Πριν από ακριβώς 100 χρόνους, το 1923 δηλαδή, κάποιοι ειδικοί έγραψαν τις προβλέψεις - προφητείες τους για το 2023. Πολλοί ήταν εύστοχοι, άλλοι απλά έγραψαν...
Είθισται, και είναι θεμιτό, να μας θέλγει το μέλλον, να αναζητούμε εναγωνίως το τι μέλλει γενέσθαι, που λένε…Κάθε χρόνο, με το που σβήνουν τα φώτα της Πρωτοχρονιάς κι ανάβει η επόμενη μέρα, ξεσκονίζονται οι προβλέψεις του Νοστράδαμου, του Άγιου Παΐσιου και λοιπών, για να μας κατατοπίσουν για το τι θα μας φέρουν οι 365 μέρες που απομένουν μέχρι την επόμενη Πρωτοχρονιά.
Εμείς σήμερα δεν θα ανατρέξουμε σε προφητείες του τύπου: «… στην αρχή, οι Τούρκοι θα νομίσουν ότι νικάνε, αλλά αυτό θα είναι η καταστροφή τους. Οι Ρώσοι, τελικά, θα νικήσουν και θα πέσει η Πόλη στα χέρια τους. Μετά θα την πάρουμε εμείς. Θα αναγκασθούν να μας τη δώσουν…». Όοοχι εμείς θα καταγράψουμε τις προβλέψεις για το 2023, όπως δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες του 1923! Ακριβώς 100 χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας έκαναν την απόπειρα να «δουν» 100 χρόνια μπροστά…
Το 1923, που η Κωνσταντινούποληδίνει τη θέση της στην Άγκυρα για πρωτεύουσα της Τουρκίας, που ο Χίτλερ αποπειράται να καταλάβει την εξουσία με το Πραξικόπημα της Μπιραρίας, που η Ελλάδα μετράει και δεν μετριούνται οι πρόσφυγες από τη Μικρασία…
Επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι, τότε οραματίστηκαν τη ζωή του 2023.
Πολλές από τις προβλέψεις, αφορούσαν θέματα για τα οποία οι άνθρωποι ανησυχούσαν εκείνη την εποχή και που παραμένουν πηγή αγωνίας για πολλούς ακόμα και σήμερα.
Για να τα πάρουμε όμως έναν ένα τα μελλούμενα του 2023, όπως μας ήρθαν από το 1923…
Πιο υγιείς και πιο όμορφοι...
Αρκετοί «Νοστράδαμοι» περιέγραφαν τότε για το 2023, τη χρονιά μας δηλαδή, έναν κόσμο γεμάτο με πιο υγιείς και όμορφους ανθρώπους! Ένας συγγραφέας κι ένας γιατρός προέβλεψαν την εξάλειψη του καρκίνου, καθώς και της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδα, της λέπρας. Για τον καρκίνο ακόμα η Επιστήμη το παλεύει. Για τη φυματίωση, τη λέπρα και την πολιομυελίτιδα, οι «μάντεις» δεν λάθεψαν!
Όσο για την ομορφιά των ανθρώπων; Έγραφε συντάκτης άρθρου το 1923: ««Οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί καθώς θα υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι άνθρωποι που θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιλεγούν οι νικητές. Το ίδιο θα ισχύει και για τους διαγωνισμούς μωρών»... Τα σχόλια περιττεύουν, αν αυτό ήταν το πρόβλημα του περασμένου αιώνα. Όμως, αν το καλοσκεφτείτε και ανατρέξετε σε φωτογραφίες νέων της εποχής του Μεσοπολέμου και τις συγκρίνετε με σημερινές, κάτι θα σας προκαλέσει εντύπωση: Οι ηλικίες, βρε παιδί μου, δεν ταιριάζουν. Ο 25αρης του 1923 θυμίζει σημερινό 50άρη και βάλε… Οι απλές γυναίκες του ’23, στα 30 τους, είναι οι σημερινές 60αρες… «Με τόσα κέντρα αισθητικής και τόσες χειρουργικές παρεμβάσεις», θα μας πείτε… Σωστά.
Μπούκλες και ξυρισμένα κεφάλια...
Ένας ανθρωπολόγος του περασμένου αιώνα, που φέρεται να γνωρίζει τις ανδρικές και γυναικείες τάσεις στη μόδα, προέβλεψε: «μπούκλες για τους άνδρες το 2023». Μια παρόμοια πρόβλεψη εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Savannah News», ότι οι γυναίκες - μάλλον - θα ξυρίζουν το κεφάλι τους. Τα είδαμε και τα δυο: και αντρικές μπούκλες και ξυρισμένα γυναικεία κεφάλια από άποψη. Επίσης μια άστοχη πρόβλεψη ήταν ότι, «οι γυναίκες θα μαυρίζουν τα δόντια τους»… Κάτι άλλο θα είδαν που δεν μπόρεσαν να το ξεδιαλύνουν. Τα τατού ίσως;
Κάποιες εφημερίδες προέβλεψαν ότι ο μέσος άνθρωπος, θα ζει το 2023 περισσότερο, αν και ο ακριβής χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τον συντάκτη. Οι πιο αισιόδοξοι – αιθεροβάμονες έγραψαν ότι η μέση διάρκεια ζωής θα μπορούσε να φτάσει τα 100 χρόνια, αν και πολλοί θα μπορούσαν να φτάσουν τα 150 ή ακόμα και τα 200. Ένας περισσότερο ζαλισμένος από την τρικυμία των προφητειών ανέφερε έναν επιστήμονα που ανέβασε τον μέσο όρο στα 300 χρόνια! Κοίτα, αν σκεφτεί κάποιος ότι το 1923 ο 80άρης θεωρείτο Μαθουσάλας, ε, σήμερα έχει γίνει πρόοδος.
Τέσσερις ώρες εργασίας την ημέρα...
Σε μια άλλη αισιόδοξη πρόβλεψη, ο μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός Τσαρλς Στάινμετζ «είδε» ότι οι άνθρωποι το 2023 θα περνούν ακόμη λιγότερο χρόνο δουλεύοντας: «No More Hard Work By 2023!»… Μάλλον θα είδε στη γυάλινη σφαίρα του την τηλεργασία του κορονοϊού… Ο Στάινμετζ, επίσης πίστευε ότι «έρχεται η στιγμή που δεν θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για εργασία και ότι οι άνθρωποι θα κοπιάζουν όχι περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, λόγω του ηλεκτρισμού»… Και καταλήγει ο επιστήμων: «Τον υπόλοιπο χρόνο, θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τη φυσική μας κλίση».
Αρκετές δημοσιεύσεις – προβλέψεις ανέφεραν τότε ότι η τεχνολογική και βιομηχανική πρόοδος θα καταστήσει περισσότερα μέρη της Βόρειας Αμερικής πιο κατοικήσιμα, υπολογίζοντας τον πληθυσμό των ΗΠΑ σε 300 εκατομμύρια και του Καναδά σε 100 εκατομμύρια το 2023.
Μμμ, κοντά δεν το λες, μακριά δεν είναι: Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ στα 335 εκατομμύρια και του Καναδά σε περισσότερα από 38 εκατομμύρια.
Φυσικά, έγιναν προβλέψεις και για την επιστήμη, την τεχνολογία, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και άλλους τομείς. Στα προϊόντα: Ένας υποστήριξε ότι τα οικιακά σκεύη και οι κατοικίες θα κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από «πολτούς και τσιμέντα».
Ο τότε πρωτοπόρος της αεροπορίας Γκλεν Κέρτις, προέβλεψε ότι μέχρι το 2023 «η βενζίνη ως καύσιμο θα έχει αντικατασταθεί από το ράδιο και ότι οι ουρανοί θα έχουν γεμίσει από μυριάδες αεροσκάφη που θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές». Ιούλιος Βερν ο τύπος. Δεν έχει πέσει έξω, παρά μόνο στο καύσιμο.
Υπήρχε επίσης μεγάλος ενθουσιασμός για την πρόβλεψη κατασκευής ασύρματων επικοινωνιών, που δεν θα χρειάζονται χαρτί... Μέσα κι εδώ!
Ένας συγγραφέας οραματίστηκε τον κόσμο του 2023 όπου το Πίτσμπουργκ και το Λονδίνο θα δέχονται παραγγελίες «για ομιλούμενες ταινίες» από εμπόρους στο Πεκίνο και «μεταφορικά μέσα με ταχύτητα 1.000 μιλίων την ώρα» θα παραδίδουν εμπορεύματα πριν από τη δύση του ηλίου... Τι, έξω έπεσε; Με το internet η ταχύτητα του φωτός έχει εξανεμιστεί! Επίσης μια ολόσωστη πρόβλεψη: «Τα ραδιοτηλέφωνα σε μέγεθος ρολογιού θα κρατήσουν τους πάντες σε επικοινωνία με τα πέρατα της γης»!
Ο Άρτσιμπαλντ Λόου, ο βρετανός επιστήμονας και συγγραφέας που εφηύρε μια πρώιμη έκδοση της τηλεόρασης και το πρώτο drone, μεταξύ άλλων, έγραψε ότι «ο πόλεμος του 2023 θα είναι ένας ασύρματος πόλεμος», χάρη στην «ασύρματη τηλεφωνία». Ένας προφήτης, μα τι προφήτης! Ο Λόου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «είναι πολύ πιθανό, η νοητική τηλεπάθεια να υπάρχει στο έμβρυο και να σχηματίσει μια πολύ χρήσιμη μέθοδο επικοινωνίας».
Ο Λόου, ένας αξιόπιστος «μελλοντολόγος» της εποχής του, έκανε πολλές άλλες - και πιο ακριβείς - προβλέψεις για τον 21ο αιώνα: την άνοδο των smartphone, τα σύγχρονα πολυκαταστήματα Mall, το διαδίκτυο…
Είχε γράψει ακόμα ο Λόου: «Η ταχύτητα των τρένων του υπόγειου σιδηρόδρομου θα αυξηθεί ενώ τα αεροπλάνα θα είναι τόσο γρήγορα που τα σημερινά θα φαίνονται σαν παλιά τρένα».
Επίσης: «Σε εκατό χρόνια θα έχουμε σίγουρα τη σήραγγα της Μάγχης γιατί ένα νησί δεν μπορεί να ζήσει εύκολα στον αγώνα της προόδου». Το Channel Tunnel λειτούργησε το 1994.
Δεν λείπουν και οι σκοτεινές προφητείες
Υπάρχουν όμως και οι απαισιόδοξοι: «Ο θάνατος πιο γρήγορος από το φως, σιωπηλός και κρυφός σαν τη σκιά μιας σκέψης, θα καβαλήσει στα φτερά του ραδιοφώνου για να καταστρέψει έθνη σε μια μόνο ανάσα», έγραψε το 1923 ο δημοσιογράφος της Νέας Υόρκης Τζορτζ Έντουαρντ Λίντον Τζούνιορ.
«Οι δυνάμεις που είναι τώρα κρυμμένες βαθιά μέσα στην καρδιά της φύσης θα απελευθερωθούν από τον άνθρωπο, θα πολεμηθούν και θα εκσφενδονιστούν η μια εναντίον της άλλης σε έναν τιτάνιο αγώνα που θα σαρώσει στη λήθη όλη τη ζωή στο πέρασμά της, σαν σκόνη μπροστά σε ανεμοστρόβιλο».
Πφφφ, αερολογίες!
Ο αρχιτέκτονας Κας Γκίλμπερτ, σχεδιαστής του κτιρίου Woolworth - ύψους 240 μέτρων - στο Μανχάταν, προέβλεψε ότι τα μελλοντικά οικοδομήματα θα είναι μικρότερα.
«Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι τα κτίρια στο μέλλον, εκτός από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη των μεγάλων πόλεων, μπορεί να έχουν μικρότερο ύψος από αυτά του σήμερα», έγραψε. «Μπορεί, ως αποτέλεσμα ορισμένων νόμων, να έχουμε πόλεις με πύργους και ταράτσες», έγραφε και άφηνε ένα παράθυρο… «Αν οι Μπολσεβίκοι έπαιρναν τη χώρα, όμως, φοβάμαι για το μέλλον. Δεν είναι απίθανο η αρχιτεκτονική να πάψει να υπάρχει σε 100 χρόνια από τώρα και να μην υπάρχουν σπίτια για να ζεις», έγραψε ο Κας, που φοβόταν τους Μπολσεβίκους. Το 1923 δεν είχε γεννηθεί βλέπεις ο Γκορμπατσόφ…
Το είδε σαν σε ταινία...
Ο σκηνοθέτης ταινιών του Χόλιγουντ Ντέιβιντ Γκρίφιθ οραματίστηκε ότι η εκδοτική βιομηχανία, σε 100 χρόνια, θα είχε να κάνει με κινηματογραφικές ταινίες αντί για βιβλία. «Οι βιβλιοθήκες κινηματογραφικών ταινιών θα είναι εξίσου κοινές με τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες», έγραψε. Έπεσε έξω 30 χρόνια…
«Ο κόσμος θα έχει εξοικειωθεί με τις εικόνες έτσι ώστε οι λέξεις να μην είναι τόσο σημαντικές όσο είναι τώρα». Βλέπε νέους πάνω από κινητά τηλέφωνα και μακάριζε τον Γκρίφιθ για την πρόβλεψή του.
Όμως ο Γκρίφιθ «είδε» και κάτι ακόμα: «Δεν βλέπω τη δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής δράσης στην οθόνη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια», έγραψε ο Γκρίφιθ. Α, φουκαρά μου, η τηλεόραση σε διέψευσε!
Δεν λείπουν και οι φανατικοί...
Και ένας αμετανόητος: Ο Γουίλιαμ Άντερσον, επιθεωρητής του Anti-Saloon League της Νέας Υόρκης, προέβλεψε ότι σε 100 χρόνια από τότε, το ευρύ κοινό θα είχε από καιρό αποδεχτεί το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ένα «εθιστικό, ναρκωτικό δηλητήριο. Η χρήση του ποτού θα είναι εντελώς άγνωστη, εκτός από τους ανώμαλους, υποανάπτυκτους, μοχθηρούς και διεφθαρμένους», διακήρυξε ο Άντερσον. Εποχή της Ποτοαπαγόρευσης τότε και ο Άντερσον ήθελε να κάνει τον καλό και τα ’γραψε αυτά, αφού είχε χτυπήσει ένα δυο ποτηράκια ουίσκι…
Και ως επίλογος: «Τι ωφελεί να προβλέψουμε πώς θα είναι ο κόσμος μας 100 χρόνια μετά; Θα είναι ο ίδιος παλιός κόσμος, η ίδια παλιά λαμπερή λιακάδα, η ίδια παλιά ανθρώπινη φύση και περίπου η ίδια αναλογία σε καλές και κακές μανάδες, σε ταραχοποιούς, ριζοσπάστες και συντηρητικούς». Αυτά έγραψε η «The Journal Times» στο Ουισκόνσιν και τα είπε όλα!
Καλή χρονιά…
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από Jeff Jacobs από το Pixabay