Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 13:57

Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας: Τι αποκαλύπτει η μακροβιότερη μελέτη στην ιστορία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ήταν το έτος 1938 όταν μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ ξεκίνησε μια μελέτη για να απαντήσει σε ένα ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν αρχικά 724 άτομα - ήταν αγόρια από μη προνομιούχες οικογένειες της Βοστώνης και φοιτητές του ιδρύματος. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι σύζυγοί τους, κατόπιν τα παιδιά τους, μετά τα εγγόνια τους. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ενσωμάτωσαν τελικά στη μελέτη τους 1300 απογόνους που προέρχονταν από την αρχική ομάδα.

Ανά τακτά διαστήματα, συγκέντρωναν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες που ξεκινούσε από την οικονομική τους κατάσταση και την επαγγελματική τους ανέλιξη για να φτάσει έως την υγεία τους. Ήταν άνθρωποι που παντρεύονταν και χώριζαν, γνώριζαν επιτυχίες και αποτυχίες, γίνονταν γονείς ή έμεναν άκληροι, αποκτούσαν πλούτο ή ζούσαν σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.

Στη μακροβιότερη μελέτη στην ιστορία, το συμπέρασμα στο τέλος ήταν ένα: Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Πώς όμως καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις;

Στο ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι σημερινοί επικεφαλής της μελέτης του Χάρβαρντ ξεκινώντας από μια παραδοχή: Όπως σημειώνουν στην επιθεώρηση The Atlantic οι Ρόμπερτ Ουόλντιντζερ και Μαρκ Σουλτς, οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι πάντοτε η πρώτη μας προτεραιότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός αφιέρωσε το 2018 συνολικά 11 ώρες την ημέρα σε μοναχικές δραστηριότητες. Σε ένα διάστημα 29 ετών, οι 58 ημέρες που πέρασε κανείς με έναν φίλο του είναι χωρίς αμφιβολία μια ασήμαντη υποδιαίρεση σε σχέση με τις 4.851 ημέρες που αφιέρωσε στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή της επιστήμης ή ανάλυση κάποιων ευρημάτων για να αναγνωρίσει κανείς πώς επιδρούν οι σχέσεις στην ψυχολογία μας. Αρκεί να ανακαλέσει στη μνήμη του το συναίσθημα της αναζωογόνησης που τον καταλαμβάνει έπειτα από μια καλή συζήτηση ή την ένταση που νιώθει έπειτα από έναν καβγά.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι υγιείς και ολοκληρωμένες σχέσεις προσφέρουν ένα είδος ευεξίας - ή κοινωνικού fitness. Και όπως συμβαίνει και με την φυσική ευεξία, τη γνωστή «φόρμα», έτσι και στην περίπτωση της κοινωνικής χρειάζεται άσκηση για να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα.

Τι είδους άσκηση μπορεί να είναι αυτή όμως; Οι ειδικοί λένε πως τα ερωτηματολόγια που καλούνται να συμπληρώσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δίνουν μια απάντηση. Εκεί, τα 1300 άτομα του δείγματος καλούνται να σκεφτούν γύρω από τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που αγαπούν. Και για κάποιους από αυτούς, όπως διαπιστώνεται, αυτός ο αναστοχασμός λειτουργεί ευεργετικά.

Είναι μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι απλή και εύκολη. Οι δυο ερευνητές παραδέχονται πως κάποιοι συμμετέχοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, άλλοι διατηρούν ζωηρές αμφιβολίες, αφήνοντας ολόκληρες σελίδες του ερωτηματολογίου κενές, κάποιος έγραψε στο περιθώριο «μα τι ερωτήσεις είναι αυτές!». Ο στοχασμός γύρω από την πορεία και τις δυσκολίες της ζωής δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η σημασία του κοινωνικού fitness όμως είναι τεράστια εάν αναλογιστεί κανείς πως η μοναξιά, μια συνθήκη με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε δείγμα 55.000 ατόμων απ' όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου, ένα στα τρία άτομα όλων των ηλικιών δήλωσαν πως αισθάνονται μόνα. Ανάμεσά τους, η ηλικιακή ομάδα που βίωνε πιο έντονα αυτό το συναίσθημα ήταν αυτή των 16-24 ετών, ενώ από αυτούς το 40% ανέφερε πως αισθάνονταν μόνοι «συχνά» και «πολύ συχνά».

Έρευνα το 2020 έδειξε ακόμη πως το 32% των ενήλικων στην Ιαπωνία ανέμεναν να βιώσουν μοναξιά στη διάρκεια του έτους, ενώ σε έρευνα στις ΗΠΑ το 2019 τρεις στους τέσσερις είπαν πως είχαν βιώσει από ήπια έως και υψηλά επίπεδα μοναξιάς.

Καθώς διαπιστώθηκαν ανάλογα ευρήματα στη Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θεσπίσει ένα υπουργείο για τη Μοναξιά. Για τους ειδικούς, ωστόσο, η αντιμετώπιση της επιδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού η μοναξιά είναι μια υποκειμενική εμπειρία: άνθρωποι αισθάνονται μόνοι αν και έχουν οικογένεια ή φίλους, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ελάχιστες επαφές αλλά να μην βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό σημαίνει πως οι αντικειμενικές συνθήκες της ζωής ενός ατόμου δεν είναι αρκετές για να εξηγήσουν γιατί κάποιος αισθάνεται μόνος. Φαίνεται τελικά πως το συναίσθημα καθορίζεται από τη διαφορά ανάμεσα στο είδος των κοινωνικών επαφών που διατηρεί κάποιος και αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα να έχει.

Όπως σημειώνουν οι Ουόλντιντζερ και Σουλτς και στο νέο τους βιβλίο «The Good Life: Lessons From the World's Longest Scientific Study of Happiness», η συνθήκη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων. Η παραμέλησή τους, επισημαίνουν, συνιστά κίνδυνο για εμάς τους ίδιους. Όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να επενδύει κανείς στην κοινωνική ευεξία κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα της ζωής του. Θέτοντας ασφαλώς τις διαπροσωπικές του σχέσεις σε πρώτη προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας
    Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας

    Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει: «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;», σκεφτείτε το καλά - Από την απάντησή σας εξαρτώνται πολλά και αποκαλύπτονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε

    Είστε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας; Αποδεικνύεται ότι η απάντησή σας θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, τα άτομα που αισθάνονται ικανοποιημένα ή απολαμβάνουν μια ισχυρή αίσθηση ευεξίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Παραδοσιακά, η ιατρική περίθαλψη εστιάζει στη διαχείριση των φυσικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η ενίσχυση της ικανοποίησης από τη ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξίσου ουσιαστική στρατηγική.

    Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιολογώντας τα επίπεδα ικανοποίησής τους σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, οι φιλίες, η υγεία, τα οικονομικά και η συνολική ευτυχία. Η ομάδα εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ της ευημερίας και τεσσάρων σημαντικών καρδιαγγειακών παθήσεων: στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τα ευρήματα οδήγησαν σε μια σημαντική αποκάλυψη: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή είχαν 10-21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν χαμηλότερη ευημερία. Αναλύοντας περαιτέρω την επίδραση της ευτυχίας σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες παθήσεις, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή:

    • 44% χαμηλότερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου
    • 45% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
    • 51% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
    • 56% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής

    Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση, οι ερευνητές προχώρησαν τη μελέτη τους, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με υψηλότερη ευημερία ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και να χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, που συνδέονται άμεσα με καρδιακές παθήσεις. Το εύρημα αυτό ενίσχυσε τον ισχυρισμό τους ότι η ευτυχία μπορεί όντως να παίζει ρόλο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία», σημείωσε ο δρ. Sun, επισημαίνοντας ότι οι πολύπλοκοι βιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή υγεία και τη συναισθηματική ευεξία γίνονται όλο και πιο σαφείς.

    Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την ψυχική υγεία με την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον δρ. Glenn N. Levine, καθηγητή Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, ενώ έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πώς τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωριστούν τα οφέλη των θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή.

    Αν και τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, η μελέτη χαρακτηρίζεται από ορισμένους περιορισμούς. Οι ερευνητές ελπίζουν, ωστόσο, ότι θα τους βοηθήσει να μελετήσουν πώς η ψυχολογική ευεξία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και άλλους δείκτες υγείας. Σύμφωνα με τον δρα. Sun, η παρούσα μελέτη θα βοηθήσει σε μια ολιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική και συναισθηματική ευημερία επηρεάζει τη συνολική υγεία.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η φροντίδα της συναισθηματικής υγείας δεν έχει να κάνει μόνο με το να αισθανόμαστε καλά, αλλά και με το να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η ψυχική ευεξία θα πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία για την πρόληψη ασθενειών.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν: «Είστε ευχαριστημένος με τη ζωή σας;» να θυμάστε ότι η απάντησή σας μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αναζητάτε την ευτυχία; Τότε σταματήστε να περιμένετε αυτά τα 5 πράγματα από τους άλλους
    Αναζητάτε την ευτυχία; Τότε σταματήστε να περιμένετε αυτά τα 5 πράγματα από τους άλλους

    Οι ειδικοί ψυχικής υγείας μας συμβουλεύουν να πάψουμε να περιμένουμε τους άλλους να συμπεριφερθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο και να νιώσουμε επιτέλους καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό

    Όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία και την ικανοποίηση στη ζωή μας, και συχνά το κάνουμε μέσα από τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Οι προσδοκίες που έχουμε από τους ανθρώπους γύρω μας — είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους — μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ευτυχία μας. Όμως, πολλές από αυτές τις προσδοκίες είναι μη ρεαλιστικές και μπορούν να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση και δυσάρεστα συναισθήματα. Αν καταλάβετε ποια είναι αυτά τα στοιχεία που πρέπει να αφήσετε πίσω σας, μπορείτε να πετύχετε μεγαλύτερη εσωτερική ηρεμία και πραγματική ευτυχία.

    Οι ειδικοί ψυχικής υγείας εντοπίζουν πέντε προσδοκίες για τους άλλους που πρέπει να αναθεωρήσουμε εάν θέλουμε να νιώσουμε την αληθινή ευτυχία.

    1. Μην περιμένετε οι άλλοι να καταλαβαίνουν τι σκέφτεστε

    Είναι συνηθισμένο να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γύρω μας θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας χωρίς να εμείς να χρειαστεί να τα εκφράσουμε. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη μας. Αν θέλουμε κάτι από τους άλλους, πρέπει να το εκφράσουμε ανοιχτά και ειλικρινά. Αποφεύγοντας την εικασία και τη σιωπή, θα αποφύγουμε την απογοήτευση και τις παρεξηγήσεις.

    2. Μην αναμένετε όλοι να συμφωνούν μαζί σας

    Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις, αξίες και πεποιθήσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας. Το να περιμένετε ότι όλοι θα συμφωνούν με εσάς ή θα επιβεβαιώνουν τις επιλογές σας είναι μη ρεαλιστικό. Σεβαστείτε την ποικιλία των απόψεων και αποδεχτείτε ότι η διαφωνία είναι μέρος της ζωής. Αντί να απογοητεύεστε όταν οι άλλοι δε συμφωνούν, ακούστε τις διαφορετικές απόψεις και προσπαθήστε να τις καταλάβετε.

    3. Μη βασίζεστε στους άλλους για να σας κάνουν ευτυχισμένους

    Η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις πράξεις των άλλων. Περιμένοντας τους άλλους να καλύψουν τις συναισθηματικές, ψυχολογικές ή πνευματικές σας ανάγκες, μπορεί να οδηγηθείτε σε απογοήτευση. Αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας ευτυχία και βρείτε τη μέσα σας. Μοιραστείτε την ευτυχία σας με τους άλλους χωρίς να περιμένετε από αυτούς να τη δημιουργήσουν για εσάς.

    4. Μην θεωρείτε ότι οι άλλοι θα αλλάξουν για εσάς

    Είναι φυσικό να θέλουμε οι άνθρωποι γύρω μας να προσαρμοστούν στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει εκτός από εσάς τον ίδιο. Περιμένοντας τους άλλους να αλλάξουν τις συνήθειές τους ή τις προσωπικότητές τους για εσάς, έχετε μεγάλο κίνδυνο να απογοητευτείτε. Αντί να προσπαθείτε να τους διαμορφώσετε, αποδεχτείτε τους όπως είναι ή προχωρήστε αν χρειαστεί. Εστιάστε στην προσωπική σας ανάπτυξη και επιδιώξτε να είστε το καλύτερο παράδειγμα για τους άλλους.

    5. Μην περιμένετε οι άλλοι να είναι τέλειοι

    Κανείς δεν είναι τέλειος, και αυτό περιλαμβάνει και εσάς. Οι άλλοι δε θα μπορούν ποτέ να ανταγωνίζονται τις υπερβολικές προσδοκίες σας. Αντί να τους κρίνετε αυστηρά ή να τους επικρίνετε συνεχώς, αποδεχτείτε τα ελαττώματά τους και εκτιμήστε τα ταλέντα τους. Συγχωρέστε τα λάθη τους και μάθετε από αυτά. Αν σταματήσετε να τους συγκρίνετε με άλλους ή με την ιδανική εικόνα που έχετε στο μυαλό σας, θα μπορέσετε να τους δείτε για αυτό που πραγματικά είναι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι; Αυτές οι 5 συνήθειες σίγουρα θα σας βοηθήσουν!
    σε Plus +
    Θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι; Αυτές οι 5 συνήθειες σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

    Οι εξαιρετικά χαρούμενοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που τους βοηθούν να διατηρούν την ευτυχία τους καθημερινά. Σύμφωνα με ειδικούς αν δοκιμάστε τις συνήθειες τους, θα παρατηρήστε διαφορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

    Αν κοιτάξετε γύρω σας τους φίλους και την οικογένειά σας - ακόμα και τον εαυτό σας - είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ άλλοι το βλέπουν μισοάδειο.

    «Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Δεν χρειάζεται να δουλέψουν γι' αυτό, σωστά; Απλώς είναι», δήλωσε πρόσφατα o κοινωνικός ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky στον επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN Dr. Sanjay Gupta στο podcast του Chasing Life. Ο Lyubomirsky, διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Riverside, μελετά την ευτυχία για περισσότερα από 35 χρόνια. Έχει επίσης γράψει μερικά βιβλία σχετικά με το θέμα, μεταξύ των οποίων και το «The How of Happiness: Μια νέα προσέγγιση για να αποκτήσετε τη ζωή που θέλετε».

    Ως μια αφηρημένη έννοια που είναι υποκειμενική, η ευτυχία είναι ένα ολισθηρό θέμα προς μελέτη: Η συναισθηματική κατάσταση είναι δύσκολο να οριστεί, πόσο μάλλον να μετρηθεί αντικειμενικά.

    «Η ευτυχία έχει δύο συνιστώσες», δήλωσε ο Lyubomirsky, σημειώνοντας ότι χρειάζεστε και τις δύο πτυχές για να είστε “ευτυχισμένος” άνθρωπος. «Η βίωση θετικών συναισθημάτων - έτσι οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι είναι πιο πιθανό να βιώνουν αρκετά συχνά όπως χαρά, ενθουσιασμό, ηρεμία, περιέργεια, στοργή, υπερηφάνεια - αυτό είναι το ένα συστατικό. Η δεύτερη συνιστώσα είναι κατά κάποιον τρόπο να έχεις την αίσθηση ότι η ζωή σου είναι καλή, ότι είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου».

    Τα πάντα ξεκινούν με τη θέληση

    Οι ερευνητές μετρούν αυτά τα στοιχεία κάνοντας στους ανθρώπους ερωτήσεις όπως «Πόσο συχνά βιώνετε χαρά, ηρεμία, περιέργεια;» και «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη ζωή σας;». Ορισμένες πτυχές της ευτυχίας μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με την εξέταση εγκεφαλικών δομών και χαρακτηριστικών του προσώπου, ακόμη και με την ανάλυση της φωνής. Αντί να έχουν ένα καθορισμένο σημείο ευτυχίας, είπε ο Lyubomirsky, τα άτομα έχουν ένα καθορισμένο εύρος.

    Ένα μεγάλο ερώτημα για τους ερευνητές (και για πολλούς από εμάς) επιστρέφει σε αυτό το ζήτημα του μισογεμάτου ή μισοάδειου ποτηριού: Μπορείτε να αλλάξετε το καθορισμένο εύρος σας για να γίνετε ένα πιο ευτυχισμένο άτομο; Ο Lyubomirsky είπε ότι είναι εφικτό σε έναν ορισμένο βαθμό.

    «Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γενετική σας», είπε. Σημείωσε επίσης ότι το να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις συνθήκες στη ζωή σας -όπως να βρείτε μια νέα δουλειά ή να ξεκινήσετε μια σχέση- θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι ένα σημείο. «Και τι μας μένει λοιπόν; Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε», είπε. «Μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε νέες συνήθειες». Η ίδια και άλλοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν ορισμένες συνήθειες. Ποιες συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε για να αυξήσετε το επίπεδο της ευτυχίας σας; Ο Lyubomirsky έχει αυτές τις πέντε συμβουλές.

    Πηγαίνετε με τη «ροή»

    «Όταν είσαι τόσο πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις που δεν παρατηρείς το πέρασμα του χρόνου, βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ροή», η οποία συνδέεται με τη χαρά», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Προσπαθήστε να αυξήσετε τον αριθμό των εμπειριών ροής στην καθημερινή σας ζωή στις οποίες «χάνετε» τον εαυτό σας - εμπειρίες που είναι προκλητικές και απορροφητικές».

    Δεν χρειάζεται να αγωνιστείτε σε έναν αγώνα τένις με υψηλά στοιχήματα ή να ανεβείτε στο Έβερεστ, αλλά δοκιμάστε κάτι τόσο απλό όσο η ολοκλήρωση μιας ομαδικής εργασίας στο γραφείο, το παιχνίδι με τα παιδιά σας ή η απόλαυση ενός χόμπι με τον σύντροφό σας.

    Εξασκηθείτε σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης

    «Το να είστε ευγενικοί με τους άλλους ανθρώπους επιφέρει έναν καταρράκτη θετικών αποτελεσμάτων. Σας κάνει να αισθάνεστε γενναιόδωροι και ικανοί, σας οδηγεί να αισθάνεστε ευγνώμονες για τη δική σας κατάσταση και σας δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση διασύνδεσης με τον κόσμο», δήλωσε ο Lyubomirsky.

    «Δίνει επίσης χαρά στους άλλους ανθρώπους και τους οδηγεί στο να σας συμπαθούν περισσότερο και να ανταποδίδουν σε στιγμές ανάγκης σας, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην καλλιέργεια της δικής σας αυτοεκτίμησης. Έτσι, η άσκηση πράξεων καλοσύνης ενεργοποιεί αυτό που οι θετικοί ψυχολόγοι αποκαλούν «ανοδικό σπιράλ».

    Αυτές οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να απευθύνονται σε φίλους ή σε αγνώστους- μπορεί να είναι είτε άμεσες είτε ανώνυμες, αυθόρμητες ή προγραμματισμένες, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Δεν ξέρετε τι να κάνετε;

    Ο Lyubomirsky έχει κάποιες προτάσεις: Πληρώστε τα διόδια του αυτοκινήτου πίσω σας, βάψτε το σπίτι ενός γείτονα, μαζέψτε τα σκουπίδια στη γειτονιά σας, διδάξτε σε έναν αναλφάβητο ενήλικα να διαβάζει, σώστε ένα ζώο, επισκεφθείτε έναν οίκο ευγηρίας, βοηθήστε έναν άγνωστο να μεταφέρει ένα πακέτο, κάντε μια οικιακή εργασία (ακόμη και όταν δεν είναι η σειρά σας), γράψτε μια ευχαριστήρια κάρτα στον ταχυδρόμο ή τον σκουπιδιάρη σας ή απλώς χαμογελάστε σε κάποιον που αισθάνεται θλίψη.

    Φροντίστε τις σχέσεις σας

    Όταν πρόκειται για το επίπεδο της ευτυχίας σας, οι προσωπικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα χρήματα, τον τίτλο εργασίας ή ακόμη και την υγεία σας. «Το να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο, το σύζυγο ή τα παιδιά σας ή να επανασυνδέεστε με παλιούς φίλους, είναι σίγουροι τρόποι για να αυξήσετε τα δικά σας και των άλλων τα μέσα επίπεδα χαράς», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Αυτή την εβδομάδα, επιλέξτε μια σχέση που χρειάζεται ενίσχυση και επενδύστε χρόνο και ενέργεια στη θεραπεία, την καλλιέργεια, την επιβεβαίωση και την απόλαυσή της». Αυτή η μικρή επένδυση μπορεί να αποδώσει πολλά.

    Εκφράστε ευγνωμοσύνη

    Το να μετράτε τις ευλογίες σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε απολογισμό των θετικών πραγμάτων στη ζωή σας. «Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αφιερώσετε χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να σκεφτείτε τα τρία ή πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω περισυλλογής όταν πέφτετε για ύπνο το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σας, γράφοντας σε ένα ημερολόγιο ή μοιραζόμενοι τις ευγνώμονες σκέψεις σας με ένα κοντινό σας πρόσωπο». Μια άλλη ιδέα είναι να τηλεφωνήσετε ή να γράψετε ένα σημείωμα εκτίμησης σε ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο δεν έχετε ευχαριστήσει ποτέ σωστά. «Κάντε το τακτικά, αλλά όχι πολύ συχνά, καθώς η άσκηση μπορεί να χάσει τη φρεσκάδα και το νόημά της», είπε. Η έκφραση ευγνωμοσύνης θα σας ενθαρρύνει να εκτιμήσετε την καλή σας τύχη και θα σας βοηθήσει να περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας ή της εβδομάδας, σημείωσε ο Lyubomirsky.

    Γιορτάστε τα καλά νέα

    Το να μοιράζεστε επιτυχίες και επιτεύγματα με άλλους έχει συνδεθεί με αυξημένη χαρά και ευεξία. «Έτσι, όταν εσείς ή ο σύζυγος ή ο ξάδελφος ή ο καλύτερος φίλος σας κερδίζει μια τιμή, συγχαρείτε τους και γιορτάστε», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Προσπαθήστε να απολαύσετε την περίσταση στο έπακρο. Το να μεταδίδετε και να χαίρεστε τα καλά νέα σας οδηγεί στο να απολαμβάνετε και να απολαμβάνετε την παρούσα στιγμή, καθώς και στο να ενισχύετε τις σχέσεις με τους άλλους».

    Είπε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να επεκτείνεται και στον εαυτό σας: «Μην αποφεύγετε την υπερηφάνεια - χτυπήστε τον εαυτό σας στην πλάτη, πείτε στον εαυτό σας πόσο σκληρά δουλέψατε για αυτή τη στιγμή, φανταστείτε πόσο εντυπωσιασμένοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι». Και μετά ανοίξτε το μπουκάλι σαμπάνιας ή μηλίτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
    Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

    Δραστηριότητες σύμφυτες με την ένοια της παρέας και ο χρόνος που μοιράζονται οι φίλοι μπορεί να είναι η λύση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

    Οι φίλοι και ο χρόνος που μοιραζόμαστε μαζί τους έχουν αποδειχθεί οδηγοί μας στον δρόμο για την ευτυχία και ψυχική ευεξία. Ακόμη όμως και αν είναι γνωστό πια ότι πρόκειται για κοινωνικές σχέσεις που μας φιλοδωρούν με πλείστα οφέλη για την υγεία, σήμερα δοκιμάζονται. Δεν εννοούμε, βέβαια, τις μικρές ή μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που θα παρέλθουν σε λίγες ώρες ή ημέρες, αλλά για την επιδημία της μοναξιάς, τους ανθρώπους που περνούν ακόμη και τρεις μέρες χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα με κάποιον όσο και εκείνους που δυσκολεύονται να εισπράξουν την αγάπη.

    Η επικοινωνία όπως εξασφαλίζεται μέσα από τις συζητήσεις, το παιχνίδι είτε τις πλάκες ανάμεσα σε φίλους, θα αντισταθμίσει ή υπερκεράσει ακόμα τις επιπτώσεις της απομόνωσης. Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν.

    Οι φίλοι που «σώζουν»

    Για την εδραίωση μιας χαλαρής φιλικής σχέσης, απλώς για την παρέα, θα χρειαστούν περίπου 40-60 ώρες κοινού χρόνου. Με 200 ώρες κοινού χρόνου, επισφραγίζεται μια στενή φιλία. Αλλά και με πολύ λιγότερο χρόνο, όσο δηλαδή μια σύντομη συζήτηση μεταξύ φίλων, η ψυχική υγεία βγαίνει κερδισμένη.

    Αυτό ήταν τουλάχιστον το πόρισμα μελέτης που συνυπέγραψε ο καθηγητής Σπουδών Επικοινωνίας με ειδίκευση στη φιλία από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, Jeffrey Hal, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Communication Research. Σύμφωνα με αυτά, δεν είναι απαραίτητο να διαμείβονται λόγια μεγάλης βαρύτητας ή συζητήσεις με βαθύ και ουσιαστικό νόημα -καίτοι εξίσου αποτελεσματικές- παρά αρκούν και οι πιο «επιφανειακοί» διάλογοι, όπως η ανταλλαγή των νέων της ημέρας ή τα σχέδια για το Σαββατοκύριακο.

    Το μυστικό κρύβεται στην εξοικείωση· όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον άλλον, τόσο περισσότερο μπορείς να επενδύσεις στη σχέση και τη φιλία. Αυτές οι καθημερινές μικρο-εξομολογήσεις και οι ψιλοκουβέντες, το chit-chat που λένε οι Βρετανοί, ένα σύντομο τηλεφώνημα, είναι καταθέσεις στην τράπεζα της αλληλοκατανόησης.

    Αθώα και πολύτιμα πειράγματα

    Μια μελέτη κοινωνικών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research In Personality, συμπέρανε ότι τα αστεία στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης οικειότητας, όπως η φιλία, προάγουν το αίσθημα σύνδεσης και την ευεξία. Τα εκατέρωθεν πειράγματα ενισχύουν τα κοινά σημεία σύνδεσης και αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της σχέσης γνωρίζονται ουσιαστικά.

    Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα αυτοσεβασμού και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς και κατάθλιψη. Παράλληλα, το μεταδοτικό γέλιο είναι σημάδι ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται στο πλαίσιο της σχέσης είναι γνήσια.

    Παιδιά για πάντα

    Το παιχνίδι δεν έχει ηλικία. Ειδικά στην ενήλικη ζωή, οπότε οι υποχρεώσεις και το άγχος κερδίζουν περίοπτη θέση στην καθημερινότητα, μπορεί να δώσει ανάσα από το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, να αυξήσει την κοινωνικοποίηση και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ φίλων.

    Τα παιχνίδια με κάρτες και τα επιτραπέζια προτείνονται από επιστήμονες ως τονωτικά της ψυχικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας. Είναι ένας εγγυημένος τρόπος χαλάρωσης και ξεκούρασης, που αποσπά την προσοχή από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η εργασία ή τα οικονομικά. Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τα προτείνει μάλιστα για άτομα που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη ή μοναξιά είτε απλώς επιθυμούν να ενισχύσουν ήδη υπάρχουσες σχέσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες και οι πιο δυστυχισμένες χώρες: Στην κορυφή για 7η φορά η Φινλανδία - Η θέση της Ελλάδας
    Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες και οι πιο δυστυχισμένες χώρες: Στην κορυφή για 7η φορά η Φινλανδία - Η θέση της Ελλάδας

    Σαρώνει η Ευρώπη στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών - Το ανησυχητικό εύρημα για τους νέους σε ηλικία

    Τον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες και τις πιο δυστυχισμένες χώρες του πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα το UN Sustainable Development Solutions Network με τη Φινλανδία να κατακτά για έβδομη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση, ενώ στον αντίποδα στην τελευταία θέση βρέθηκε το Αφγανιστάν.
    Στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών βρίσκονται οχτώ ευρωπαϊκές χώρες με τη Δανία να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας των 140 χωρών και την Ισλανδία στην τρίτη. Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε επίσης Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Αυστραλία.
    Πτώση στην κατάταξη είχαν η Βρετανία που βρέθηκε στην 20η θέση πίσω από χώρες όπως η Λιθουανία ή η Τσεχία αλλά και οι ΗΠΑ που υποχώρησαν οχτώ θέσεις σε σχέση με το 2023 (23η θέση φέτος - 15η το 2023).
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

    Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα ευρήματα διαπίστωσαν, επίσης, πως όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1965 είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους γεννήθηκαν μετά το 1980 με την ευτυχία των millenials να εκτιμάται ότι υποχωρεί κάθε χρόνο που περνάει, ενώ αντίθετα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια η ικανοποίηση των boomers.
    Στο πλαίσιο αυτό οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί περνάνε μια φάση που ομοιάζει με «την κρίση της μέσης ηλικίας».
    Η έρευνα The World Happiness Report βασίζεται στις απαντήσεις και τις εκτιμήσεις που κάνουν οι πολίτες των κρατών σχετικά με τις ζωές τους αλλά και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν.

    Δείτε τον κατάλογο με τις 140 χώρες του The World Happiness Report

    happy

    Πηγή: Protothema.gr

  • Η Βρετανία είναι η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο – Ποιά είναι η πιο χαρούμενη
    Η Βρετανία είναι η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο – Ποιά είναι η πιο χαρούμενη

    Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Sapien Labs, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επισήμως η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο.

    Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο μαστίζεται από δίκαιες και άδικες διχόνοιες. Συχνά φαίνεται ότι οι νέοι στρέφονται εναντίον των ηλικιωμένων, οι ενοικιαστές εναντίον των ιδιοκτητών σπιτιού, οι Remainers εναντίον των Brexiteers, οι ρεπουμπλικάνοι εναντίον των βασιλικών. Αλλά τώρα, μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι είναι όλοι ενωμένοι στο να είναι απίστευτα δυσαρεστημένοι.

    Η Δομινικανή Δημοκρατία αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, ενώ η Σρι Λάνκα και η Τανζανία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα

    Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Sapien Labs, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επισήμως η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο. Ο οργανισμός διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε 71 χώρες για την ετήσια έκθεσή του Mental State of the World, προκειμένου να μετρήσει πώς η «εσωτερική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στο πλαίσιο της ζωής τους».

    Χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους, συνέταξαν μια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων και των πιο δυστυχισμένων χωρών στον κόσμο. Το Ουζμπεκιστάν αναδείχθηκε ως η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται στη δεύτερη θέση. Κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε πόλεμο και ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, η Υεμένη και η Ουκρανία εξακολουθούν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Βρετανούς.

    Αποτελεί έκπληξη; Όχι

    Η Δομινικανή Δημοκρατία αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, ενώ η Σρι Λάνκα και η Τανζανία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

    Η Sapien Labs διαπίστωσε επίσης ότι η δραματική κάμψη της ψυχικής ευεξίας που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID το 2020 συνεχίζει να υφίσταται. «Η προσδοκία ενδεχομένως να ήταν ότι μόλις έληξε ο εγκλεισμός και υποχώρησε η απειλή του COVID, η συλλογική ψυχική υγεία θα άρχιζε να ανακάμπτει προς τα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρεται στην έκθεση.

    Η Sapiens Labs σημείωσε ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά στην ψυχική ευημερία, ενώ οι περισσότερες χώρες της Αγγλικής σφαίρας κατατάσσονται χαμηλά

    «Ωστόσο, τα δεδομένα σε 64 χώρες υποστηρίζουν το αντίθετο – ότι οι επιπτώσεις της υποβαθμισμένης παγκόσμιας ψυχικής ευημερίας έχουν γίνει μια νέα κανονικότητα». Υπέροχα.

    Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Υπήρξαν πολλές πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με την κρίση ψυχικής υγείας των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρόσφατα στοιχεία του NHS να αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν περισσότερες από 3.500 επείγουσες παραπομπές παιδιών κάτω των 18 ετών τον Μάιο του 2023, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Μάιο του 2019.

    Smartphone και επεξεργασμένη τροφή

    Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation διαπίστωσε ότι το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμπτώματα μιας κοινής ψυχικής διαταραχής.

    Η Sapiens Labs σημείωσε ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά στην ψυχική ευημερία, ενώ οι περισσότερες χώρες της Αγγλικής σφαίρας κατατάσσονται χαμηλά.

    «Ο πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγούν απαραίτητα σε καλύτερη ψυχική υγεία» σημείωσαν οι ερευνητές.

    Επίσης επισήμαναν ότι και στις πλουσιότερες χώρες, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν smartphone σε νεαρή ηλικία και να καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Πηγή: In.gr - Με πληροφορίες από Dazed

  • Ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσουμε απολαμβάνοντας τις μικροχαρές της ζωής
    Ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσουμε απολαμβάνοντας τις μικροχαρές της ζωής

    Ένα φλιτζάνι καφέ, μια καλοσυνάτη πράξη σε έναν άγνωστο, ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Πόσα τελικά κερδίζουμε όταν βρίσκουμε τη χαρά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα; Μια ειδικός μας προτρέπει να το δοκιμάσουμε

    Πληθαίνουν οι φωνές που πλέον συνηγορούν ότι «η χαρά βρίσκεται στα απλά». Υπάρχει, όμως, πραγματικό όφελος; Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, υπάρχει μεγάλο κέρδος για την ευημερία μας μακροπρόθεσμα όταν απολαμβάνουμε μικρές στιγμές χαράς. Η Jolanta Burke, Ανώτερη Λέκτορας στο Κέντρο Θετικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) με άρθρο της στο The Conversation, παραθέτει τι κερδίζουμε από τις μικρές χαρές της ζωής, αλλά και πώς θα τις εντοπίσουμε.

    Αρχικά, εκτιμώντας τις απλές χαρές ωφελούμε το σώμα μας. Συγκεκριμένα, διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, ο «αυτόματος πιλότος» του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τις αυτοματοποιημένες και βασικές βιολογικές διαδικασίες – όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή. Συνδέεται επίσης με διαταραχές της διάθεσης και του άγχους και με τη ρύθμιση του στρες, οπότε όσο πιο διεγερμένο είναι τόσο καλύτερα νιώθουμε.

    Το ίδιο βελτιώνεται και η άποψή μας για τη ζωή, καθώς βιώνοντας θετικά συναισθήματα, αναπτύσσουμε ιδιότητες όπως η αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τη δυσφορία και την κακή ψυχική υγεία στο μέλλον. Σε κοινωνικό επίπεδο, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικό συντονισμό – μια στιγμιαία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ενισχύει την υγεία, αυξάνει τη διάρκεια ζωής και το νόημα της ζωής.

    Πόσες στιγμές χαράς είναι αρκετές;

    Ορισμένες μελέτες προτείνουν έναν μαγικό αριθμό: πέντε θετικά συναισθήματα προς ένα αρνητικό συναίσθημα για βέλτιστη ευημερία. Έτσι, για κάθε ένα αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε μέσα στην ημέρα (όπως η θλίψη, ο θυμός και η απογοήτευση), θα πρέπει να έχετε πέντε θετικά συναισθήματα (όπως η χαρά, η ελπίδα ή η αισιοδοξία) για να εξισορροπήσετε τα πράγματα και να ζήσετε μια καλή ζωή.

    Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτή την αναλογία, με ορισμένους να επικρίνουν τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή της. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να συμφωνούν ότι όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βιώνετε την ημέρα, τόσο το καλύτερο.

    Έτσι, η υιοθέτηση των μικρών αυτών στιγμών χαράς καθημερινά βελτιώνει συνολικά την ευημερία, αλλά και την αυτορρύθμιση, την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις παρορμήσεις προκειμένου να επιτύχουμε έναν στόχο ή να καθιερώσουμε μια συνήθεια. Η καλύτερη αυτορρύθμιση έχει αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής μας – όπως η πρόληψη του εθισμού ή των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (συμπεριλαμβανομένης της αναβλητικότητας, της επίρριψης ευθυνών και της τελειομανίας).

    Παρόλα αυτά, δεν είναι τα οφέλη ίδια για όλους. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι η γενετική ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να κερδίσουν από αυτές τις χαρές περισσότερο από άλλους. Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους μπορεί να ωφεληθούν δυσανάλογα από την ενασχόληση με θετικές δραστηριότητες.

    Επιπλέον, πρόκειται για μικρές δόσεις χαράς και όχι ευτυχίας. Διαφορετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη ευεξία και αυξημένη μοναξιά. Η διαφορά; Ενώ η ευτυχία είναι μια κατάσταση που οι άνθρωποι επιδιώκουν να επιτύχουν, η χαρά περιλαμβάνει τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ευτυχία.

    Πώς θα βρούμε χαρά στα μικρά πράγματα

    • Αλλάξτε τη ρουτίνα σας: Αφιερώστε 10 λεπτά σε κάτι που σας γεμίζει, όπως ένα φλιτζάνι τσάι.
    • Αναζητήστε στιγμές με χιούμορ: Οι αστείες καταστάσεις, όπως ένα βίντεο, μπορούν να σας αποφορτίσουν κάθε δύσκολη μέρα.
    • Να είστε αυθόρμητοι: Αγκαλιάστε το απροσδόκητο – ακόμη και αν πρόκειται για ένα αναζωογονητικό πεντάλεπτο διάλειμμα για να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο με τον οποίο έχετε καιρό να μιλήσετε.
    • Επιδιώξτε στιγμές σύνδεσης και γέλιου με αγνώστους, γείτονες ή γνωστούς. Η ενίσχυση αυτών των κοινωνικών δεσμών μπορεί να προσθέσει χαρά στην ημέρα σας.
    • Κάντε παύση και εκτιμήστε: Όταν είμαστε παρόντες σε ό,τι κι αν κάνουμε και δε χανόμαστε στο παρελθόν και στο μέλλον, αποκτούμε την αίσθηση της ενσυνειδητότητας και ευγνωμοσύνης που οδηγεί σε χαρά.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσουμε απολαμβάνοντας τις μικροχαρές της ζωής
    Ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσουμε απολαμβάνοντας τις μικροχαρές της ζωής

    Ένα φλιτζάνι καφέ, μια καλοσυνάτη πράξη σε έναν άγνωστο, ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Πόσα τελικά κερδίζουμε όταν βρίσκουμε τη χαρά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα; Μια ειδικός μας προτρέπει να το δοκιμάσουμε

    Πληθαίνουν οι φωνές που πλέον συνηγορούν ότι «η χαρά βρίσκεται στα απλά». Υπάρχει, όμως, πραγματικό όφελος; Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, υπάρχει μεγάλο κέρδος για την ευημερία μας μακροπρόθεσμα όταν απολαμβάνουμε μικρές στιγμές χαράς. Η Jolanta Burke, Ανώτερη Λέκτορας στο Κέντρο Θετικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) με άρθρο της στο The Conversation, παραθέτει τι κερδίζουμε από τις μικρές χαρές της ζωής, αλλά και πώς θα τις εντοπίσουμε.

    Αρχικά, εκτιμώντας τις απλές χαρές ωφελούμε το σώμα μας. Συγκεκριμένα, διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, ο «αυτόματος πιλότος» του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τις αυτοματοποιημένες και βασικές βιολογικές διαδικασίες – όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή. Συνδέεται επίσης με διαταραχές της διάθεσης και του άγχους και με τη ρύθμιση του στρες, οπότε όσο πιο διεγερμένο είναι τόσο καλύτερα νιώθουμε.

    Το ίδιο βελτιώνεται και η άποψή μας για τη ζωή, καθώς βιώνοντας θετικά συναισθήματα, αναπτύσσουμε ιδιότητες όπως η αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τη δυσφορία και την κακή ψυχική υγεία στο μέλλον. Σε κοινωνικό επίπεδο, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικό συντονισμό – μια στιγμιαία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ενισχύει την υγεία, αυξάνει τη διάρκεια ζωής και το νόημα της ζωής.

    Πόσες στιγμές χαράς είναι αρκετές;

    Ορισμένες μελέτες προτείνουν έναν μαγικό αριθμό: πέντε θετικά συναισθήματα προς ένα αρνητικό συναίσθημα για βέλτιστη ευημερία. Έτσι, για κάθε ένα αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε μέσα στην ημέρα (όπως η θλίψη, ο θυμός και η απογοήτευση), θα πρέπει να έχετε πέντε θετικά συναισθήματα (όπως η χαρά, η ελπίδα ή η αισιοδοξία) για να εξισορροπήσετε τα πράγματα και να ζήσετε μια καλή ζωή.

    Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτή την αναλογία, με ορισμένους να επικρίνουν τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή της. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να συμφωνούν ότι όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βιώνετε την ημέρα, τόσο το καλύτερο.

    Έτσι, η υιοθέτηση των μικρών αυτών στιγμών χαράς καθημερινά βελτιώνει συνολικά την ευημερία, αλλά και την αυτορρύθμιση, την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις παρορμήσεις προκειμένου να επιτύχουμε έναν στόχο ή να καθιερώσουμε μια συνήθεια. Η καλύτερη αυτορρύθμιση έχει αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής μας – όπως η πρόληψη του εθισμού ή των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (συμπεριλαμβανομένης της αναβλητικότητας, της επίρριψης ευθυνών και της τελειομανίας).

    Παρόλα αυτά, δεν είναι τα οφέλη ίδια για όλους. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι η γενετική ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να κερδίσουν από αυτές τις χαρές περισσότερο από άλλους. Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους μπορεί να ωφεληθούν δυσανάλογα από την ενασχόληση με θετικές δραστηριότητες.

    Επιπλέον, πρόκειται για μικρές δόσεις χαράς και όχι ευτυχίας. Διαφορετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη ευεξία και αυξημένη μοναξιά. Η διαφορά; Ενώ η ευτυχία είναι μια κατάσταση που οι άνθρωποι επιδιώκουν να επιτύχουν, η χαρά περιλαμβάνει τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ευτυχία.

    Πώς θα βρούμε χαρά στα μικρά πράγματα

    • Αλλάξτε τη ρουτίνα σας: Αφιερώστε 10 λεπτά σε κάτι που σας γεμίζει, όπως ένα φλιτζάνι τσάι.
    • Αναζητήστε στιγμές με χιούμορ: Οι αστείες καταστάσεις, όπως ένα βίντεο, μπορούν να σας αποφορτίσουν κάθε δύσκολη μέρα.
    • Να είστε αυθόρμητοι: Αγκαλιάστε το απροσδόκητο – ακόμη και αν πρόκειται για ένα αναζωογονητικό πεντάλεπτο διάλειμμα για να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο με τον οποίο έχετε καιρό να μιλήσετε.
    • Επιδιώξτε στιγμές σύνδεσης και γέλιου με αγνώστους, γείτονες ή γνωστούς. Η ενίσχυση αυτών των κοινωνικών δεσμών μπορεί να προσθέσει χαρά στην ημέρα σας.
    • Κάντε παύση και εκτιμήστε: Όταν είμαστε παρόντες σε ό,τι κι αν κάνουμε και δε χανόμαστε στο παρελθόν και στο μέλλον, αποκτούμε την αίσθηση της ενσυνειδητότητας και ευγνωμοσύνης που οδηγεί σε χαρά.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch