδέα» σας; Εδώ και χρόνια εξακολουθούν να πιστεύουν στη ‘Μεγάλη ιδέα’, νομίζουν ότι μπορούν να φτάσουν κάπου κατηγορώντας την Τουρκία για πράγματα ανούσια, που δεν έχουν καμία βάση για να την επισκιάσουν, να την καλύψουν, να δημιουργήσουν μία θολούρα».
«Μαζέψτε τα μυαλά σας»
Ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε και πάλι ‘συμβουλές’ στην Ελλάδα να ‘συμμαζευτεί’, διότι το δίδαγμα της ιστορίας είναι γνωστό.
«Λέμε ‘Μαζέψτε τα μυαλά σας πριν χιονίσει στα βουνά που εμπιστεύεστε και βαστάτε τα πόδια σας στο έδαφος’. Ειλικρινά τείνουμε χείρα φιλίας. Μην καθυστερείτε να αδράξετε αυτό το χέρι φιλίας. Τους έχουμε προειδοποιήσει κατά καιρούς ‘μην διστάζετε’ και συνεχίζουμε να το κάνουμε.
Φυσικά, στο τέλος όλων αυτών... υπάρχει κι η εσωτερική πολιτική κατανάλωση... υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί και ορισμένοι στρατιωτικοί που συμμετέχουν επίσης σε αυτό το καραβάνι και κάνουν επίσης πολιτική για ίδιο όφελος. Προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση για τον εαυτό τους με το να στέκονται ενάντια στην Τουρκία. Δεν περνά απαρατήρητο αυτό, όλοι το βλέπουν. Τους λέμε ότι ‘πρέπει να εγκαταλείψετε αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά σας. Σταματήστε το. Δεν θα φτάσετε πουθενά με αυτό. Και αυτό το λέγαμε πάντα ανοιχτά και καθαρά και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου, ειρήνης και ειρηνικών μεθόδων. Παρ' όλα όσα έχουν κάνει, εξακολουθούμε να ζητούμε διάλογο. Λέμε χωρίς διαμεσολάβηση, όχι εμμέσως αλλά άμεσα, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας συζητήσουμε. Εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Έχουμε δίκιο. Λέμε ναι σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε να επικρατεί μία αναστάτωση... Βλέπουμε το πρόβλημα.... Μην έχετε φιλοδοξίες, επειδή έχετε κάποιους από πίσω σας. Επειδή το έχετε ξανακάνει στην ιστορία, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Τέλος, λέμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για κανέναν. Η Τουρκία είναι πράγματι ένας ισχυρός, ασφαλής, αποτελεσματικός σύμμαχος. Τους υπενθυμίζουμε να το βλέπουν υπό αυτή τη σκοπιά και να το εκμεταλλευτούν».
Πηγή: Ethnos.gr