Υγεία

Eυτυχία: Το μυστικό που μειώνει αποτελεσματικά το στρες όσο μεγαλώνουμε

Eυτυχία: Το μυστικό που μειώνει αποτελεσματικά το στρες όσο μεγαλώνουμε Φωτογραφία: freepik/ Camandona
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να συμβάλουν σε καλύτερη υγεία και ευεξία καθώς μεγαλώνουμε

Η ποιότητα των σχέσεών μας και η συναισθηματική κατάσταση των συντρόφων μας μπορεί να επηρεάζει άμεσα το επίπεδο στρες που βιώνουμε, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, αποκαλύπτει πώς οι ευτυχισμένες σχέσεις και η θετική διάθεση του συντρόφου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology, προσφέρει νέες γνώσεις για τον τρόπο που οι συναισθηματικοί δεσμοί μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Tomiko Yoneda, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «τα θετικά συναισθήματα από τον σύντροφό μας μπορούν να λειτουργήσουν σαν κοινωνικός πόρος, που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε».

Η σημασία της κορτιζόλης

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίδραση του σώματός μας στο στρες. Η παραγωγή της αυξάνεται απότομα όταν ξυπνάμε και μειώνεται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας. Όμως, σε στιγμές έντονου άγχους, τα επίπεδα της κορτιζόλης εκτοξεύονται, βοηθώντας το σώμα μας να ανταποκριθεί με αυξημένη ενέργεια και επαγρύπνηση. Ενώ αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και χρήσιμη σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις, η χρόνια αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη πίεση, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και χειροτέρευση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση της παραγωγής της κορτιζόλης, κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική τη διαχείριση του άγχους μέσω ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Σύμφωνα με την Yoneda, «τα θετικά συναισθήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στην παραγωγή κορτιζόλης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλικιωμένα άτομα».

Ευτυχισμένες σχέσεις και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 321 ενήλικες, ηλικίας 56 έως 87 ετών, που συμμετείχαν σε τρεις εντατικές μελέτες στον Καναδά και τη Γερμανία μεταξύ 2012 και 2018. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις και την ικανοποίηση από τις σχέσεις τους, ενώ παράλληλα μετρήθηκαν τα επίπεδα κορτιζόλης μέσω δειγμάτων σιέλου αρκετές φορές την ημέρα για μία εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης όταν οι σύντροφοί τους ανέφεραν θετικά συναισθήματα. Η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη από όταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν θετικά συναισθήματα, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική είναι η διάθεση του συντρόφου τους. Αυτός ο συσχετισμός ήταν ακόμα πιο ισχυρός σε άτομα που ανέφεραν μεγάλη ικανοποίηση από τη σχέση τους και σε μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν η απουσία σύνδεσης ανάμεσα στα αρνητικά συναισθήματα του συντρόφου και την παραγωγή κορτιζόλης. Η Δρ Yoneda σημείωσε πως αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν απροσδόκητο, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες συχνά προστατεύουν τους συντρόφους τους από τις φυσιολογικές επιπτώσεις των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από την εμπειρία και την ωριμότητα που φέρνουν τα χρόνια, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι φαίνεται να έχουν καλύτερη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα θετικά συναισθήματα που μοιράζονται οι σύντροφοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν θετικό κύκλο που βελτιώνει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη φυσιολογική υγεία. Η ευτυχία μέσα σε μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντική πηγή υποστήριξης, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό όσο γερνάμε. Όπως τονίζει η Δρ Yoneda, «οι σχέσεις προσφέρουν μια ιδανική πηγή υποστήριξης, ειδικά όταν πρόκειται για ποιοτικές σχέσεις».

Η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως πηγή χαράς, αλλά και ως αποτελεσματική στρατηγική για την καλύτερη διαχείριση του στρες, ειδικά όταν αυτό αυξάνεται λόγω της γήρανσης.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις